^

Egészség

A
A
A

Lézeres terápia krónikus prostatitis kezelésében

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A krónikus prostatitis lézeres terápiájának első sikereit az LRT-hoz társították, amely képes megfelelően behatolni a prosztata szövetébe. Egyes szerzők azonban korábban megjegyezték, hogy az alacsony intenzitású lézerterápia alkalmazása a krónikus prosztatagyulladás komplex kezelésében lehetővé teszi a meglehetősen magas kezelési hatékonyság elérését és a kezelés időtartamának lerövidítését.

LY Reznikov et al. (1990) is szerepel a LLLT kezelésére komplex maradék urethritis a különböző eredetű, beleértve bonyolítja krónikus prosztatagyulladás. A sugárforrás használható egy hélium-neon lézerek LT-75 (hullámhossz 0,632 mikron, 28 mW kibocsátási teljesítmény) ellátott kvarc hüvely egy műanyag monofil egy mag átmérője 0,6 és 0,4 cm-es (sugárzási teljesítmény a kimeneti 12, illetve és 9 mW). Endouretralnye lézeres végzik naponta 10-14 napig, van terápiás hatása nem csak a nyálkahártyára az elülső és hátulsó húgycső osztályok (csökkentése ödéma és vérbőséget nyálkahártya), hanem a mag tuberkulózis és a prosztata szövetben (csökkenti a súlyosságát érzés a gát, eltűnése a 3-4 napon sajgó fájdalom sugárzik a végbélig, lágyéki területet, herezacskó). A kezelés hátterében a betegeknél a regenerálódás és a hatékonyság helyreállítása jelentkezett.

AL Shabad et al. (1994) a lézeres kezelés krónikus prosztatagyulladás használt lézer terápiás eszköz „Pattern” hullámhosszúságú 0,89 mikron, LLLT generáló pulzáló közeli infravörös spektruma segítségével félvezető sugárzók az GaAs impulzus frekvenciával 80, 150, 300, 600, 1500 , 3000 Hz. Ennek az eszköznek a legfontosabb előnyei az infravörös sugárzás mélyebb behatolása a biológiai szövetekbe (6 cm-re) és a mellékhatások hiánya. Ezekben az esetekben a lézeres hatás a krónikus prosztatitis kezelésére célzottan alkalmazták az ultrahang által észlelt sérülési helyre. Erre a célra javított lézeres rektális fúvókát használtunk, amely lehetővé teszi, hogy a sugárzás a mirigy lúpjaira irányuljon.

Az AELTU-01 "Yarilo" készülékkel végzett elektro-lézerterápiát urethralis besugárzás kombinált hatásával végezték el lézeres elektrosztimulációval. Ez a kombináció a befolyása IR lézersugárzás jön át a bőrön, lehetővé tette nemcsak, hogy még egyenletesebb besugárzása a prosztata, de helyzetének megváltoztatásával a szál és a húgycső IR lézer jelforrással is folytatják szelektív besugárzással patológiás zónák test. Ez a kombinált hatás a kísérletben javította a szerv véráramlását, és lehetővé tette a gyógyszerek hatásának megerősítését, mivel hatékonyabban behatoltak a patológiás fókuszba. Electrolaser terápia gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, ödéma elleni hatást a prosztata, fokozott a paramétereket az immunitás, javítja a mikrokeringést a vér és nyirok. Elektro-lézeres kezelést hetente 2-3 alkalommal, vagy naponta, a kezelés folyamata 8-12 eljárásból áll. Az első eljárás időtartama 9 perc, a második és a harmadik - 12 perc, a többi - a klinikai képtől és a folyamat dinamikájától függően.

SN Kalinina et al. (2002), V.P. Karavaev et al. (2002) a krónikus prostatitisben szenvedő betegeknél alkalmazott lézeres terápiát alkalmazta a kopulatív diszfunkció kezelésére. A kezelést követően a betegek 60% -a jelentős javulást mutatott a libidó erekciójában és helyreállításában. PM Safarov és E.K. Yanenko (2002) megállapította, hogy a lézerterápia legkedvezőbb hatása a pangásos és infiltratív formák. A rostos forma kevésbé felel meg a lézerterápiának. A lézerterápia a betegek 72,4% -ában javította a prosztata betegség funkcionális állapotát.

Az alacsony intenzitású infravörös lézersugárzás hatását 20 krónikus prosztatitisben szenvedő beteg klinikai és laboratóriumi tüneteire, valamint

A prosztata hemodinamikája. Egy lézert használó többfunkciós lézeres berendezés „Adept” hullámhosszúságú 1,3 mikronos, alacsony intenzitású generáló folyamatos infravörös sugárzás egy frekvencia közötti 1-1950 Hz, a kimeneti teljesítménye a monofil 17 mW. A "Adept" készülék olyan alacsony intenzitású univerzális félvezető lézerek osztályára utal, amelyek folyamatos és modulált sugárzási üzemmódban működhetnek.

A kezelést megelőzően a betegek 85% -a pszicho-érzelmi megbecsülés volt; A fájdalomra panaszkodó betegek 66% -a, 10% - általánosan rossz egészségi állapotot, 95% -ot - a vizelés megszegését, 25% -át - a szexuális rendellenességeket. A betegek 95% -a kóros elváltozásokkal jár a prosztata mirigy kiválasztásában.

Az infravörös lézer besugárzást transzverzálisan végeztük, a páciens oldalán. A munkamenetek száma napi 8-10. Kiállítás - 3-7 perc. Antioxidánsként a bomlástermékek eltávolítására a lézersugárzás hatására bekövetkező anyagcsere aktiválásának következtében a betegeket E + E-vitamin retinol (Aevit) -nek nevezték el.

A klinikai és laboratóriumi mutatók a krónikus prosztatitisben szenvedő betegeken a prosztata alacsony intenzitású lézersugárzásának hatásosságát mutatták. A lézersugárzás fájdalomcsillapító hatása miatt a betegek 61% -a sikerült abbahagynia a fájdalmat a nemi szervekben. Majdnem minden beteg eltűnt a dysuria, amely összefügg a lézersugárzás gyulladáscsökkentő hatásával. Az esetek 100% -ában javult a potencia. A betegek 95% -ánál a prosztata mirigy szekréciója normalizálódott. A betegek 5% -a a kiindulási kisebb változtatásokat a prosztata titkos (5-10 leukociták a látómező) megkezdése után lézeres kezelés (3-4 munkamenetek) megnövekedett leukocita szám. Úgy gondoljuk, ez a funkció kedvező hiszen serkenti a kiválasztó és kiválasztási funkciók a prosztata a helyreállítás a vízelvezető funkciója a kiválasztó csatornák kapcsán a kiadása a nyák és a törmelék. Ez növeli a lecitin (lipoid) szemcsék számát, ami jelzi a prosztata funkcionális kapacitásának helyreállítását.

A CDC hemodinamikai paraméterei szintén reagáltak a lézerterápiára. A csúcs, a diasztolés és az átlagos lineáris sebességek értékei a kezelés után mind a központi, mind a perifériás zónákban nőttek. A pulzációs index a kezelés után a központi zónában csökkent. Az ellenállási index nem változott. Az edények átmérője nem változott a központi zónában, és a periférikus zónában nőtt. A vaszkuláris plexus sűrűsége a centrális zónában végzett kezelés után megnövekedett - a periférikus zónában 1,3-szerese - 2,12-szer. A térfogatáram sebességének átlagos értéke a kezelés után megnövekedett: a központi zónában 1,86-szor, a periférikus zónában 1,93-szoros.

A tanulmány arra a következtetésre juthatunk, hogy a használata LILR különösen előnyös károsodást a külső zóna a prosztata, mert a legnagyobb növekedés vaszkuláris plexus sűrűségű (több, mint 2-szeres) történt itt. A lineáris sebességek mindkét zónában nőttek, különösen erősen a periférián. Hasonló helyzetet figyeltek meg az edények átmérőjével. A kezelés után a központi övezetben lévő hajók átmérője nem változott - az indexek változatlanok maradtak. A kisebb változások, vagy a hemodinamikai paraméterek és a központi zóna vascularizációjának hiánya a kis intenzitású infravörös lézersugárzás elégtelen penetrációs mélységét jelzi. Éppen ellenkezőleg, a prosztata perifériás zónájának vereségével ez a technika optimális.

Így a krónikus prostatitis fizikai kezelési módszereinek vezető mechanizmusa a prosztata vérellátásának javítása, amely lehetővé teszi a betegség patogenezisében a legfontosabb kapcsolatot. Mikrohullámmal kiegészített komplex terápia hatására a legnagyobb hatást a prosztata semleges zónájában észlelték, ahol nőtt az érfal plexus sűrűsége, az edények átlagos átmérője, a véráram lineáris és térfogatsebessége. A periférikus zónában a változások minimálisak voltak. Az infravörös lézersugárzás a perifériás zónában a hemodinamika javulását eredményezte, és nem befolyásolta a prosztata mirigy központi zónáját. Ugyanakkor magnitoelektroforez egyenletesen növelte a sűrűsége a érhártya plexus és az átlagos átmérője az edények minden területén a prosztata és javítja a vérkeringést a szervezet egészének.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.