^

Egészség

Megelőzés mastitis

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 23.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A mastitis megelőzése olyan intézkedés, amelyet egy nő azért alkalmaz, hogy elkerülje a táplálkozás során jelentkező szövődményeket, mint az emlőmirigy fertőző elváltozását. A masztitisz fertőző betegség az emlőmirigy interstitium gyulladásával, amelyet a szoptatás normális működésének megsértése jellemez. Ez együtt jár a kényszerintézkedésekkel, hogy a gyermeket mesterséges táplálékká alakítsák át, ami nem optimális a normális növekedéshez és az egészséges fejlődéshez. Ezért a betegség megelőzésére vonatkozó ismeretek nagyon fontosak a betegség megelőzésében.

A szülés utáni masztitisz megelőzése

A szülés utáni masztitisz az emlőmirigy interstitiumának és csatornájának gyulladásos folyamata, amely a szülés utáni időszakban jelentkezik és saját áramlási jellemzőkkel rendelkezik. Ebben az időszakban a mastitis tünetei nagyon hangsúlyosak lehetnek, és az eljárás rendszerint csípőképes. A szülés utáni idõszakban a méh kezd fokozatosan összehúzódni és az eredeti formába jönni, és az emésztõmirigyek csak akkor kezdõdni mûködnek. Nagyon gyakran ebben a periódusban a nők anyasági kórházában szülés utáni masztitisz van, amely számos okahoz kapcsolódik. Először is, a tejcsatornák elkezdenek tejtermelést előállítani, amelynek összege a csecsemő fedelének korai napjaiban nagyobb lehet, és stagnálása megtörténik. A helytelen etetési technika repedés kialakulását okozza, amely a fertőzés átjárója, ezért másodlagos fertőzés következik be. Így alakul ki a szülés utáni masztitisz. Nagyon gyakran ilyen masztitist nehéz korrigálni, ami szintén gyulladást okozhat a méhben, amely nincs diagnosztizálva. Ezért a szülés utáni időszakban nem elégséges a méh-vándorlás, vagy a szeptikus szeptikus szövődmények megjelenése szülés utáni masztitist okozhat.

E fő okok miatt a szülés utáni masztitisz megelőzésére irányuló intézkedések:

 1. képzés az első szoptatás megfelelő technikáján;
 2. a méh gondos megfigyelése a korai és késői szülés utáni időszakban, valamint a nő fertőzéses szövődmények megelőzésének általános állapotának ellenőrzése;
 3. a gyermek korai alkalmazása a mellre az ősben, ellenjavallatok hiányában;
 4. A gyermek életének első napjaiban a tej túlzott mértékű kimutatása a stagnálás megelőzése érdekében;
 5. a hipotermia és a stresszes helyzetek megelőzése a hormonális kontroll rendellenességek megelőzésére a lactogenezis folyamatában.

Mindezen szabályok nemcsak a nők jóléte és a mastitis megelőzése, hanem az anyatej számára is szükségessé válnak ahhoz, hogy a gyermek számára normális fejlődés, növekedés és védelem biztosítása érdekében folyamatosan hozzáférhető élelmiszerekké váljanak.

A laktációs masztitisz megelőzése

A szoptatási mastitis gyakrabban fordul elő, mint minden más faj, mivel a megfelelő szoptatás szabályai nem mindenki számára ismeretesek, és nem minden anyukája tartja be őket. A valódi szoptatás nem csak a baba táplálására és növekedésére, hanem a lactogenezis további folyamatára is hozzájárul. Az újszülött eledelét akarata szerint, éjszakai szünetek nélkül kell elvégezni. A takarmányok közötti időtartam nem haladhatja meg a három órát. Az ilyen intervallum nemcsak a gyermekre hat, hanem a tejszekrényre is. Éjjel, az intézkedés alapján az agyalapi hormonok képződnek-e az anyatejbe, és befolyása alatt az éjszakai etetést felerősített kimenő oxitocin hormon, ami viszont befolyásolja izomrost történik, és mozog tejtermékek normális szoptatás tejelő mozog. Ez a folyamat normális, de vannak olyan esetek, amikor nincs elegendő tej, és a baba táplálják a képletet. Ugyanakkor a tejképződés és -elosztás normál folyamata nem fordul elő, és ez hozzájárul a lactogenezis megzavarásához. Ezután különböző kóros állapotok vannak a lactostasis formájában, vagy fertőzés esetén az emlőmirigy gyulladása - mastitis. Ezért fontos tudni a megfelelő szoptatás alapelveit.

A masztitisz megelőző karbantartása a mellkasi táplálás során:

 1. táplálja a gyermeket az igénye miatt, de legalább napi nyolc alkalommal;
 2. Más keverékek, palackok, mellbimbók használatának kizárása indikációk hiányában, amely kizárja a gyermeknek a stagnálás és a további mastitis kialakulásában bekövetkező tényezőit;
 3. megfelelő WC mell előtt minden etetés - nem mossa le, ne vyterat mellkas előtt minden etetés, akkor csak azt a napi zuhany - csökkenti annak az esélyét, kivonatolás és repedés a mellbimbó. Minden egyes etetés előtt és után a cseppet egy csepp tejjel törölni kell;
 4. a helyes táplálkozás és a szoptató anya pihenése megakadályozza a lactostasis és a mastitis;
 5. helyes technika a gyermek etetésére;
 6. az al-hűtés elkerülése;
 7. a lactostasis és a WC időben történő korrekciója a mellbimbó repedések megjelenésekor;
 8. amikor fiziológiai laktációs válság jelenségét képezi, gyakrabban kell felhelyeznie a baba mellét.

A lactostasis és a mastitis megelőzése célirányos akcióknak kell lennie, hiszen a mátakorvos okozhat lactostasis is. Ezért a tej stagnálásának gócai kialakulásával fontos a terápiás masszázs, a fizioterápia és a megfelelő mellellátás.

A mastitis megelőzése a szoptatás ideje alatt minden fiatal anyának nagyon fontos feladata, hiszen nemcsak ő, hanem a gyermekének egészsége is attól függ. A megelőző intézkedések nem annyira bonyolultak, mint első pillantásra, és feltéve, hogy a baba és a mellamoly megfelelően táplálkoznak, ez a betegség teljes mértékben elkerülhető.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.