^

Egészség

A medence röntgenvizsgálata nőknél, férfiaknál és gyermekeknél

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A radiográfia, mint a test különböző struktúráinak leképezésének módszere, beleértve a kismedencei röntgenfelvételeket is, kulcsfontosságú a sérülések, betegségek vagy patológiák azonosításában és helyes diagnosztizálásában, valamint kezelésük eredményeinek nyomon követésében. [1]

Az eljárás indikációi

Ezen anatómiai régió röntgenvizsgálatának szükségessége olyan betegeknél merül fel, akik súlyos sérüléssel (zúzódás, esés, közúti baleset stb. Következtében) és a  medencecsontok  (csípőcsont ) törés/törés gyanúja miatt kerülnek a sürgősségi osztályra., medence, szemérem, ischialis); a medencegyűrű, az acetabulum vagy a keresztcsont törése; a csípőízület elmozdulása vagy törése  . [2]

A röntgenvizsgálat is segít azonosítani az okokat:

A csontszövetek állapotának meghatározására és destruktív elváltozásaik azonosítására a medence röntgenfelvételét végezzük nyomásfekélyekkel, amelyek ágyhoz kötött betegeknél a keresztcsont, a farkcsont, az ischium vagy a nagyobb trochanter felett alakulnak ki. A felfekvés különösen veszélyes az alatta lévő csontok szövetének fertőző elváltozása miatt, amely osteomyelitis kialakulásával jár. De az osteomyelitis röntgendiagnosztikája  általában a kóros folyamat későbbi szakaszában csontkárosodást tár fel. Ezért ebben az esetben az MRI informatívabb, amely lehetővé teszi, hogy részletes képeket készítsen a csontokról és a környező lágy szövetekről.

A kismedencei szervek (pelvis minor) röntgenfelvétele - a medencecsontok szélei alatti kismedencei üreg, amelyben a hólyag és a végbél található - feltárhatja a ciszták, daganatok és a medencecsontok fertőzéseinek későbbi stádiumait.

Készítmény

Hogyan készüljünk fel a kismedencei röntgenre? Néhány napig abba kell hagynia a rosttartalmú ételek fogyasztását, amelyek fokozott bélgázok képződését váltják ki. Az utolsó étkezésnek legalább 10-12 órával az eljárás előtt kell lennie, reggel tisztító beöntés szükséges.

És székrekedés esetén a medence röntgenfelvétele előtt a béltisztítást hashajtók segítségével végezzük, amelyeket három-négy napig vesznek be a röntgenszoba látogatása előtt.

Technika kismedencei röntgen

Közvetlenül az átvilágítás előtt a páciens hasüregének felső részét ólomlemezek védik a röntgensugárzástól.

A medencecsontok és csípőízületek röntgenfelvétele három vetületben végezhető el: anteroposterior (AP), hátsó elülső (AP) és laterális (lateralis). Az elölnézetben láthatók a medencecsontok a csípőtaraj tetejétől a proximális combcsontig, a szemérem- és ülőcsontok, a csípőízület, az obturator foramen és a proximális femur nagyobb trochanterei.

Az oldalnézetben a keresztcsont, a farkcsont, a lumbosacralis csomópont, az átfedő combcsontok és a comb felső része látható.

Mit mutat a kismedencei röntgen?

A csípőtaraj, a keresztcsont, az iliosacralis ízületek, a nagyobb medencegyűrű, a szemérem és az ischium, a proximális combcsont vizualizálásával a medenceröntgen kimutatható: A medence vagy a csípőízület alakjának anatómiai eltérései; kismedencei törések; a csípőízület törése, diszlokációja vagy ízületi gyulladása; kismedencei csontok daganatai (osteosarcomák).

Kismedencei törés röntgenjelei, bővebben  a Csontok és ízületek károsodásának röntgenjelei című kiadványban

Olvassa el még -  a csontok és ízületek betegségeinek röntgenjeleit

Ezenkívül a női medence röntgenfelvétele megjeleníti a méhet és a méhnyakot, a petevezetékeket és a kismedencében található petefészkeket, vagyis a női reproduktív rendszer szerveit. A férfi medencéjének röntgenfelvételén pedig a prosztata és a szemmirigyek (vezikulák) láthatók a képen. De a felsorolt kismedencei szervek, valamint a hólyag diagnosztikai képalkotásához ultrahangot használnak, különösen: a kismedencei szervek és a méh hasi ultrahangját, a méh transzvaginális ultrahangját, a petevezetékek dopplerográfiáját, ultrahangot és transzrektális ultrahangot (TRUS). ) a prosztata, a hólyag ultrahangja. És a végbél vizsgálatára endoszkópos módszerek - rektoszkópia és kolonoszkópia.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

A medence röntgenvizsgálata a terhesség alatt ellenjavallt, beleértve a korai szakaszokat is; a gyermek medencéjének röntgenfelvétele - 14 éves korig (más diagnosztikai képalkotási módszereket alkalmaznak).

Ezt a vizsgálatot szintén nem végzik el súlyos állapotú betegeknél.

Komplikációk az eljárás után

Bár az ionizáló sugárzásnak való kitettség bizonyos kockázatot jelent a szervezetre nézve, a diagnosztikai radiográfia általában biztonságos, mivel szigorúan adagolt sugárzást alkalmaznak. [3]Bővebben a cikkben -  röntgen

Az eljárás után gondoskodni

A medence (beleértve a kismedencei szerveket is) röntgenfelvétele után nem szükséges gondoskodni.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.