^

Arcbőr peeling ferulasavval

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kozmetikai eljárások között különösen népszerű a felületes kémiai hámlasztás, amely segít megszüntetni bizonyos bőrproblémákat és javítja a hám textúráját. Ilyen eljárás a ferulasavval történő peeling.

Az eljárás indikációi

A ferul peeling fenolos 3-metoxi-4-hidroxi-fahéjat vagy ferulsavat használ az elhalt hámsejtek eltávolítására a bőr felszíni rétegéből. Ennek a lipofil karbonsavnak a fő farmakológiai tulajdonsága, hogy gátolja a lipidek oxidatív lebomlásának (peroxidációjának) folyamatát, amikor a szabad gyökök károsítják a bőrsejteket, vagyis antioxidáns hatást fejt ki.

Az is bebizonyosodott, hogy a ferulinsav számos biológiai aktivitást mutat, mint például gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, antiallergén, májvédő, antikarcinogén, antitrombotikus, növeli a spermiumok életképességét, vírusellenes és értágító hatású, fémkelátképző, enzimaktivitás moduláció, aktiválás. Transzkripciós faktorok, génexpresszió és transzmissziós jelek. [1]

További információ -  Szabad gyökök és antioxidánsok

A kutatási eredmények szerint a ferulinsav (jól áthatol a stratum corneumon) segít fenntartani a keratinociták, a fibroblasztok, a kollagén és az elasztin intracelluláris antioxidáns védelmi rendszerét, ezért indokolt az érett bőr ápolására szolgáló kozmetikumokba való beépítése. És mivel képes gátolni a tirokináz aktivitását, a bőrpigment (melanin) képződésének fő enzimét, ez a sav képes megbirkózni a bőr hiperpigmentációjával. [2]

A ferulinsav erős UV-elnyelő  [3]. A ferulinsav önmagában vagy E-vitaminnal és C-vitaminnal kombinálva körülbelül 4-8-szoros védelmet nyújt a sugárkárosodás ellen. [4]

Ezen kozmetikai eljárások indikációi a következők:

Készítmény

Mi az előkészület a ferulasavas peeling eljáráshoz? A kozmetikusok a  következőket javasolják:

 • kerülje a gyantázást, az elektroterápiát, a szőrtelenítést és a lézeres szőrtelenítő krémeket, valamint a helyi kortikoszteroidokat legalább egy hétig minden kémiai hámlasztás előtt;
 • hagyja abba a retinolt, benzoil-peroxidot vagy hidroxisavakat (AHA) tartalmazó helyi készítmény használatát, azaz fehérítő krémeket, mitesszeres krémeket, aknés krémeket stb. - hámozás előtt egy héttel is.

A kémiai hámlasztást nem szabad elvégezni, ha a páciens bőre nem állt helyre a közelmúltban végzett egyéb kozmetikai vagy sebészeti beavatkozások után.

Technika ferul peeling

A ferul peeling technikája kissé eltérhet - a választott terméktől (bizonyos összetevők jelenléte az összetételében, például triklór-ecetsav) és attól a problémától függően, amelyre ezt a manipulációt végrehajtják.

A ferul peeling eljárásának alapvető protokollja a következő lépéseket tartalmazza:

 • smink eltávolítása a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumokkal;
 • a bőr tisztítása orvosi zsíroldóval vagy liposzómás tisztítószerrel (krémként) a faggyú eltávolítására;
 • hámlasztó szer felvitele a megtisztított bőrre;
 • az alkalmazott készítmény expozíciója (amelynek időtartama 3-5 és 10-15 perc között változik) - amíg teljesen meg nem szárad;
 • a bőr tisztítása a készítmény maradványaitól (használjon folyadékokat vagy géleket, amelyek semlegesítik a savat);
 • védőanyag (krém vagy maszk) alkalmazása a száraz bőrre.

Ferulinsav peeling

Napjainkban számos speciális ferulasavval történő peeling terméket gyártanak.

A Ferul peeling Sesderma (Sesderma) terméket a spanyol SesDermaLaboratories cég gyártja: ТМ Mediderma SesGlicopeel. Tehát a ferul peeling Mediderma (Mediderma) - Ferulac peel classic Mediderma - ferulsavat és polifenol antioxidáns phloretint tartalmaz.

Ezen összetevőkön kívül a Ferulac peel plus Mediderma retinolt (amely részt vesz a hámsejtek differenciálódásában) és szerves keratolitikus hidroxisavakat (AHA) tartalmaz, amelyek megtisztítják a bőrt az elhalt hámsejtektől: tej, alma és citrom.

A Mediderma Ferulac nano adalékanyag ferulsavval és phloretinnel pedig azelainsavat is tartalmaz (amely segít csökkenteni a zsíros bőrt és megszabadulni a pattanásoktól); B3-vitamin (nikotinsav), amely szükséges a bőr védőköpenyének kialakításához; retinol, ceramidok (bőrlipidek) és cink, amely felgyorsítja a bőrsejtek regenerálódását.

Ugyanaz a gyártó ferul peeling Valencia (SesDerma Valencia Peel). Ferulasavat (6%), keratolitikumokat és hámlasztókat - szalicil- és triklór-ecetsavat (5%, illetve 10%), valamint aszkorbinsavat és növényi bőrfehérítő arbutint tartalmaz. Ez a gyógymód ferulikus peelingként használható aknés hegek esetén.

Spanyol gyártás (Simildiet Laboratorios) és kombinált ferul peeling Simildiet (Simildiet), mely a ferulsav mellett tej-, citrom- és almasavat is tartalmaz.

Ferul peeling Biomatrix (BioMatrix, Franciaország) - ferulic-mandula, mandulasav hozzáadásával (mint keratolitikus és faggyútermelést szabályozó anyag).

A Pleyana Ferul Peeling (Pleyana, RF-Svájc) egy peeling komplex azelainsavval. A Pleyana peeling szérumba (problémás, vegyes és zsíros bőrre) pedig - a ferulin-, mandula- és azelainsav mellett - tej-, borostyánkő- és szalicilsavat, valamint B3-vitamint tettek bele a gyártók.

Az orosz gyártású Ferul peeling Neosbiolab (NeosBioLab) a ferulsav, tejsav, citromsav és aszkorbinsav mellett D-glükonsav-anhidridet és retinolt is tartalmaz.

A Belita (Bielita) ferulasavval végzett peeling (belorusz Belita-Viteks kozmetika) tej- és citromsavat is tartalmaz.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Bármilyen felületes kémiai hámlasztás, beleértve a ferulsavat is, ellenjavallt:

 • fokozott bőrérzékenységgel;
 • az epidermisz károsodott integritásával;
 • bőrmegnyilvánulásokkal járó allergiás reakció esetén;
 • terhesség és szoptatás alatt, további részletek -  Peeling terhesség alatt
 • láz, akut gyulladásos betegségek és krónikus fertőzések súlyosbodása esetén;
 • ha szemölcs, nevus vagy aktív herpesz kiütés van a készítmény alkalmazási területén.

Ferul archámlasztás nem végezhető vitiligós és rosaceás betegeknél;

 • rákos betegek, különösen a közelmúltban végzett sugár- vagy kemoterápia után; autoimmun betegségek (psoriasis, SLE, rheumatoid arthritis) anamnézisében.

Komplikációk az eljárás után

Az eljárás lehetséges szövődménye és nemkívánatos következménye a bőr duzzanata, valamint kémiai égése - bőrpír kialakulásával és varasodás kialakulásával.

Olvassa el -  Peeling: javallatok és ellenjavallatok, szövődmények, ellátás

Az eljárás utáni következmények

A bőr egy ideig (kb. Egy hétig) tartó hámlása a peeling természetes (tervezett) eredménye.

Az eljárás után gondoskodni

A ferul peeling után a bőrápolás a következőket tartalmazza:

 • kivétel 7-10 napos vizes mosás és alapozó vagy korrektor alkalmazása;
 • enyhe tisztítószerek és hidratálók használata az arcra;
 • a napsugárzás korlátozása és UV-szűrős (SPF 30+) intenzíven hidratáló krém alkalmazása a ház elhagyása előtt;
 • bármilyen intenzív fizikai tevékenység átmeneti megtagadása (amikor fokozódik az izzadás);
 • az alkoholtartalmú italok és a dohányzás kizárása.

Semmi esetre se hámozd le a hámló bőrt, mert ez hegesedéshez vezethet.

A ferul peeling hatása

A ferul peeling gyártók által állított hatása - ha elvetjük a "bőrmegújítás" egyértelműen reklámozó ígéreteit - minden komponens biokémiai hatásának köszönhető. Eredménye azonban az öregségi foltok és mitesszerek eltűnése, a bőr frissebb megjelenése (tónusának és textúrájának javulása, valamint a finom ráncok csökkenése) átmeneti.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.