^

Egészség

A
A
A

Pigmentált foltok az arcon

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Pigmentált foltok az arcon - ez a jelenség nem csak esztétikai szempontból kellemetlen. A bőr összes pigmentált területe jelezheti a szervek és rendszerek működésében jelentkező lehetséges problémákat. Természetesen a pigmentáció társulhat a szervezet természetes fiziológiai változásaihoz, például terhességhez. Azonban az arc számos pigmentált területe jelzi a máj, a bőr, a hormonális kudarcok betegségeit. A vágy, hogy megszabaduljon a pigmentációtól anélkül, hogy megmagyarázza az okait, legalább ésszerűtlen, mert olyan, mint egy olyan kódolt levél megsemmisítése, amely fontos információkkal szolgál az egészségtől.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Okoz pigmentált foltok az arcon

Az arcon pigmentált foltok ok nélkül nem merülnek fel, a homogén bőrtünet megsértője egy különleges pigment - melanin.

Mi a melanin, és mi jelezheti a pigmentációs foltokat az arcon.

A melanin egy színező pigment, amelyet a dermis legmélyebb, legtávolabbi rétegeiben állítanak elő (bazális). A melanin olyan speciális sejtek terméke - a melanocyták, amelyek nemcsak pigmentet termelnek, hanem aktívan a bőr felső rétegeibe. A melanin mennyisége és minősége a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy és a nemi hormonokat termelő mirigy teljesítésének felel meg. Így az arcbőr bármilyen színváltozása jelezheti a szervekben bekövetkező változásokat. A terhesség jellegzetes foltok - a chloasma, ami a hormonális egyensúly egyensúlyhiányáról szól, a nyak közelebb levő arcán jellemző foltok a májfunkció megsértését jelzik. A bőr felső rétegeinek túltelítettségét melaninnal hiperpigmentációnak nevezzük. A melanin termelés csökkentését hipopigmentációnak nevezik. Dyschromia - a bőr elszíneződése jellemző nem csak az arc, a melanin védi a bőrt az egész testet, kivéve, hogy ez része a haj, a belső szerveket, és még a terület az agyban, az úgynevezett substantia nigra. Ha a melanin szintézise megzavarodik, ez számos súlyos betegség közvetlen jelzésére utal - az ideg- és mentális rendszer (fenilketonuria) és a Parkinson-kór patológiájából. Statisztikák igazolják, hogy a kevésbé melanin a bőr, a kiszolgáltatottabb az emberi test betegség, ebben az értelemben, az első a listán olyan emberek egy ritka örökletes tényező - tirozinonegativnym albinizmus.

Az okok, amelyeknél az arcon pigmentációs foltok jelennek meg: 

 • Genetikai, örökletes tényező. A bőr pigmentációhoz való genetikai hajlam arra az emberre jellemző, akiknek az első fototípusa - a könnyű bőr. Az ultraibolya bármely része az ilyen fehér emberek számára - közvetlen út az arcra és a testre a pigmentfoltoktól. 
 • Agresszív ultraibolya sugárzásnak való kitettség. A napsugárzás rendszerének megsértése, különösen a forró nyári szezonban, meghibásodást okozhat a melanin termelésében. 
 • Hormonzavar, hormonális egyensúly változás. Természetes terhességi időszak lehet, de a pigmentáció is okozhatja a petefészkek, a pajzsmirigy patológiáját. 
 • A kor faktor. Idővel a bőr elveszti védő tulajdonságait, érzékenyebbé válik a külső tényezők - a napsugárzás hatására -, és gyorsabban reagál a belső szervek és rendszerek működésének természetes változásaira. 
 • Kompenzációs tényező, amikor a pigment megpróbálja megvédeni a bőr sérült területeit. 
 • Krónikus májbetegségek, emésztőrendszer. A belső szervek minden patológiáját az arc szó szerint értelmezi a szóban.

trusted-source[6], [7]

Forms

Az arcon pigmentált foltokat általában három fő csoportba sorolják: 

Szeplők, amelyek gyönyörű tudományos neve - Ephelin (görög - napfoltok). Ezek a pigmentációs foltok az arcon kicsiek, szétszóródnak nemcsak az arc, hanem a test egészében. Leggyakrabban az ephelidek jelennek meg a bőr napfénynek kitett felületeken. Szeplők - az első fototípus jellemző tulajdonsága, azaz a fehér, érzékeny bőrű emberek. 

Chlazmy - pigmentált foltok az arcon, általában szimmetrikusan helyezkednek el, világos vázlattal. Ez a fajta pigmentáció nem ismeri fel a szexet, korukat és faji korlátait. A hormonális egyensúly bármilyen megsértése, függetlenül attól, hogy terhesség, kábítószer vagy alkohol mérgezés, endokrin betegség okozza a chloasma arc megjelenését. 

Éjjel foltok az arcán - lentigo. Teljesen ártalmatlan pigmentált formák, amelyek különböző méretűek, leggyakrabban barnás színűek, a bőr napfényt és a levegő területét jelzik. Lentigo jelenhet meg az arcon, a karokon, a háton és a mellkason.

Az arcon pigmentált foltok, amelyeket súlyosabb belső betegségek okoznak: 

A nevus vagy az úgynevezett születési név. A melanin tartalmú sejtek által alkotott jóindulatú dermális képződésnek számít. A nevusok szerkezetben, méretben és színben eltérőek lehetnek. Leggyakrabban a nevusok ártalmatlannak bizonyulnak, azonban néhányuk kedvezőtlen tényezők hatására - a trauma, a besugárzás rosszindulatú daganatokban degenerálódik - a melanoma. 

Pigmentált foltok az arcon a homlokfelületen, egy centiméter vonal - linea fusca. Ez ritka a pigmentáció, azonban nagyon jelképes az idegrendszer fenyegető kórtörténeti tüneteinek - szifilikus károsodás, agy onkológia, encephalitis. 

Májt pigmentáció - chloasma (chloasma hepatica). Ez a pigmentáció a máj, a hasnyálmirigy krónikus betegségeit jelzi. A májpigmentáció világos szimmetriával rendelkezik, a nyak közelebb levő arcokon helyezkedik el, jellemzően jellemző vaszkuláris hálózatok - telangiectasias. 

Brocc bőrgyulladása. A szájterületen szimmetrikus pigmentáció van, ezért nevezik pigmentáris perioralis dermatosisnak. A pigmentáció az állára is kiterjedhet. Ez egy tipikus női pigmentáció, a férfiakban ilyen dermatosis nem található, mivel Brock dermatosisának fő oka az ovulációs folyamat megsértése. 

Pigmentált foltok a másodlagos természettörténetben, mint a jelentős dermális krónikus megbetegedések visszaesése. Az ok az ekcéma, lapos tetvek, másodlagos szifilisz, neurodermatitis és égési sérülések.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Kezelés pigmentált foltok az arcon

Korábban, a régi napok, dédanyánk dörzsölni a levet mindenféle növény, ártalmatlanító ajándéka a nap - efelid és csak szeplők. Ha megnézzük a hírlapok és a folyóiratok, a múlt század, ez azt a benyomást keltheti, hogy a kor foltok az arcon is megszabadulni minden, hogy a nő a földön - az pitypang a sárgarépa (sárgarépa, nyilván szolgált álcázására helyett fehérítés). Ma az emberek célja, hogy újra a sima arcbőr hangok mentes ezek a bajok, és ahelyett, hogy a maszkot uborka inkább keresse fel a professzionális kozmetikai szalonok. Beauty hatalmas arzenálja módszerek, módszereket és eszközöket, hogy minimalizálják vagy dyschromia, vagy megszabadulni ez a feltétel, öregségi foltok az arcon, örökre. Minden a megjelenés mértékétől, típusától és a megjelenésük okaitól függ. Néha sekély héj, és néha komolyabb és hosszadalmasabb eljárásokra van szükség.

A legnépszerűbb módszerek a következők: 

 • A bőr felszíni rétegének kémiai felújítása - kémiai peeling. A pigmentáció megszabadulása, mint általában, elegendő egy sekély héjat alkalmazni. Ez egy speciálisan kiválasztott savas oldat segítségével készült, amely megfelel a bőr típusának és szerkezetének. 
 • Csiszolás lézeres eszközzel. A bőr jó lézerimpulzus, a hasonló csiszolás hosszú időn át eltávolítja az arcot, és az ilyen pigmentációs foltokat, mint a szeplők, és a szenilis chloasma. 
 • Fototerápiás eljárások. A pulzált fény besugárzása egy pigmentált folt által felszívódik, amely később elveszti a színeket és elhalványul. A depigmentáció mellett a fototerápia segít a bőr megfiatalításában, mivel aktiválja az elasztin és a kollagén szintézisét. 
 • Mikrodermabráziós módszer. Ezt az eljárást helyi érzéstelenítéssel végzik. A csiszoló hatású apró kristályok áramlik, amelyek úgy tűnik, hogy az epidermisz egy vékony rétegét vágják fel, megindítva a regenerálódást és a megújulást. 
 • Mezoterápiás módszer. A fehérítő komponensekkel (C-vitamin, dimetil-amino-etanol) végzett mikroinjekció lehetővé teszi a természetes arcszín visszaszerzését az eljárás során.

Az arcon pigmentált foltok biztosan nem kellemes jelenség, de gyakran nem kozmetikai hibát jelentenek, amelyet a modern kozmetológiai technológiák segítségével lehet megszüntetni vagy minimalizálni. Bonyolultabb helyzetekben a belsõ szervek és rendszerek komplex kezelése szükséges ahhoz, hogy kiküszöböljék az arcon kialakuló dyschromiát.

További információ a kezelésről

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.