^

Egészség

A
A
A

A vizelet inkontinencia

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A húgyhólyag inkontinencia a vizelés megszegését jelenti, amelyet a húgycsövön keresztül történő vizeletürítéssel vagy a húgyúti traktusnak a test felszínéhez kötődő fisztulájával jellemez. Ez egy tünet vagy tünet, nem független diagnózis. 

Járványtan

Epidemiológiai vizsgálatokban a lakosság körében a vizelet inkontinencia magas előfordulási aránya - körülbelül 1%. A 65 évnél idősebb betegek körében az inkontinencia az általános lakosság 10-20% -át érinti. A nők gyakrabban szenvednek, mint a férfiak.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Forms

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Sürgősségi vizeletinkontinencia

A sürgősségi inkontinencia a vizelet elvesztése, amely az erős ürítési vágyhoz kapcsolódik. Az okok lehetnek: a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladásos betegségei, a húgyhólyag daganata, az ureter intraveziciójában lévő kövek, a húgyhólyag katéterezése.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Stresszkontinencia

Stressz inkontinencia - vizeletvesztés fokozott hasűri nyomás hiányában izomösszehúzódás, kiutasításuktól vizeletben. Indoklás: nem az ellenállás a húgycső izmainak és a medencefenék során a vizelet fizikai aktivitás során (futás, gyaloglás, lépcsőzés, köhögés, tüsszögés, stb) sokkal gyakoribb a nőknél, akik szült a posztmenopauzális repülés férfiaknál a műtét után hipertrófia vagy carcinoma prosztatarák.

Vizelet inkontinencia hólyag túlcsordulással

A húgyhólyag inkontinencia a hólyag túlcsordulásával a vizelet elvesztése, amikor a húgyhólyag tele van, és a vizelet gyakran kisebb részeket követ.

Okok:

  1. urológiai betegségek;
  2. neurológiai -  polyneuropathia döntően befolyásoló autonom rostok (diabetikus, a primer amiloidózis, paraproteinemia), akut és szubakut autonóm neuropátia, Shai-szindróma - Dreydzhera, megsemmisítése a keresztcsonti paraszimpatikus központi tömlő (trauma, tumor,  sclerosis multiplex, porckorongsérv, ischaemia, néha Lumbo -kresttsovaya syringomyelia), a fontos diagnosztikai tünetek közé tartozik a csökkentett külső végbél záróizom tónusának, nem bulbocavernous és anális reflexek ONET menstruáció és hypoesthesia az anogenital zónában, széklet inkontinencia, impotencia férfiaknál; cauda equina lézió által okozott tumor (lipóma, neurinóma, epindimoma, dermoid), medián herniated ágyéki lemez; többszörös és diffúz károk (kár) a kismedencei ideg megfigyelt kiterjesztések retroperitonealis daganatok (rektális karcinóma, a prosztata és a női nemi szervek), miután kiterjedt sebészeti eljárásokat a kismedencei üreg; amyelotrophy;
  3. pszichogén okok.

Igazi inkontinencia

Az igaz vizeletinkontinencia gyakorlatilag a vizelet állandó csökkenése, kis mennyiség felhalmozódásával a hólyagban vagy felhalmozódás nélkül. Az igazi vizeletinkontinencia okai lényegében ugyanazok, mint az inkontinencia okai a túlfolyás esetén, amikor neurológiai okok miatt fordulnak elő. A túltöltés inkontinencia jelensége a hólyag nyakának rugalmasságának fenntartásával jár, amely ellenáll a vizelet nyomásnak, ami késlelteti a felszabadulást. Ezekben az esetekben a buborék tele van, megnyújtva, és a vizelet cseppenként felszabadul, mechanikusan megnyújtva a nyakat. Igazi inkontinencia esetén a vizelet folyamatosan cseppenként ürül, mivel belép a hólyagba, és nem halmozódik fel benne.

Reflex inkontinencia

Reflexív vizeletinkontinencia az abnormális reflex aktivitással járó vizelet elvesztése, melyet a megszokott ürítési igény hiányában nyilvánul meg. Nincs szabályozása a vizelési aktus, automatikus, reflex típusú húgyhólyag ürítés létre miatt a független tevékenység a gerinc centrumok. Ezt a típusú vizelési rendellenességet megfigyelik a sclerosis multiplex, a gerincvelő sérülése a kúpszint felett, a nyaki és a mellkasi daganatok, bizonyos korú gyermekeknél, rosszindulatú anémia esetén.

Extra fokú inkontinencia

Az extra uretrális húgyúti inkontinencia a vizelet elvesztése a testfelszínen jelentkező abnormális vizeletcsatorna-kommunikáción keresztül. Ez előfordul az urológiai patológiában.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Komplikációk és következmények

A vizelet inkontinencia súlyos pszichológiai problémává válhat mind a páciens, mind a családtagjai számára. Az ilyen betegek mintegy 70% -a nem talál munkát.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Ki kapcsolódni?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.