^

Egészség

A
A
A

Hasnyálmirigy ciszták

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hasnyálmirigy-ciszta egy nagyon gyakori patológia. A ciszta a szövetekben (parenchyma) vagy a mirigyen kívül folyadék tartalmú külön üregek (kapszulák) kialakulását jelenti. Ez magában foglalja a hasnyálmirigy emésztési titkát, valamint a romlott nekrotikus szövetet (szövet detritus).

A hasnyálmirigy ciszta etiológiájától függően igaz (veleszületett) és hamis (szerzett). A test üregének helyén különbözőek: a hasnyálmirigy fejének cista, a hasnyálmirigy testcistaja és a hasnyálmirigy farkájának ciszta.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

A hasnyálmirigy ciszta okai

Az eredmény a hasnyálmirigy valódi ciszta (vagy dysentogenetikus ciszta)

A test fejlődésének születendő megsértése. Belsejében az igazi ciszta epitéliummal van bélelve. Ezt a betegséget ritkán diagnosztizálják, mivel az igazi hasnyálmirigy-ciszta mérete általában kisebb. Ezért nem nyomást gyakorol a környező szövetekre és szervekre, és nem okoz panaszt. Ahogy a gyakorlat azt mutatja, egy ilyen cisztát véletlenül felfedeznek - ultrahang esetén, amelyet egy személy bármely más betegségnél átmegy.

Azonban, ha a tényleges hasnyálmirigy cysta következtében képződött veleszületett mirigy duktális elzáródás és felhalmozódása az ott kiosztott titkos, akkor alakul ki a krónikus gyulladás hegszövet képződése - cisztás fibrózis hasnyálmirigy vagy cisztás fibrózis.

Pseudocysták (pseudocysta) belsőleg bélelt nem epitélium, illetve sarjadzó szövetben és rostos. Az okok között, amelyek okoz hamis ciszták közé sérülés hasnyálmirigy-, gyulladásos betegségek (hasnyálmirigy-gyulladás, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, hasnyálmirigy), és pankreolitiaz, amelynél a kövek is képződhetnek a mirigy blokkolhatja légcsatornák, amely lendületet ad a fejlesztési úgynevezett retenciós ciszták .

Az orvosi statisztikák szerint a hamis hasnyálmirigy-ciszták 90% -a az akut hasnyálmirigy-gyulladás következménye, és a cukrok 10% -a a hasnyálmirigy sérülése következtében jelentkezik. Ezek közül legfeljebb 85% a hasnyálkahártya cisztája vagy a hasnyálmirigy cisztája, 15% a hasnyálmirigy fejének ciszta.

Meg kell jegyezni, hogy a zsíros és sült ételek fogyasztása és az alkoholfogyasztás túlzott használata esetén a hasnyálmirigy ciszta kialakulásának kockázata nő. Így a primer krónikus alkoholos pancreatitisben szenvedő betegek 60-70% -a hamis hasnyálmirigy cisztát vált ki.

A hasnyálmirigy cisztái - A fejlődés okai

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

A hasnyálmirigy ciszta tünetei

A jellemző tünete a hasnyálmirigy ciszták - állandó vagy rohamokban fájdalom a gyomortáji régióban (azaz, a helyén a vetülete a gyomorból a hasfal elülső), és a jobb vagy bal felső kvadránsban.

Gyakran fáj a fájdalom a köldökben. Ebben az esetben fájdalmat lehet adni hátul (mivel a hasnyálmirigy a hátsó hasfalon található), valamint a bal kar és a váll. Sok esetben a fájdalomérzés megszűnik helyinek és csilingelő karaktert szerez, erőssége pedig sokrétű. Ebben az esetben a legsúlyosabb fájdalom akkor fordul elő, amikor a hasnyálmirigy ciszta lenyomja a lisztérzékeny és a szoláris plexusokat.

A vizsgálat során a hasnyálmirigy-cisztának egy másik tünete felmerül - fájdalmas térfogatképződés az epigasztrikus régióban vagy a bal oldalon a bordák alatt. Ha a ciszta jelentős méreteket ér el, akkor a betegek a felső hasban kórosan "duzzadnak". Ezenkívül a betegek panaszkodnak a gyomor, a viszketés és a gyomorégés súlyos érzésére.

A hasnyálmirigy megnagyobbodott cisztaja a szomszédos szervekre nyom, és megzavarja a normális működést. Például a hasnyálmirigy fejének cisztaja kitenyésztheti az epevezetéket, ami a duodenum szűkületét, émelygést, hányást, mechanikai sárgaságot eredményez. A hasnyálmirigy főcsatornájának összenyomódása dyspepsia (emésztési zavarok), hasmenés (gyakori székletfolyások) és nagyon súlyos fájdalom. Ebben az esetben akut hasnyálmirigy-gyulladást diagnosztizálnak.

Egyidejű fertőzés, amely a cisztán belül gasztrikus tömegek kialakulásához vezet, láz, hidegrázás és általános gyengeség. Valójában tályog (tályog) ciszták. Ebben a betegségben a hasnyálmirigy-ciszták perforációja következik be: az üreg szakadt, vérzést okoz (a ciszta perforációja), és göbös tartalmai közvetlenül beléptek a hasüregbe. Ennek az állapotnak a tünetei súlyos fájdalom, hideg verejték és tudatvesztés. Ez a hasüreg gyulladásához vezethet - a peritonitis, amely az életet fenyegeti és sürgősségi orvosi ellátást igényel. A klinikai gyakorlat szerint a hasnyálmirigy-cisztának a vérzéssel járó szakadása az esetek több mint 60% -ában végzetes kimenetellel jár.

A hasnyálmirigy cisztái - Tünetek

A hasnyálmirigy-ciszta diagnosztizálása

A hasnyálmirigy-ciszta diagnosztizálásához használt fő módszer ultrahang (ultrahang). A hasi vizsgálat az orvos-gasztroenterológus állapotát értékeli a hasnyálmirigy és a környező szervek, megállapítja, hogy létezik egy patológiás üregbe, és meghatározza annak helyét, alakját és méretét.

Annak érdekében, hogy különbséget ciszták a hasnyálmirigy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a legtöbb prosztata tumorok és a szomszédos szervek, a hasi aorta aneurizma, petefészek ciszták, és mások. Igénybevétele mágneses rezonancia képalkotás (MRI).

Ha szükséges, a biokémiai, citológiai és mikrobiológiai vizsgálat hasnyálmirigy ciszta tartalmát a hasfalon keresztül szúrt végezzük úgy, vezérlésére diagnosztikai eljárást ultrahang alkalmazásával vagy CT.

Laboratóriumi vizsgálatot végeznek a vérszámlálók (hemoglobin és hematokrit esetén), amelyek szükségesek a hamis ciszta üregében lévő látens vérzés jelenlétének megállapításához.

Cukor a hasnyálmirigy - Diagnózis

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

A hasnyálmirigy ciszta kezelése

A hasnyálmirigy ciszta kezelésének taktikáját a következő mutatók határozzák meg:

Fejlődésének szakaszát, a hasnyálmirigy csatornájával való kommunikáció sajátosságait és természetesen a bonyolító tényezők jelenlétét és természetét.

Ha a ciszta nem haladja meg a 3-5 cm-t, és a betegség komplikációk nélkül folytatódik, az indikációk szerint az anesztetikumokat és a zsírok és fehérjék korlátozására szolgáló étrendet írják elő. A beteg állapotának megfigyelése körülbelül 1,5 hónapig tart. Ha a ciszta nem növekszik, akkor a páciens egy étrendet és rendszeres (1-2 alkalommal évente) ultrahangot ír elő - a kóros folyamat dinamikájának megfigyelésére.

Tartsuk szem előtt, hogy a hamis hasnyálmirigy ciszta 6 cm átmérőjű, és több ritkán gyógyítható segítsége nélkül sebészek, sőt, egyértelmű tendencia, hogy növelje a különböző komplikációk megjelenését: törés, vérzés, tályog a hasnyálmirigy.

Mindazonáltal az utóbbi évek klinikai gyakorlata azt mutatja, hogy a pancreas hamis ciszta az akut pancreatitisben a betegek harmadában spontán megszünteti a támadás után 3-4 hónappal. De a hasnyálmirigy-gyulladás krónikus folyamata cisztája önmagában eltűnik ...

A hasnyálmirigy-ciszták sebészeti kezelése elsősorban a tartály üregéből való eltávolítását jelenti (vízelvezetés). E célból széles körben használják a laparoszkópos vízelvezetést - egy modern, minimálisan invazív technikát, amelyben a hasüreg beavatkozik a kis nyílásokon keresztül. A hasnyálmirigy ciszta ilyen elvezetése minimális szövődményekkel jár, de csak zsugorodás hiányában lehetséges.

Ha van a gyulladás a ciszta genny vagy az összes jelei tömörítési a közös epevezeték, a beteg termel laparotomia (barlangos) cysta boncolás és endoszkópos transpapillary, chrezzheludochnoe vagy chrezduodenalnoe vízelvezető.

Azokban az esetekben, ahol a ciszta teljesen blokkolta kimenetre hasnyálmirigy-vezeték, hasi műtétet végeztünk tsistoenterostomiya: első cisztás üreget nyitva van, és megszabadítjuk a tartalmát, majd kezeljük a megfelelő gyógyszer, és a végén anasztomózis van kialakítva (kapcsolat) a vékonybélben.

Egyes esetekben - ha ciszta kicsi, mozgatható, és egy jól kialakított fal - hajtjuk hasnyálmirigy ciszta eltávolítására (hysterectomia). A ciszták radikális eltávolításának nagyon bonyolult művelete a hasnyálmirigy egy részének reszekciója. De ez a fajta műtéti kezelése hasnyálmirigy ciszták gyakran nem adnak a kívánt hatást, és ez használható, ha a ciszta rosszindulatú transzformáció megy végbe.

A hasnyálmirigy cisztái - Kezelés

A hasnyálmirigy ciszta megelőzése

Az emésztőrendszer és a gasztrointesztinális traktus egyéb patológiáihoz hasonlóan a minőségi és étrendi rendszer fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy-ciszták megelőzésében.

A hasnyálmirigy-cukor étrendje kizárja az étkezés étrendjéből való kizárást, amely nagy mennyiségű zsírt és szénhidrátot tartalmaz, mind sült, zsíros és fűszeres. Kezdje egészséges ételek fogyasztását, különösen friss zöldségeket és gyümölcsöket. És gyakrabban kell enni, de kis adagokban.

Gyomor és duodenum gyulladásos folyamatait meg kell gyógyítani, valamint meg kell szabadulni a kövekből az epehólyagban. A táplálkozási szakemberek több szőlőt fogyasztanak, ami hozzájárul a hasnyálmirigy-funkciók normalizálásához.

A hasnyálmirigy is sérül: az öngyógyításra, a dohányzásra, az alkoholra, az ülő életmódra és a stresszre való gondolkodás nélküli bevitel.

A hasnyálmirigy-ciszta diagnózisával az előrejelzés nem túl megnyugtató. A passzázs nagyon problematikus, mivel a ciszta gyulladásra hajlamos. És a gyulladásos folyamat egy zárt üregben képes olyan mértéket venni, hogy csak egy sürgős művelet mentheti meg az életet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.