^

Egészség

A
A
A

Gipomagniemiya

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Hypomagnesium - a magnézium koncentrációja a plazmában kevesebb, mint 1,4 mekv / l (<0,7 mmol / l).

Lehetséges okok közé tartozik a magnézium elégtelen bevitele és felszívódása, a hypercalcémia miatt fokozott kiválasztódás vagy a furoszemid típusú készítmények alkalmazása. A hypomagnesemia tünetei egyidejű hypokalaemia és hypocalcaemia társultak, köztük letargia, remegés, tetany, görcsrohamok, arrhythmiák. A kezelés kompenzálja a magnéziumhiányt.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Okoz gipomagniemii

  • Alkoholizmus - A nem megfelelő bevitel és a felesleges veseelégtelenség miatt
  • Emésztőrendszeri veszteség - krónikus cukorbetegség, steatorrhea
  • Terhességgel kapcsolatos - Pre-eclampsia és eclampsia, laktáció (magnézium iránti megnövekedett kereslet)
  • Primer vese veszteség - Túlzott magnézium kiválasztás nyilvánvaló ok nélkül (Gitelman-szindróma)
  • Másodlagos vesekárosodások - Hurok és tiazid diuretikumok; hypercalcaemia; a mellékpajzsmirigy tumor eltávolítása után; diabéteszes ketoacidózis; az aldoszteron hiperszekréciója, a pajzsmirigyhormonok, az ADH; nefrotoxinok (amfotericin B, ciszplatin, ciklosporin, aminoglikozidok)

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Tünetek gipomagniemii

A magnézium koncentrációja a plazmában, még a szabad ionok meghatározásakor is normál határok között lehet, annak ellenére, hogy a sejtekben vagy a csontszövetben lévő magnézium-tárolók csökken. A magnéziumtartalom csökkenését rendszerint az elégtelen bevitel, valamint a csökkent veseelhalás vagy LC abszorpció okozza.

Tünetei közé tartozik a hypomagnesiaemia: étvágytalanság, hányinger, hányás, levertség, gyengeség, személyiségi rendellenesség, tetania (pl pozitív Trousseau jelek vagy spontán karpopedalny chvostek vagy görcs), remegés és az izom fasciculatiókra. Idegrendszeri tünetek, különösen tetania korrelálnak a fejlesztés egyidejű hypocalcaemia és / vagy kálium-vesztés. Az elektromiográfia meghatározza a myopátiás potenciált, de a hipokalcémia vagy a hipokalémia szempontjából is jellemző. A súlyos hypomagnesemia általános tónusos-klónusos görcsöket okozhat, különösen gyermekeknél.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Diagnostics gipomagniemii

A diagnózis  a szérum magnézium szintjének  1,4 meq / l-nél (kevesebb, mint 0,7 mmol / l) történő meghatározásán alapul. A súlyos hypomagnesaemiát általában 1,0 meq / l-nél (kevesebb, mint 0,5 mmol / l) mérjük. A steatorrhea, az alkoholizmus vagy a magnéziumhiány más okaiban gyakoriak a hipokalcémia és a hipokalcémia. Lehetséges, hogy a hypokalaemia a kálium és a metabolikus alkalózis fokozott veseelégtelenségével jár. Így a megmagyarázhatatlan hipokalcémia és a hypokalaemia azt sugallja, hogy a magnéziumszint csökkenése valószínűsíthető.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Milyen tesztekre van szükség?

Ki kapcsolódni?

Kezelés gipomagniemii

Tünetmentes magnézium hiány esetén, vagy az 1,0 meq / l-nél (kevesebb, mint 0,5 mmol / l-nél kisebb) tartósan fennmarad a magnéziumsókkal végzett kezelés (szulfát vagy klorid). Az alkoholizmussal járó betegeket empirikusan kezelik. Ilyen esetekben legfeljebb 12-24 mg / kg-os hiány léphet fel. A normál veseműködésű betegek kétszer számított mennyiségű kiszámított hiányosságot igényelnek, mivel az elfogyasztott magnézium körülbelül 50% -a ürül a vizelettel. A 500-1000 mg magnézium-glükonát bevitelét naponta háromszor 3-4 napon keresztül adják be. A parenterális beadást olyan betegeknek adják, akik súlyos hypomagnesaemiával vagy bejutási képességgel rendelkeznek. Ha parenterális beadást alkalmazunk 10% magnézium-szulfát-oldatot (1 g / 10 ml) intravénás adagolásra, és a 50% -os oldat (1 g / 2 ml) intramuszkuláris adagolásra. A kezelés alatt szükséges a plazma magnéziumszintjének monitorozása, különösen parenterális beadással vagy veseelégtelenségben szenvedő betegeknél. A kezelést addig végezzük, amíg elérjük a plazmában a magnézium normál szintjét.

Súlyos hypomagnesaemiás jelentős tünetek (azaz például, generalizált rohamok, magnézium-szint kisebb, mint 1 meq / l) hajtjuk intravénás magnézium-szulfáttal 2-4 g 5-10 percig. Ha a görcsök továbbra is fennállnak, az adagolás legfeljebb 10 g teljes dózisig ismételhető a következő 6 órában. Ha görcsök nyírt, infúziós lehet 10 g 1 liter oldatban 5% -os dextróz 24 órán keresztül, majd bevezetésével 2,5 g 12 óránként, hogy kompenzálja a hiányt teljes tartalék magnézium és megakadályozza az azt követő csökkenése a plazma magnézium. Ha a magnézium-szint a plazmában alatti 1 mekv / l (kevesebb, mint 0,5 mmol / l), de a tünetek nem olyan súlyos, lehetséges, hogy végezzen intravénás magnézium-szulfát 5% -os dextróz oldat sebességgel 1 g óránként akár 10 órán keresztül. A kevésbé súlyos esetekben, hypomagnesiaemia fokozatos kompenzáció érhető el parenterális beadás kis adagokban 3-5 napig, hogy normalizálja a plazma szintek magnézium.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.