^

Szabad gyökök és antioxidánsok

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A felfedezés a szabad gyökök és az antioxidánsok volt az orvosi tudomány jelentős tengerentúlon idején a felfedezés mikroorganizmusok és az antibiotikumok, mert az orvosok ne csak magyarázat számos kóros folyamatok, mint az öregedés, hanem a hatékony módszerek azok kezelésére.

Az utóbbi évtizedet a biológiai biológiai tárgyak szabad gyökök tanulmányozásában elért eredmények jellemezték. Ezek a folyamatok a szervezet normális létfontosságú tevékenységéhez szükséges anyagcsere-kapcsolatnak bizonyultak. Ezek részt vesznek az oxidatív foszforiláció, a prosztaglandinok és nukleinsavak bioszintézisében, a lipotikus aktivitás szabályozásában, a sejtosztódás folyamatában. A szervezetben a szabad gyökök leggyakrabban a telítetlen zsírsavak oxidációja során keletkeznek, és ez a folyamat szorosan kapcsolódik a peroxidáns szabad gyökök lipid oxidációjához (LPO).

Mi a szabad gyökök?

Szabadgyök - olyan molekula vagy atom, amely párosítatlan elektront egy külső pályán, amely esetében annak agresszivitás és képesség, nem csak reagálni a molekulák a sejtmembrán, hanem az is, hogy azokat a szabad gyökök (önfenntartó lavina reakció).

A gyököket tartalmazó szén a molekuláris oxigénnel reagál, és a COO peroxidmentes gyököt képez.

A peroxidgyök a telítetlen zsírsavak oldalláncából hidrogént vesz fel, lipid-hidroperoxidot és egy másik gyököt tartalmaz.

A lipid hidroperoxidok növelik a citotoxikus aldehidek koncentrációját, és a gyököket tartalmazó szén hordozza a peroxidgyökök stb. Képződését (a lánc mentén).

A szabad gyökök kialakulásának különböző mechanizmusai ismertek. Az egyik az ionizáló sugárzás hatása. Bizonyos helyzetekben a molekuláris oxigén-csökkentés folyamatában két elektron helyett egy elektront adnak hozzá, és igen reaktív szuperoxid-anion (O) keletkezik. A szuperoxid képződése egyike a bakteriális fertőzés elleni védekező mechanizmusoknak: oxigénmentes gyökök, neutrofilek és makrofágok nem képesek megölni a baktériumokat.

A jelenléte antioxidánsok a sejtben, és a sejten kívüli térbe azt jelzi, hogy a szabad gyökök képződését nem véletlen jelenség által okozott ionizáló sugárzás vagy toxinok, és állandó kísérő az oxidációs reakciót a szokásos körülmények között. A fő antioxidánsok a szuperoxid-diszmutáz-csoport (SOD) enzimjei, amelyeknek a funkciója a peroxid-anion hidrogén-peroxid és molekuláris oxigén katalizálása. Mivel a szuperoxid-diszmutázok mindenütt jelen vannak, jogszerű feltételezni, hogy a szuperoxid-anion az összes oxidációs folyamat egyik fő mellékterméke. A katalázok és a peroxidázok átalakítják a vízben történő diszmutáció során keletkező hidrogén-peroxidot.

A szabad gyökök fő jellemzője a szokatlan kémiai aktivitás. Mintha hibásnak érzik magukat, megpróbálják visszaszerezni az elveszett elektronot, agresszíven elvetve más molekuláktól. Másfelől a "sértett" molekulák is radikálisokká válnak, és már elkezdenek rabolni magukat, elvonva elektronjaikat szomszédjaiktól. A molekulában bekövetkező bármely változás - legyen az elektron elvesztése vagy hozzáadása, új atomok vagy atomcsoportok megjelenése - befolyásolja annak tulajdonságait. Ezért az anyagban lévő szabad gyökök reakciói megváltoztatják az anyag fizikai-kémiai tulajdonságait.

A szabad gyökös eljárás legismertebb példája olajcsere (ranciditás). A rancid olaj különös ízzel és szaggal rendelkezik, amit a szabad gyökök reakciói során keletkező új anyagok megjelenése magyaráz. A legfontosabb, hogy a szabad gyökös reakciók résztvevői válhatnak a fehérjék, a zsírok és az élő szövetek DNS-jének. Ez számos kóros folyamat kialakulásához vezet, amelyek károsítják a szöveteket, az öregedést és a rosszindulatú daganatok kialakulását.

Az összes szabad gyökök közül a legagresszívebb az oxigén szabad gyököke. Létrehozhatják a szabad gyökös reakciók lavináját az élő szövetekben, amelynek következményei katasztrofálisak lehetnek. Az oxigén szabad gyökei és aktív formái (pl. Lipid-peroxidok) a bőrben és bármely más szövetben kialakulhatnak az UV-sugárzás hatására, a vízben és a levegőben lévő mérgező anyagok között. De a legfontosabb, hogy a reaktív oxigéngyökök képződnek, amikor bármilyen gyulladás, bármely fertőző folyamatok előforduló a bőrön, vagy bármely más szerv, mivel ezek a fő fegyver az immunrendszer, amely elpusztítja a kórokozók.

A szabad gyököktől való elrejtése lehetetlen (mivel lehetetlen eltűnni a baktériumból, de tőlük védeni lehet). Vannak olyan anyagok, amelyek abban különböznek egymástól, hogy szabad gyökök kevésbé agresszívak, mint a többi anyag gyökei. Miután az elektronát az agresszorhoz adta, az antioxidáns nem törekszik kompenzálni más molekulák okozta veszteséget, vagy inkább csak ritka esetekben teszi ezt. Ezért ha egy szabad gyökök antioxidánssal reagálnak, akkor egy teljes értékű molekulává válik, és az antioxidáns gyenge és inaktív radikálisvá válik. Az ilyen gyökök már ártalmatlanok és nem hoznak létre kémiai káoszt.

Milyen antioxidánsok?

Az "antioxidánsok" egy kollektív koncepció, és az olyan fogalmakhoz hasonlóan, mint az "antiloblasztika" és az "immunmodulátorok", nem jelentenek tagságot egyetlen vegyi anyagcsoportban sem. Ezek specifikussága a leginkább kapcsolódik a szabad gyökök lipid oxidációjához és különösen a szabad gyökös patológiához. Ez a tulajdonság ötvözi a különböző antioxidánsokat, amelyek mindegyikének sajátos sajátosságai vannak.

Folyamatai szabad gyökös oxidációs lipidek általános biológiai jellegű, és vannak a hirtelen aktiválási szerint sok szerző, az egyetemes mechanizmusa sejtkárosodás a membrán szintjén. A lipid peroxidáció biológiai membránok fázis folyamatokat okoz viszkozitás növekedés és a rendelési a membrán kettősréteg, a fázisváltozás membrán tulajdonságait, és csökkenti az elektromos ellenállást, és megkönnyítsék a foszfolipidek két egyrétegű (úgynevezett foszfolipid flip-flop). A peroxidos folyamatok hatására a membránfehérjék mobilitásának gátlása is van. A sejtek szintjén a lipidperoxidáció kíséri duzzanat a mitokondriumok, szétkapcsoló oxidatív foszforiláció (és a fejlett folyamat - szolubilizáló membrán szerkezetek), amely szinten az egész szervezet nyilvánul a fejlesztés úgynevezett szabad gyökös patológia.

Szabad gyökök és sejtkárosodás

Ma nyilvánvalóvá vált, hogy a szabad gyökök kialakulása az egyetemes patogenetikai mechanizmusok egyike a különféle típusú sejtkárosodásoknak, beleértve a következőket:

 • a sejtek reperfúziója egy iszkémiás időszak után;
 • néhány hemolitikus anémia gyógyászatilag indukált formája;
 • bizonyos herbicidekkel való mérgezés;
 • a szén-tetraklorid kezelése;
 • ionizáló sugárzás;
 • a sejtek öregedésének bizonyos mechanizmusai (például a lipidtermékek sejtben történő felhalmozódása - a ceroidok és a lipofuszcin);
 • Oxigén toxicitás;
 • az atherogenezis az alacsony sűrűségű lipoproteinek artériás falsejtekben történő oxidációjával.

A szabad gyökök részt vesznek a folyamatokban:

 • öregedés;
 • karcinogenezissel;
 • a sejtek kémiai és kábítószer-károsodása;
 • gyulladás;
 • radioaktív károsodás;
 • atherogenezisben;
 • oxigén és ózon toxicitás.

A szabad gyökök hatásai

A telítetlen zsírsavak oxidációja a sejtmembránok összetételében a szabad gyökök egyik fő hatása. A szabad gyökök károsítják a fehérjéket (különösen a tiol tartalmú fehérjéket) és a DNS-t. Morfológiai kimenetele sejtfal lipid oxidáció kialakulását poláros permeabilitású csatornákba, ami növeli a passzív permeabilitás, a membrán a Ca2 +, amelynek feleslegét lerakódik mitokondrium. Az oxidációs reakciókat általában a hidrofób antioxidánsok, például az E-vitamin és a glutation-peroxidáz gátolja. Az oxidáló láncokat megszakító E-szerű antioxidánsokat friss zöldségekben és gyümölcsökben találják.

A szabadgyökök a cellás rekeszek ionos és vizes környezetében is reagálnak molekulákkal. Az ionos közegben az antioxidáns potenciált olyan anyagok molekulái tartják fenn, mint a csökkent glutation, aszkorbinsav és cisztein. Az antioxidánsok védő tulajdonságai nyilvánvalóvá válnak, amikor a sejtek membránjának lipidjeinek oxidációja következtében jellegzetes morfológiai és funkcionális változások figyelhetők meg az izolált sejtekben lévő állományaikból.

A típusok által okozott károk szabad gyökök eltökélte, hogy nem csak az agresszivitás által termelt csoportok, hanem a strukturális és biokémiai jellemzői a személy téve. Például, az extracelluláris térben szabad gyökök elpusztítják glükózaminoglikán őrölt anyag kötőszövet, amely lehet az egyik mechanizmusok a megsemmisítése ízületek (például rheumatoid arthritis). Megváltoztatása permeabilitása szabad gyökök (és ezáltal a barrier funkciója) citoplazmatikus membránok kapcsán kialakulását fokozott permeabilitású csatornákba, ami zavar a víz és ion homeosztázis sejtek. Úgy tartják, hogy a szükséges kínálat a vitaminok és nyomelemek rheumatoid arthritisben szenvedő betegek, különösen, korrekciója vitaminhiány és mikrotápanyag hiányosságok oligogalom E. Ez azért van, mert bizonyult érzékelhető aktiválási peroxidáció gátlása és az antioxidáns aktivitás, ezért fontos, zárványkomplex terápia magas bioantioxidants sugárzás elleni aktivitást, amelyhez antioxidánsok vitaminok (E, C és a), valamint nyomelemek szelén (Se). Azt is kimutatták, hogy a dózisok a szintetikus E-vitamin, amely felszívódik rosszabb, mint a természetes. Például, dózisú E-vitamin és 400, hogy 800 NE / nap csökkenéséhez vezethet a szív-érrendszeri betegségek (53%). Azonban a válasz a hatékonyságát antioxidánsok akkor érhető el nagy, kontrollos vizsgálatokban (8000-40 000 beteg), amelyeket 1997-ben végzett

Az LPO-sebességet egy bizonyos szintet fenntartó védőerőként az oxidációs peroxidáció és a természetes antioxidánsok gátlására szolgáló enzimrendszert izolálják. A szabad gyökök oxidációjának sebességszabályozásának 3 szintje van. Az első lépés anoxikus, és viszonylag alacsony oxigén parciális nyomást tart fenn a sejtben. Ez magában foglalja elsősorban a légzőszerveket, amelyek az oxigénért versenyeznek. Annak ellenére, hogy az O3 abszorpciója a testben és a CO2 kibocsátása, az artériás vérben lévő pO2 és pCO2 nagymértékű változékonysága ellenére a normája meglehetősen állandó. A védelem második fázisa radikális. A test különböző anyagaiból áll (E vitamin, aszkorbinsav, bizonyos szteroid hormonok stb.), Amelyek megszakítják az LPO folyamatait és kölcsönhatásba lépnek a szabad gyökökkel. A harmadik lépés az antiperoxid, amely elpusztítja a már létrehozott peroxidokat megfelelő enzimek segítségével vagy nem enzimatikus úton. Azonban még nincs egységes besorolás és egységes nézet a szabad gyökös reakciók sebességének szabályozására és az LPO végtermékeinek elhelyezését biztosító védőerők hatására.

Úgy tartják, hogy, attól függően, hogy a intenzitása és időtartama a változások szabályozásában a lipid peroxidációs reakciók a következők: először is visel reverzibilis utólagos visszatér a normális, másrészt, mert egy átmenet egy másik szintje autoreguláció és harmadszor, bizonyos hatásait a ez az önszabályozás mechanizmusa megszűnik, következésképpen a szabályozói funkciók gyakorlásának lehetetlenségéhez vezet. Ez az oka annak megértésében szabályozó szerepét lipidperoxidáció reakciók keretében fellépés szervezet szélsőséges tényezők, mint például a hideg, szükséges lépés a kutatás fejlesztését célzó tudományos alapú folyamat ellenőrzési módszerek az alkalmazkodás és a kombinált kezelés, a megelőzés és a rehabilitáció a gyakori betegségek.

Az egyik leggyakrabban használt és hatásos antioxidáns komplex, amely magában foglalja a tokoferolt, az aszkorbátot és a metionint. Az alkalmazott antioxidánsok hatásmechanizmusait az alábbiakban ismertetjük. Mikroszómák - az exogén bevezetett tokoferol májban való felhalmozódásának egyik fő helyszíne. A protonok lehetséges adományozójaként aszkorbinsav képes cselekedni, amelyet dehidroaszkorbinsavvá oxidálnak. Ezenkívül az aszkorbinsavnak a szingulett oxigénnel, egy hidroxilgyökökkel és szuperoxid gyökös anionjával való kölcsönhatásának képessége, valamint a hidrogén-peroxid megsemmisülése is látható. Bizonyíték van arra is, hogy a tokoferol mikroszómákban regenerálható a tiolok és különösen a csökkent glutation.

Így, a szervezetben számos, egymással összefüggő antioxidáns rendszerek, a fő szerepe van fenntartásában az enzimatikus és nem-enzimatikus oxidációs reakciókat egy álló szinten. A peroxidreakciók minden egyes szakaszában létezik egy speciális rendszer, amely ezeket a funkciókat valósítja meg. Ezen rendszerek némelyike szigorúan specifikus, mások, mint a glutation, tokoferol, nagyobb szélessége akció és alsó hordozó jellegét. Additivitás interakció enzimatikus és nem-enzimatikus antioxidáns rendszer együttesen biztosítja az ellenállást a szélsőséges tényezőket pro-oxidáns tulajdonságok, azaz. E. Az a képesség, hogy hozzon létre feltételeket a szervezetben, hajlamosító fejlesztése az aktivált oxigén gyökök és a lipid peroxidáció aktiválja reakciók. Kétségtelen, hogy az aktiválás lipidperoxidáció során észlelt hatása alatt a test számos környezeti tényezők és a kóros folyamatok különböző jellegű. V. Yu. Kulikov és munkatársai szerint. (1988), attól függően, hogy az aktiválási lipidperoxidáció reakció mechanizmusok minden olyan tényező befolyásolja a testen, lehetőség van egy bizonyos valószínűséggel osztva a következő csoportok.

A fiziko-kémiai tényezők, amelyek elősegítik az LPO-reakciók prekurzorok és közvetlen aktivátorok szövetének növekedését:

 • oxigén nyomás alatt;
 • ózon;
 • nitrogén-monoxid;
 • ionizáló sugárzás stb.

A biológiai természet tényezői:

 • fagocitózis folyamatok;
 • sejtek és sejtmembránok megsemmisítése;
 • az aktivált oxigénfajok generációs rendszerét.

A szervezet antioxidáns rendszereinek aktivitását meghatározó tényezők enzimatikusak és nem enzimatikus jellegűek:

 • enzimatikus hatású antioxidáns rendszerek indukciójával kapcsolatos folyamatok aktivitása;
 • genetikai faktorok, amelyek egy adott enzim depressziójához kapcsolódnak, amely szabályozza az LPO (glutation-peroxidáz, kataláz stb.) reakcióit;
 • élelmiszer-tényezők (tokoferol, szelén, más nyomelemek stb.) hiánya;
 • a sejtmembránok szerkezetét;
 • az enzimatikus és nem enzimatikus antioxidánsok közötti kapcsolat természetét.

Az LPO reakciók aktiválódását potenciálisan befolyásoló kockázati tényezők:

 • a szervezet oxigén rezisztenciájának aktiválása;
 • a stresszállapot (hideg, magas láz, hipoxia, érzelmi és fájdalmas hatások);
 • giperlipidemiya.

Így, aktiválása a lipid peroxidációs reakciók a test szorosan kapcsolódik működésének szállítás és oxigén felhasználását. Különösen figyelemre méltó a adaptogén, köztük a széles körben használt Eleutherococcus. A készítmény a gyökere ennek a növénynek egy frissítő, adaptogén, stresszoldó, atherosclerosis elleni, anti-diabetikus és egyéb tulajdonságait, csökkenti a teljes előfordulási, beleértve az influenzát. Tanulmányozása során biokémiai hatásmechanizmusának antioxidánsok emberek, az állatok és a növények jelentősen kibővített kóros állapotok, amelyek kezelésében alkalmazott antioxidánsok. Antioxidánsok sikeresen használják adaptogén védelem a sugárzás sérülés kezelésére sebek és égési sebek, tuberkulózis, szív- és érrendszeri betegségek, a neuropszichiátriai betegségek, daganatok, a cukorbetegség, és mások. Természetesen a megnövekedett érdeklődés a mechanizmusa ennek egyetemességének fellépés antioxidánsok.

Jelenleg kísérletileg azt találtuk, hogy a hatékonyság a antioxidánsok határozza gátló hatásukat lipidperoxidáció által kölcsönhatás peroxi és egyéb csoportok, amelyek kezdeményezi LPO, és is köszönhető, hogy a hatások az antioxidánsok, a membrán szerkezetében, hogy megkönnyítsék a hozzáférést az oxigén a lipidek. Az LPO az ideghormonális mechanizmusokon keresztül az antioxidáns hatás közvetett rendszerével is megváltozhat. Kimutatták, hogy az antioxidánsok befolyásolják a neurotranszmitter felszabadulását és a hormonok felszabadulását, a receptorok érzékenységét és a kötődésüket. Másfelől, a koncentráció-változását a hormonok és neurotranszmitterek megváltoztatja intenzitása lipidperoxidáció a célsejtekben, ami a lipid katabolizmust sebesség változatlan, és ennek következtében, a változást a készítményben. Szabályozó szerepet játszik az LPO aránya és a membránok foszfolipid spektrumának változása. Hasonló szabályozási rendszert találtak az állatok, növények és mikroorganizmusok sejtmembránjaiban. Mint ismeretes, a membrán lipidek összetétele és fluiditása befolyásolja a membránfehérjék, enzimek és receptorok aktivitását. Ezzel a rendszer a szabályozás antioxidánsok jár, hogy javítási membránok, megváltozott a kóros állapot a test, normalizálják annak összetétele, szerkezete és funkcionális aktivitását. Megváltoztatása makromolekula szintézis enzim aktivitása és a nukleáris mátrix, minthogy a kompozíció a membrán lipidek által indukált fellépés antioxidánsok lehet a magyarázata, azok hatását a DNS-szintézist, RNS, fehérje. Ugyanakkor az antioxidánsok és a makromolekulák közötti közvetlen kölcsönhatásról szóló irodalmi adatok is megjelentek.

Ezek, valamint a nemrég felfedezett bizonyíték hatékonyságát antioxidánsok pikomoláris koncentrációban, szerepének kiemelése receptor utak a saját hatását a sejt anyagcseréjét. A VE Kagan (1981) a mechanizmusok strukturális és funkcionális módosítások a biológiai membránok látható, hogy a függőség a lipid peroxidációs reakciók a biológiai membránokon nem csak a zsírsav-összetételét (a telítetlenség mértéke), hanem a szerkezeti felépítését, a lipid fázis a membránok (lipid molekuláris mobilitás , a fehérje-lipid és lipid-lipid kölcsönhatások ereje). Azt találtuk, hogy ennek eredményeként a felhalmozódása a lipid peroxidációs termékek újraelosztó következik be a membrán: a folyadék mennyiségét csökkenését liptsdov biosloe csökkentett mennyiségű immobilizált lipid membrán fehérjék és lipidek számának növelése megrendelt biosloe (klaszterek). V.

Amikor tanulmányozása jellegét, összetételét és a homeosztázis mechanizmusa az antioxidáns rendszer azt mutatta, hogy a megnyilvánulása káros hatásai a szabad gyökök és a peroxil vegyületek megakadályozza a komplex többkomponensű antioxidáns rendszer (AOS), amely rendelkezik a kötéshez és módosítása a gyökök kialakulásának megelőzésére vagy megsemmisítése peroxidok. Ide tartoznak: hidrofil és hidrofób szerves anyagok redukáló tulajdonságokkal; Enzimek, amelyek támogatják ezen anyagok homeosztázisát; antiperoxid enzimek. Között a antioxidánsok természetes lipid (szteroid hormonok, vitaminok E, A, K, flavonoidok és polifenolok, E-vitamin, ubikinon) és vízben oldható (kis molekulatömegű tiolok, aszkorbinsav) anyag. Ezek az anyagok a szabad gyökök csapdái vagy a peroxidvegyületek elpusztítása.

Az egyik része a szövet egy hidrofil antioxidánsok, és a másik - egy hidrofób jellegű, amely lehetővé teszi egyidejű védelmet az oxidálószer funkcionálisan fontos molekulák a víz és a lipid fázisban.

A teljes összeg a bioantiokisliteley teremt a szövetben egy „puffer antioxidáns rendszer” van egy bizonyos kapacitást, és az arány a prooxidáns és antioxidáns rendszerek meghatározza az úgynevezett „antioxidáns állapot” a test. Minden okunk megvan azt hinni, hogy között az antioxidáns különleges helyet foglalnak el a tiolok. Megerősítése az alábbi tények: nagy reaktivitása szulfhidrilcsoportok, amelynek során egyes oxidált tiolok egy igen magas aránya függését az oxidatív módosítását SH-csoportok a környezetükre csoport a molekulában. Ez a körülmény lehetővé teszi, hogy válasszon a különböző tiol vegyületek külön csoportját a könnyen oxidálható anyagok, antioxidánsok végző speciális funkciókat: a reverzibilis oxidációját szulfhidrilcsoportok a diszulfid, amely lehetővé teszi, elvileg energetikailag kedvező a homeosztázis fenntartásában a tiol antioxidánsok a sejtben aktiválása nélkül azok bioszintézis; A tiolok képesek antiradikális és antiperoxid hatásokat mutatni. Hidrofil tiolok miatt nagy mennyiségben tartalmaz a vizes fázisban sejtek és a képességét, hogy megvédje az oxidatív károsodás ellen, hogy biológiailag fontos molekulák, enzimek, nukleinsavak, hemoglobin, és mások. Azonban, tiolok jelenlétében vegyületek nem poláros csoportok lehetővé teszi megnyilvánulása hogy antioxidáns hatást mutatnak a lipid sejtfázis. Így, együtt anyagokat lipid természetűek, tiol vegyületek jelentős részvételét a védelmét celluláris struktúrák a hatásait oxidáló tényezők.

Az oxidációt a szövet szövetében is befolyásolja az aszkorbinsav. A tiolokhoz hasonlóan az AOC része, részt vesz a szabad gyökök kötődésében és a peroxidok megsemmisítésében. Aszkorbinsav, az a molekula, amely tartalmazza mind a poláris és nem-poláris csoportok mutatnak szoros funkcionális kölcsönhatás glutation-SH és lipid antioxidánsok, erősítőanyagok fellépés az utóbbi és megakadályozza peroxidációt. Nyilvánvaló, hogy a tiol-antioxidánsok meghatározó szerepet játszanak a biológiai membránok alapvető strukturális komponenseinek - mint például a foszfolipidek - védelmében vagy a fehérjék lipidrétegében.

Ezzel szemben a vízben oldódó antioxidánsok - a tiolvegyületek és az aszkorbinsav - elsősorban a vízi környezetben mutatják be védőhatásukat - a sejt vagy a vérplazma citoplazmáját. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a vérrendszer olyan belső környezet, amely meghatározó szerepet játszik a nem specifikus és specifikus védekezési reakciókban, befolyásolja annak ellenállását és reaktivitását.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Szabad gyökök patológiában

Eddig az irodalom foglalkozik az okozati összefüggések kérdésével a lipoperoxidáció intenzitásában bekövetkező változásokban a betegségek kialakulásának dinamikájában. Egyes szerzők szerint ez sérti a stacionaritása a folyamat a fő oka ezeknek a betegségeknek, míg mások úgy vélik, hogy a változás intenzitása a lipidperoxidáció következménye ezeknek a kóros folyamatokat indított egészen más mechanizmusok.

Végzett vizsgálatok az utóbbi években kimutatták, hogy a változások a intenzitásának szabad gyökös oxidációs kíséri betegségek a különböző eredetű, amely megerősíti a dolgozat általános biológiai jellege a szabad gyök sejtkárosodást. Összegyűlt elég bizonyíték a patogenetikai bevonása szabadgyök megsemmisítése molekulák, sejtek, szervek és a szervezet egészét, és a sikeres kezelése azok farmakológiai szerek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.