^

A hCG változásai a méhen kívüli terhességben és diagnosztikai értékükben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terhesség alatt többszörös változások fordulnak elő a nő testében. Néhány közülük szabad szemmel látható, míg mások annyira rejtettek, hogy csak ultrahang vagy laboratóriumi diagnózis alapján azonosíthatók. Például a hormonális háttérben bekövetkező változások, és különösen érzékelhetőek a sérülésekre utaló külső tünetek megjelenése előtt, csak laboratóriumi módszerekkel lehet meghatározni. Így az ectopiás terhességgel járó hCG szintje lényegesen alacsonyabb lesz a normálisnál, és ennek a hormonnak a növekedése okozhatja a terhességi cukorbetegséget vagy a magzat kromoszóma patológiáit.

A laboratóriumi módszerek szerint az orvosok már korai szakaszában véletlenül súlyos patológiákat tártak fel. És bár nehéz megítélni a konkrét betegségek, a hormonszintek változását időt hagy arra gyanakodni a betegséget, és megteszi a szükséges lépéseket annak kezelésére, és ha szükséges, megszakítás kóros terhesség alapuló puszta elemzésére hCG, AFP.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kiknek és mikor vannak a HCG elemzés ütemezése?

Az általános vérvizsgálat és vizeletvizsgálat, amelyek a terhesség diagnózisában, beleértve az ektópiát és a regisztrálást, kötelezőek a nők számára, sokat mondhatnak egy jövőbeli anya egészségéről. De nem adnak elegendő információt a magzat fejlődéséről a különböző terhességi időszakokban és lokalizációjában. Végül is a gyermek viselése meglehetősen bonyolult és hosszadalmas folyamat, amelynek minden egyes szakaszát a laboratóriumi mutatók bizonyos változásai kísérik, amelyeket csak speciális tesztek és tesztek követhetnek.

A terhesség egyik ilyen speciális elemzése az emberi korionos gonadotropin (hCG) szintjének vizsgálata. Mi az a hCG? Ez egy specifikus hormon, amely gyakorlatilag hiányzik egy egészséges emberben a terhesség idején kívül. A férfiaknál a korionikus gonadotropin kimutatása a vérben csak a reproduktív rendszer onkológiai betegségeinek (teratoma / szeméremma seminoma) kialakulásával lehetséges. Ezek a neoplazmák leggyakrabban fiúkban és fiatal férfiakban fordulnak elő. Ebben az esetben a HCG elemzése segít a diagnózis tisztázásában.

A chorion gonadotropin szintjének növekedése nagy valószínűségű nőnél a terhesség kezdetét jelzi. Az a tény, hogy a szokatlan hormon termeléséért felelős az embrió, vagy inkább a héj, amely magzati táplálékot biztosít, és amelyet chorionnak hívnak. Ezért a hormont korionikusnak nevezik. Később, amikor a placenta kialakul (kb. 3-4 hónappal a terhesség után), akkor is elkezd hCG-t termelni, de kisebb mennyiségben.

A Chorion a magzat külső borítéka, amely támogatja az ideiglenes endokrin mirigy (sárga test) funkcióját a fogantatás pillanatától kezdve a placenta kialakulásáig. A terhesség megőrzéséhez szükséges ösztrogének és progeszteron termelő sárga test életképességét pontosan a korionos gonadotropin fejlődése révén tartják fenn. Vagyis ezek a folyamatok egymáshoz kapcsolódnak, és arra irányulnak, hogy felkészítsék a nõt a gyermek viselésére. Nem meglepő, hogy a gonadotropint a koronázás kezdetétől fogva majdnem a gyermek fogantatásának pillanatától kezdve állítják elő, amint az apa spermája az anya tojásjával egyesül.

A terhességi hormon szintje napról napra egészen a terhesség 8-12 hetesig emelkedik, majd fokozatosan csökken, ami a születési szervezet előkészítésének köszönhető. Végtére is, amikor a placenta a terhesség második harmadában alakul ki, a gyermek összes fő szervét és rendszereit már kialakították és működésbe lépnek. Ez már egy teljes értékű kis ember, aki fokozatosan felkészül a független létezésre az anya méhében.

Mi olyan fontos a hCG számára a terhesség alatt? Az a tény, hogy köszönet érte, támogatja a női testben lévő összes többi hormon szükséges szintjét, ideértve az ösztrogént és a progeszteront is, ami nagyon fontos a terhesség normális állapotában. Nyilvánvaló, hogy a hCG szintjének a normál indexektől való eltérése egyes sérelmeket jelez.

Milyen indikációk a hCG elemzésére:

  • Olyan nőknek ajánlott, akiknek a késedelem vagy a menstruáció hiánya a terhesség egyéb tünetei nélkül. A korion gonadotropin szintjének emelkedése bizonyítani fogja a kialakult koncepciót, különben a reproduktív rendszer egyes megsértései vannak.
  • Segítségével az elemzés lehet meghatározni, hogy a nagyon korai terhesség fogalom, mert szintjének emelése hCG a vizeletben már ünnepelt 6-8 napig a fogamzás után (ez az egyik leggyorsabb módszerek a terhesség), és a vénás vér, még 2-3 napig.
  • A vizsgálatot feltételezzük, hogy többszörös terhességi terhességre van szükség, amikor két vagy több embrió nő az anyaméhben és egyidejűleg éretté válik.
  • Az elemzés különösen fontos, ha az orvos okkal feltételezi, méhen kívüli vagy nem fogadott vetélés, amely azonnali műtéti beavatkozás és a terhességmegszakítás (hCG méhen kívüli terhesség vagy megáll a fejlesztés a magzat az anyaméhben lesz eltérés a norma).
  • Miután vetélés vagy abortusz szakszerűtlen helyzetekben fordulhat elő, ha az embrionális szövetek és a placenta szövetet eltávolítják a test nem teljesen, hogy veszélyezteti a nők egészségét. A chorion és a placenta maradékának jelenlétét a hCG magas szintje jelzi, amelynek termékei a terhesség hiányában normálisak, a hCG nem haladhatja meg a 5 NE / ml vér mennyiségét.

Meg kell mondani, hogy ezt az elemzést terhes nőkre írják fel ma és indikáció nélkül. Ez a kényes időszak egy nő életében több kritikus szakaszban van: a terhesség 8, 12-14, 16-18 hetes korában. Jelenleg nagyobb a valószínűsége a terhesség elhalványulása vagy más patológiák. Ezzel összefüggésben szűrővizsgálatokat végeznek ezekre a kritikus szakaszokra, amelyek lehetővé teszik a terhesség komplikációinak időben történő diagnosztizálását.

A hCG értékek növekedése azt mutatja, hogy a magzat nő és fejlődik. Ezért az alfa-fetoprotein és az ösztriol vérének vizsgálatával együtt végzett hCG-elemzés a magzati fejlődés patológiás prenatális diagnózisának komplexumába tartozik.

A terhesség különböző kórtörténetében a hCG elemzését dinamikában lehet elkölteni. 2 napos intervallummal. Az a tény, hogy a normál terhesség alatt ebben az időszakban megduplázódik a korionos gonadotropin a vérben. Az ektópiás terhesség és még inkább a magzati elhalványulás esetén a hCG növekedése sokkal kevésbé intenzív.

Az elemzés előkészítése és technikája

A korionos gonadotropin terhességi szintjének meghatározásához a laboratóriumi diagnózis különböző módszereit alkalmazzák. A vizsgálat legegyszerűbb változata tesztcsíkok, amelyek működésének mechanizmusa pontosan a koncepció után a hCG szintjének emelkedésén alapul.

A terhességi teszt bármely gyógyszertárban és akár élelmiszerüzletekben is vásárolható. Ez egy könnyű szalag reagenssel, amelyhez hozzá van rendelve, ami a vizelettel való érintkezéskor színt vált, ami egy második csíkot eredményez, amely terhességet jelez.

Az a tény, hogy 6-8 nap múlva a vizelet felépítése után már elegendő szintű gonadotropin van a terhesség diagnosztizálására. A másik dolog az, hogy a legtöbb teszt érzékenysége lehetővé teszi, hogy csak 2 vagy több hetet követően ismerje fel a terhességet. A legpontosabbak a tintasugaras és a digitális tesztek, amelyeket nem szabad lefolyni egy tartályban, amely vizelettel vagy vizelettel csepegtet, de új áram alatt szállítják.

A tesztcsík és a vizelet 10 másodperces érintkezése elegendő a reakció kezdetéhez, és eredménye 1-10 perc elteltével, a hCG szintjétől függően. De ha a szokásos hormonkoncentráció- és terhességi teszteket főként a megnyilvánuló csík színének intenzitásával lehet megítélni, akkor a teszt elektronikus verziója digitális változatban szolgáltat információt.

Az ilyen analízis a hCG-ről meglehetősen alkalmas a terhesség meghatározására, de kevéssé mondhat némi időzítéséről és természetéről. Ie Az ectopiás terhességgel járó hCG szokásos vizsgálata kevéssé informatív. Mindenképpen megmutatják a terhesség jelenlétét, de a gonadotropin szintje és a növekedés dinamikája csak kitalálható. A gyanús a második szalag elégtelen intenzitású színének tűnhet, vagy annak hiánya a megismételt ellenőrzések során.

A digitális teszt ebben a tekintetben érdekesebb, mivel lehetővé teszi a hormon koncentrációjának értékelését, a második elemzés pedig azt is megvizsgálja, hogy a hCG szint mennyi idő alatt nőtt. Az ilyen változások a vemhesség első két hónapjában a valódi eredmények nagyobb százalékát adják, amely után ilyen esetek, mint a terhességi teszt negatív eredményei lehetségesek.

Hasonló módon, a vizelet a laboratóriumban a korionos gonadotropin esetében vizsgálódik. Ebben az esetben egy terhes nőnek friss reggeli vizeletvizsgálatot kell átadnia. Miért reggel? Mivel a gonadotropin koncentrációja befolyásolja a folyadék részarányát. Minél több vizet fogyaszt a nő, annál alacsonyabb a terhességi hormon koncentrációja, ami torzítja az igazi eredményeket. A vizsgálat megkezdése előtti napon nem ajánlott sok folyadékot inni, különösen lefekvés előtt.

Az ektópiás terhesség és más szövődmények esetén a legalkalmasabb a hCG vérvizsgálata. A vérben a gonadotropin gyorsabb, mint a vizeletben, és a vérvizsgálat eredményei a legpontosabbnak tekinthetők. Vért veszünk a vénából, majd egy folyadékot elválasztunk egy centrifugával és reagenseket adunk hozzá. Az analizátor a kvantitatív eredményeket digitálisvá alakítja, amely a terhességi folyamat diagnosztizálására szolgál.

Bármely elemzés diagnosztikai érték, ha eredményei megbízhatóak, ezért az elemzés előtt gyakran előkészítésre van szükség. Ideális esetben a vér, mint a vizelet, a reggeli előtt reggel, az ébredés után kell bevenni. De még akkor is, ha a vért más időpontban kell bevenni, hogy javuljon a kutatás pontossága, javasoljuk, hogy tartózkodjon az evéstől és korlátozza a víz használatát, és 5-7 órával a vérvétel előtt.

Ektopiás terhesség

Szinte minden nő egy tökéletes pillanatban álmodik, hogy boldog anyja legyen a saját gyermeke számára. De ehhez el kell látnia és el kell viselnie a gyermeket. A tojás megtermékenyítése a petevezetékbe történő kibocsátás után következik be, de ez nem elegendő a terhesség normális fejlődéséhez. Ezt követően duo, amely képződik az emberi magzat (embrió) követnie kell a petevezetékben közvetlenül a méhbe, ahol rögzített állandó tartózkodási 2-3 héttel a fogamzás után történt.

De néha előfordul, hogy a felszolgált időben a tojásnak nincs ideje behatolni a méhbe, és máshol "letelepedni". Leggyakrabban a lokalizáció helyszíne maga a méhcső, ritkábban a magzati tojás a petefészek közelében, a hasüregben vagy a méhnyakon a méhnyakon található. Mindenesetre, ha az embrió a méhen kívül fejlődik, akkor az "ektópikus terhesség" néven ismert patológiáról beszél.

Ez a helyzet nem megfelelőnek tekinthető a gyermek normális fejlődéséhez, különösen akkor, ha a magzat a méhcsövön belül helyezkedik el. A faragócső lumenjének méreteit nem számítják ki a megtermékenyített tojás növelésére, amely a magzat növekedésében és fejlődésében következik be, így a magzat elmarad a fejlődésben és hamarosan meghal. Az ilyen terhesség megtartása egyszerűen nincs értelme.

Továbbá, az ektopiás terhesség fenyegetést jelent egy terhes nő életében. A farkas cső kis lumenje és falainak elégtelen rugalmassága a szerv törésében kockázatos tényező a magzat növekedésében. Ez rendkívül veszélyes helyzet, amelyben súlyos fájdalom és bőséges belső vérzés áll fenn. Ha a beteg nem segít időben, az asszony halálra kerül. És még ha az orvosok meg tudják menteni az életét, a méhcsövet nem lehet helyreállítani, így a terhesség lehetősége rendkívül alacsony lesz. Végtére is, még egy időben történő beavatkozás után is, a terhesség esélye felére csökken.

A koncepciót követő első hónapokban szinte lehetetlen különbséget tenni a méhen kívüli terhesség normálistól külön tanulmányok nélkül. Egy nő még a korai stádiumban mérgező hatású is lehet, dagadhatja az emlőmirigyeket, a menstruáció megszűnését, vagy egy havi apró csökönyhöz fordulhat.

Az embrió lokalizációjától függetlenül körülveszi egy védőhéjat (korion), amely korionos gonadotropint termel, ami azt jelenti, hogy az ektopiás terhesség hCG szintje növekszik. Mit tehet az analízis egy ilyen helyzetben? És az a tény, hogy a hCG a méhben és az ektopiás terhességben jelentősen különbözik.

A hCG szintje a méhen kívüli terhességben

Az ektopiás terhesség olyan helyzet, amelyben a magzat nem fejlődhet normálisan. Bár kicsi és biztonságosan elhelyezhető a méhcsõ lumenjében, a fejlõdés normális módon történhet, amit a korionikus gonadotropin rendszeresen növekvõ szintje is bizonyít. De fokozatosan megváltozik a hCG növekedésének dinamikája az ektopiás terhességben.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük a hCG növekedését a méhben és a méhen kívüli terhességben, ismerni kell a korion gonadotropin szintjét terhesség hiányában. Úgy gondolják, hogy ezen specifikus hormon koncentrációja minden 1,5-2 napban megváltozik, amely alatt az indexek csaknem kétszer emelkednek. Azaz, miután néhány nap alatt időközönként méréseket végeztek a hCG-vel kapcsolatban, máris határozott következtetéseket lehet levonni a terhesség folyamáról.

Nincs értelme leírni a hCG napi változását a terhesség alatt, elegendő normális normális magzati fejlődést figyelembe venni héten át, majd összehasonlítani a hCG sebességét az ektopiás terhességgel megfigyelt arányokkal.

Ha egy nő nem terhes, akkor a vérben lévő gonadotropint nem szabad kimutatni vagy nem tartalmazhat 5 NE / ml-ot meghaladó mennyiségben. Ez az úgynevezett referenciapont, amelyet referenciának neveznek. A hCG további növekedése már jelzi a nőknél a terhességet vagy a férfiak onkológiáját. Mivel azonban a korionális gonadotropin már a magzat fogantatásának pillanatától kezdve szabadul fel, a terhesség első hetében indexei 20-35 NE / ml-ig emelkedhetnek.

A terhesség 1-2 hetében, amikor a magzat még mindig a méhhez vezet, a hCG tartalma a nő vérében körülbelül 20-350 NE / ml. Hangsúlyozzuk a "hozzávetőlegesen" szót, mivel a különböző laboratóriumok a különböző terápiás módszerek segítségével határozzák meg a gonadotropin koncentrációját a terhesség alatt. Ezért minden ilyen típusú intézményben kifejlesztették saját tábláikat, amelyek meghatározzák a normál és kóros terhességek hCG-szintjét.

Íme egy példa az ilyen táblázatokra, ahol az első oszlop héttől a gesztációs időszakot tükrözi, a hCG második felső és alsó határát pedig IU / ml vérben.

1-2

25-156

2-3

101-4870

3-4

1110-31500

4-5

2560-82300

5-6

23100-151000

6-7

27300-233000

7-11

20900-291000

11-16

6140-103000

16-21

4720-80100

21-39

2700-78100

 

 

Ha a kézzel írt tesztek eredményei a fenti táblázat körébe tartoznak, ez nem tekinthető pánik kifogásnak. A táblázat szigorúan tájékoztató jellegű, és ennek alapján láthatjuk, hogy a 7-11 hetes terhességi időszak előtt a hCG-árak száguldanak, majd fokozatosan csökkenni kezdnek.

Megvizsgáltuk a korionos gonadotropin dinamikáját a terhesség normális állapotában és a magzat helyes elhelyezkedésében, és mi a hCG az ektopiás terhességben? Általában a kép azonos: először a hCG értékek növekedése, majd csökkenése. De itt a hCG szintjének emelkedése ebben az esetben lényegesen alacsonyabb, mint egy normálisan fejlődő terhességgel.

Tehát a terhesség első két hetében a korionos gonadotropin növekedésének különbsége nem figyelhető meg. De már a 3-4 hetes indikátoroknál is kevesebb lehet, mint 2 és többször, mint amennyire ez az időszak szükséges. A hCG maximális szintje az ektopiás terhességben általában nem haladja meg a 75 000 NE / ml-ot, míg a normál terhesség alatt ugyanabban az időszakban a mutatók elérik a 291000 NE / ml értéket.

Amint látja, a különbség tapintható. Az alacsony szintű humán chorion gonadotropin azt jelzi, hogy a gyümölcsöt satnya, és a helyét a petevezető elkerülhetetlen. És nem számít, milyen volt a gyümölcs fogantatása. In vitro megtermékenyítés, a megtermékenyített petesejt, amikor leül közvetlenül egy nő méhébe is előfordulnak olyan helyzetben, amikor az embrió változtatja a helyét, csúszik a petevezetékben vagy a hasüregben, ahol a helyhez kötött és a későbbiekben növeli. HCG egy méhen kívüli terhesség után IVF ugyanaz dinamikája, mint a természetes fogantatás, nem fejezte be mozog a tojás a méhbe.

Ha az ektopiás terhességet a koncepciót követő első hetekben nem mutatják ki, akkor a hCG lassú növekedését kb. 7-8 hétig észlelik, majd csökken. Ebben az időben a magzat elhalványulását leggyakrabban megjegyzi, amikor megszünteti a fejlődését, és elpusztul, ami valószínűleg nem, ha helytelenül helyezkedik el. De egy ilyen szünet előfordulhat.

A hCG szintje a halott terhességben soha nem éri el magas szintjét, és az embrió halála után gyorsan csökken. De a normálisnál nem terhes szinten, csak egy spontán abortusz vagy abortusz után juthat közelebb, és ebben az esetben még akkor is, ha az anyai szervezetben nem volt olyan embrió vagy placenta szövetrészecskék.

Az ektopiás terhesség és az embrió késleltetése a petevezetékben, az embrió önálló elutasítása még akkor sem, ha a magzat befagyott. Ebben az esetben tartós kóros terhesség esetén a hCG szintje rendkívül alacsony lesz, és sebészi beavatkozás nélkül nem lehet elhagyni.

A hCG változásai a méhen kívüli terhességben, a normától eltérően, lehetővé teszik a patológiát gyanúsnak, de ez nem elég ahhoz, hogy pontos diagnózist alkosson. E hormon mutatóinak csökkenése akkor is megfigyelhető, ha a vetélés veszélye áll fenn, amelyet az embrió fejlődésének késleltetése vagy a placenta elégtelenség okoz. Még az olyan tünetek is, mint az alsó has alatti fájdalmak és a barna vagy vörös kipermetés homályosodása, nem specifikusak és lehetetlen diagnosztizálni őket. Ezért az ectopiás terhesség megerõsítéséhez fontosak az ultrahangos eredmények is, amelyek azt mutatják, hogy a méhben nincs magzat a terhesség más tüneteinek jelenlétében.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.