^

Egészség

A
A
A

Ornitózis (psittacosis) gyermekekben: okok, tünetek, diagnózis, kezelés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az ornitózis (psittacosis) a klamidia által okozott fertőző betegség, amelyet az embernek a madarak okoznak. A psittacosisot mérgezés és tüdőkárosodás tünetei kísérik.

ICD-10 kód

A70 Chlamydia psittaci által okozott fertőzés .

Epidemiológia vagy bitumen (pentatozóz)

A fertőzés természetes víztározója vad és házi madarak, főként kacsák, galambok, sirályok, verebek, papagájok, amelyekben a fertőzés általában látens latens formában megy végbe. A madarak között esetleges járványtani események. Nem zárható ki a kórokozó petefészek transzpozíciója a fertőzött madarak utódaira. A madarak a kórokozót ürülékkel és a légzőrendszer szekréciójával választják ki. A fő átviteli út a levegőben lévő és a levegőben lévő por. Gyermekek fertőzése a szobákkal (papagáj, kanária, birkózás stb.) És baromfival (kacsa, csirke, pulyka stb.) Érintkezik. A nagyvárosokban a galambok különösen veszélyesek, amelyek szennyezik a bélszínt erkéllyel, kárpitokkal, ablakpárkányokkal.

A gyermekek körében általában sporadikus megbetegedésekről számoltak be, de járványos járványok lehetségesek szervezett gyermekcsoportokban, ha a páciensek dekoratív madarakkal rendelkeznek a szobában.

Az ornitózis iránti érzékenység magas, de a diagnózis nehézsége miatt a pontos incidencia nem állapítható meg.

Besorolás

Az ornitózis tipikus és atipikus formái (psittacosis). Tipikus esetek közé tartoznak a tüdőkárosodással járó esetek, atipikusan törölt (ARVI típus szerint), szubklinikai (klinikai megnyilvánulások nélkül) forma, valamint ornito meningoencephalitis.

A tipikus ornitózis enyhe, mérsékelt és súlyos lehet.

Az ornitózis folyamata akut (akár 1-1,5 hónap), meghosszabbítható (legfeljebb 3 hónap), krónikus (több mint 3 hónap).

Ornitózis pathogenesis (psittacosis)

A fertőzés áthatol a légutakon keresztül. A szaporodás az alveoláris epithelium sejtjeiben, a bronchiol hámsejtjeiben, a hörgőkben és a légcsőben fordul elő. Ennek a következménye lehet az érintett sejtek megsemmisülése, a kórokozó felszabadulása, toxinjai és celluláris bomlástermékei, amelyek a vérbe belépve toxémiát, viralemiát és érzékenységet okoznak. Súlyos esetekben lehetséges hematogén eltolódás a kórokozó a parenchymás szervek, a központi idegrendszer, a szívizom, és mások. A károsodott megszüntetése a kórokozó reaktivitás gyakran késik. A retikuloendothelium sejtjeiben, a makrofágokban, a légzőrendszer hámsejtjeiben hosszú ideig tart. A mikroorganizmusok kedvezőtlen körülményei között a kórokozó bejuthat a vérbe, ami a betegség visszaesését vagy súlyosbodását okozhatja.

Az ornitózis patogenezisében a másodlagos bakteriális növény fontos, így a folyamat gyakran vegyes vírus-bakteriális fertőzésként folytatódik.

Az ornitózis tünetei (psittacosis)

Az ornitózis inkubálási ideje (psittacosis) 5-30 nap, átlagosan 7-14 nap. Psittacosist (psittacosis) kezdődik élesen testhőmérséklet emelkedés, hogy 38-39 ° C, legalább - 40 ° C-on, fejfájás és izomfájdalom, gyakran hideg. Ünneplése a száraz köhögés, torokfájás, torlódás a nyálkahártya orofarinx, érrendszeri injekció szaruhártya és a kötőhártya, arcpír, általános gyengeség, álmatlanság, hányinger, hányás és néha. A láz utánzó vagy tartós. A bőrön előfordul néha foltos-papularis vagy rózsaszín allergiás kiütés. A tüdőben bekövetkező változások fokozatosan nőnek. Kezdetben észlelik a tracheobronchitist. és a 3-5., ritkábban a betegség 7. Napján kis fókuszú, szegmentális vagy draining tüdőgyulladás alakul ki főként a tüdő alsó részében.

A perifériás vérben a nem szövődményes ornitózis, leukopenia, lymphocytosisos aneinozofíiát figyeltek meg; az ESR mérsékelt növekedése.

A radiológiai vizsgálat gyulladásos gócokat tár fel a tüdő bazális zónájában vagy központi részén, egyik vagy mindkét oldalon.

Diagnózis ornithosis (psittacosis)

A gyermeket ornitózis gyanúja lehet, ha a betegség az elhullott vagy megbetegedett madarakkal való szoros érintkezés után alakult ki, és atípusos tüdőgyulladást azonosítottak, amely hajlamos a meghosszabbított torpáramra.

A laboratóriumi megerősítéshez a legfontosabb a PCR és ELISA módszere.

Ornitózis kezelése (psittacosis)

Az ornitózis (psittacosis) kezelésére makrolidokat alkalmaznak a korral összefüggő dózisban 5-10 napig. Bakteriális szövődményeknél cefalosporinokat, aminoglikozidokat mutatnak. Súlyos ornitózisos esetekben a glükokortikoidok rövid időt kapnak (5-7 napig). Széles körben alkalmazott tüneti, stimuláló kezelés és probiotikumok (acipol, stb.).

Ornitózis profilaxisa (psittacosis)

Célja az ornitózis azonosítása a madarakban, különösen azoknál, akiknél az ember állandó kapcsolatban áll (gazdasági és dekoratív). A karantén-intézkedések fontosak az ornitózis által érintett baromfitermékekben, valamint az importált baromfi állatorvosi felügyeletében. A megelőző intézkedések rendszerében kulcsfontosságú a gyermekek egészségügyi és higiéniai készségeinek oktatása, amikor dekoratív madarak (galambok, papagájok, kanárik) gondozásával foglalkoznak. Az ornitózist a teljes gyógyulásig kötelező elkülöníteni. A pattanások köpetét és kisülését 5% -os lizol vagy klóramid oldattal 3 órán át fertőtlenítik, vagy 30 percig 2% -os nátrium-hidrogén-karbonát-oldatban forralják. Speciális profilaxis nem fejlett.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hol fáj?

Mit kell vizsgálni?

Hogyan kell megvizsgálni?

Milyen tesztekre van szükség?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.