^
A
A
A

A COVID-19 impotenciához vezethet

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

26 May 2021, 09:00

A koronavírus -betegség, amely kezdetben Kínában nyilvánult meg és világméretű járvánnyá változott, nem szűnik meg aggódni a tudósok miatt. Egy új kutatás kimutatta, hogy az ACE-2 receptor és a TMPRSS-2 gén expresszálódik az endothelsejteken, ezért a fertőzés széles körű endothel diszfunkcióhoz vezet.

A COVID-19-t okozó jól ismert koronavírus a gyógyulás után is jelen lehet a férfiak reproduktív rendszerének szöveteiben, károsítva az ér endotéliumát és merevedési zavarokat okozva. Ezt a következtetést a Miami Egyetem Miller Orvostudományi Főiskoláját képviselő szakértők tették.

Korábban azt találták, hogy a koronavírus -fertőzés károsítja a tüdő, a vesék, a szív vaszkuláris endotéliumát. Eddig semmit sem lehetett tudni a férfi nemi szervek barlangos szövetének megsértéséről, gazdag érhálózattal. A tudósok új kutatómunkája bebizonyította, hogy összefüggés van a COVID-19 és a bonyolult merevedési zavar későbbi kialakulása között .

Ramasami urológus, a Miller College szakosztályának munkatársa kollégáival együtt reproduktív szervi szövetek biopsziáját végezte két férfi betegnél, akik hat hónap és nyolc hónapja koronavírus -fertőzésben szenvedtek. Az egyik férfit kórházban kezelték a COVID-19 miatt, a másiknál a betegség enyhe lefolyású volt, és otthon kezelték. Ezen túlmenően, a tudósok részt vettek a vizsgálatban két férfinak, akiknek nem volt fertőzésük. Mind a négy beteg peteoprotetikus beavatkozáson esett át az erekciós funkció károsodása miatt.

A lefoglalt biológiai anyagokat megvizsgálták az endoteliális nitrogén -monoxid szintáz (az endothel funkcionalitásának mutatója) tartalmára és a koronavírus -tüskefehérje expressziós minőségére. Az elektronmikroszkópos elemzés során körülbelül 100 nm méretű extracelluláris vírusrészecskéket észleltünk, amelyek tüskeszerű végűek az erek szöveteiben. Az endoteliális nitrogén-monoxid szintáz expressziója a felépült betegek corpus cavernosumában alacsonyabb volt, mint a COVID-19 nélküli férfiaknál, ami a vírus utáni endothelialis diszfunkcióra utal.

A mai napig a tudósok új vizsgálatot végeznek, amelynek során meg kell határozniuk a koronavírus -fertőzés miatti potenciálromlás molekuláris mechanizmusát.

Valamivel korábban ugyanezek a tudósok már végeztek hasonló munkát, és megállapították, hogy vírusrészecskék jutnak be a férfiak hereszövetébe, ami szintén káros hatással lehet a termékenységre és elősegítheti a szexuális átvitelt.

A betegeket tájékoztatni kell a COVID-19 utáni lehetséges szövődményekről. Bármilyen fertőzés utáni változást, beleértve az erekciós funkciót is, az egészségügyi szakembereknek figyelemmel kell kísérniük - mind a kezelés, mind a további kutatások megkönnyítése érdekében.

Információforrás:  A férfiak egészségének világlapja

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.