^

Basális hőmérséklet a terhesség megközelítésénél: menetrend reggel és este, normák vagy arányok

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Szinte minden nő tudja a bazális hőmérséklet létezését. Azonban nem mindenki tudja, hogy pontosan mit beszél, és milyen okok miatt a basalis hőmérséklet a terhesség alatt annyira változó. Próbáljuk meg részletesen elmagyarázni és megválaszolni azokat a fő kérdéseket, amelyek ehhez a koncepcióhoz kapcsolódnak.

A bazális hőmérsékletet értéknek tekintik, ami bizonyos mértékben tükrözi a női nőgyógyászati státuszt. Ezt a mutatót gyakran alkalmazzák a terhességi tervezés időszakában, a változékonyság ütemezésén alapulva. Például egy hasonló grafikonon "kiszámíthatod" azt a napot, amikor az ovuláció megtörténik - ez a legsikeresebb 24 óra a baba felfogásának. A bazális hőmérséklet változó: oszcillációját az ovulációs momentum előtt, az implantáció során, illetve a fogamzás megkezdésekor észleljük. Csak az ovuláció hiányában a BT-értékek változatlanok maradnak.

Hol van a bazális hőmérséklet a terhesség alatt?

A bázison alapuló hőmérsékletet rektumonként - a rektális vagy vaginális üreg belsejében számítják ki. Nem elegendő a rektális vagy hüvelyi hőmérséklet egyszerű meghatározása: a helyes mutatók megszerzéséhez több feltétel is létezik:

 • A BT-t ugyanabban az órában méri - pl. Pontosan hét minden reggel minden nap;
 • A méréseket hosszú, nyugalmi állapotnak kell megelőznie, ezért a BT-t egy éjszakai pihenés után célszerű meghatározni.

Mit ad a mérés? Először is, a bazális hőmérséklet változásokat mutat a hormonális egyensúlyban. Az ilyen változások - élettani okokból - csak helyi lokalizációval rendelkeznek, így más helyeken (a szájban, az egér alatt) nem lehet sikeres ilyen hőmérséklet meghatározása.

A bazális hőmérséklet megítélése előtt figyelembe kell venni ezt a pontot is: bármely hideg vagy egyenletes fáradtság befolyásolhatja a végső számokat. Ezért ilyen állapotokban az exponenciális számok nem értelmezhetők helyesen.

Mi legyen a bazális hőmérséklet a terhesség alatt?

 • A terhesség alatt a megfelelő bazális hőmérséklet nem csökkenhet 0,2 ° -nál. Az optimális értékek a 37-37,3 ° vagy annál nagyobb határok között vannak.
 • Az értékek éles ingadozása az emelkedések és lejtők formájában - ez az oka annak, hogy a nőgyógyász gyorsan felhívja a figyelmet.
 • A bazális hőmérsékletet tükröző számok közvetlenül függenek a hormonális női háttérektől. Ezt a hátteret orvosilag lehet "korrigálni". Ha nem teszel kellő időben intézkedéseket, megszakíthatja a terhességet vagy más jogsértéseket.
 • Egyes nők esetében a mutatók akár 38 ° C-ot is elérhetnek, ami az egyedi jellemzőktől függ. Ezt az állapotot a norma változatának is tekintjük.

A basalis hőmérséklet a terhesség alatt

A norma fogalma viszonylag viszonylagos. Azonban úgy ítélik meg, hogy a terhesség alatt a terhesség alatt a bazális hőmérséklet a korai szakaszban 37-37,3 ° C közötti. Ezek a számok azonban különböző okoktól függően különbözőek lehetnek. Például a mutatókra gyakorolt jelentős hatás hormonális szinten van - először is a progeszteron termelésének mértéke.

Emellett az értékek növekedése is megfigyelhető:

 • - gyulladásos folyamatokkal;
 • - banális hibás mérések esetén;
 • - más nőgyógyászati patológiákkal (nem gyulladásos etiológia);
 • - fizikai kimerültséggel;
 • - ha a mérés előestéjén szexuális érintkezés volt;
 • - különböző gyógyszerek (pl. Hormonális gyógyszerek) használatának hátterében.

A megengedett maximális alap hőmérséklet 38 ° C. Egy nagyobb indikátor legyen az oka egy egyszerű orvosi konzultációnak - valószínűleg van egy rejtett gyulladásos reakció a szervezetben, amely károsíthatja a terhességet.

Mekkora a terhesség alatt az alaphőmérséklet reggel, este?

A bazális hőmérsékletet csak reggel kell becsülni - jó éjszakai pihenés után. A mérések eltávolítása este csak akkor lehetséges, ha egy nő alszik a nap folyamán, legalább öt órán keresztül. Más lehetőségeknél az esti mutatók nem felelnek meg a valóságnak, mivel torzulnak és csak megzavarják a karbantartási ütemtervet.

A terhesség alatti hőmérséklet mérése

Ha a bazális hőmérsékletet egy alkalommal méri, akkor a kapott információ nem elegendő ahhoz, hogy következtetéseket vonjon le. Az alapot indikatív aggregátumnak kell tekinteni - vagyis rendszeres időközönként rendszeres adatgyűjtés szükséges.

És még egy olyan árnyalat, amelyet sokan nem vesznek figyelembe: ha egy nő hormonkészítményt vesz fel, akkor a bazális hőmérsékletre vonatkozó információ hibás lehet. Ez azért van így, mert az ilyen helyzetben lévő ciklikus folyamatokat "beépítették" a hormonális gyógyszerekre, és csak kisebb mértékben - a saját hormonjaikra.

A bazális hőmérsékletet reggel határozza meg, egészen addig, amíg egy nő el nem éri az ágyból. A legjobb, ha egy bizonyos ideig beállítja a riasztást (szükség van rá, hogy kéznél legyen, és nem kell felkelnie, hogy kikapcsolja). A hozzáférhetőségi zónában is egy hőmérővel és egy ceruzával kell rendelkeznie - a kapott kép rögzítéséhez.

A mérések előtt nem szabad megtörni a test pihentető állapotát - nem tudsz megnyúzni, kijutni a takaró alá, és még inkább - ülni az ágyon. Az egyetlen megengedett mozgás a lábak könnyű beállítása a térdben a hőmérő kényelmes bevezetéséhez (a hüvelybe vagy a végbélbe). Akkor legalább öt percig le kell feküdnöd mozgás nélkül. 5-6 perc elteltével a hőmérőt el kell távolítani és tiszta ruhára kell helyezni. A mutatók azonnal rögzíthetők, de ezt később is megteheti - például ha a nő úgy döntött, hogy újabb nap.

Csak a fent leírt módon végzett méréseket informatívnak tekintjük. Sokan végezik az eljárást naponta többször, vagy néhány óránként. De az ilyen manipulációk nem fogják tisztázni a női test valódi állapotának képét, sőt fordítva is - hozzá fogják adni a káoszt az indikatív ütemtervhez.

trusted-source[1], [2], [3]

Basális hőmérséklet a terhesség tervezésében

A terhesség tervezése felelős lépés, és sok nő megpróbálja követni az összes folyamatot, amennyire csak lehetséges, annak érdekében, hogy a koncepció sikeres legyen.

A tervezési idõszakban a bazális hõmérsékletet a rektum belsejében mértük naponta, elõnyösen hat-nyolc reggel, mielőtt kilépnénk az ágyból.

Az ébrenlét időszakában kapott információkat nem veszik figyelembe, még akkor sem, ha a mérés előtt a nő körülbelül fél óráig nem aludt. A mérések elvégzése előtt ne dobja be az ágyat, ne nyúljon fel, ne emelkedjen, mivel ezek a hatások hozzájárulnak a vér áramlásához a kis medencébe, ami jelentősen befolyásolja a mutatókat.

Ne mérje meg a hőmérsékletet, ha stresszes vagy fizikai erőfeszítések történtek az ágy előtt, alkoholtartalmú italok alkalmával laktak, vagy álmatlanságot zavartak az éjszaka folyamán.

A bevitt adatok minden reggel beíródnak a noteszgépbe: meg kell jelölni a havi ciklus és a hőmérséklet index napját.

Ismert, hogy a havi ciklus I és II fázisokra oszlik. I fázis az a periódus, amely a vércseppek megjelenésével kezdődik és az ovuláció kezdetével fejeződik be. A II. Fázis az ovuláció után második napon kezdődik, és a következő havi ciklus kezdetéig folytatódik.

A terhesség kialakulásának fontos feltétele a II. Fázis megfelelő időtartama (azaz legalább 10-14 nap). Ha a II. Fázis rövid, akkor fontos, hogy konzultáljon egy orvos szakemberrel és adja át a hormonális háttér értékelését.

Az I. Fázis alatt a bazális hőmérsékletet a 36.3-36.6 határokon belül tartjuk, és a következő fázisban a 36.8 és 37.1 közötti számokra emelkedik.

A szakemberek egy ilyen időpontban rámutatnak: az I és II fázis közötti mutatók közötti különbség nem lehet 0,3-0,4 ° -nál kisebb, különben bármilyen rendellenességről beszélhetünk.

A terhesség alatt a bazális hőmérsékletet a II. Szakasz késése előtt fokozatosan növelni vagy erőteljesen növelni kell. Leggyakrabban az ovuláció utáni bazális hőmérséklet fokozatosan emelkedik három nap alatt.

Optimális a sikeres tervezéshez, hogy 1-2 nappal az ovuláció előtt, közvetlenül az ovuláció napján vagy az azt követő napon, szexuális közösülésbe lépjen.

trusted-source[4], [5], [6]

Mikor van a bazális hőmérséklet a terhesség alatt?

Ha a terhesség megerősítést nyer, de a bazális hőmérséklet grafikus görbéje kaotikusan jelenik meg, ez csak több okból következhet be:

 • - A hőmérsékletet helytelenül mérik, zavarokkal (pl. Nem egyszerre, ébredés után egy ideig);
 • - a szervezet hormonális háttere megtörik (ebben az esetben a hormonok tartalmának elemzését egy bizonyos idő alatt át kell adni);
 • - vannak gyulladásos betegségek.

A helyzet tisztázása érdekében tanácsos orvoshoz fordulni: szükség lehet további diagnosztikára. Függetlenül idő előtt és aggodalomra adjon döntést semmilyen ok nélkül, mert egy nő állapotát tükrözi és jövőbeli baba állapotát.

Basális hőmérsékleti táblázat a terhességre, hetente

A terhesség alatt a 36,9-37-es alaphőmérséklet nagyobb valószínűséggel felel meg a kezdeti hétnek, de a számok a jövőbeli anya sajátosságaitól függően eltérőek lehetnek. A mutatók általában fokozatosan emelkednek, de nem haladják meg a 38 ° C-ot.

Néhány nő a második héten a hőmérséklet egy kicsit csökken - nem kritikus, ami szintén megfelel a normának. Az ilyen állapot implantációnak nevezik, és 1-2 nap elteltével újraindulnak a mutatók.

A harmadik héten a bazális hőmérséklet általában 37 ° -on belül (37,7 ° -ra, vagy valamivel többre emelkedhet). Ha a mutató kevesebb - akkor érdemes konzultálni az orvossal. Lehetséges, hogy át kell adnia az elemzést és továbbra is hormonális gyógyszereket kell szednie.

A negyedik hét egy állandóan magas arány. Így a terhesség alatt a 38 alaphőmérséklet vagy enyhén alacsonyabb hőmérséklet optimálisan elfogadhatónak tekinthető. De a magasabb értékek az orvosi tanácsadás mentségére vonatkoznak (talán fertőzés vagy gyulladásos reakció).

Az ötödik és a hatodik héten - a bazális hőmérséklet továbbra is nagy számokat tart (nem kevesebb, mint 37,1 ° és legfeljebb 38 °). Ezt a szintet optimálisnak tekintik a műtrágyázás utáni első tizenhat héttel. A BT mérése mellett figyelmet kell fordítanunk más érzésekre is - például a fájdalomra, az izomlazításra stb.

A terhesség 36-as alaphőmérséklete túl alacsony, ami gyakran társul a vetélés jelenlegi fenyegetésével. Azonban a fenyegetés 100% -át nem lehet kimondani, további konzultációt kell folytatnunk egy szülész-nőgyógyászattal.

Feltételezhető, hogy egy ilyen megszakítási fenyegetés legfeljebb 12 hétig fennáll, és ezen időszak alatt a bazális hőmérsékletet a 37.1-37.8-38 ° -os határokon belül kell tartani, de nem magasabb.

12 héttel az indikátorok mérése elveszíti hasznosságát, mivel a bazális hőmérséklet ebben a szakaszban normalizálódik.

trusted-source[7], [8], [9]

Basális hőmérséklet merev terhességgel

Számos esetben a vemhesség kezdeti szakaszában a bazális hőmérséklet csökkenése jelezheti a magzati fejlődésben bekövetkező elhalványodást. Miért történik, nehéz megmondani: elég sok oka lehet.

A terhesség csökkenését a basalis hőmérséklet 37 ° C alatti csökkenése jellemzi. A magzat megállítja a fejlődését, a sárga test nem működik (különösen a progeszteron leállása).

Ha a hőmérőn lévő adatok a szükségesnél kevesebbet mutatnak, akkor ne érje előre. További diagnosztika szükséges. A basalis hőmérsékleten kívül, amikor a magzat elhalványul, az egész terhességi folyamat leáll: a hCG csökken, és a teszt ismét egy szalagot mutat.

A basalis hőmérséklet a terhesség IVF alatt

Amikor a páciens in vitro megtermékenyítés eredményeképpen teherbe esik, a lehető legrövidebb időn belül megkapják a támogatást, közvetlenül miután az embriót áthelyezték a méhbe. Egy ilyen nő megfigyelése mindig alaposabb: szinte minden esetben magas dózisú hormonális gyógyszereket írnak fel neki.

Ha a terhesség az IVF-eljárás után valósult meg, a hormonális egyensúly a testben változik, mint egy hagyományos terhesség. Emiatt a bázis hőmérsékletet tükröző grafikus görbe pontosan ugyanolyan lesz. Néha a magas dózisú hormonkészítmények alkalmazása befolyásolhatja a görbe kialakulását is, ezért csak a bazális hőmérsékletet nem kellően informatívnak tekintjük.

Az extrakorporális megtermékenyítés után különösen figyelni kell a magzat fejlődését. És a basalis hőmérséklet - ez csak része az információnak, amelyet a teljes terhességi időszak alatt kell nyomon követni.

trusted-source[10], [11]

A bazális hőmérséklet növelése és csökkentése terhesség alatt, okai

Az alaphőmérsékletre vonatkozó információ normájának megvitatása csak feltételes: nem értelmezhető számítani arra, hogy a szervezeten belül a mutatók kizárólag tiszta ütemtervben fognak megjelenni. Figyelembe kell venni a nõ egyéni jellemzõit is, amelyek nem kis mértékben befolyásolják a hőmérsékleti értékek felfelé vagy lefelé mozgását. Például gyakran előfordul, hogy egy megfelelően folyó terhesség esetén a BT-értékek eltérnek a tankönyvben szereplő számoktól. A tapasztalat nem követi: a legtöbb esetben ez nem befolyásolja az egészséges csecsemő viselését és születését.

A szakemberek magyarázata szerint az alaphőmérséklet számának meghatározása csak az első trimeszterben informatív jellegű. A későbbi időszakokban ezek az értékek nem döntő szerepet játszanak. De a kezdeti feltételekben is nem szabad túlbecsülni őket. A bazális hőmérsékletet általában más megnyilvánulásokkal és tünetekkel együtt vizsgálják, ezért ne aggódjon, ha a hőmérőn lévő számok nem egyeznek meg a várható értékekkel. Jobb, ha olyan kompetens nőgyógyászra alkalmazzuk, aki elvégzi a vizsgálatot és értékeli a terhes nő egészének állapotát.

Miért szükséges az orvosi konzultáció? A terhesség alatti peteérés után az alacsony basalis hőmérséklet közvetetten a spontán vetélés meglévő fenyegetését jelzi. Ennek a jelenségnek a fő oka a progeszteron nem megfelelő termelése a szervezetben. Fontos hormon a terhes nők számára - a progeszteron - felelős azért, hogy olyan magzati tojás kialakulását biztosítsa, amely a magzat tojása, ez az endometrium friability és az embrió erősítése ebben a rétegben.

A progeszteron közvetlenül növeli az alap hőmérsékleti értékeket. Például a második fázisban a vemhesség alatt - vagyis az ovuláció pillanatától számított első néhány hét alatt - a bazális hőmérséklet már 37 ° C-on belül van. Ha a mutatók kevesebbek - akkor sem a terhesség nem következett be, vagy nagy a valószínűsége a korai megszakításnak. Különösen aggályosnak kell lennünk, ha az alacsonynak alacsony hőmérséklete és a terhességre adott pozitív tesztválasz ellenére a nő fájdalmas érzést érez a hasban és / vagy a pikkelyzésben.

Felhívjuk a figyelmet erre az árnyalatra: az alap hőmérsékleti mérések és a grafikus görbe szigorú körvonala nem tekinthető megbízható diagnosztikai kritériumnak. Bármely nőgyógyász meg fogja erősíteni, hogy a terhesség alatti hőmérsékletet mindig más tünetek és jelek figyelembevételével kell figyelembe venni. Csak az általános kép alapján az orvos kizárhatja vagy megerősítheti gyanúját.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.