^

Egészség

Hasnyálmirigy-amiláz a vérben és a vizeletben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Pancreas amiláz vérben és a vizeletben - ez egy fontos teszt, amely segít meghatározni, valamint más laboratóriumi vizsgálatok, hasnyálmirigy-gyulladás, mint az alapul szolgáló betegség, valamint bármilyen más rendellenességet a működését a hasnyálmirigy. X-ray, duodenography, ultrahang és EGD - mindez lehet az orvos által előírt és a tanulmány a vér, nyál, vizelet.

A hasnyálmirigy naponta akár egy liter, és néha több hasnyálmirigylevelet is szétválaszthat, ami viszont a vékonybélbe, a duodenumba jut. Ebben a gyümölcslében tartalmaznak nagyon szükséges emésztési enzimeket, semlegesítik a gyomorsavakat és a tápanyagok felosztását a kívánt állapotba. Miközben a proteáz a fehérjék, a lipáz feletti zsírok felbomlásán dolgozik, az amiláz sikeresen kezel szénhidrátokkal.

Hasnyálmirigy hasnyálmirigy amiláz izoenzim nevezett, a nagy részét is a segítségével hidrolizáljuk a tripszin hasított a béltraktusban, és belép a véráramba hosszabb. Mivel izoamiláz molekulák kis, akkor át szűrjük a vesékben, így lehet is tartalmazott egy másik környezetben - a vizeletben.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hogyan vizsgálható a hasnyálmirigy amiláz a vérben és a vizeletben?

A dinamikának a szintjét, bármilyen változását, az amiláz aktivitását a véráramban egy specifikus analízissel, egy részletes biokémiai vizsgálattal értékeljük.

Vizsgálták a vérszérum összetételét, és a vér maga adható üres gyomorra (üres gyomorra). A vizeletben lévő amilázot úgy határozzák meg, hogy az anyagot naponta egy bizonyos módon összegyűjtik. Reggel a beteg vizel, az adagot azonnal öntik. Ezután a vizelet rendszeres időközönként összegyűlik a nap folyamán. A gyűjtemény egy második, tiszta részből indul ki, és a következő napon összegyűjtött reggeli részen végződik.

A hasnyálmirigy-amiláz a vérben és a vizeletben - a norma vagy patológia?

Mivel az amiláz elsősorban az emésztéssel kapcsolatos enzim, elvileg nem és nem lehet a véráramban. A jelenléte amiláz bármilyen szokatlan környezetben - például a vizeletben vagy a vérben jelzi bajok szervek a betegség, erozív vagy más károsító felszabadulását váltja ki amiláz, amely beleesik szokatlan környezetét. Van egy közvetlen kapcsolat a jelenléte az enzim több, mint a norma a vérben és a vizeletben: izoenzimek bekerülni a véráramba azonnal jár megjelenése „testvérek” már a vizelettel. Pancreas amiláz vérben és a vizeletben - ez a fő jellemzője, a marker a jólét vagy a betegség számos szerv, de főleg - a hasnyálmirigy. Bármilyen formában, fázisban a pancreatitis (krónikus, akut) megváltoztatását eredményezi aktivitást, az a hasnyálmirigy-amiláz. Az is előfordul, hogy az izoenzim normájának növekedése parititiszt vagy a nyálmirigy betegségét jelzi.

A hasnyálmirigy enzim-amiláz normájának következő tartományait normálisnak tekintjük:

 • A vérben:
  • 2 éves gyermekek: 5 - 65 U / l;
  • 2 év - 70 év: 25 - 125 U / l;
  • több mint 70 éve: 20 - 160 U / l.
 • A vizelet anyagában (naponta) - 1-től 17 egység / óra.

Mit jelenthet a hasnyálmirigy amiláz a vérben és a vizeletben?

Az amiláz aktivitása, amely nem illeszkedik a normális határaiba, az ilyen patológiák markere lehet: 

 • A hasnyálmirigyhez kapcsolódó összes betegség.
 • Vese patológia, a funkció hiányossága.
 • A nyálmirigyek számszerű betegségei.
 • Infarktusos (mesenterikus) bél, a bélben fellépő fekélyes folyamatok.
 • Gyulladásos folyamatok, beleértve az akutokat is, peritoneum - peritonitis és mások esetén.
 • Komplikált terhesség, talán - ektopiás.
 • A sebészeti beavatkozással járó szövődmények.
 • Az átültetést követő szövődmények
 • Ketoacidózis a cukorbetegséggel; 
 • Az alkoholizmus akut formája.

Meg kell jegyezni, hogy a hasnyálmirigy amiláz a vérben és a vizelettel, mint fő mutató elég hatékony, de az információt figyelembe kell venni az összes kapcsolódó tényezővel együtt.

Az ilyen helyzetek és feltételek befolyásolhatják az analitikai eredményt: 

 • Gyógyszerek, például kortikoszteroidok, diuretikumok (furosemid), az egész ibuprofen csoport, fogamzásgátlók, kábítószerek; 
 • A homocisztein, a koleszterin szintjének növekedése.

Figyelembe kell venni és számításba kell venni, hogy a hasnyálmirigy amiláz a vérben és a vizeletben informatív markerként értelmezhető, figyelembe véve az általános amiláz paramétereit. Az összes amiláz csökkentett szintjével kombinált atipikus aktivitása, kis mennyiségű hasnyálmirigy izoenzim sugallja, hogy a hasnyálmirigy (pancreatitis) lehetséges problémáit ki kell zárni. Ha ezt az információt megkapjuk, a hasnyálmirigy-amiláz a vérben és a vizeletben petefészek-, hörgő-tüdő- vagy bélbetegségekre utalhat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.