^
A
A
A

Hogyan növelhető a kalcium a vérben?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az a kérdés, hogy hogyan növelhető a kalcium a vérben, egyre fontosabbá válik, mivel a kalcium az emberi táplálkozás egyik legfontosabb eleme.

A kalcium a csontok, fogak és lágy szövetek szerkezeti összetevője. Nagyon fontos a test számos anyagcserefolyamatában. A kalcium a felnőtt testtömegének 1-2% -át teszi ki, amelynek 99% -át csontokban és fogakban tárolják. A sejtek szintjén a kalcium vezérlésére használják a permeabilitás és vezetőképessége a biológiai membránok (például cella falak), amelyek szabályozzák az izom és a idegműködés, belső elválasztású mirigyek és az erek, azok rugalmasságát. Kalcium szükséges vérrögképződésre is.

A felnőttek vérében a kalcium átlagos sebessége 2,15 - 2,50 mol / liter. Ennek a mutatónak a csökkenése meglehetősen nemkívánatos, és számos veszélyes betegség következménye lehet. Ebben az esetben gondolj arra, hogyan növelhető a kalcium a vérben.

A drámai csökkenése a kalcium szintje a szervezetben az első helyen el kell hagyni betegségek, mint a csontritkulás, a betegségek a kardiovaszkuláris rendszer, a pajzsmirigy bővítés, valamint jelenlétét a rosszindulatú daganatok. Sajnos ezeknek a betegségeknek a növekedése a népességben ma is kritikusnak bizonyult.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

A vér kalcium csökkenésének okai

A szervezetben a kalcium csökkenésének okai meglehetősen kiterjedtek. Mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy a kalcium táplálékkal és vízzel kerül a szervezetbe. Ezért napjainkban azt kérdezzük, hogyan növelhető a kalcium a vérben, különös tekintettel azokra a személyekre, akik visszaélnek a kiegyensúlyozatlan étrendekkel és az éhezéssel. A kockázati zóna magában foglalja a nőket a terhesség és a laktáció idején, a posztmenopauzális időszakban, valamint a gyermekeket az aktív növekedés időszakában. A túlzott fogyasztás a kávé, a dohányzás és a gyakori stressz okozza is az erős kalciumfogyasztás. Ezért fontos tehát tudni, hogyan lehet növelni a kalciumot a vérben.

A kalciumvesztés okai lehetnek emésztőrendszeri problémák, például bél dysbacteriosis, ételallergia; a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy betegségei, vesebetegség. Egy kiegyensúlyozatlan étrend mellett a kalcium helye a szervezetben más kémiai elemeket is tartalmazhat, amelyek nem teszik lehetővé a kalcium normális felszívódását. Ezek közé tartozik a vas, nátrium, kálium, foszfor, magnézium, valamint ólom és cink. A kalcium emészthetőségének fontos szerepe a megfelelő mennyiségű D-vitamin jelenléte a szervezetben.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Az alacsony vér kalcium tünetei

A vér alacsony vér kalcium tünetei általában nem tartanak sokáig várni. Először is, ennek a nyomelemnek a hiánya reagálni fog a csontokra és az izmokra, amelyek állapota jelentősen romlik. A csontok porózusak és törékenyek, a szuvasodás jelennek meg, palpitációt figyeltek meg, izomgörcsöket figyeltek meg. Továbbá a kalcium hiánya más szervek egészségére is kihat. Ebben az esetben felmerül a kérdés: hogyan növelhető a kalcium a vérben?

A kalciumhiányban szenvedők sápadtnak és lassúnak tűnnek, gyorsan fáradtak és lustavá válnak. Ezek érzékenyebbek a hideg időjárásra. A legnyilvánvalóbb tünet a hideg időben a fej körül izzad. Az idegesség és a mentális zavarok a kalcium kalciumszintjének szembetűnő tünetei lehetnek.

Az olyan anyáknál született gyermekek, akiknek a vér kalciumszintje a minimális normálérték alatt van, rendszerint hiányzik ennek a nyomelemnek a hiánya is. Az ilyen gyermekek kalciumhiánya észrevehetőbbé válik, ha a kalcium, a fehérjék, az ásványi anyagok és a vitaminok nem elegendőek a teljes tej, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával.

Hiányoznak elegendő mennyiségű kalcium, a gyermekek nem növekednek, az izomszövet fejlődése lelassul. Alacsony étvágyuk van, és ha erõvel táplálkoznak, akkor hányásgátló reflexek jelennek meg. A gyomor és a hasmenés gyakori rendellenességei is vannak. A kalciumhiány csökkenti a szervezet ellenállását. Ezek a gyermekek könnyű áldozatokká válnak a légzőszervi és a bélfertőzésekben. Az ilyen gyermekek szüleinek ismerniük kell a vér kalciumszintjének növelésére vonatkozó információkat.

A fiatal lányok kalciumhiánya későbbi pubertást, gyakori menstruációs ciklusok, túlzott vérzés, vérszegénység okoz. A test ellenállása a fertőzések ellen.

A terhesség alatt nem megfelelő kalcium esetén a magzat fejlődése folytatódik, az anya csontjainak tartalék kalciumra támaszkodva, ami a jövőben komoly betegséget okozhat. A vérzés, az anyatej hiánya, az elme rossz koncentrációja, a hosszú szülés utáni időszak mind gyakori a szülést követő alacsony vér kalciumszint. Ebben az esetben különösen fontos a sikeres megoldás a vér kalciumszintjének növelésére.

Idős emberek kalcium hiánya a vérben okozhat súlyosbodása krónikus betegségek és problémák a kardiovaszkuláris rendszer, mivel a szív munkáját, a erek rugalmasságát és idegrostok közvetlenül kapcsolódik a kalcium egyensúlyt vérben.

Ki kapcsolódni?

Alacsony vér kalcium kezelése

A csökkent kalcium kezelés a vérben az étrend egyensúlyozásával kezdődik. Hogyan növelhető a kalcium a vérben? Először is figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a szervezetnek számos vitaminja van, amelyek hozzájárulnak a kalcium optimális asszimilációjához.

D-vitamin, amely lehetővé teszi a szervezetnek, hogy felszívja a kalciumot a bélből, köszönhetően a fehérjékkel való kölcsönhatásnak, ami szükséges ahhoz, hogy a kalciumot a bélmembránon keresztül a véráramba szállítsák. A D-vitamin segít fenntartani az optimális egyensúlyt a kalcium és a foszfor között a csontszövet mineralizációjában.

A C-vitamin aktív módon elősegíti a további kalcium felszívódását, és elősegíti a szervezetnek a káros gombákkal és baktériumokkal szembeni ellenállóképességét (például Candida gombák), amelyek szintén befolyásolják a kalcium hatékony felszívódását.

A magnézium kölcsönhatásba lép a kalciummal a szív- és érrendszer, az izomaktivitás, a vér és az idegrendszer működésének szabályozásában. A kalcium és magnézium optimális aránya 2: 1, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a magnézium index ne haladja meg a megengedett felső határértéket.

A laktózt tejtermékekben találják, hozzájárul a kalcium felszívódásához a csecsemők belekben, bár nincs bizonyíték arra, hogy ez a szabály a felnőttekre vonatkozik.

Mint korábban említettük, a diéta döntő jelentőséggel bír annak meghatározásában, hogyan növelhető a kalcium a vérben. A legfontosabb dolog helyes egyensúly fenntartása. Például az étrendünkben lévő zsírok és fehérjék hozzájárulnak a kalcium felszívódásához, de csak akkor, ha nem használják fel a felesleget. Az 1990-es évek végén a magas fehérjetartalmú étrenden alapuló népszerű étrend a kalciumfelszívódás teljes mértékű csökkentését segíti abban, hogy növeli a kalcium felszívódását a szervezetből a belekben.

Olyan termékek, amelyek kalciumot emelnek a vérben

Sokat mondtak a megfelelő táplálkozás szükségességéről. De többet ér a termékek listáján, segít a kalcium növelésében a vérben. A kalciumhiányban szenvedők táplálkozási szakemberek javasolják, hogy vegyék fel a tejtermékek étrendjébe. Különféle sajtok, joghurtok, tej (lehetőleg alacsony zsírtartalmú vagy alacsony zsírtartalmú), stb.

A nem tejtermékek kalciumforrás is lehetnek. Ezek közé tartoznak: lazac, szardínia, káposzta, tofu, rebarbara, spenót, fehérrépa, kaviár, fehérbab, brokkoli, borsó, kelbimbó.

Nem ajánlott az oxálsav és fitinsav, valamint a koffein magas koncentrációjú ételek fogyasztása. A szervezetnek ezek a mikroelemei káros hatással vannak arra, hogy blokkolják a kalciumot.

A nagy mennyiségű oxálsav tartalmazott élelmiszerek, mint a spenót, rebarbara, csokoládé, kakaó, petrezselyem, mák, cukorrépa, Chard, karambola, diófélék, bogyók, és a bab. A tea leveleiben sok oxálsav van, bár szerencsére a termék szerelmeseinek, az italtartalmú oxálsavnak nagyon korlátozott mennyiségben van jelen, mivel nem sok levelet használnak sörfőzésre.

A fitinsav egy olyan kémiai elem, amely gátolja a kalcium felszívódását. Ez megtalálható a gabonafélék, gabonafélék, magok és diófélék.

A fitinsav-koncentráció szintjét a termékek termikus kezelésével, savas közegben történő áztatásával, fermentációval vagy szemek csírázásával lehet csökkenteni.

Például azt mondhatjuk, hogy a gabonafélékből készült kenyér valójában a kalcium nem zavarja az emésztést, mert amikor az élesztőt hozzáadják a kísérlet fermentálásához, a fitinsav bomlik. Fontos megjegyezni, hogy a fitin valójában nem említi az emberre káros mikroelemeket, hanem egyszerűen elnyomja a kalcium felszívódását. Tehát a nagy mennyiségű fitinsavtartalmú termékek használata igencsak lehetséges, de korlátozott mennyiségben.

A koffeinnel a dolgok nagyjából ugyanazok. Ha mérsékelt dózisban fogyaszt kávét, akkor a koffein nagyon kevés hatással van a kalcium felszívódására. Csökkentse és kompenzálja a kalcium elvesztését, ha egy vagy két evőkanál tejet ad hozzá a kávéhoz.

A vér kalciumszintjét növelő tabletták

Hogyan növelhető a kalcium a vérben tablettákkal? Vegyünk olyan tablettákat, amelyek növelik a kalciumot a vérben, nagyon óvatosnak kell lennünk. Fontos, hogy tartsuk be az orvosok utasításait és tanácsát, mert a kalcium feleslegben való része nem kevésbé veszélyes, mint hiánya.

A kalcium bevitel napi szinten van (beleértve a kalciumot, amelyet étellel bevettek). Az 1-3 éves gyermekek 500 mg-ot, 4-8 évig - 800 mg-ot; serdülők, 18 éves korig 1300 mg; felnőttek 19 és 50 év közöttiek - 1000 mg; az 51 évnél idősebb emberek 1200 mg kalciumot igényelnek naponta.

A vérben lévő kalciumot tartalmazó tabletták ajánlott kombinálni a D, C vitamin, valamint a magnézium (pl. MAGNE-B6) bevitelével. Különböző multivitaminok is alkalmazhatók.

Meg kell jegyeznünk a fehérje pozitív szerepét is a kalcium felszívódásában, különösen a lizin és a glicin aminosavaiban. Ezért a kalcium-kiegészítők gyakran kelát formájában készülnek (nem feltétlenül a két aminosavval). A kelátot tartalmazó adalékok aminosavakhoz kapcsolódnak, amelyek segítenek jobban felszívni a kalciumot.

Emlékeztetni kell arra is, hogy az összes gyógyszer okozhat mellékhatásokat, és nem szabad az orvos ajánlása nélkül bevenni.

Hogyan növelhető a kalcium a vérben? Közülük az egyik ismert gyógyszerek, amelyek segítenek növelni a kalcium, a következőket kell említeni: aszkorbinsav + Kalcium (kalcium + aszkorbinsav), a kalcium-glükonát (Calcii gluconas), kalcium-laktát (Calcii lactas), kalcium-klorid (Calcii chloridum) és mások.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.