^
A
A
A

A gyümölcslé segít sokáig élni

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

12 August 2021, 09:00

Az angliai Exeteri Egyetem tudósai felfedezték a frissen facsart céklalé további egészségügyi előnyeit. Megmutatták, hogy ennek a gyümölcslének a rendszeres fogyasztása javíthatja az orális mikrobiomot, erősítheti az ereket, sőt javíthatja az idősebb emberek kognitív teljesítményét.

A gyökérnövények - különösen a cékla -, valamint a zeller, a saláta, a spenót szervetlen salétromsókat tartalmaz. A szájüregben jelen lévő mikroorganizmusok az ilyen sókat nitritekké alakítják - a nitrogén -monoxid elődjévé, aktív neurotranszmitterré és az erek tónusát szabályozó vegyületté. Az életkorral kapcsolatos változások során a szervezetben csökken a nitrogén-monoxid-termelés, ami a kardiovaszkuláris rendszer működésének romlásával és a kognitív képességek elvesztésével jár.

A szakértők tanulmányt végeztek, amelyben 26 idős beteg vett részt, nyilvánvaló egészségügyi eltérések nélkül, normális vérnyomással, aktív életmóddal. A résztvevőket két csoportra osztották: az első csoportot tíz napon keresztül egészítették ki az étrendben található salétromsav természetes sóit tartalmazó cukorrépa -lével. Egy másik csoport placebo italt kapott, amelyet naponta kétszer kellett inni.

A projekt végén a tudósok két résztvevőcsoportban hasonlították össze a vérnyomást és az orális mikrobióma minőségét. Az első csoportban a kórokozó mikroorganizmusok számának csökkenését találták a szájban - különösen kevesebb olyan baktérium volt, amely kardiovaszkuláris patológiákat, kognitív károsodásokat és szisztémás gyulladásos folyamatokat okozott. Ezenkívül az első csoport képviselőiben a szisztolés vérnyomás -mutatók körülbelül 5 Hgmm -rel csökkentek. Art., Amely a céklalé pozitív hatását is jelzi.

A második csoport képviselői nem mutattak különösebb változást.

A tanulmány szerzői biztosak abban, hogy a kapott eredmények fontos láncszemek lehetnek az egészséges öregedés tervezésében. Ha az étrend rendszeresen tartalmaz salétromsav természetes szervetlen sóival dúsított ételeket, akkor rövid időn belül minőségileg javítani lehet a szájüreg mikrobiómáját. Sőt, a tudósok határozottan javasolják a növényi étrend fogyasztását minden idős ember számára. Szükséges a szív és az erek öregedési folyamatának lassítása, a kognitív képességek támogatása bármely életkorban.

Kicsit korábban a szakértők már végeztek egy tanulmányt, amely összehasonlította a baktériumok összetételét a szájüregben fiatal és idős embereknél, betegeknél és egészséges embereknél. De a természetes nitrátot tartalmazó termékek használatára vonatkozó kísérletet a tudósok először végezték el.

Információforrás:  Az Exeteri Egyetem

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.