^
A
A
A

A sclerosis multiplex tünetei az időjárástól függően eltérőek

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

29 September 2021, 10:55

A szklerózis multiplex klinikai képe világosabban nyilvánul meg a páratartalom és a környezeti hőmérséklet éles változásával.

A szklerózis multiplexben szenvedők szervezetében a mielin idegi burok immunrohama következik be. A mielin elkülöníti az idegsejtek irányait és serkenti az idegimpulzusok vezetését. Amikor a mielin megsérül, az impulzusvezetés romlik, az idegsejtek meghalnak. A betegség tünetei különbözőek: egyes betegeknél a fokozott fáradtság és a látásfunkció romlása dominál, másoknál koordinációs problémák alakulnak ki, vagy vizeletinkontinencia alakul ki .

Mivel a betegség okait még nem tisztázták pontosan, a szakértők genetikai tényezők és a környezet hatása alapján határozzák meg annak kialakulását. Ezenkívül néhány külső tényező nemcsak hozzájárulhat a patológia megjelenéséhez, hanem fokozhatja annak klinikai megnyilvánulásait.

A Miami Egyetem képviselői megjegyezték, hogy a szklerózis multiplex jelei kifejezettebbek vagy gyengültek az éghajlatváltozás miatt. A tudósok több amerikai kórház orvosi dokumentációját vizsgálták, és összehasonlították a szklerózis multiplexben szenvedő betegek látogatottságát és az időjárási viszonyok sajátosságait. Figyelembe vették a hőmérséklet változásait, a légköri nyomás és a páratartalom ugrásait.

Ennek eredményeként kiderült, hogy a betegség klinikai képe kora tavasszal vagy nyár végén kifejezettebb, télen kevésbé intenzív tüneteket észlelnek. Földrajzilag a patológiát gyakrabban diagnosztizálják a Csendes -óceán északnyugati és amerikai északkeleti lakosaiban, valamint a szubtrópusi éghajlatú régiókban. A felmelegedéssel a szimptomatológia intenzívebbé válik, ami az Uthoff -jelenség megjelenésével magyarázható: úgy vélik, hogy ez a jelenség összefügg az emelt hőmérsékletnek az idegrostok vezetésére gyakorolt káros hatásával.

A tudósok azonban a hőmérséklet mellett a fokozott tünetekre és a megnövekedett páratartalomra is hatással voltak. És a legtöbb orvoshoz való látogatást az éles hőmérsékletváltozás időszakában kapták - például amikor az erős éjszakai hidegpattanást felváltotta a nappali meleg.

A szklerózis multiplexben szenvedő betegek kezelése ma a tünetek megszüntetésére és a patológia feletti ellenőrzés megteremtésére irányul. Az orvosok azt javasolják: a fő terápia mellett figyelembe kell venni a beteg éghajlati viszonyait is. Sőt, mivel a betegség kialakulásának korai szakaszai gyakran tünetmentesek, a hirtelen éghajlati változások lendületet adhatnak az első fájdalmas jelek megjelenésének. Ennek megelőzése és a tünetek kialakulásának késleltetése érdekében szelíd környezetet kell biztosítani azok számára, akik örökletes hajlamúak a szklerózis multiplex kialakulására.

Az információk a International Journal of Environmental Research and Public Health oldalán találhatók

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.