^

Egészség

Mentális egészség (pszichiátria)

Kitartás

A kóros kitartást gyakran megfigyelik szerves agyi elváltozásokban, agyi érelmeszesedésben, skizofréniában, szenilis demenciában, Alzheimer -kórban és Pick -kórban szenvedő betegeknél. 

Félelem a rovaroktól: hogyan hívják és hogyan kell kezelni?

Hogy hívják a rovaroktól és bogaraktól (coleopteran rovaroktól) való félelmet? A rovaroktól való tartós irracionális (alaptalan) félelmet a legtöbb szakértő entomofóbiaként határozza meg: görögül. Az entomon (rovar) és a phobos (félelem) szavak.

Katatón izgalom

A katatóniás izgatottság egyfajta hiperkinetikus akut pszichózis, amelynek specifikus megnyilvánulásai vannak: a motoros nyugtalanságot a káosz, a céltudatosság hiánya, a sztereotípiás, néha igényes mozgások, az értelmetlen és összefüggéstelen beszéd jellemzi.

 

Egy pajzsmirigy

A valódi oneiroid mentális rendellenesség, a megváltozott tudat egyik formája, amely legtöbbször endogén szerves eredetű. Kifejezett produktív tünetek jellemzik fényes jelenetszerű képek beáramlásának formájában

Többszörös személyiségzavar

Az amerikai pszichiátria ezt a jelenséget disszociatív identitászavarként diagnosztizálja. A jelenlegi ICD-10 osztályozás hasonló állapotot nevez "többszörös személyiségzavarnak", és más disszociatív (konverziós) rendellenességekre utal, anélkül, hogy külön nosológiába sorolná. 

Félelem a víztől

Vannak egzotikusabb hidrofób típusok is, például az ablutofóbia, amikor a félelem miatt még a száját is ki kell öblíteni, arcot kell mosni, zuhanyozni, mosni, vagy bármilyen vízzel járó eljárást végrehajtani. 

Félelem a hosszú szavaktól

Hogyan hívják a hosszú szavaktól való félelmet? A nevet nem humor nélkül választották: víziló monstrosesquipedaliophobia. A szinonimák rövidebbek, de ezeket sem könnyű kiejteni: hypomonstrascuedalophobia, sesquipededalophobia. 

A skizofrénia kezdeti stádiuma

A skizofrénia olyan mentális rendellenességeknek tulajdonítható, amelyeknek előzetes tünetei vannak, amelyek jelzik e betegség kialakulását.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.