^

Egészség

A
A
A

savós tőgygyulladás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szeros masztitisz olyan patológia, amely gyakran sok kellemetlen érzést okoz, és megzavarja a szoptatás normális folyamatát. Ennek az az oka, hogy a táplálékozás jellemzői miatt a mastitis gyakran fejlődik az anyáknál. A szeros masztitisz előfordulása nagyszerű, és a fő feladata, hogy megakadályozza a gümős folyamat kialakulását további szövődményekkel. Ezért az okok és a fő tünetek ismerete azonnal az orvoshoz fordul, és megakadályozza az ilyen következményeket.

trusted-source[1], [2]

Járványtan

A szeros masztitisz epidemiológiája olyan, hogy minden második lactating mother találkozik ezzel a patológiával. Ezért a betegségek több mint 90% -a laktációs eredetű. A szeros masztitisz esetek mintegy 50% -ában komplikációk jelentkeznek fertőzés formájában és gerinces folyamatok kialakulása miatt, ami rossz kezelési taktikát vagy idő előtti idejét jelzi. Ezt figyelembe kell venni, hogy elkerüljük az ilyen komplikációkat, mert nem csak az anya szenved, hanem egy olyan gyermeket is, aki ezt az időszakot elszívja.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Okoz szeros masztitisz

A súlyos tőgygyulladás kialakulásának fő okainak ismerete nemcsak a folyamat fejlődésének megakadályozását, hanem a betegség korai szakaszában történő jobb kezelését is javítja, ami a patogenezis minden kapcsolatát érinti. A masztitisz az emlőmirigy gyulladása, amely diffúz jellegű, vagyis a parenchyma és a tejcsatornák gyulladnak. A "szeros" szó azt jelenti, hogy a folyamat kedvező, vagyis a gyulladás nem purulens. Ebben az esetben a gyulladásos infiltrátum nem sok fehérvérsejtből áll, mint a purulens mastitis, hanem a nyirok és az intercelluláris folyadék. Ez azt jelzi, hogy idővel beavatkozva lehet megakadályozni a genny kialakulását.

A súlyos mastitis kialakulásának gyakori oka a mirigy nem megfelelő kezelése. Ezt a folyamatot egy kórházi nő tanítja, ezért hallgatnia kell és emlékeznie kell a főbb pontokra. Nincs szükség a mirigy mosására minden etetés és utána előtt, de elegendő csak egy csepp tejal törölni a mellbimbót. Ebben az esetben nem kell dörzsölni a mellbimbót, hogy elkerülje a repedések kialakulását. Ami a higiéniai eljárásokat illeti, csak a reggeli zuhanyzó elegendő, és nem szükséges a mirigyet kifejezetten mossuk. A sikeres etetés kulcsa a minimális beavatkozás. Nagyon fontos, hogy a baba fedezze az egész mellbimbót, mikor táplál, nem húzza meg és csendesen eszik. Ebben az esetben a repedések nem olyan gyakran alakulnak ki, ami a súlyos masztitisz kialakulásának fő oka. A szeros masztitisz kialakulásának patogenezise a tej normális kiáramlását sértő, ami viszont a stagnáláshoz vezet. Az anyatej kiváló tápközeg a különböző mikroorganizmusok számára, beleértve a baktériumokat is. Ezért csak a tej stagnálása esetén megsértik a tejsav és egyéb komponensek felszívódását és felszabadulását, ami a sejtszűrés folyamatának megsértését eredményezi. Ebben a folyamatban az intercelluláris folyadék képződése és mozgása is megzavarodik - ez a savó folyadék behatol a mellszövetbe, ami infiltrátumot képez. Továbbá a nyirokelvezetés folyamatát zavarják, ami tovább növeli a változásokat, és a mirigyszövet gyulladása súlyos tartalommal megy végbe. Ha számos opportunista baktérium belép a szeros infiltrátumba, akkor lehetséges, hogy a gyulladásos folyamat a purulens masztitisz kialakulásával jár. De ugyanakkor fontos feltétel a bőrkárosodás, amely a fertőző ágensek átjárója. Ezért nagyon fontos elkerülni a mellbimbó repedéseket.

De azt is meg kell mondanunk, hogy milyen okok adódtak a súlyos masztitizmus kialakulása a romlott anyáknál, mert ez is megtörténik. Ebben az esetben minden nő érezheti a betegség összes tünetét, terhesség nélkül, vagy szülés utáni masztitia esetén. Ezután a szeros masztitisz leggyakoribb oka az olyan nőknél, akiknek nincs más kockázati tényezője lehet műtét vagy bármilyen beavatkozás az emlőmirigyre. Nagyon gyakran azok a fiatal nők, akik még nem tapasztalták az anyaság örömét, a plasztikai sebészet szolgáltatásait igénybe veszik, hogy növeljék az emlőrák méretét. Ebben az esetben figyelmeztetik az ilyen eljárás esetleges szövődményeire, amelyek közül az egyik a masztitisz. Ez azért történik, mert a tejcsatornák anatómiája eldugult az implantációjuk miatt, és ez hozzájárul a mesterséges lactostasis kialakulásához. Ezért olyan folyamat alakulhat ki, mint a mastitis.

Ne felejtsük el a szerológiai masztitisz egyéb külső okáit, mert bármely művelet magában foglalja a fertőzés lehetőségét.

Fontos tudni, hogy milyen okai és kockázati tényezők vannak a szerológiai masztitisz kialakulásában, nem csak a megfelelő kezelés kiválasztásához, hanem a betegség megelőzéséhez is.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Kockázati tényezők

A szerológiai masztitisz kialakulásának kockázati tényezői szintén fontosak ahhoz, hogy megismerjék őket. Ilyen tényezők közül elsősorban a lactostasis - a szoptató anya mellében lévő tej stagnálása. Szülés után a nő elkezdi a tejet beadni a gyermek táplálására, amelyet normális körülmények között nemi hormonok szabályoznak. Ebben az esetben a baba számára szükséges tej mennyisége az emlőmirigyben képződik. De a különböző rendellenességek, beleértve a nem megfelelő etetés és az ápolás az emlőmirigy, a folyamat a normális laktáció is megszakadhat, ami a fejlődő szeros masztitisz. Ezért a súlyos masztitisz fő oka az etetés és az ápolási folyamat megsértésének nevezhető. Ezért nagyon fontos, hogy az újszülöttet szoptatás nélkül alkalmazza az emlőrákra éjszakai szünetek nélkül. Ez hozzájárul a laktáció folyamatának normális fejlődéséhez, mivel éjszakai hormonok felszabadulnak, amelyek befolyásolják a tejtermékek mozgását. Ez lehetővé teszi, hogy a gyermek életének első hónapjában normál laktációs folyamatot hozzanak létre, és ezután elkerüljék a különböző problémák problémáját a jövőben.

trusted-source[13], [14]

Tünetek szeros masztitisz

Ennek a betegségnek a tüneteinek megértéséhez, az elődökhöz, meg kell ismerni azokat a folyamatokat, amelyek ebben az esetben a mirigy szöveteiben fordulnak elő. Az emlőmirigyben kialakuló infiltrátum lokalizálható vagy terjedhet az egész szövetben. Ennek megfelelően megkülönböztetik a mastitis főbb típusait - lokalizált és diffúz, amelyek szintén különböznek a tünetekben.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a folyamat szakaszos előfordulási gyakorisággal jár. Ebben az esetben a következő szakaszokat különböztetjük meg:

 1. helyi - ebben a szakaszban a folyamat csak kis részét veszi a mirigy;
 2. egy közös szakasz - az egész mirigy beszivárgása;
 3. bonyolult színpad - ha komplikációk vannak.

Az szeros masztitisz első jelei könnyen gyaníthatóak, amikor először jelentkezik a fájdalom, és nyilvánvaló a gyermek elégedetlensége a fogyasztott tejal. Ebben az esetben az infiltrátum képződik, szorítja a tejcsatornákat, és megzavarja a tejelvezetés folyamatát - ezért amikor a baba szopogatja a mellet - nem szivárog. Ez arra késztette rá, hogy több erőfeszítést tegyen, ami táplálkozás közben fájdalmat okoz a mellkasban. A fájdalom súlyossága eltérő lehet, de a legtöbb esetben ez az első kórtörténet. Továbbá a laktációs folyamat még bonyolultabbá válik, mivel a lactostasis tovább rontja nemcsak a tej, hanem a nyirok kiáramlását, valamint a mirigy egész keringési folyamatát. Ezért az infiltrátum reszorpciójának folyamata bonyolult. E tünetekkel együtt vannak mások is. Először is, van egyfajta nehézség és durvaság, ami fájdalmat és kellemetlenségeket okoz. Az egyik mirigy méretének növekedése és kényelmetlenséget okoz, de nincsenek szisztémás megnyilvánulások vagy helyi gyulladásos reakciók a mirigy vörössége vagy a testhőmérséklet emelkedése formájában.

Vannak más tünetek is - a mellbimbóktól a táplálás előtt vagy a takarmányok, az áttetsző, nem gyulladásos folyadék cseppjeinek elosztása közötti időszakban - ez a szerózus titok, amely a betegség szubsztrátuma. Ebben az esetben nincs purulent kisülési vagy véres - ami pontosan a szeros masztitist jelöli. Ezért a súlyos masztitisz fő tünetei egy nő szubjektív érzetei, amely ebben a szakaszban fontos a megértéshez és a differenciáldiagnózis szempontjából.

Továbbá a betegség előrehaladtával, amikor az egészséges mirigy az egész mirigyre terjed, akkor még nagyobb növekedés következik be, és a lactostasis sokkal hangsúlyosabb. Ez nem csak bonyolítja a táplálkozás folyamatát, de az is nehéz, hogy egy nő kifejezze a tejet. Ha egy ilyen folyamat egy hét alatt alakul ki, akkor ez egy súlyos szeros masztitisz. A krónikus folyamat ritka, az etetés megsértése miatt ebben a szakaszban a nőket akut gyulladással kezelik, és megakadályozzák, hogy krónikussá váljanak.

A szeros laktációs masztitisz leggyakrabban fordul elő, mivel maga a folyamat a betegség kockázati tényezője. Ezért a fenti tünetek a laktációs masztitiszhez kapcsolódnak. Az ilyen masztitisz kezelésének bizonyos sajátosságai vannak. Nelaktatsionny szeros masztitisz pontosan a sebészeti beavatkozások következménye. A laktációs folyamat nem kapcsolódik a mastitishez. A tünetek hasonlóak is, de az első jel lehet a sziporkázó szekréció kiválasztása a mellbimbóból. Ennek figyelmeztetnie kell a nőt, és meg kell tennie őket.

A mastitis fő tünetei ismertté kell válni ahhoz, hogy időben és időben orvoshoz fordulhassanak, hogy elkerüljék a kórtörténetben már előforduló sebészeti beavatkozás kellemetlen folyamatát.

Komplikációk és következmények

A szerológiai masztitiszben leggyakrabban előforduló szövődmények purulens gyulladásos gyulladásos gyulladás, göbös masztitisz vagy tályog kialakulásával. Ez annak köszönhető, hogy a szerológiai eljárás nem megfelelő, és a patogének az infiltrálódásba esnek, és immunreakciót okoznak göbös folyamat kialakulásával. Ha egy ilyen eljárás kapszulára korlátozódik, akkor ez egy tályog, amely komoly szövődmény, és azonnali kezelést igényel.

A szeros masztitisz idő előtti és nem megfelelő kezelésének a következménye lehet a mell flegmona - diffúz gyulladás a mirigyes szövetek megsemmisítésével. Mindezek a szövődmények veszélyesek, mivel a gyermek nem szoptat a gasztrikus folyamat kezelése során. Ez nagymértékben befolyásolja a baba egészségét, mivel ez a legfontosabb élelmiszer a normális fejlődéshez.

Továbbá az aszályos masztitisz nem megfelelő kezelésének egyik következménye lehet ciszták vagy galaktocél képződése. Ezek a szerkezetek a tejcsatorna tágulása, távoli részei miatt alakulnak ki, amelyhez folyadék felhalmozódása társul. Az ilyen ciszták potenciális veszélyt jelentenek, mivel lehetséges a gyomorfekély vagy komplikációk a jövőbeli gyermekek táplálására.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Diagnostics szeros masztitisz

A szeros masztitisz diagnózisának időszerűnek kell lennie - és ez a legfontosabb dolog, amit az ápoló anyának emlékeznie kell a normális laktáció fenntartása érdekében. Ezért ha bármilyen tünete van, vagy kérdése merül fel, forduljon orvoshoz. Még egy egyszerű gyermekorvoshoz is beszélhet, aki válaszolhat Önnek, problémái vannak a táplálkozással a betegség szokásos fiziológiai okaival vagy tüneteivel. És csak az utóbbi esetben szakemberhez kell fordulni.

A szeros masztitisz diagnózisának meg kell kezdenie a beteg panaszainak összegyűjtésével és a takarmány jellegének tisztázásával. Meg kell tudni, hogy volt-e normális laktáció az első napoktól, és hogy volt-e probléma a tej stagnálásával korábban. Figyelembe kell venni a testhőmérséklet esetleges emelkedését. Ezután külső vizsgálatot és tapintást kell végrehajtania. Szeros masztitisz esetén a tömörödést és fájdalmas beszűrődést észlelhetjük a mirigyben, de a területnek nincs vörössége. Ha könnyű megnyomni a mirigyet, egy tiszta folyadék szabadulhat fel a mellbimbóról. Az ilyen változások jóindulatú folyamatot jeleznek.

A súlyos masztitisz diagnózisához szükséges elemzések főként más patológiák kizárásával és általános klinikai jellegűek. A diagnózishoz szükséges a vér, a vizelet és a vércukor szintjének átfogó elemzése. A vér általános analízisében nem szabad változni, amikor a mastitis göbösvé válik, akkor előfordulhat, hogy néhány változásról beszélni kell. Más tesztek sem különböznek a normától.

A szeros masztitisz instrumentális diagnosztikáját gyakrabban használják a differenciáldiagnózis vagy az akut folyamat hosszú távú kezelése céljából. A fő diagnosztikai módszer ultrahang. Ez a módszer ultrahangot használ, amely egyenletesen hatol be az emlő minden rétegén keresztül. Ha a tejstasis, beszivárgás vagy savófolyadék van az interstitialis szövetben, a monitoron különböző visszhangok formájában fogják megjeleníteni. Ez az ultrahang diagnózis lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározza a mastitis méretét és helyét, valamint lehetővé teszi a kapszula jelenlétének meghatározását. A diagnózis módszerének segítségével ellenőrizheti a kezelés hatékonyságát is.

trusted-source[21], [22], [23]

Mit kell vizsgálni?

Megkülönböztető diagnózis

A mastitis differenciáldiagnosztikája nagyon fontos, mivel a kezelés különböző formáinak taktikája eltérő. A súlyos mastitisz differenciáldiagnosztikájának fő patológiái a gümős mastitis és a tályog. A purulent masztitist a mellkasi fájdalom szindrómája, annak vörössége és a mellbimbó ürülése is kíséri. Míg a súlyos masztitisz esetén ezek a tünetek nem jelentkeznek. A purulens masztitisz esetében is szisztémás megnyilvánulások jelentkeznek hyperthermia, fejfájás, izomfájdalom és egyéb mérgezési szindróma megnyilvánulásai formájában.

A mell tályogja hasonló klinikai megnyilvánulásokkal jár a seruszos mastitissel szemben, mivel ez a folyamat egy kapszulára korlátozódik, és a göbölőmentesítés nem lehet. Ugyanakkor, csakúgy, mint az ürülékeny folyamatban, a térfogat aránya fokozódik, és a térfogat növekedése vörösödik. A tályog egyetlen megkülönböztető jellemzője a tapintás ingadozása, ezért nagyon fontos, hogy alaposan megvizsgálja a mirigyet. Ha kételyei vannak a vizuális vizsgálat során, akkor az ultrahang segítségével megerősítheti a diagnózist.

Az időszerű diagnózis és a gondos differenciáldiagnózis lehetővé teszi a kezelés megfelelő diagnosztizálását és előírását.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Ki kapcsolódni?

Kezelés szeros masztitisz

A súlyos masztitisz kezelésének főbb alapelvei a tej kiáramlásának normalizálódása, amely megszünteti az ödéma súlyosságát és javítja a vérkeringést és a nyirokelvezetést a helyszínről. Ez lehetővé teszi, hogy a szívófolyadék bejutjon a mirigybe, és a problémát önmagában megoldja. Ebben az esetben nem gyógyszeres kezelési módszereket alkalmaznak, és a gyógyszereket csak tünetileg vagy megelőzés céljából lehet alkalmazni.

Először is hangsúlyozni kell, hogy ha a mastitis savó, és a nő nem vesz antibakteriális gyógyszereket, akkor a szoptatást folytatni kell, mert javítja a tej kiáramlását és felgyorsítja a gyógyulást.

A súlyos masztitisz kezelésének megkezdéséhez szükséges a tej helyes dekantálása. Ehhez egyszerűen csak a sugárirányban, a mellbimbóhoz képest könnyed masszírozó mozgásokat fejezhet ki, vagy mellszívót kell használni. Végül is nemcsak a tej kiáramlását kell javítani a tejcsatornákon keresztül, hanem meg kell szüntetni a stagnáló tejet, amely további fertőzés forrása lehet. Az ilyen mellszivattyú használatának helyesnek kell lennie az utasításoknak megfelelően. A tej stagnálásának megszüntetése csökkenti az ödémát, és lehetővé teszi, hogy a súlyos folyadék gyorsabban felszívódjon, és a nyirok kiáramlásával visszahúzódjon. Nagyon jó a súlyos mastitis masszázs kezelésében. Ennek a kezelési módnak az előnye nemcsak a gyógyszer hatékonysága, hanem otthoni kezelés lehetősége is. Masszázs ebben az esetben, ellazítja az izomrostok tejcsatornában, serkenti összehúzódást, és így javítja ezeket a szálakat, és csökkenti a tej jobban megkülönböztethető tejcsatornában, majd javítása szoptatás is. Így a mellben lévő kondenzált helyeket masszírozzuk és normalizáljuk az ezen helyekről származó tej kiáramlását. Továbbá a masszázs javítja a vérkeringést és nyirokelvezetést a mellkasból, ami viszont eltávolítja a súlyos mastitisben jelentkező duzzanatot. Ennek a módszernek az eredménye a masszázs összes komponensének és a későbbi tejtermelésnek a helyességétől függ. A megfelelő teljesítmény érdekében a masszázsmozgásoknak tisztának és világosnak kell lenniük, hogy elkerüljék a fájdalmat és a traumát. Ennek az eljárásnak az a technikája, hogy simogatással, dörzsöléssel, dagasztással pontos sima mozgásokat alkalmaz. A két kéz ujjainak masszírozó mozgásokat kell végrehajtani a tetejétől a mellbimbóig. Ezután töltenie kell a mirigyet a hónalj irányában a hónalj irányába - a nyirokelvezetés helyére. Ilyen masszázs után szükségképpen kifejezni kell a tejet, és melegen melegíthet a mellkasra, ami ellazítja az izomrostokat és javítja a vérkeringést. A masszázs menetét naponta kétszer egy héten kell elvégezni. Néhány eljárás után a hatás észrevehető a fogínyméret csökkenése és a súlyos infiltrátum eltávolítása formájában.

A szeros masztitiszre alkalmazott szerek elsősorban helyi tünetekkel járnak. Nem szükséges a szeros masztitisz gyógyszereinek szisztémás adagolása. Kenőcsök és tinktúrák sajtolásának kezelésére. A legfontosabb gyógyszerek, amelyeket kezelni kell:

 1. Nospanum - egy olyan gyógyszert, amely myotropic görcsoldó tulajdonság, hogy megvalósul az akció a izomrostok az erek, és ez okozza számukra, hogy bővítsék és csökkenti a nyomást. Szeros masztitisz esetén a hatóanyagot kombinált kezelésként használják összenyomódásként a tej kiáramlásának javítása és a tünetek súlyosságának csökkentése érdekében. Így jön létre a no-shpa fájdalomcsillapító hatása a mellkasi fájdalomban és a tágításban. A gyógyszer további hatása a tokolitikus hatás, amely lehetõvé teszi a szülés utáni idõszak elsõ napjaiban való alkalmazását. A gyógyszer mellékhatásai dyspepsia alakulhatnak ki - hányinger, fájdalom a hasban, a széklélet megsértése. A fogyatékkal élőknél a gyógyszer különböző mértékű allergiás reakciókat okozhat az egyszerű kiütésekről a súlyos duzzanatra. Az éles vasodilatáció a vérnyomás és a bradycardia csökkenését okozhatja. A bőr perifériás hajóinak kiszélesedése hiperémia és a verejtékmirigy túlzott működése révén nyilvánulhat meg. A nem-viry és a használt dózis módszere a tünetek súlyosságától és a gyors fájdalomcsillapító hatás szükségességétől függ. A tabletták adagja 10, 20, 40 milligramm. Az ampullákban lévő oldat 2% 2 ml térfogatban. Bonyolult kezelés esetén ajánlott intramuszkuláris, nem-shpu vagy súlyos fájdalom-szindrómás tabletták formájában, valamint helyi kezelésre alkalmas tömések formájában. Ehhez vegyen néhány ampullát no-shpa-t, hígítsa egy pohárban, majd nedvesítse meg a gézszövetet, több rétegben behajlítva, és alkalmazza a mell denzált szakaszaira. Fentről egy száraz gézszövetet és egy filmet csatolhat. Jobb lábbeli lenetet viselni, hogy ne legyen kompresszió. Az ilyen tömörítést naponta többször kell végrehajtani.
 2. Malavit - természetes orvosság, amely magában foglalja a sok összetevője - zsálya, menta, kamilla, cickafark, a bazsarózsa, calamus, körömvirág, tölgyfa kérge, nyír, fenyő, szurokfenyo és a cédrus, valamint a glicerin és más olajok. Ennek a készítménynek köszönhetően a készítmény edematous, gyulladásgátló hatású, enyhíti a viszketést és a fájdalmat. A gyógyszer áll rendelkezésre, mint egy megoldás a külső alkalmazás, így a kezelést kell alkalmazni savós tőgygyulladás gyógyszer, mint egy borogatást. Tömörítésére Ennek során figyelembe kell 50 milliliter A család oldatot, és adhatunk hozzá Dimexidum, majd, hogy gézzel nedves és az oldatban. Az ilyen tömörítést naponta többször is meg kell csinálni, vagy alternatívát kell használni a no-shpy tömörítéssel.
 3. A progesztogén hormonális gyógyszer, amely progeszteronból áll - természetes hormon. A felszabadítás alakjának köszönhetően az ilyen szerszámot célszerűen gél formájában használják hasonló patológiák kezelésére, különösen akkor, ha a mastitis laktatív. A progeszteron behatol a mellszövetbe és csökkenti az érpermeabilitást, enyhíti az ödémát és normalizálja a tejcsatornák mitotikus aktivitását. A progesztogén nem szívódik fel a szisztémás keringésbe, és nem okoz mellékhatásokat, de az alkalmazási területen enyhén vörösödhet vagy viszkethet. A gyógyszer alkalmazási módja és módszere - egy apró csepp gélt kell csiszolni az emlőmirigy felett, naponta kétszer alkalmazva ezt a kezelést. Óvintézkedések - nem alkalmazható több mint két hétig, mivel a készítmény összetétele miatt helyi szövődmények lehetségesek.
 4. A menovazin egy kenőcs, amely magában foglalja az alkohol, a mentol, az anesztézin és a novokain, így a gyógyszer fájdalomcsillapító hatása kiderül. A mentol megnöveli az ereket és javítja a vérkeringést a mirigyben. A készítmény alkalmazásának módja, hogy kis mennyiségű kenőcsöt alkalmazzon a mellére masszírozó mozgásokkal. Mellékhatások a kenőcs helyén fellépő pirosság formájában előfordulhatnak, melyet a mentol jelenléte okoz. Ha a viszketés érzése erősen kifejeződik, akkor a kenőcsöt le kell mosni. Óvintézkedések - Ne alkalmazza a kábítószert a novokain allergia esetén.

A szeros masztitisz kezelésére szolgáló vitaminokat komplex terápiában alkalmazhatjuk, különösen, ha az ápoló anya táplálkozási étrendje nem biztosítja megfelelően az összes tápanyagot. Ebben az esetben a komplex vitaminok alkalmazása nyomelemekkel - Vitrum, Supradin, Undevit, Quadevite ajánlott.

A szeros masztitisz fizioterápiás kezelése nagyon jó gyógyító hatással bír, mivel az aktív hatást gyakorol az erekre és a mirigy parenchymára. Az ilyen eljárások fő hatása a nyirok áramlása és a keringés javítása, ami enyhíti a duzzanatot, a fájdalmat és a gyulladást. Számos technikát használhat, de csak akkor, ha nincs gyulladásos gyulladás. Az elektroforézis az a módszer, amellyel a gyógyszerek a feszültség hatására ionokkal hatolnak be a bőrön. Ebben az esetben használhat Magnesia, Dimexide, Malavit és más antiszeptikumok és gyulladásgátló szerek. Ez felgyorsítja hatásukat és javítja ezeknek a gyógyszereknek a hatását. Magas intenzitású pulzushullámmal infravörös és magnetoterápiát is használhat.

A szeros masztitisz alternatív kezelése

A szeros masztitisz alternatív kezelését nagyon gyakran alkalmazzák, mivel ez a folyamat antibakteriális gyógyszerek nélkül ilyen módon gyógyítható. Ehhez használjon gyógynövényeket és gyógynövényeket, amelyek a tej megfelelő dekantálásával együtt nagyon hatásosak. A főbb alternatív receptek a következők:

 1. A káposztából ismert összetevők ismertek az ödémákra kifejtett hatásukról, beleértve a súlyos mastitis okozta mell duzzanatot. A káposzta levele helyreállítja a helyi vérkeringést és normalizálja a tejeloszlás funkcióját, ami nagyon fontos a mastitis kezelésében. A tömörítés előkészítéséhez a fej közepén egy káposzta levét kell venni, meleg vízben kell öblíteni és a mellkasra kell felhelyezni, a tetejét pedig lencsével rögzíteni. Ez a tömörítés a legjobb az éjszaka folyamán. Reggel meg kell fejezni a tejet.
 2. Honey - termék, amely sokrétű terápiás hatásáról ismert, ami hozzájárul az emésztőrendszer interstitialis szövetéből származó savófolyadék szűrésének és abszorpciójának javulásához. A tablettát kombinációban, más gyógyszerekkel kombinálva lehet alkalmazni, például papaverinnel, magnézium-szulfáttal vagy más kenőcsökkel. A tömörítéshez a mézet félig szilárd állapotban kell bevinni, egy kis tortaból, és tedd a mellkasodra. Az ilyen tömörítést felülről le kell fedni egy élelmiszer-filmmel, ami javítja a melegítő hatást. A terápia időtartama napi legalább két óra.
 3. Az alkohollal való tömörítés melegedési tulajdonságairól ismert, de csak akkor, ha nincs gúnyos gyulladás formájában ellenjavallt. Ahhoz, hogy ilyen tömörítést kell venni az alkoholt, nedves a géz benne, akkor is hozzá aloe juice, és alkalmazni, mint egy tömörítés. De nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gyermek milyen komplikációkat okozhat, ezért a szoptatás előtt meg kell mossania a mellkasát.

A szeres masztitisz gyógynövényekkel való kezelése szintén nagyon hatásos, mivel a gyógynövényeket kompresszióként, valamint gyógyító infúziókként vagy kenőcsökként is használhatják.

 1. Az Arnica olyan növény, amely nagyon jó hatással van a megfelelő és szisztematikus felhasználásra. Ez a növény anti-edemató hatású, spasmolytikus, deszenzibilizáló. Emellett a hatóanyag aktiválja az infiltrátum reszorpciójának folyamatát, serkenti a tejnek a csatornák mentén való felszabadulását, és ezáltal javítja a vérkeringést, ezáltal csökkentve a mirigy és a duzzanat súlyosságát. Tömörítésként tinktúrát kell használni, ezért forró vízben főzzük fel a füvet. A kezelést reggel és este kell elvégezni, az érintett területek összenyomásával.
 2. Yarrow - számos hasznos zsírsavval rendelkezik, amelyek képesek áthatolni a bőrön és normalizálni a laktációs folyamatokat a tejcsatornák relaxációjával. A tömörítés előkészítéséhez el kell lopnia a füvet, és tömöríteni kell a jelenből. Lenyelés történhet a méz felhasználásával párhuzamosan.
 3. St. John's sörét - a spasmolytikus hatása miatt használják, és azért is, mert az ingatlan csökkenti a nyomást az edényekben és javítja a vér kiáramlását a gyulladásos szövet helyéről. A tömörítés elkészítéséhez ragaszkodnia kell a St. John's Wort leveleihez kis mennyiségű vízben, és többször is alkalmazni kell a nap folyamán.

A homeopátia széles körben alkalmazható a szerológiai masztitisz kezelésére, mint helyi remedy.

 1. A Mucose compositum egy homeopátiás gyógyhatású szervetlen eredetű. Ez a megoldás javítja a helyi vérkeringést az emlőmirigyben, és különösen hatékony a mellbimbó és a mellérzékenység repedése szempontjából. A gyógyszer adagja a kezelés kezdetén öt homeopátiás granulátum naponta háromszor, majd két héttel később, a dózist napi három gyöngyszemre kell csökkentenie. A mellékhatások a fájdalom fájdalmai vagy kellemetlen érzelmek formájában jelentkezhetnek az alsó hasban, ami néhány nap után következik be. Óvintézkedések - Nem használhatja a hatóanyagot göbölő eljárással a mirigyben.
 2. Az Echinacea a természetes növényi eredetű homeopátiás gyógymód. Ez a növény túlnyomórészt szisztémás eszköz a laktáció javítására, mivel a növény serkenti a tej aktív kiválasztását. A gyógyszer alkalmazási módja egy homeopátiás oldat ampullákban történő alkalmazása, és tiszta vízben oldva. Amikor a lactostasis adagja a teáskanál fele naponta kétszer. A mellékhatások fokozott nyomás, tachycardia, álmatlanság formájában jelentkezhetnek. Gyakran megfigyelik a perforáció formájában fellépő székletet. Óvintézkedések - ha artériás hipertónia óvatosan, a vérnyomás ellenőrzése alatt - ha felemeli, csökkentenie kell az adagot, vagy le kell hagynia a gyógyszer szedését.
 3. A Merkulius olyan egykomponensű készítmény, amely rendkívül kimondottan spasmolytikus hatást fejt ki a sejtek izomrostok relaxációjával. A lactostasis kezelésére ajánlott olyan kenőcs használata, amely kifejezetten hatásos a kifejezett ödéma és a mellkasi nehézség érzésére.

A szeros masztitisz operatív kezelése csak a szövődmények kialakulásában használható. Ha ez a fertőzés és a gőzsöcsöggyulladás és tályog kialakulása, akkor sebészi kezelést kell alkalmazni. Ebben az esetben megnyílik a purulent fókusz, a vízelvezetés és az aktív antibakteriális terápia. Más esetekben, amikor a szeros masztitisz jóindulatú, természetesen nincs szükség sebészeti beavatkozásra.

trusted-source[30], [31]

Megelőzés

A szeros masztitisz megelőzése nagyon egyszerű, így a megfelelő szoptatás és gondozás alapvető szabályainak ismerete könnyen megakadályozhatja a szövődményeket. A legfontosabb megelőző intézkedések a következők:

 • A gyermeket etetni kell a vizsgálatok során, figyelmen kívül hagyva az éjszakai szünetet, és az első hónapban legalább 3 óránként egy mellre helyezni;
 • a mell megfelelő ápolását a táplálékok közötti időszakban és mielőtt nagyon fontos lenne. Ne mosson vagy dörzsölje meg a mellbimbót minden alkalommal - ez kockázati tényező a repedések kialakulásához. Minden étkezés előtt egy csepp tejjel törölni kell a mellbimbót. Elég a reggeli zuhany, és nincs szükség mosáshoz szappannal vagy más vasalattal minden alkalommal.
 • a szoptató anya megfelelő alvása és normális táplálása nagyon fontos a normális tejképződés és a masztitisz megelőzésében.

trusted-source[32], [33],

Előrejelzés

A gyógyuláshoz szükséges szeros masztitisz prognózisa kedvező a kezelés időszerű mérésével.

A szeros masztitisz gyulladásos jellegű gyulladás az emlőmirigyben, amelyben a baba táplálásának szokásos folyamata megszakad, és ebben az esetben kellemetlen érzés tapasztalható. Maga a betegség nem olyan komoly, mint a lehetséges szövődmények, amelyek, ha kezeletlenek, gyorsan fejlődnek. Ezért fontos, hogy figyeljen a mellkasi fájdalomra, kellemetlen érzésre vagy a normál táplálkozás megzavarására utaló tünetekre, mivel ez elsősorban a gyermek egészségére hat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.