^

Egészség

A
A
A

Gyermekek hipokalcémiai válsága

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Gyermekkori hipokalcémia-válság - a neurális reflex excitabilitás fokozódása és a tetanus támadása, melynek következtében a vér kalciumszintje folyamatosan csökken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Hipokalcémia válság okai

Hipokalcémiás válság oka lehet, hogy alulműködése mellékpajzsmirigyei idiopátiás mellékpajzsmirigy-elégtelenség, illetve következménye, fejlődési rendellenességek, a mellékpajzsmirigy (izolált agenezis vagy dysgenesis mellékpajzsmirigy, DiGeorge-szindróma). Surgery, radiojód terápia pajzsmirigy betegség, granulómás betegség vagy rosszindulatú és degeneratív folyamatok a mellékpajzsmirigy is elengedhetetlen. Ez a szövődmény kíséri autoimmun elváltozás a mellékpajzsmirigy megfigyelt haemochromatosis, thalassaemia, Wilson-kór. Ennek oka lehet, például a hiányzó PTH-szekréciót és a gén-hiány kalciumra érzékeny receptor vagy hypomagnesaemiás. Az újszülöttek idiopátiás hypocalcaemia vagy közvetett anya túlműködés, cukorbetegség, születési fulladás és a koraszülések.

Hypocalcaemia néha felmerül a túlzott mértékű PTH ha fejleszteni rezisztenciát bekövetkezik, vagy biológiailag inaktív PTH szekréciót. Okoz hipokalcémia is állapotban a kezelést követően a Paget-kór és a kezelés után a diffúz toxikus golyva, sikeres angolkór terápia, áttéteket oszteoblasztikus tumorok (emlő és prosztata), hiány D-vitamin (megsértése 25 hidroxilezés, L-alfa-hidroxilezés enterohepatikus szabályozás, táplálkozási hiány, ultraibolya sugárzás hiánya). Hypocalcaemiát és kíséri betegségek, mint a felszívódási zavar, steatorrhea, hányás és hasmenés, a rövid bél szindróma, akut hasnyálmirigy-gyulladás, az alkoholizmus, a krónikus veseelégtelenség.

Továbbá, hipokalcémia van iatrogén jellegét: a bevezetése foszfát (vagy következtében azok túlzott élelmiszer), etilén-diamin-tetraecetsav (EDTA), tiazid típusú vizelethajtó használata aktinomicin, neomicin, hashajtók, fenobarbitál és más olyan antikonvulzív, csontreszorpciós inhibitorokat (kalcitonin biszfoszfonátok), masszív transzfúzió citrátos vér szerinti műveletekre extracorporalis keringés.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

A hipokalcémia válság tünetei

A hipokalcémia fő oka, függetlenül annak okaitól, fokozza a neuromuszkuláris izgatottságot és a tónusos görcsöket. Az újszülöttek és a csecsemők, hypocalcaemia gyakran tünetmentes, de bizonyos esetekben, jeleit mutatja izgatottság, a tremor az áll, a végtagok, izomrángás, clonus láb, rikácsolás. Laryngospasmus lehetséges. Légzőszervi rendellenességek (tachypnea, apnoe epizódok, belégzéses stridor), puffadás, hányás, izomhipotézia.

Korai tünetek: paresztézia, az ajkak és az ujjhegyek "bizsergése", az izmok ingerlése vagy fájdalmai. Az alkar és a kéz izmainak tipikus görcsös összehúzódása ("a szülésznő keze"), stop ("ló stop"). A súlyos hipokalcémia a szívfrekvencia és a vérnyomás csökkenését eredményezi. A viszonylag enyhe esetekben rohamok gyakran váltja ki tényezők eltolódásához vezet felé alkalózis CBS - hiperventiláció (sikoltozó, sírás, fizikai aktivitás, hipertermia), vízhajtó használata, hányás. A tetanus klinikai tüneteinek súlyossága szignifikánsan a hipokalcémia sebességétől, mint a kalcium veszteség mértékétől függ.

A diagnózis kritériumai

Hypocalcaemia megállapítására, ha a vér szintje összes kalcium és időre csecsemők idősebb gyermekek alatti 2 mmol / l (ionizált kalcium - kisebb, mint 0,75-0,87 mmol / l), és a koraszülött csecsemők - alább 1,75 mmol / l (az ionizált kalcium 0,62-0,75 mmol / l alatt van).

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Mit kell vizsgálni?

Ki kapcsolódni?

Sürgősségi egészségügyi események

Beadva fit tetánia kalciumsó dózisban 10-20 mg / kg tartalmaz kalcium, vagy 10-15 ml 10% -os kalcium-klorid vagy kalcium-glükonát - intravénásán lassan impulzus kontroll (adagolás leállítjuk, amikor a bradycardia). További jobb alkalmazni 1% -os oldat 2-3-szor naponta, vagy kalcium-glükonát beadni egy katéteren keresztül a centrális vénába infúzió 0,9% -os nátrium-klorid-oldat vagy 5% -os glükóz oldattal. Ha szükséges, a intravénás kalcium készítmények lehet ismételni minden 6-8 órában. Ezután a kalcium készítményeket orálisan dózisban 50 mg / kghsut) (tej ital). Ha a látens tetany tünetei továbbra is fennmaradnak, 25-0,5 ml / kg dózisban magnézium-szulfátot adnak be intravénásan.

Az esszenciális gyógyszerek a fenntartó terápiában az interiktális időszak alatt a D-vitamin és a kalciumkészítmények különféle formái. Előnyös a kalcium-karbonát, valamint az egyesített oldható sók 1-2 g (elem) napi dózisban. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a foszforban (hús, tojás, máj) gazdag fehérje-élelmiszerek túlsúlya hipokalcémia válságot idézhet elő.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.