^

Egészség

Tökmag prosztatagyulladásra

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A prosztatamirigy gyulladásának a hivatalos orvostudomány által elismert alternatív kezelési módjai közé tartozik a prosztatagyulladás elleni tökmag. Ezenkívül számos gyógyszert állítanak elő, amelyek fő összetevője a tökmagolaj. [1]

Jelzések Tökmagok

A tökmag, valamint a tökolaj használatára vonatkozó javallatok a  következők  : nem bakteriális, pangásos és  kalkulusos krónikus prosztatagyulladás , prosztata adenoma,  diffúz elváltozások a prosztata parenchymában .

Ugyanakkor a prosztatagyulladás tökmaggal történő kezelése további eszköz a  krónikus prosztatagyulladás komplex kezelésében . [2]

Gyógyszerhatástani

A terápiás hatás mechanizmusa, vagyis a tökmag jótékony hatása a prosztatagyulladásra, a tökmag olajtartalmának köszönhető, amely a biológiailag aktív anyagok jelenléte miatt antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Közülük a karotinoidokat (A-provitamin), a cinket és az egyik esszenciális zsírsavat, a linolsavat tartják a legfontosabbnak a prosztata mirigye számára.  [3]

A karotinoidok segítenek csökkenteni a lipid-peroxidációt a prosztata parenchyma sejtek membránjában, javítják a mikrokeringést és a szövetek trofizmusát.

100 g tökmag csaknem 8 mg cinket tartalmaz (a férfiak számára szükséges napi adaggal - 11 mg). Az egészséges prosztataszövetben jelentős mennyiségben jelen lévő cink pedig felelős a sejtnövekedésért, a DNS-javításért és az immunitásért. Ennek a létfontosságú nyomelemnek az optimális szintje a szervezetben csökkenti a prosztata hiperplázia kockázatát, valamint csökkenti a  krónikus prosztatagyulladás tüneteinek intenzitását és gyakoriságát .

Az omega-többszörösen telítetlen linolsav iránti igény annak a ténynek köszönhető, hogy metabolizmusa során omega-6 telítetlen arachidonsav termelődik, amely a sejtes immunitáshoz (prosztaglandinok szintéziséhez) szükséges a sérült szövetek regenerációjához. Mellesleg, a cink és a linolsav kombinációja a tökmagolajban fokozza az esszenciális zsírsavak felszívódását és hidrolízisét foszfolipidekké. [4]

Adagolás és beadás

A prosztatagyulladásból származó mézes tökmag minden receptje egy elkészítési módra vonatkozik: 400-500 g leginkább zúzott nyers hámozott maghoz a természetes méz mennyiségének felét (200-250 g) veszik; a hozzávalókat simára keverjük. Golyókat görgethet (körülbelül 15 g súlyú), vagy egyszerűsítheti az alkalmazás módját, és másfél-két hónapig naponta egy teáskanálnyit fogyaszthat ebből a keverékből (reggel, étkezés előtt).

Senki sem tudja pontosan, mennyi tökmagot kell enni prosztatagyulladás esetén, hiszen ez egy alternatív gyógymód, nem pedig orvosi gyógyszer. Azt sem tudni, lehet-e túladagolni.

Ellenjavallatok

Ez a gyógyszer ellenjavallt gyomorhurut és gyomorfekély, cholelithiasis, dyspepsia és gyulladásos bélbetegségek,  tökmagallergia  , valamint elhízás és cukorbetegség esetén.

Mellékhatások Tökmagok

A tökmag lehetséges mellékhatásai közé tartoznak a bélműködési problémák, különösen a hasmenés.

Tárolási feltételek

A zúzott tökmag és méz keverékét zárt edényben hűtőszekrényben kell tárolni. 

Szavatossági idő

Eltarthatósága 2,5-3 hónap.

Analógok

A prosztatagyulladásban szenvedő betegek felhasználhatják a tökmagolaj jótékony tulajdonságait, ha prosztatagyulladásra tökolajjal rektális  kúpokat használnak  - Vitol, Tykveol, Bioprost.

Az orvosok tökmagolajos kapszulákat is felírnak - Garbeol, Tykveol, Peponen vagy Permixon.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Tökmag prosztatagyulladásra" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.