^

Egészség

A
A
A

Kitartás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A mentális kitartás ugyanazon cselekvések, kifejezések stb. Többszörös megismétléséből áll. Az ilyen ismétlések egyfajta "horgot" tükröznek bizonyos gondolatok vagy aktív szegmensek tudatában, amelyek a jelen időn túl is léteznek, nem függenek a tevékenység irányától és folytatják tevékenységüket az emberi elmében. A kóros kitartást gyakran megfigyelik szerves agyi elváltozásokban, agyi érelmeszesedésben, skizofréniában, szenilis demenciában, Alzheimer -kórban és Pick -kórban szenvedő betegeknél. [1], [2]

Hasonló probléma azonban nemcsak a pszichiátriára, hanem más orvosi területekre is jellemző - különösen a beszédterápiára és a neuropszichológiára.

Járványtan

A perverziók előfordulásáról nincs külön statisztika. Feltehetően a rendellenesség előfordulási gyakorisága a lakosság százezerére vetítve 11 és 65 eset között változik.

A perverziók túlnyomórészt gyermekkorban és idős korban fordulnak elő, nőknél valamivel gyakrabban, mint férfiakban. Az ilyen rendellenességek előfordulásának kockázata 50 év után nő, és az incidencia csúcsa idős és szenilis korban (65 év után) következik be.

A kitartások túlnyomó része idiopátiás (az ok továbbra is tisztázatlan). Csak az esetek 10-30% -ában lehet kimutatni a patológia kialakulására hajlamosító tényezőket: craniocerebrális trauma, neurózis, demencia stb. [3]

Okoz kitartások

A kitartások fő oka az, hogy elveszíti a képességét, hogy az elsőbbségi elv szerint „átkapcsolja” az agyat külön folyamatok vagy cselekvések között. A rendellenesség az agyi tevékenység funkcionális kudarcával járhat - például stresszes helyzet, túlmunka, az idegrendszer kialakulása, neurotikus patológiák miatt. Stabil és durva megsértések figyelhetők meg a szerves agykárosodás hátterében, különösen akkor, ha a szubkortikális struktúrák, a harmadlagos kéregzónák, a premotoros és a prefrontális kéreg sérült. Általában az okokat három tényező kategóriába lehet sorolni, beleértve a fiziológiát, a pszichopatológiát és a neurológiát. [4]

Sok ember, egy adott életszakasztól függően, hajlamos a kitartások megjelenésére. Az ilyen jogsértés csökkent kontrollfunkcióval nyilvánulhat meg, világos tevékenységi séma hiányában, amelyet az érzelmi és fizikai túlterheltség, a hosszan tartó stressz, az általános fáradtság és a „kiégés” okozhat. Az ilyen kitartásokat az állandóság jellemzi, menetük könnyű. Főként mentális zavarok, érzelmi megnyilvánulások és sokkal ritkábban a motoros készségek változásai fejezik ki őket. [5]

A nyilvánvaló szerves agyi elváltozások egyre gyakoribb okai a rendellenességnek. Tehát a mozgások kitartása az agyféltekék elülső szakaszainak rendellenességével jelenik meg. Ha a probléma érinti a premotoros helyeket és a mögöttes szubkortikális struktúrákat, akkor elemi motoros kitartás alakul ki, amelyet több ismételt programozott művelet kísér. A bal agyfélteke kéregének premotoros területeinek alsó zónáinak vereségével beszédpervazívák figyelhetők meg. 

A mentális tevékenység zavarai az agykéreg homloklebenyének károsodásának hátterében fordulnak elő: a patológiát az intelligenciafunkciók ellenőrzésének romlása, az intézkedések helytelen tervezése kíséri. Az érzékeny változásokat a kérgi analitikus zónák - vagyis az érzékszervektől kapott adatok információfeldolgozási területei - szervi károsodása okozza. [6]

A pszichiáterek a kitartást a mentális cselekedetek vagy az érzelmi-akarati tevékenység rossz alkalmazkodásának jeleként tartják számon. A rendellenesség az inert személyiségjegyekkel rendelkező emberekre jellemző - például a kitűnő tanulói szindrómában szenvedő embereknél gyakran előfordulnak kitartások 

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kitartó epizódok túlzott fáradtsággal, hosszan tartó alváshiánnyal, valamint alkoholos befolyású személyeknél is előfordulhatnak. Ilyen helyzetekben a jogsértések mindig epizodikusak, átmeneti jellegűek, rövid távúak. [7]

Kockázati tényezők

A perverziók kialakulását befolyásoló tényezők a következők lehetnek:

 • Inert folyamatok az idegrendszerben. Néhány betegnél megfigyelhető az agyi folyamatok váltásának gátlása, amit fiziológiai jellemzők magyaráznak. Az ilyen emberek nehezen tudnak egyik feladatról a másikra lépni, lassan alkalmazkodnak a körülményekhez, és hajlamosak a kitartás enyhe formáinak kialakulására - például úgy tűnik, hogy gondolataik "elakadnak" a kommunikáció folyamatában.
 • Túlzott fáradtság. Ha egy személy fizikailag vagy erkölcsileg kimerült, akkor megsérti a gátlás és az izgalom agyi folyamatait, és egy bizonyos művelet befejezésének pillanata késik. Ezen okok miatt a súlyos fáradtság hátterében sokkal könnyebb fenntartani a tettek monotonitását, mint más feladatokra váltani.
 • Éretlen idegrendszer. Gyermekkorban az élettani jellemzők miatt a gerjesztési folyamat dominál, és az irritáló tényező vége után is aktív marad. A gyermek reakcióját ismétlődő mozdulatok vagy felkiáltások kísérhetik.
 • Atheroscleroticus folyamatok. Agyi érelmeszesedés esetén koleszterin plakkok rakódnak le az erekben, ami szűkíti az artériás lumenet, megzavarja a vérkeringést és megakadályozza az agysejtek táplálkozását. Ebben a helyzetben a kitartások leggyakrabban beszédzavarokban nyilvánulnak meg.
 • Szenilis demencia, Parkinson -kór és egyéb demencia. A frontotemporális és frontális agyi régiók és szubkortikális struktúrák kéregében előforduló atrófiás folyamatokkal járó betegségek súlyos intellektuális zavarokhoz, beszédperverziókhoz és praxishoz vezetnek. [8]
 • Fejsérülés, TBI. Az agyi sérülés után perverziókat észlelnek, különösen az oldalsó orbitofrontális régiók károsodásával, a prefrontális kéreg domborulattal. A beteg önkéntelenül ismétli a kifejezéseket vagy az egyes szavakat, de hatékony ismétléseket gyakrabban találnak hosszú távú következmények formájában.
 • Agyi keringési rendellenességek. A stroke gyakran mindenféle idegrendszeri rendellenességhez vezet: a betegek elveszítik az érzékenységüket és az aktív motoros készségeiket, a beszéd, a légzés romlik, és a nyelés is nehéz. Lehetségesek a beszédválasztással kapcsolatos problémák, elveszik a kontroll az elmondottak felett.
 • Tumor folyamatok az agyban. A homloklebenyeket, a bazális régiókat, a szubkortikális motoros csomópontokat érintő agyi onkológiákban gyakran figyelhetők meg a cél viselkedésének változásai, a cselekvések megértése és az aktív szelektivitás. Gyakran előfordul motoros vagy motoros beszédteljesítmény.
 • Autizmus. Az autizmussal élő betegeknél változás következik be az érzékeny funkciókban, a motoros és mentális reakciók gátlásában, valamint a viselkedési sztereotípiákban. A betegekben tapasztalható perverziók ismétlődő, jelentéstől mentes mondatokban és cselekedetekben nyilvánulnak meg, valamint célzott rögeszmés-kényszeres betegségben.
 • Obszesszív-kompulzív zavar. A rögeszmés-kényszeres rendellenességeket rögeszmés gondolatok és tettek nyilvánítják meg. Ismétlődő akaratlan motoros cselekményeket jegyeznek meg, rögeszmék, képek, ábrázolások kíséretében.
 • Skizofrénia és mentális retardáció. Ha az átirányítási és izgatási folyamatok nem működnek megfelelően, a tehetetlenség megjelenik a betegekben, a kondicionált reflex kommunikáció kialakulása bonyolultabbá válik. A skizofréniában szenvedő betegeknél megfigyelhető az ideológiai egyesülés, a hiányosságok elavult ötletekkel történő pótlására tett kísérletek, valamint a beszéd és a mentális tevékenység automatizálása. Különösen a katatónia hátterében vannak szavak és kifejezések ismétlődései, a beszéd következetlensége.

Pathogenezis

A neurológiai eredet a leggyakoribb a perverziók között. Az atipikus emberi viselkedés széles skálája jellemzi, ami az agyféltekék károsodásával jár. Ez határozza meg az egyik cselekvésről a másikra való átmenet károsodott funkcióját, a gondolatok irányának és a cselekvések sorrendjének megváltozását: a kitartó komponens domináns lépést foglal el a mentális tevékenységgel és az objektív pozícióval szemben.

A kitartás a neuropszichológiában leggyakrabban a kraniocerebrális trauma, az afázia (daganat- és gyulladásos folyamatok, trauma után) és az agykéreg homloklebenyeit károsító helyi betegségek következménye.

A kitartás a pszichológiában és a pszichiátriában kóros pszichológiai jelek a motoros cselekvések ciklikus reprodukciójának típusa, a kitartó asszociációk, beszédismétlések szerint. A patológia a pszichológiai diszfunkcionális állapotok következményét tükrözi, és leggyakrabban a többkomponensű szindrómák és fóbiás rendellenességek kiegészítő jeleként és összetevőjeként működik. [9]

A perverziók megjelenése olyan páciensekben, akiknek nincs korábbi agyi agyi sérülése vagy mély stresszes hatása, mind pszichológiai, mind mentális problémák jelenlétére utalhat.

A betegség kialakulásának alapvető patogenetikai tényezői leggyakrabban a következők:

 • a szelektivitás és az érdeklődés megszállottságának jellegzetessége, amely leggyakrabban az autizmusra hajlamos betegeknél fordul elő;
 • a figyelemhiány érzése hiperaktivitással kombinálva, amely a perverziók megjelenését a védő reakció típusával serkenti, amelynek célja a figyelem magára vonása;
 • a túlzott makacs tanulási vágy, a további képességek jelenléte ahhoz vezethet, hogy az ember bármilyen tevékenységhez rögzül;
 • a rögeszmés-kényszeres betegség jelei együtt élhetnek a perseveratív zavarokkal.

Ha egy személy megszállottja egy ötletnek, ez arra késztetheti, hogy bizonyos cselekedeteket teljesen öntudatlanul hajtson végre. Feltűnő példa a rögeszmés-kényszeres rendellenességek, különösen a rögeszmés kényszeres kézmosás, az állandó gyógyszeres kezelés, amely állítólag megelőzésre szolgál. [10]

A probléma fiziológiai okai:

 • az agykéreg funkcionális rendellenessége a homloklebenyek területén;
 • fejsérülés a prefrontális dudor területén;
 • növekvő afázia.

Pszichológiai tényezők a probléma megjelenésében:

 • hosszan tartó stressz;
 • fóbiás állapotok;
 • autizmus;
 • akut hiperaktivitás.

Gyakran verbális perverziók merülnek fel olyan tudományos szakemberek körében, akik már régóta tanulmányozzák ugyanazt a kérdést. Nehéz esetekben a betegség súlyosbodhat a rögeszmés-kényszeres betegség megjelenéséig, egy elképzelés megszállott ragaszkodása formájában.

Tünetek kitartások

Ha a perverziókat bármilyen betegség okozza, akkor a betegnek ennek a betegségnek a megfelelő tünetei lesznek. Ezután megvizsgáljuk a néhány patológiára jellemző jeleket, amelyeket kitartások kísérnek.

Agyvérzés, károsodott agyi keringés esetén az ember szédülést, gyengeséget, beszédzavarokat tapasztalhat, és észreveheti az izomérzékenység csökkenését. A motoros koordináció romlik, a látás romlik.

Neurózisok esetén hangulatváltozások, tájékozódásvesztés, fejfájás lehetséges.

Az ilyen veszélyes kitartások forrása, mint az agy daganatos folyamata, a paroxizmális szédülés fokozatos növekedésével, erős fejfájással, egyoldalú vakság vagy süketség kialakulásával és a test általános kimerültségével jellemezhető.

A traumás agyi sérüléseket általános gyengeség, hányinger, fejfájás, látás- és halláskárosodás, valamint vestibularis rendellenességek jellemezhetik.

Az autizmusban hiányzik az érzelmi kapcsolat (beleértve a szülőket is), nehézségek merülnek fel a szocializációval, és gyenge a játékok iránti érdeklődés. A hisztéria és az agresszió támadása lehetséges.

Skizofréniában a betegek téveszmés állapotokat, hallucinációkat tapasztalnak.

A rögeszmés-kényszeres gondolatok, fóbiák és kényszerek a rögeszmés-kényszeres betegségre jellemzőek. A jogsértés első jelei a következőkben nyilvánulnak meg: egy személy elveszíti önbizalmát, folyamatosan kételkedik saját tetteiben és tetteiben. Sok beteg nem megfelelő perfekcionizmussal rendelkezik: az ilyen emberek hajlamosak a ruhákat a színeknek megfelelően és azonos szinten lógni, a fogantyúkkal ellátott edényeket egy irányba rendezni, a zoknit szín szerint elhelyezni stb. Ez nem a szokásos rendi vágyról szól: "felháborító" kényelmetlenséget tapasztal a képzeletbeli "rendellenességből", és megpróbálhatja kijavítani az "megsértetteket" még egy partin is.

Kitartás gyermekben

A kitartások gyakran pontosan gyermekkorban jelennek meg, ami a gyermekek pszichológiájának, fiziológiájának sajátosságaiból, valamint az élet prioritásainak aktív átalakításából adódik a felnőttkor különböző időszakaiban. A szakembereknek néha meglehetősen nehéz megkülönböztetniük a valódi perverzív jeleket a szándékosaktól, valamint azoktól, amelyek összetettebb pszichopatológiák jelenlétét jelzik. [11]

A szülők fontos szerepet játszanak a gyermekek patológiáinak azonosításában: azt tanácsolják, hogy gondosan figyeljék meg a gyermeket, rögzítsék a kitartás megnyilvánulásait - például:

 • ugyanazon kifejezések időszakos ismétlése, a körülményektől és a feltett kérdésektől függetlenül, valamint a szavak kitartása;
 • bizonyos műveletek rendszeres ismétlése - például a test valamelyik helyének megérintése, megérintése stb.;
 • azonos tárgyak (képek, kifejezések, kérdések stb.) reprodukálása;
 • olyan kérések megismétlése, amelyek nem alkalmasak bizonyos helyzetekre.

Fontos megkülönböztetni a kóros zavarokat a játéktevékenységtől és a normál gyermekkori szokásoktól. Elengedhetetlen, hogy feltűnés nélkül és nyugodtan beszéljen gyermekével, és szükség esetén konzultáljon szakemberrel. [12]

Forms

A perverziók megnyilvánulásaitól függően az orvosok megkülönböztetik a motoros és mentális (értelmi) típusú rendellenességeket. [13]

A motoros kitartások ugyanazon mozgás állandó megismétlése, vagy ismétlődő mozdulatok egész csomója. Az ilyen műveleteknek van egy bizonyos algoritmusa, amely sokáig változatlan marad. Például ha hiába próbálkozik a TV bekapcsolásával, az ember az öklével dörömbölni kezd. Egy ilyen cselekvés nem vezet semmire, de ezt felismerve az ember újra és újra megismétli. A gyermekeknek más megnyilvánulása is lehet: a gyermek céltudatosan olyan játékot keres, ahol nem lehet.

Az intellektuális kitartások feltárják magukat, hogy abnormális „elakadnak” az ötletek, állítások és következtetések. Ezek a szavak vagy kifejezések állandó ismétlődésével nyilvánulnak meg. Az ilyen patológiát viszonylag könnyű észlelni: az orvos kérdéseket tesz fel, és a személy mindent válaszol a legelső válasz segítségével. Előfordulnak a zavar enyhe formái is, amelyekben a beteg rendszeresen megpróbál megbeszélni egy rég eldöntött kérdést vagy beszélgetési témát.

Motoros kitartások

A motoros perverziók típusai a következő elv szerint vannak felosztva:

 • az elemi kitartások egyetlen cselekvés megismétléséből állnak;
 • a szisztémás kitartások magukban foglalják a cselekvések egész komplexumának egy személy általi megismétlését.

A beszéd perverzív megsértése, amely ugyanazon szó (kifejezés) reprodukálásában nyilvánul meg, mind szóban, mind írásban, külön kategóriába tartozik.

Általában a motor, ezek is motoros kitartások, a motoros agyi régiók károsodása okozza. A betegek többször megismétlik bármely mozgás vagy cselekvés elemeit.

A gondolkodás kitartása

Ezt a fajta jogsértést az jellemzi, hogy egy bizonyos gondolat vagy bármilyen elképzelés "elakad" az emberi elmében, ami gyakran a verbális kommunikáció folyamatában nyilvánul meg. Ugyanazzal a szóval vagy kifejezéssel a beteg szinte minden kérésre vagy kérdésre válaszolhat, még akkor is, ha nem kapcsolódnak egymáshoz. Lehetséges bizonyos szavak hangos kiejtése minden irány nélkül (önmagával való beszélgetés). A mentális perverziók egyik jellemző vonása: az ember folyamatosan megpróbál visszatérni egy régóta lezárt beszélgetési témához, olyan kérdésekről beszél, amelyek már nem relevánsak. A mentális perverziók második neve intellektuális.

Parafázia és kitartás

A parafázia beszédzavar, amikor a helyes szavakat vagy betűket mások váltják fel, helytelenek és érthetetlenek egy adott pillanatban. A parafáziában szenvedő személy természetellenesen beszél, beszéde helytelen, gyakran nem létező szavakat tartalmaz. Ezenkívül a beszéd nemcsak torzulhat, hanem felgyorsíthatja vagy lelassíthatja, ami még nehezebbé teszi a kívülről való megértést. A jogsértést gyakran a szavak összeolvadása, helytelen használata és zavarodottsága, kitartás kíséri. A patológia fő okai a fejsérülések, az agyi keringési rendellenességek, súlyos szövődmények agyi szövődményekkel, thromboembolia, az agy daganatos és cisztás folyamatai, aneurizma megnyílása. A patológia kezelési stratégiája egyéni.

Kitartás afáziában

A perverziók az amnesztikus afáziára is jellemzőek  . A páciens megnevezi az első objektumot, amelyet mutatott neki, majd az összes többi tárgyat azonos kifejezésekkel hívja. Például egy teáskanna láttán a beteg azt mondhatja: "Ez vízhez, forraláshoz, hogy később ihasson." Ezt követően ollót mutatnak neki, és azt mondja: "Ezt a teáskannát kell vágni, nekem volt."

Figyelemre méltó, hogy a betegek maguk sem vesznek észre perverziókat önmagukban, ha a beszédészlelés elemzője egyszerre érinti, ami szenzoros-motoros afáziával történik.

Az afázia szindróma határain belül a perverziók egyfajta szerkezeti elemként hatnak, ezért sokáig fennállnak, még az alapvető aphatikus jelek eltűnésével is. A jogsértéseket a nem fokális szerves agyi patológiák hátterében is észlelik - például agyi érelmeszesedésben, oligofréniában szenvedő betegeknél  .

Kitartó betűk vagy szavak

Az írásbeli vagy szóbeli kitartások az alábbiak helyett az imént írt vagy mondott betű vagy szótag reprodukcióját jelentik. Példa:  a csomó mögött  - a sarok helyett ; olajos  - állatok helyett . [14]

A szavak fonetikus összetételének sajátos torzulása mind a szóbeli, mind az írott beszédben megjelenhet, és a progresszív és regresszív asszimiláció jellegét hordozza.

A szótagok vagy betűk kitartása a motoros perzeroratív rendellenességek egyik változata, mivel a fizikai aktivitás reprodukálásából áll - például szavak írásából. [15]

De a logopédiai kitartás állandó betűzavar, amely csökkenti a beszéd általános minőségét. A gyermeknek van egyfajta "beragadt" betűje - gyakrabban mássalhangzó, a szó helyettesítésének típusa szerint. Példák a logopédiai észlelési tünetekre:

 • egy szóval vagy kifejezéssel: "dodoga" az "út" helyett, "a poszt alatt" a "híd alatt" stb.;
 • a meggyengült differenciálódás gátlás hátterében: "játszott" játszott, "mondta" mondta, "gazdag budi" gazdag emberek.

Lehetséges, hogy a szennyeződést is fel lehet jegyezni egy időben - a szótagok és a szórészek keverését - például a "dogazin" házat + üzletet kombinálva .

A szennyeződéshez hasonlóan a kitartás a szótagszerkezet gyakori megsértésére utal gyermekkorban. [16]

Kitartás és verbigáció

A perverzió kifejezés a latin persever tio szóból  ered, amely  kitartást, kitartást jelent. A beszédfolyamatban a tünet ugyanazon hangok, szavak, kifejezések ismételt reprodukciója formájában nyilvánul meg.

A beteg tudatát mintha egy szó vagy gondolat "gátolná", ami ismételt és monoton ismétlésükhöz vezet. Ugyanakkor az ismétléseknek általában semmi közük a beszélgetés témájához vagy a helyzethez. Hasonló jogsértés írásban is megnyilvánulhat, mivel a tevékenységek társításának következménye. Nem lehet összehasonlítani a megszállott jelenségekkel, mivel ezek magukban foglalják a megszállottság egyik elemét, és maga a személy tudatosan észleli tettei helytelenségét. [17]

A kitartásokkal együtt a skizofréniában gyakran előfordulnak verbigeciók. Mentális problémákról beszélünk, amelyekben a páciens zengően és monoton ugyanazokat a szótagokat, szavakat, kifejezéseket ismételgeti. De az ilyen ismétlések automatikusak, tartalom nélküliek, és több órán keresztül vagy akár napig is eltarthatnak.

A beteg egy bizonyos ritmus mellett, néha rímben is, hangkombinációkat vagy szavakat ejt ki, amelyek teljesen értelmetlenek. Fontos megkülönböztetni a verbigerációt a perseveratív megnyilvánulásoktól, mivel az ismétlések utolsó epizódjaiban egy személy neuropszichikus állapotához kapcsolódnak, és ennek az állapotnak a normalizálásával megszűnnek.

A verbigeráció sajátossága, hogy egy személy a beavatkozásokat és a hangokat az affektus jelei nélkül ismételgeti. A kiejtést általában aktív mimika és motoros rendellenességek kísérik. A legtöbb esetben a probléma demenciában és katatonikus skizofréniában szenvedő betegeknél fordul elő. [18]

Kitartás és szituációs viselkedés

A felnőttkor során a gyermek szükségszerűen szembesül egy olyan ténnyel, amely fontos szerepet játszik szellemi tevékenységének fejlődésében. Figyeli a körülötte lévő világot, és észreveszi bizonyos jelenségek szabályszerűségét: ha például anya kivesz cipőt a szekrényből, akkor lesz egy séta, és ha leteszi a tányérokat az asztalra, akkor étkezés következik. A gyerekek nem veszik észre azonnal ezt vagy azt a kapcsolatot a jelenségek között: először a következmények szokásos láncolatát hangsúlyozzák. Az egyik esemény bekövetkezése magában foglalja a másik elvárását. Ez a szekvencia nem mindig a jelenségek kölcsönös függőségét jelzi, hanem a baba gyakorlati tapasztalatait eredményezi, aki elkezdi megfigyelni a sajátjában és a környezetében végbemenő változásokat.

Fontos megérteni, hogy nem ugyanazon események automatikus ismétléséről beszélünk ugyanabban a sorrendben, hanem azokról a változásokról, amelyek a cselekvés következtében a gyermek környezetében végbemennek.

Ha a szokásos sorrendet megsértik, akkor ez felkelti a gyermek figyelmét, félreértést okoz, és tisztázásra ad okot. Hogyan érezzék magukat a gyerekek ilyen helyzetben? Ez meglepetés, kíváncsiság, érthetetlenség érzése. Ha a megszokott rend megsértését a gyermek fájdalmasan érzékeli (a csecsemő a felnőttek magyarázata ellenére folyamatosan mindent visszaállít a helyére), akkor gondolni kell bizonyos kitartó problémák jelenlétére.

Kitartások és sztereotípiák

A sztereotípiák azt a tendenciát jelentik, hogy megismétlik ugyanazokat a cselekvéseket. Az egyes szavak lehetséges sztereotip ismétlése vagy sztereotip gondolkodás (hurok).

A sztereotipizálási folyamatok az automatizálás mértékében is különböznek. Például a verbigerációt - a szkizofréniában szenvedő betegek közbeszédének sztereotip megnyilvánulásait - ugyanazok a szavak vagy kifejezések értelmetlen, automatizált, öntudatlan ismétlése jellemzi. A motoros vagy hallucinatív sztereotípiák szintén automatikusnak minősülnek. A hallucinációk gyakran a nem eléggé tiszta tudatosság hátterében jelentkeznek - például akut mérgezés vagy fertőzések esetén. A mentális sztereotípiák önkényesebbek, de ebben a helyzetben a vezető szerep a mentális automatizmus állapotaihoz tartozik.

A sztereotípiák nem kitartások. Kitartásokkal a már befejezett cselekvés részben vagy egészben beleesik a következő akcióba, egy új feladatba, amely teljesen független az előzőtől. A sztereotípiákra jellemző a tevékenység értelmének elvesztése (mentális, motoros, beszéd), anélkül, hogy bármilyen probléma megoldásához kapcsolódna. A sztereotip fordulatok (mentális vagy beszéd) kapcsolatának rögzítésére való képesség elveszik.

A sztereotípiák hosszú távúak, anélkül, hogy a tevékenység változásának hatása alatt változnának. A kitartások viszont a későbbi feladat összetettségének mértékétől függenek, könnyebben nyilvánulnak meg, közösek az előző tevékenységgel. A sztereotípiákkal ellentétben a páciens megpróbálja ellensúlyozni a perverziókat.

A sztereotípiák nem egyedülállóak a skizofréniában. Szerves pszichózist is diagnosztizálnak nála.

Kitartás és várakozás

Egyes beszédzavarokat fonológiainak tekintünk, vagy azokat, amelyek a hangnyelv szerkezetéhez kapcsolódnak. A leggyakoribb fonológiai rendellenességek a kitartás és a várakozás (várakozás).

A kitartások során az első szóból származó hangok a következő szavakba esnek - például „havas suzhnob” a „hófúvás” helyett, „bolova fáj” a „fejfájás” helyett.

Ha várakozásokról beszélünk, akkor a kitartásokkal ellentétes folyamatokról beszélünk. Például egy személy tévesen megnevez egy hangot bármely későbbi szóból:

 • a nap süt magára (az "égen" helyett);
 • Törlöm a sorozatot ("nézd meg a sorozatot" helyett).

A kitartó változatban feltételezhető, hogy a személy egyszerűen megzavarodott, és véletlenül egy hangot mondott ki az előző szóból, bár ez nem így van.

Echopraxia és kitartás

Az echopraxia, echokinesia vagy echokinesis az úgynevezett echo-tünet, amelyben akaratlanul megismétlődnek vagy utánozódnak a motoros cselekvések, gesztusok, testhelyzetek stb. Személy jellemző. Ez lehet taps, hunyorító szem, vagy integetés. A konvexitális prefrontális kéreg vereségét a premotor zónák előtt prefrontális apraxia kíséri echopraxikus tünetekkel.

Ezeket a tüneteket általában tic -rendellenességeknek nevezik. Ezeket autizmus,  Tourette -szindróma , skizofrénia (főleg kataton típusú), fenil -piruvicus oligofrénia, Pick -kór , klinikai depresszió és más neuropatológiák esetén figyelik meg . A skizofrénia katatonikus típusát az echopraxia mellett echolalia  ( beszédismétlés mások számára) és echo (mások utánzó ismétlése) kísérheti . [19]

Viselkedési kitartás

A szakértők viselkedési rendellenességeknek nevezik a kitartást, míg az ismétlések szinte bármilyen cselekedetre, kifejezésre, mozdulatra, kérdésre, kérésre stb. Vonatkozhatnak, nem vált a következőre, hanem ismétlődik, ami nem teszi lehetővé az eredeti cél elérését.

A kitartó cselekedetekre való hajlamot az efferens motoros alaliában és az autizmusban szenvedő gyermekek szocializációjának különböző szakaszaiban használják - a frontális kéreg többszintű működési zavaraival járó patológiák. Ennek a trendnek az illetékes alkalmazása segít hatékonyan megszilárdítani a gyermekkori kapcsolatokat. Így bizonyos esetekben a viselkedési kitartások nem kóros akadályként, hanem szövetségesként is felléphetnek a korrekciós munkában. [20]

Okulomotoros perverziók

Azt mondják az okulomotoros perverziókról, amikor egy személy "hurkoló" tekintettel tekint egy korábbi témára. Nem mindig lehet azonnal válaszolni az ilyen tünet kóros eredetének kérdésére, azonban sok betegnél a mentális és kognitív rendellenességek megelőzhetik a mozgászavarokat.

A diagnózis felállításához ajánlott:

 • felméri, hogy egy személynek vannak -e lehetséges kognitív zavarai;
 • a mentális zavarok jelenlétének értékelése;
 • tisztázni fogja az idegrendszer stabilitásával kapcsolatos információkat, a neurológiai és szisztémás betegségek hiányát.

A kognitív károsodást speciális neuropszichológiai tesztek segítségével értékelik. A mentális zavarok leggyakrabban szorongásban és / vagy depresszióban nyilvánulnak meg. Ezenkívül a betegek ingerlékenységet, hangulati instabilitást, apátiát, agressziót, mentális és / vagy motoros perverziókat, rögeszmés-kényszeres rendellenességeket, ritkábban pszichózist tapasztalhatnak. A végső diagnózist a diagnosztikai vizsgálatok adatai alapján állapítják meg.

Kitartás skizofréniában

Elég gyakori a skizofréniában szenvedő betegeknél a kitartás megfigyelése  . Az ilyen jogsértések a beszéd megnyilvánulásainak széles skáláját fedik le. Ebben az esetben a beszédbeli kitartások lehetnek egyéni hangok és szavak, mondattöredékek, teljes beszédfordulatok. Sok szakértő a skizofréniában szenvedő perverziók előfordulását az ötletek kimerülésével és a kialakult mentális hiányosságok korábbi elképzelésekkel való feltöltésének hajlamával hozza összefüggésbe. Patogenetikai szempontból fontos szerepet játszik az értelmi-beszédtevékenység automatizálásának megerősítése.

A skizofrén rendellenességeket általában gondolkodási és észlelési zavarok kísérik, nem megfelelő vagy csökkent affektusok. A legtöbb esetben a betegek tiszták és mentálisan éberek maradnak, bár bizonyos kognitív problémák az évek során kialakulhatnak.

A skizofréniában olyan alapvető funkciók érintettek, amelyek normális embereknek érzékelik saját egyéniségüket, céltudatosságukat. Gyakran észlelnek hallási hallucinációkat, magyarázó téveszméket és a színek vagy hangok érzékelésének romlását. A gondolkodás homályossá, homályossá és szüntelenné válik, a beszéd érthetetlenné válik. Katatonikus zavarok lehetségesek. [21]

Komplikációk és következmények

A perverziók szövődményeinek megjelenése összefüggésbe hozható az alapbetegség kialakulásával vagy mentális vagy egyéb rendellenességek hozzáadásával.

Például, ha a kitartó állapotok nem mennek keresztül vagy hosszú ideig nem korrigálhatók, akkor a beteg depressziós rendellenességeket, szorongásos patológiákat és akár öngyilkossági gondolatokat is kifejleszthet. Ennek számos oka van:

 • képtelenség önállóan megszabadulni a kitartásoktól;
 • saját kisebbrendűségi érzés, önbizalomhiány;
 • elítélés szeretteitől, barátaitól stb.

Ezenkívül gyakran beszélünk nyugtatókkal, nyugtatókkal, pszichotróp anyagokkal, alkoholos italokkal való visszaélés eseteiről, amelyek rendkívül negatívan befolyásolják mind a kezelés eredményeit, mind a beteg mentális állapotát. Kifejezett rögeszmés állapotokkal, daganatos folyamatokkal, demenciával az emberek életminősége észrevehetően szenved. A normális szociális funkció romlik, a munkaképesség csökken, a kommunikációs tulajdonságok romlanak. 

De fontos megjegyezni, hogy minden esetben világos és mély differenciáldiagnózisra van szükség különböző mentális zavarokkal, szisztémás betegségekkel, mérgezésekkel stb., Amelyek az önmegvalósítás nehézségeivel járnak, mivel aktív nyomást, félreértést és ellenállást tapasztalnak közeli emberek részéről.

Az ilyen jogsértések hirtelen kialakulásával valószínűleg más indítékok is megjelennek, beleértve az önsértést, az agressziót stb.

Diagnostics kitartások

A diagnosztikai intézkedések előestéjén az orvos beszélgetést folytat a beteggel, szüleivel vagy hozzátartozóival. [22] A következő kérdések tisztázottak:

 • patológiák örökletes esetei, beleértve a mentálisokat is;
 • a kor, amikor a jogsértések első jelei megjelentek;
 • a társadalmi funkció minősége;
 • kísérő tünetek és betegségek, kedvezőtlen tényezők;
 • a beteg viselkedésének sajátosságai a vizsgálat és a beszélgetés idején, a tájékozódás a helyén, időben stb.;
 • szomatikus és neurológiai állapot.

Az ember mentális és idegrendszeri állapotának felmérését anamnézis megkérdezésével és összegyűjtésével végzik, mind önmagától, mind szeretteitől. A panaszokat összegyűjtik, a motoros funkciót, a mimikai reakciókat, a viscero-vegetatív rendellenességeket vizuálisan megvizsgálják. [23]Külsőleg a beteg kitartásának, szorongásának, izomfeszültségének szintjét értékelik. Ki kell deríteni a fáradtság, gyengeség, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelenlétét. A vegetatív változások közül a gyors szívverés, az ujjak és végtagok remegése, fokozott izzadás, hányinger, húgyúti és emésztési zavarok hívják fel a figyelmet. [24]

A fizikális vizsgálathoz lehetőség van terapeuta vagy gyermekorvos, pszichiáter, neuropatológus bevonására. A neurológiai vizsgálat során a következőket határozzák meg:

 • a koponyaidegek megszakadása;
 • a reflexek jelenléte és változása, az önkéntes mozgások jelenléte;
 • extrapiramidális rendellenességek (hypokinesis, hyperkinesis, myoclonus);
 • a motoros koordináció és érzékenység megsértése;
 • az autonóm idegrendszer funkcionális rendellenességei.

A további diagnosztika a következőket tartalmazza:

 • Klinikai és biokémiai vérvizsgálatok (beleértve a glükóz, ALT, AST, alkalikus foszfatáz szintjét), timol teszt.
 • Wasserman reakció, vérvizsgálat a HIV -re.
 • A vizelet klinikai elemzése.
 • Elektrokardiogram.
 • Ha szükséges: bakteriális elemzés, orr- és garat -tampon.

Ha ki kell zárni a központi idegrendszer szerves patológiáját, akkor műszeres diagnosztikát végeznek:

 • elektroencefalográfia;
 • Mágneses rezonancia képalkotás;
 • CT vizsgálat.

Az elektroencefalográfia közös eljárása segít az epilepsziás hajlam észlelésében, valamint az agy érettségének és funkcionális aktivitásának felmérésében. [25]

Megkülönböztető diagnózis

A perverziók etiológiai eredetétől függetlenül meg kell különböztetni őket az ilyen patológiáktól és állapotoktól:

Nagyon gyakran megfigyelhető, amikor egy személy (különösen az idős ember) hajlamos ugyanazokat a kifejezéseket, szavakat vagy cselekedeteket megismételni pusztán a rossz memória vagy a koncentrációs zavar miatt.

Fontos észrevenni, hogy a betegnek mikor vannak olyan tünetei, mint a megszállott gondolatok és kényszeres cselekedetek. Az ilyen megszállottságot maguk a betegek pszichológiailag érthetetlennek, idegennek érzékelik.

A túlzott gondolatok fájdalmas ötleteket jelentenek, ötleteket, amelyek az ember akaratától függetlenül merülnek fel. Úgy néznek ki, mint a sztereotípiák, és egy személy aktívan próbál ellenállni nekik. Az epizódikus megszállott képek hiányosak, és számos alternatívát tartalmaznak: ezek annak köszönhetők, hogy a beteg elveszíti képességét bármilyen egyszerű döntés meghozatalára, mint a hétköznapi ügyek.

A kényszeres cselekvések kötelező differenciáldiagnosztikát igényelnek - sztereotípiák ismételt cselekvések formájában, néha rituális cselekvések, amelyek egyfajta védelmet és a túlzott szorongás enyhítésének szerepét töltik be. A kényszerek túlnyomó többsége ismételt ellenőrzésekhez kapcsolódik - látszólag azért, hogy garanciát szerezzen a potenciálisan veszélyes pillanat vagy helyzet további kizárására. Gyakran az ilyen jogsértés alapja a veszély fóbiája - egy előre nem látható negatív program elképzelt elvárása mind a beteg, mind a környezete számára.

Ki kapcsolódni?

Kezelés kitartások

A perverziók kiküszöbölésének alapja az integrált és szakaszos megközelítés alkalmazása. Azonnal meg kell jegyezni, hogy a perverzív eltérésekre nincs szabványos, bevált kezelési rend: a terápiát egyedileg választják ki. Ha a betegnek agyi idegrendszeri betegségei vannak, akkor a gyógyszereket be kell vonni a kezelési rendbe. Különösen a központi hatású nyugtatók, valamint a multivitaminok és nootropikumok alkalmazása a megfelelő.

A pszichológiai segítségnyújtás a következő kulcsfontosságú stratégiai pontokat foglalhatja magában:

 • A várakozási stratégia az, hogy az orvosi rendelvények (gyógyszerek vagy eljárások) következtében bizonyos változásokat megfigyelnek és előre látnak. Ez az intézkedés lehetővé teszi a kóros tünetek fennmaradásának mértékének megállapítását.
 • A megelőző stratégia magában foglalja a mentális perverziók motoros rendellenességekre való átmenetének, valamint ezek kombinációjának megakadályozását. A módszer általában abból áll, hogy megszünteti a beteg számára a legfájdalmasabb fizikai aktivitást.
 • Az átirányított stratégia az, hogy megváltoztassa a személy fizikai vagy érzelmi tevékenységének fókuszát. A beszélgetés tárgyának éles változásával, a tevékenység jellegének megváltozásával a beteg elvonja figyelmét a megszállott állapotokról.
 • A korlátozott stratégia segít csökkenteni a kitartó kötődés mértékét a beteg cselekedeteinek korlátozásával. A rögeszmés tevékenységet bizonyos mértékig minimalizálják: például bizonyos provokatív cselekvéseket csak szigorúan meghatározott időtartamon belül szabad végrehajtani.
 • Egy élesen kizáró stratégia célja a kitartások azonnali megszüntetése a beteg sokkos állapotba juttatásával. Például hasonló hatás várható a hirtelen hangos sikolyoktól vagy a kóros megnyilvánulásokból származó közvetlen károk vizualizációjától.
 • A stratégia figyelmen kívül hagyása magában foglalja a perseverációk teljes figyelmen kívül hagyását. Az ilyen intézkedés ideális, ha a figyelemhiány a provokáló tényező. Amikor a beteg nem kapja meg a várt hatást, tetteinek értelme eltűnik.
 • A kölcsönös megértés stratégiája abból áll, hogy megközelítést talál a beteghez, bizalmi kapcsolatot létesít vele, amely segít a személynek saját gondolatainak és tetteinek megszervezésében.

Gyakran szükség van antidepresszáns terápiára. Különösen rögeszmés-kényszeres betegség esetén az antidepresszáns monoterápiát a kezdeti terápiás szakaszban írják fel. Ha ez a megközelítés nem hozza meg a kívánt hatást, akkor a kezelési rendet más csoportokból és irányokból származó gyógyszerekkel bővítik. A beteget minden esetben orvosnak kell szigorúan ellenőriznie. Nehéz esetekben a beteget kórházba szállítják, és enyhe patológia esetén a járóbeteg -kezelés előnyös.

Az egyik leghatékonyabb módszer a pszichoterápia. A mai napig a kognitív-viselkedési terápia pozitív hatása különböző irányokban bizonyított, ami néha hatékonyabbnak bizonyul, mint a gyógyszerek szedése. Ezenkívül a pszichoterápiát gyakran használják a gyógyszerek hatásának fokozására, ami különösen fontos a súlyos rendellenességekben szenvedő betegeknél.

Mind az egyéni kezelési rend, mind a csoportmunka, valamint a családi pszichoterápia megengedett. A legtöbb esetben az orvosi felügyeletnek hosszú távúnak kell lennie, legalább 12 hónapig. Még akkor is, ha a kóros tüneteket néhány héten belül meg lehet állítani, elfogadhatatlan az orvosi felügyelet leállítása.

A nem drogos technika alkalmas pszichoszociális beavatkozások, kognitív-viselkedési terápia.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek alkalmazása a perverziókhoz az alapbetegség vagy állapot lefolyásának köszönhető. Így a gyógyszereket szigorúan egyénileg írják fel: nincs általános algoritmus a konzervatív kezelésre.

Az agy akaratlagos folyamataiban kiegyensúlyozott hatású antidepresszánsokat alkalmaznak, fokozott timoleptikus potenciállal és szorongásoldó tulajdonságokkal. A gyógyszerek kiválasztásakor figyelembe kell venni azok mellékhatásait: előnyösebb alacsonyabb ortosztatikus hatású gyógyszereket (Nortriptyline, Doxepin) és alacsony antikolinerg hatást (Trazodone, Desipramine) felírni. [26]

Alzheimer -kór esetén tegye a következőket:

 • helyettesítő terápia az idegrendszeri kolinerg hiányok pótlására;
 • neuroprotektív terápia az idegsejtek túlélésének és alkalmazkodásának fokozására;
 • vazoaktív és gyulladásgátló terápia.
 • A helyettesítő terápiát acetil -kolinészteráz inhibitorokkal végzik:
 • Exelon (rivasztigmin) - naponta kétszer, reggel és este, 1,5 mg -tól kezdve. További fenntartó hatásos dózis 3-6 mg naponta kétszer. Lehetséges mellékhatások: zavartság, izgatottság, szédülés, étvágytalanság, fokozott izzadás.
 • Az Aricept (Donepezil) felnőtteknek napi 5 mg -ot írnak fel éjszaka. A terápia időtartamát az orvos határozza meg. Lehetséges mellékhatások: hasmenés, hányinger, izgatottság, fejfájás, fokozott fáradtság.

Az ezekkel a gyógyszerekkel való kezelés hátterében a perverzációk megszűnése a terápia első 3-4 hetében következik be.

A gliatilin, egy kolinszármazék különleges szerepet játszik a központi kolinerg aktivitás fokozásában. Az Akatinol memantine a glutamaterg rendszer modulátora - fontos elem, amely memóriát és tanulási folyamatokat biztosít. Ennek a gyógyszernek jó hatása van a demencia enyhe vagy közepes megnyilvánulásai esetén. Ezenkívül a gyógyszer jótékony hatással van a betegek érzelmi hátterére és motoros funkcióira. 

A neuroprotektív terápia célja az idegsejtek vitalitásának javítása. Ebből a célból nootróp gyógyszerek, antioxidánsok és neurotróf szerek ajánlottak - például Cerebrolysin, amely alacsony molekulatömegű bioaktív neuropeptideket tartalmaz. Ez a gyógyszer multispektrális szervspecifikus hatással van az agyra: stabilizálja az agy anyagcsere-folyamatait és neuroprotektív hatást biztosít. A cerebrolizint intravénásán vagy intramuszkulárisan adják be, egyénileg kiválasztott dózisokban. Lehetséges mellékhatások: étvágytalanság, fejfájás, álmosság, tachycardia.

A neuroprotektív szerek új generációját kalciumcsatorna -blokkolók, NMDA -receptor -antagonisták, antioxidánsok, lazaroidok és enzim -blokkolók képviselik. Jelenleg folytatódik az ilyen gyógyszerek analógjainak tanulmányozása - különösen a rekombináns DNS módszerével kapott növekedési faktorok.

Bizonyos esetekben a nem hormonális gyulladáscsökkentő terápia hatékony.

Érbetegségek esetén a terápia az agyi vérkeringés javítására, a trofikus folyamatok optimalizálására irányul, ami segít kiküszöbölni a perverziókat. Az agyi keringés javítása érdekében Cinnarizin, Actovegin, Cerebrolysin, Nomodipin, a Ginkgo biloba növényen alapuló gyógyszereket használnak. A cinnarizint háromszor 1 tablettát kell bevenni 

Néha a neurotranszmitter rendszereket befolyásoló gyógyszerek alkalmazása javasolt:

 • kolinomimetikumok (rivasztigmin, galantamin, donepezil);
 • a glutamaterg rendszer működésének stabilizátorai (Memantyl).

Időszakos tudatzavar esetén kis dózisú haloperidolt, riszperidont használnak. Az antidepresszánsok depressziós rendellenességekre, az antipszichotikumok pedig hallucinációkra javalltak.

Fizioterápiás kezelés

A kezdeti időszakban enyhe és mérsékelt patológiákkal, progresszív kitartással a fizioterápiát komplex kezelés részeként alkalmazzák, beleértve a diétát, bizonyos gyógyszerek szedését (például antidepresszánsok, agykeringést javító gyógyszerek stb.).

A nem gyógyszeres módszerek hozzájárulnak:

 • a patológia progressziójának gátlása, az életminőség javítása;
 • a fizikai aktivitás korrekciója;
 • javítja az agy vérellátását.

A fizikai tényezők pozitív hatása javítja az agyi vérkeringést, növeli a dopamin termelést, növeli a receptorok dopaminérzékenységét, aktiválja a dopamin felszabadulási folyamatait a preszinaptikus térből és növeli a funkcionális aktivitást. Bizonyos esetekben a fizioterápia alkalmazása lehetővé teszi a gyógyszerek adagjának csökkentését, ami fontos a szövődményekre hajlamos progresszív patológiákban.

Gyakran a gyógyászati anyagok elektroforézisét írják elő az agyi keringés aktiválásához és a kóros tünetek csökkentéséhez. Gyógyszerként gyakran használnak 0,5-1% nikotinsavat, 2-5% aszkorbinsavat, 2-5% nátrium- és kálium-jodidot, 1-2% drotaverint stb. A heparin elektroforézis akkor alkalmazható, ha csökkenteni kell a véralvadást és a koleszterinszintet, valamint szklerotikus és antihypoxikus hatású.

A szinuszos modulált áramokat a neuromotoros cerebrospinális készülék befolyásolására használják. Az amplipulzus terápia befejezése után a jelzések szerint hidrogén -szulfid vagy radon fürdőt írnak elő.

Az elektromos alvás egyenáramú impulzusok formájában a szubkortikális-agytörzsi képződményeken javítja a vérkeringést, megváltoztatja ezen struktúrák funkcionális állapotát és növeli a béta-endorfin szintézist. Az eljárásokat az orbitális-occipitális módszer szerint hajtják végre, 12 ülés során. Az Electrosleep különösen ajánlott depressziós tünetekkel rendelkező betegeknek.

A darsonvalizációt az agyközpontok stimulálására, a trofizmus javítására használják. A hatást helyben, naponta vagy minden második napon végzik, tanfolyamonként legfeljebb 15 eljárást.

Az UHF elektromos mező termikus hatással rendelkezik, növeli a dopamin és a norepinefrin kiválasztását. Gyakran alkalmazzák az UHF terápia és az elektromos alvás kombinációját. Ezt a megközelítést a betegek jól elfogadják, pozitív hatással van a pszicho-érzelmi szférára, csökkenti a szorongás, a depresszió és a kognitív zavarok tüneteinek intenzitását.

Az értágító, gyulladáscsökkentő, deszenzibilizáló hatás elérése érdekében ultra-nagyfrekvenciás elektromágneses hullámokat használnak, és szükség esetén fototerápiát írnak elő dopamimetikus hatásokkal.

Gyógynövényes kezelés

A nem hagyományos terápiák és alternatív gyógymódok rajongói saját receptjeiket kínálják a perverzációk kiküszöbölésére. Bizonyos esetekben valóban hatékony lehet:

 • gyömbér gyökér tea;
 • sárgarépa, cékla és gránátalma lé keveréke;
 • petrezselyem mag tea.

A teát 1 tk alapján főzik. Növényi nyersanyagok 200-250 ml forrásban lévő vízhez, infundálva 6-8 órán keresztül. Ezenkívül a menta és a citromfű levele, a hársvirág sikeresen használható a kezelésre.

A perverzív rohamok önmagukban nem jelentenek veszélyt az emberi életre. Bizonyos esetekben azonban súlyos patológiák kialakulását jelezhetik. Ezért nem lehet teljes mértékben támaszkodni az alternatív gyógyászatra: fontos, hogy időben konzultáljon az orvosokkal, és szükség esetén minősített kezelésen essen át.

Ha az alkohollal visszaélő személynél perverziók jelennek meg, akkor hegyi kőris kéreg infúzióval lehet megszabadulni a rendellenességtől. Vegyünk 50 g rizómát, főzzünk 200 ml forrásban lévő vizet, ragaszkodjunk egy termoszhoz öt -hat órán keresztül. Ezután szűrje le az infúziót, és vegyen be 80 ml -t naponta ötször.

A szenilis demencia okozta rendellenességek esetén az elecampane tinktúráját készítik el. Vegyen 500 ml vodkát és 50 g nyersanyagot, ragaszkodjon egy üveghez egy hónapig, rendszeresen keverve a terméket. Egy hónap elteltével a tinktúrát szűrjük, és szájon át 1 evőkanál. L. étkezések között, naponta többször.

Szorongás esetén ajánlott a csaliból gyógyszert készíteni. Keverjen össze 10 g növényi rizómát és 100 g vodkát, két hétig infundálja, szűrje le. Vegyen be 20 csepp tinktúrát naponta háromszor.

Ha a perverzáció krónikus alváshiány vagy demencia miatt következik be, akkor menta kezelést kap. Főzzen 1 tk. Menta 200 ml forrásban lévő vízben, ragaszkodjon hozzá 15-20 percig. Teát helyett naponta háromszor egy pohárral isznak.

Túlzott ingerlékenység esetén használjon valerian gyökér és édeskömény főzetét (egyenlő arányú keverék). Vegyünk 2 evőkanál. Kanál nyersanyagot, öntsünk 0,5 liter forrásban lévő vizet, forraljuk alacsony lángon 10 percig. Zárja le fedővel, infundálja egy órán át, majd szűrje le. Naponta kétszer - reggel és este - 150-200 ml.

Sebészet

A sebészeti kezelés nem nélkülözhetetlen a perverziók megjelenéséhez. Mindazonáltal műtétet írhatnak elő olyan patológiákra, amelyek perverzális rendellenességeket okozhatnak. Például szükség lehet egy sebész segítségére:

 • az agyi erek vénás-artériás rendellenességeivel;
 • az agyi artériák sacccalis aneurizmáival;
 • tumoros folyamatokkal az agyban, meningioma, áttétes daganatok;
 • az agyi keringés néhány ischaemiás rendellenességével (angioplasztikus műtét);
 • traumás és nem traumás eredetű intracerebrális hematómákkal stb.

A leggyakrabban alkalmazott endoszkópos műtéti módszer az ilyen beavatkozás alacsony traumájának és hatékonyságának köszönhető.

Megelőzés

Nincsenek speciális megelőző intézkedések a kitartások megelőzésére, mivel előfordulásának számos oka ismert. Ezért a megelőzésre vonatkozó ajánlások túlnyomórészt általánosak.

A megelőző intézkedések lehetnek elsődlegesek és másodlagosak.

Az elsődleges intézkedések közé tartoznak azok, amelyek célja a pszichopatológiai és neurológiai tünetek kialakulásának megakadályozása. A szakértők azt javasolják, hogy megakadályozzák a traumatikus helyzetek kialakulását a hazai környezetben és a munkahelyen / tanulási helyen, hogy elegendő időt és figyelmet szenteljenek a gyermekeknek.

A másodlagos megelőző intézkedések közvetlenül a perverzív jelek újbóli kialakulásának elkerülését célozzák. Ehhez ajánlatos egyszerre több technikát alkalmazni:

 • a pszichoterápia és más hasonló eljárások és ülések segítségével az ember megfelelő reakciója alakul ki mindenféle traumatikus és stresszes helyzetre;
 • a szakemberek összes kinevezésének és ajánlásának való megfelelés szükségessége meghatározott;
 • helyreállító kezelést írnak elő, elegendő és megfelelő pihenést és alvást biztosítanak;
 • az alkohol, stimuláló italok és drogok fogyasztása teljesen kizárt;
 • az étrenden némi változtatás történik: az étrend vitaminokkal és mikroelemekkel gazdagodik, a triptofánban (a szerotonin előfutára) gazdag élelmiszerek aránya nő, az étcsokoládé és a kávé használata korlátozott.

A perverziók megismétlődésének megelőzése érdekében a betegeknek azt tanácsoljuk, hogy ne korlátozzák magukat a tápláló étrendre, és a következő ételeket adják hozzá az étrendhez:

 • kemény sajtok (svájci, roquefort, cheddar, poshekhonsky);
 • csirke és fürjtojás;
 • szója;
 • feta sajt, feta sajt;
 • vörös kaviár;
 • tejtermékek;
 • napraforgómag;
 • pulykahús;
 • szezám;
 • kesudió, pisztácia, mogyoró, földimogyoró;
 • hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó);
 • rózsaszín lazac, tintahal, hering, tőkehal, pollock, makréla;
 • gabonafélék;
 • túró (nem zsírmentes);
 • zöldek, karfiol;
 • aszalt gyümölcsök;
 • gombát.

A gabonafélék, gabonatermékek és hüvelyesek közül előnyben kell részesíteni a borsót, a hajdinát, a kukoricadarát, a zabpelyhet.

Előrejelzés

A prognózis teljes mértékben a perverzív rendellenességek megjelenésének kiváltó okától függ. Ebben az esetben a patológia krónikus lefolyásának megszerzése a legkedvezőtlenebbé válik. Meg kell jegyezni, hogy sok betegnél, akiknél patológiás perverziót diagnosztizáltak, hosszú távú stabil állapot lehetséges, ami különösen jellemző a megszállottság bármilyen formájától szenvedő személyekre. Ilyen helyzetben a klinikai megnyilvánulások enyhülése és az optimális társadalmi alkalmazkodás figyelhető meg.

Az enyhe típusú kitartást ambulánsan kezelik. A legtöbb betegnél a kezelés első évében javulás figyelhető meg. A rendellenesség súlyos esetei, amelyeknek több megszállottságuk, fóbiás állapotuk, rituáléjuk van saját szerkezetükben, általában rezisztensek, ellenállnak a terápiás intézkedéseknek, valamint a gyakori ismétlődő súlyosbodásoknak. A visszaeséseket provokálhatják ismételt vagy új traumatikus epizódok, túlmunka (fizikai és mentális vagy érzelmi), általános cachexia, pihenés hiánya (beleértve az éjszakát is).

A gyermekkori kitartás optimistább prognózissal rendelkezik, mint az idős betegeknél és az időseknél.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.