^

Egészség

A
A
A

A szögek pikkelysége

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A bőr pszoriázisa - ez egy meglehetősen ismert és gyakori betegség, melyet a normál sejtosztódás megszegése kísér. Azonban nem sokan tudják, hogy van egy másik hasonló patológia, amely befolyásolja a körömlemezt - ez a köröm pszoriázisa. A betegségnek sok köze van a közönséges psoriasishoz, és a sejtek egymás elleni rétegezése jellemzi. Így kialakulnak az úgynevezett pszoriatikus plakkok.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Okoz a köröm pszoriázisa

A körmök pikkelysömörét viszonylag ritkán diagnosztizálják, és általában más psoriasis-fajtákat is kíséri: például a bőr vagy az ízületek pszoriázisos sérülései. Időnként a körmök pszoriázisa független betegség.

A tudósok eddig nem határozták meg teljesen a betegség etiológiáját.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Kockázati tényezők

A körmök pikkelysömörének kialakulását befolyásoló kockázati tényezők azonosítása:

 • gyakori vagy hosszan tartó stresszes helyzetek;
 • anyagcserezavarok;
 • szisztémás krónikus betegségek;
 • elégtelen perifériás keringés;
 • túlzott érzékenység hideg vagy egyéb külső tényezők miatt;
 • kedvezőtlen öröklődés;
 • az immunrendszer működésképtelenségei;
 • hormonális egyensúlyhiány.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Pathogenezis

A köröm pszoriázisának patogenezise a sejtek proliferációjának és differenciálódásának rendellenessége.

 1. A sejtciklus lerövidül.
 2. Túl nagy számú sejt keletkezik.
 3. A körömlemezen megjelenések és megvastagodás jelennek meg.

Általánosan elfogadott, hogy a pikkelysömör polietilén betegség. A betegség epidemiológiája a következő: 40% -ig a családi patológia eredménye, 25% -ig a pszoriatikus folyamatok következménye a szervezetben. A pszoriázis összes prevalenciája a bolygón kb. 3%. A betegség nem fertőző, és nem veszélyezteti másoknak.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Tünetek a köröm pszoriázisa

A körmök pszoriázisának klinikai tünetei sokrétűek, de vannak olyan jellemző jelek, amelyekkel a betegség meghatározható.

A betegség első jelei a körömlemez zavarossága. Ugyanakkor a köröm egész felületén különböző hornyok, kisebb hornyok jelennek meg, amelyek hasonlítanak a varrófej felületéhez. Ezt a jelenséget nevezik - egy "tükör" tünete.

A köröm pszoriázisának második jele az onokolízis - ez a lemez szétválasztása a szögágytól, amely nyilvánvaló gyulladásos változások nélkül jelentkezik. Leggyakrabban a leválogatás a disztális részből származik, és hatással van a lemez egy részére vagy egészére.

A szög alatt fokozatosan kialakult üresség, ahol végül felhalmozódik a piszok, az epitélium részecskéi, stb. Emiatt a köröm piszkos fehér lesz, néha kellemetlen szag van.

A köröm pikkelysömörének következő fejlődési stádiuma a szubunguális vérzések, amelyek rózsaszín vagy vöröses színűek, sötétbarna vagy fekete színűek. A foltok sötétedése a kapilláris törés eredménye.

A pszoriázisos elváltozás utolsó jellegzetes jele a trachionomychia - a körömlemez homályossága és durvasága, amely lapos, és még enyhén homorú is.

A gyermekek körében a körmök pikkelysömése ritka, a gyermekkori psoriasis esetek 15% -ában. A betegség tünetei gyakran előfordulnak a pikkelysömör bőrének megnyilvánulásai előtt, amelyek néhány évvel a köröm tüneteit követően is észlelhetők.

Forms

Amint azt korábban említettük, a körmök pszoriázisának számos egymást követő lépése van:

 • Én színpadon - egy "tükör" tünete;
 • Az onkolízis II. Fázisa;
 • III. Szakasz - vérzéses;
 • IV szakasz - trachionicia.

Ezen kívül, izolált és egyedi típusú pikkelysömör a körmök.

 • A Thimax psoriasis a betegség leggyakoribb megnyilvánulása, melyet a tünet tüneteinek túlsúlya jellemez: apró üregek szétszóródása a köröm felületén.
 • A teljes körű vagy részleges onokolízis a körömlemez fájdalommentes eltávolításának dominanciája.
 • Az onokolízis központi, distalis vagy laterális formája a köröm fájdalommentes, irányított leválása.
 • Onyhomadez - a köröm gyors leválása.
 • A paronchia pszoriatikus formája a pszoriázis általánosított folyamatát kísérő jel. A bőr és a bőr közötti gyulladás és tömörülés jellemzi.

trusted-source[23], [24], [25], [26]

Komplikációk és következmények

A köröm pszoriázisa olyan betegség, amely nem gyógyítható teljesen. Gyakran előfordul, hogy a betegek visszaszorítják a tüneteket, amelyek végül ismét megjelennek.

Psoriatica köröm bevonása általában megelőzi vagy lefut az általános formája a pikkelysömör, tehát, az egyik komplikációk lehetnek ateroszklerotikus érelváltozások és keringési rendszer.

Néha a pszoriázis eredménye pszichológiai problémák lehetnek a környező páciens elutasításával kapcsolatban. Gyakran, hogy elkerüljék a problémát, a betegek öntudatlanul új patológiákat szereznek: az alkoholizmus, a depressziós állapotok, a neurózisok. A psziché súlyos zavara alakulhat ki a szív és az endokrin rendszer betegségében, az onkológiai betegségek kialakulásában.

Az elhúzódó pikkelysömör vizuálisan megváltoztathatja egy személynek a körmeit és bőrét, ami hátrányosan befolyásolja annak társadalmi alkalmazkodását. Az ilyen emberek gyakran visszavonulnak, eltitkolnak, elszigetelt életmódot vezetnek.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Diagnostics a köröm pszoriázisa

Jellemzően egy megjelenő bőrgyógyász képes azonosítani és diagnosztizálni a köröm pikkelysömörét. Bizonyos esetekben további vizsgálatokra van szükség, amelyek segítik az "utolsó pontot" a diagnózisban. Rendszerint először az orvos előírja a teszteket:

 • általános vérvizsgálat (leukocytosis, emelkedett ESR);
 • a biopszia (a köröm közelében lévő bőrelem vagy pikkelysömör) elemzése.

A műszeres diagnózist általában nem végzik el.

trusted-source[32], [33], [34], [35]

Hogyan kell megvizsgálni?

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózis a diagnózis egyik fő pontja. Tehát a köröm pszoriázisa bizonyos esetekben a gombás vagy mikrobiális etiológiájú paronychia és onychia esetében, vagy a köröm dystrophiás változásaira is alkalmas. Különösen gyakran összetévesztik a pikkelysömör és a körömlemez gombás elváltozásait. Logikus kérdés: hogyan lehet megkülönböztetni a körömgumókat a köröm pszoriázisától?

Ha a gombás fertőzés a körömlemez gyakran halmozódik alatt gennyes tartalmát, rossz szagú és a betegség manifesztálódik egy bizonyos ujját, de az összes köröm a felső vagy az alsó végtagokon.

A diagnózis bonyolultabbá válik, ha a beteget pikkelysömörrel diagnosztizálják, és ugyanakkor a gombás fertőzés pozitív vetést kap.

trusted-source[36], [37], [38], [39]

Ki kapcsolódni?

Kezelés a köröm pszoriázisa

Mivel a betegség gyógyíthatatlannak tekinthető, a kezelés folyamata hosszú és fájdalmas lesz, és egész életen át tart. Minden eljárás célja az elengedés szakaszának meghosszabbítása és a beteg jólétének enyhítése.

A fő kezelés mellett vannak olyan ajánlások is, amelyeket az orvosok adnak a betegeknek:

 • mindig rövid időn belül rövidíteni kell a körmöket;
 • Elfogadhatatlan, hogy metszőfogakhoz, manikűr- és pedikűr-eljárásokhoz használják az érintett körmöket. Érdemes emlékezni egyszer és mindenkorra: manikűr a pikkelysömör psoriasisával, valamint a körömhosszabbítás psoriasisszal nem végezhető;
 • A lámpákat finom szemcsézett manikűrfájlokkal kell eltávolítani, ami lehetővé teszi a körmök finomabb kinézését;
 • a fertőzés megelőzése érdekében ajánlott a körömlemezeket speciális lakkal lefedni;
 • minden munkát lehetőleg védőkesztyűben kell elvégezni;
 • az alsó végtagok körmök pikkelysömörével, a cipő egy kicsit nagyobb méretű viselése szükséges, hogy megakadályozza az ujjak összenyomódását;
 • Rendszeresen vigye fel a megfelelő kenőcsöket vagy krémeket az ujjaid és a körmök táplálására és hidratálására.

A pikkelysömör kezelését mindig kombinálják, mivel nem ajánlott egyetlen gyógymódot alkalmazni: integrált megközelítésre van szükség. Fontos a krónikus és egyéb betegségek időben történő kezelése, az immunrendszer és az idegrendszer fenntartása.

 • A köröm pikkelysömörének kezelése otthon lehetséges, de bizonyos erőfeszítéseket és türelmet igényel. A betegség leküzdése érdekében a szakértők javasolják az ilyen szabályok betartását:
  • Az étrend megfigyelése vagy a kalcium nagy fenntartásával történő készítmények elfogadása;
  • kellemetlen érzés és viszketés az antihisztaminok (pl. Suprastin, diazolin, stb.) bevitelére;
  • tartsa be a személyes higiéniai szabályokat, a gyógynövények infúzióját (szentjánoskenyér, zsálya) körmöket mosogassa;
  • naponta kenje az érintett területeket növényi olajokkal;
  • fenntartsák az immunitást, rendszeresen vegyenek multivitamin komplexeket;
  • a fő kezelést csak orvos felügyelete mellett szabad elvégezni.

Ezenkívül használhatja az alternatív gyógymódok és más típusú kezelések receptjeit is, amelyeket tovább fogunk vitatni.

 • Gyógyító lakkok a körmök pikkelysömörében:
  • Nail Tek Xtra - a túl gyenge és vékony körmök javítása;
  • Blaze Nail Force - egy lakk a körömlemezek intenzív erősítésére;
  • Nail Tek II Intenzív terápia - a higított és hámló köröm eszköze.

A szakértők azzal érvelnek, hogy a szokásos gyógyító hatásnak szokásos színtelen lakkja van: védi az érintett területeket a fertőzéstől, és a körömlemezt fényes és vonzóbbá teszi.

 • A körmök pikkelysömörének gyógyszereit egyedileg kell kijelölni, mivel a patológiák megnyilvánulása és súlyossága különböző lehet. A kezeléshez különböző gyógyszercsoportokat alkalmaznak, amelyeket az orvos ír elő.
 

Adagolás és adminisztráció

Mellékhatások

Különleges utasítások

Hormonális kenőcsökkel végzett kezelés

Triakort

Vékony réteget naponta háromszor alkalmazzon.

Viszketés és égés.

Ne használjon vírus- és gombafertőzést, a bél szifiliszével és tuberkulózisával.

Triamtsinolon

A kenőcsöt naponta háromszor alkalmazzák.

Ödéma, kiütések.

Ne írjon fel terhesség alatt, valamint vírusos és gombás bőrbetegségek esetén.

Prednizolon

A napi 3-szor egy kis réteget alkalmazzon. A kezelés időtartama - legfeljebb 2 hétig.

A viszketés, az égés, a folliculitis kialakulása.

Nem ajánlott a bőr nagy területeire alkalmazni.

Kenőcs a körmök pikkelysömöréhez

   

Lorinden

Naponta kétszer, legfeljebb 2 hétig alkalmazza.

A bőr szárazsága, viszketés.

Ne használja a terhesség első trimeszterében és a kisgyermekeknél.

Szalicil kenőcs 2%

Naponta 3-szor, egy-három hétig alkalmazható.

Esetenként - szárazság és bőrirritáció.

Nincs.

Cink kenőcs

Naponta 3-szor alkalmazza. A kezelés időtartamát egyenként határozzák meg.

Hosszú használat esetén bőrirritáció lehetséges.

Gyermekgyógyászati gyakorlatban alkalmazható.

Krém a körmök pikkelysömöréhez

Pikladol

Naponta 3-szor alkalmazható. A terápia időtartama 3 hónap.

Nem észlelték.

Nincs.

Sofora

Dörzsölje akár napi 4-szer minden nap egy hónapra.

Nincs.

Nincs.

Psorilom

Napi 3-szor naponta dörzsölés nélkül.

Allergiás megnyilvánulások.

Ne használjon gyermekek kezelésére.

Proskutan (Psorkutan)

A körmök pikkelysömörével ellátott prokutánt naponta kétszer használják. A kezelés időtartama hosszú, 2-12 hónap.

Szárazság, bőrirritáció, allergia, hyperpigmentáció.

Terhességre és szoptatásra, valamint a testfelület több mint 30% -ának pszoriázisos elváltozására nincs előírva.

Dermatotropin készítmények a körmök pikkelysömöréhez

Anthralin

Vékony réteget alkalmazzon, így elkerülve az egészséges bőrfelületet, naponta egyszer. A terápia folyamata - 1,5-2 hónap.

Allergia, puffadás, bőrirritáció.

A kenőcsöt csak meleg vízzel mossa le mosószer hozzáadása nélkül.

Mikanol

A bőr napi 1-2 alkalommal érintkezzen az érintett bőrfelületekre.

Allergia és a közeli egészséges bőr pigmentációja.

Az alkalmazás során védőkesztyűt használnak.

Dytranol

Használja naponta egyszer.

A környező egészséges bőr szerkezetének változása.

Nem alkalmazható gyermekgyógyászatban.

Retinoid készítmények a köröm pszoriázisához

Tretinoin

Naponta kétszer alkalmazza a tiszta bőrt.

Allergiás reakciók.

Terhességre és laktációra nem vonatkozik.

Tazarotene

Vékony réteget alkalmazzon egy éjszakán át.

Viszketés és égő érzés, hyperemia.

Ne nyúljon fel nyílt felületekre.

Benzoil-peroxid

Használja napi 1-2 alkalommal, főleg éjjel.

Száraz bőr, irritáció.

Van fehérítő hatása.

 • A vitaminok a szögérzékenység általános kezeléséhez szükséges kiegészítők. Ezt nem szabad megfeledkezni az ásványi-vitamin-készítmények kiválasztásakor és a pikkelysömör-diéta elkészítésekor. Figyelemre méltó a vitaminok listája, amelyek jelenléte nagyban megkönnyíti a betegség lefolyását.
 1. A-vitamin - segít eltávolítani a bőr gyulladásos változásait. Olyan termékekben gazdagok, mint a paprika, krém, tejföl, máj.
 2. Vitaminok gr. B - normalizálja az idegrendszer működését, elősegíti a sejtek metabolizmusának áramlását. Tartsuk hajdina, dió, májban.
 3. Az aszkorbinsav - támogatja az immunitást, erősíti a kapillárisokat. A C-vitamint csipkebogyók, bogyók, kiwi, citrusfélék tartalmazzák.
 4. A D-vitamin egy univerzális dermatológiai ágens. A vitamin forrása az ultraibolya sugárzás.
 5. Az E-vitamin olyan antioxidáns, amely eltávolítja a gyulladást és allergiát. Megfelelő mennyiségben gyakorlatilag bármilyen finomítatlan növényi olajban található.

Ha komplex vitaminokat kell szedni a körmök pikkelysömöréhez, akkor választhat az alábbi gyógyszerek egyikét:

 • Vitrum Beauty - speciálisan kialakított komplex a körmök, a bőr, a haj egészségének javítására és javítására. Pszoriázis esetén naponta háromszor vegyen be 1 tablettát.
 • A Multitabs intenzív - gazdag vitamin-ásványi összetétele segít a szervezetben a stressz és stresszek alátámasztásában, pótolja a vitaminok és a mikroelemek hiányát. Napi 1 tabletta ajánlott étkezés közben.
 • Merz különleges drazsé - kiegyensúlyozott komplex, elengedhetetlen a pikkelysömör kezeléséhez. Az ajánlott adag napi 1 tabletta.
 • A Centrum egy kombinált gyógyszer, amely normalizálja a sejtosztódás folyamatát. A rosszindulatú daganatok megelőzését szolgálja. Napi ráta - 1 tabletta.

Egyes betegeknél a vitaminok olajos oldatai a pikkelysömör külső gyógyszereivé válnak. Néha egy ilyen alkalmazás indokolt és terápiás hatással bír. Például az A-vitamin kívülről a körmök pikkelysömörével megakadályozza a gyulladásos folyamat kialakulását, meggyógyítja és erősíti a szöveteket. Az egyetlen feltétel: a gyógyszert rendszeresen, naponta kétszer (reggel és éjszaka) használva, enyhén nedvesítve az érintett felületet. Ne dörzsölje a habarcsot!

 • A pszoriázis kezelésének másik módja a fizioterápia. Ultraibolya besugárzást alkalmaznak, amelynek sugarai citosztatikus és antimitotikus hatást fejtenek ki. Az előzetesen érintett területeket nyers kátránnyal vagy ditranollal kezelik.

Ezenkívül a fotokémoterápiát - az úgynevezett PUVA-terápiát - használják. Az ilyen kezelés különösen hatékony a retinoidok bevitelével kombinálva.

A pikkelysömör kezelésénél alkalmazzák a dinamometria, a mágneses terápia, az UHF, a hormonális gyógyszerek (phonophoresis), a hidegterápia kezelését.

 • A köröm pszoriázisának alternatív kezelése aktívan alkalmazható a betegség kezdeti szakaszában:
  • Fürdők a babérlevél használatával. Öntsünk 40 g leveleket 1 liter forró vízbe, forraljuk 10 percig. A kezét vagy lábát egy meleg húslevesre rázzuk negyedórán keresztül. Ezenkívül a szögek pikkelysömöréből a babérlevél szájon át, 40 ml elkészített izzadással naponta háromszor lehet;
  • 0,5 liter meleg vizet, 2 evőkanál. L. Zabliszt és annyi keményítő;
  • fürdők zselatin adagolásával. 2 tk. Zselatint 200 ml hideg vízben, majd az oldatot a testhőmérsékletre felmelegítjük és az érintett ujjakat negyed órán keresztül leeresztjük. Az eljárást követően az ujjakat és a körmöket krémet vagy kenőcsöt kenjük.

A növényi kezelés általánosított pszoriázisban is alkalmazható. Ebben az esetben a növényeket mind külső, mind belső eszközként használják.

Bent lehet infúziót venni a gyógynövények, mint például a csalán, ayr, elecampane, St. John's wort, string, kamilla. A nap folyamán sütik és inni, mint a teát.

A gyógynövények fürdésére leggyakrabban használt celandin. 50 g nyersanyag esetében vegyen be 2 liter forró vizet, tartsa a fedelet legalább 1 órán keresztül. Ez az infúzió kevésbé hatékony a tömésekhez.

Hasznos a pikkelysömör tömörítésére a cocklebur koktél alapján. 4 evőkanál. L. A gyógynövényeket 0,5 liter vízben főzni és az érintett területekre alkalmazni. A felső cellophane és egy törülköző borított. 15 percig állni. Az eljárás naponta megismételhető.

Jó hatás várható az infúzió folyamatos használatánál, a St. John's wort, a calamus, a celandine, a string, az áfonya levele alapján. 1 tk. öntsünk 250 ml forrásban lévő vizet. Naponta kétszer 50 ml-t kell bevenni.

Nagyon gyakori a pikkelysömör kezelésére a nyírkátrányos körmökre. Az érintett helyet naponta egyszer kátrányzik. Az első eljárás legfeljebb 10 percig tarthat. Továbbá nő a kátrány retenciós ideje a körmökön, fokozatosan fél órán keresztül. Az anyagot bő szappanos vízzel meleg vízzel mossuk, majd a bőrt krémmel vagy kenőccsel kenjük. A kezelés folyamata - legalább 2 hét.

 • A pszoriázisos homeopátia meglehetősen hatékony gyógyszer, amely sikeresen kiküszöböli a betegség megnyilvánulásait. Mi a különbség az ilyen kezelés és más módszerek között? A homeopátiás gyógyszerkészítmények befolyásolhatják a szövet- és celluláris folyamatokat, szinte semmilyen mellékhatással, anélkül, hogy függőséghez és függőséghez vezetnének.

A készítmények neve

Adagolás és adminisztráció

Mellékhatások

Különleges utasítások

Psorynoheel

A pikkelysömör standard dózisa felnőtt betegeknek 10 csepp a nyelv alatt.

Nincs.

Terhességre és szoptatásra, valamint gyermekgyógyászatra lehet előírni.

Psoriaten

A kenőcsöt naponta háromszor egy vékony réteget alkalmazzák egy hónapra.

A bőr pirosodása, viszketés, allergia.

Nem alkalmazható 1 év alatt.

Eskuljus

Vegyünk 10 cseppet naponta háromszor étkezés előtt, a nyelv alatt. A kezelés átlagos időtartama 1-1,5 hónap.

Néha - dyspeptikus rendellenességek, alvászavarok.

Ne alkalmazza a gyermekek gyakorlatában és immunszuppresszív betegségekben (AIDS, tuberkulózis, rosszindulatú betegségek, kollagénzák).

Ledum

Alkalmazza az érintett területeket naponta kétszer.

Allergiás megnyilvánulások.

Nincs.

Kén-khyeyeli

Kenje meg a körmöket és a bőrt naponta, éjjel. A terápia időtartama 10 nap.

A tünetek átmeneti emelkedését idézheti elő, ami nem utal arra, hogy megszünteti a kezelést.

Ne alkalmazza a nedvesség és a nedves sebek hajlamát.

A homeopátiás gyógyszerkészítmények nem toxikusak. Amint a gyakorlat azt mutatja, egyes esetekben az ilyen kezelés meghaladhatja a legtöbb nem hormonális antipséziás gyógyszer hatásosságát.

 • Az operatív kezelést súlyos körömkárosodásra használják, amikor más típusú terápia nem eredményezi a várt eredményt. A köröm eltávolítását járóbeteg-alapon végezzük, helyi érzéstelenítéssel.

Megelőzés

Néha például a pikkelysömör örökletes hajlamát megelőző intézkedésekre van szükség a betegség veszélyének csökkentése érdekében. Ebben az esetben a következő szabályokat kell követnie:

 • legalább évente egyszer a tengerfürdõk gyakorlására. Ha ez nem lehetséges, a tengeri sófürdő is segít, amelyet 10-14 napig kell bevenni;
 • meg kell újítanod az étrendedet és korlátozni bizonyos ételeket, például édességet, füstölt termékeket, sózott és zsíros ételeket, alkoholtartalmú italokat. Előnyös, ha vegetáriánus ételeket, tejtermékeket, gabonaféléket és tenger gyümölcseit adják hozzá;
 • Ezenkívül évente 1-2 alkalommal kívánatos a multivitamin és az ásványi komplexumok megelőzésének megkezdése;
 • szükséges időben kezelni a szervezet minden betegségét, különösen a fertőző eredetet;
 • fontos, hogy kövesse a személyes higiéniai szabályokat, és munkavégzés közben viseljen védőkesztyűt. Ez védi a bőrt és a körmöket a negatív mechanikai és kémiai tényezők hatásaitól.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45]

Előrejelzés

A pszoriázis olyan betegség, amely folyamatosan fejlődik. A külső és belső gyógyszerek használata csak a folyamat leállítását és a tünetek enyhítését eredményezheti, de sajnos nem lehet teljesen gyógyítani a betegséget.

Körömlakk és katonai jegy

Számos vakcinázási korú beteg érdekli, hogy a "körmök pikkelysömörét" diagnosztizálják-e a hadseregbe?

A törvény szerint a pikkelysömör krónikus betegség, amely összeegyeztethetetlen a hadsereg szolgálatával, mivel képes a bőr és az ízületek vereségével történő generalizációra. Általános szabály, hogy az orvosi bizottság eljutása során a betegek egy B kategóriát kapnak (ami a katonai jegyen szerepel), ami garantálja a katonai szolgálat időbeni késedelmét.

Mindazonáltal a háború idején ilyen késleltetés törölhető, és a személy a fegyveres erők sorába kerül.

Ha a körmök pikkelysömörét egyáltalán nem lehet kezelni, akkor a beteg betegsége fogyatékossá válhat.

trusted-source[46], [47], [48], [49]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.