^

Egészség

A
A
A

Fehér váladék a húgycsőből férfiaknál

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A fehér titok szekréciója különféle tényezők és okok hatására következik be. Fontolja meg a férfiak urogenitális váladékozásának fő típusait, kezelésük módszereit.

A váladékozás férfiaknál a nyálka periodikus vagy állandó megjelenése a húgycsőből. Leggyakrabban fehér folyás jelenik meg a pénisz fején. Fiziológiai és kóros okokkal egyaránt összefüggésbe hozhatók.

A titok a faggyúmirigyekből, az urogenitális csatornából vagy a reproduktív szerv daganataiból jelenik meg.

Az összes kiválasztást több jellemző különbözteti meg:

 • Intenzitás (állandó, periodikus).
 • Szín.
 • Következetesség.
 • A szag jelenléte.
 • További tünetek (például fájdalom vizelés közben vagy kellemetlen érzés a húgycsövön kívül, viszketés, égés, görcsök).

De mindenesetre, amikor megjelenik a váladékozás, jobb orvosi segítséget kérni. Az átfogó diagnosztika lehetővé teszi a kellemetlen állapot okainak megállapítását és hatékony kezelési módszerek kiválasztását.

Járványtan

Az orvosi statisztikák szerint a fehér váladékozás gyakorisága a férfiaknál az életkorral összefüggő változásokkal és a test jellemzőivel függ össze.

 • A patológiás folyadék egyik leggyakoribb oka a szexuális érintkezés során átvitt fertőzésekkel való fertőzés. Több mint 30 különböző vírus, baktérium és parazita terjed védett szexuális érintkezés útján.
 • A második helyen a nem nemi eredetű gyulladásos folyamatok miatti váladékok állnak. Leggyakrabban candidalis fertőzés (rigó), az urethritis nem gennyes formája, a prosztata mirigy és a fityma gyulladása, valamint egyéb fertőzések, amelyek az immunvédelem csökkenése miatt aktiválódnak.
 • A harmadik helyen a prevalencia tekintetében a nem gyulladásos jellegű váladékok állnak. Különféle sérülések, az urogenitális rendszer szerveinek daganatos folyamatai, a központi idegrendszer betegségei miatt merülnek fel. Ez lehet hematorrhoea, prostorrhoea, spermatorrhoea és mások.

Statisztikai adatok alapján a kóros természetű fehér váladék megjelenése leggyakrabban STD-khez és a szervezet feltételesen patogén flórájának aktiválásához kapcsolódik.

Okoz Fehér váladék a húgycsőből férfiaknál

A péniszből származó bármely váladékozást fiziológiai okok is okozhatják, azaz a norma változataként működhet, vagy kóros tényezők hatására alakulhat ki.

 1. Fiziológiás váladékozás (kevésbé gyakori, mint kóros)
 • Libidinus urethrorhoea

Erős szexuális izgatottsággal a pénisz fején fordul elő. A titok forrása a húgycső mirigyei. A folyadék mennyisége a szervezet fiziológiai jellemzőitől és attól függ, hogy a férfi mennyi ideig nem volt szexuális kapcsolata. Egyes esetekben fiziológiás urethrorhoea jelenik meg a székletürítés hátterében. A kiválasztott folyadék összetétele kis mennyiségű spermiumot tartalmaz.

 • lövell

A spermiumok a közösülés befejezése után szabadulnak fel. Az ivarmirigyek és a spermiumok váladékának keveréke.

 • Smegma

Ez a fityma bőrében és a pénisz fejében található mirigyek titka. Fehér árnyalatú és sűrű állagú. A smegma mennyisége nem nagy, de felhalmozódhat a fityma alatt, előfeltételeket teremtve a gyulladásos folyamatok kialakulásához. A napi higiéniai eljárásokkal a titok könnyen lemosható.

 • Szennyezések

Ilyen váladék az akaratlan magömlés (általában éjszaka) fiúknál pubertáskorban és férfiaknál, akiknél elhúzódó szexuális absztinencia áll fenn. A nedves álmok gyakorisága heti 1-3-tól 2-3 hónapon belül 1-2-ig terjed.

 1. Kóros váladékozás a péniszből

Különféle betegségekben, gyulladásos folyamatokban, fertőzésekben, onkológiai patológiákban fordulnak elő. Sérülések és műtétek után, vagy saját opportunista flórájuk hatására jelentkezhetnek.

A patológiás folyadék fő jellemzői:

 • Volumen - csekély, mérsékelt, bőséges.
 • Szín - fehér, átlátszó, zavaros fehér, tejfehér, vérzárványokkal, sárga, sárga-zöld.
 • Állag - sűrű, folyékony.
 • Az előfordulás gyakorisága - rendszeresen, időszakosan, reggel, vizelés vagy alkohol / bizonyos élelmiszerek lenyelése után.

STD-khez kapcsolódó kisülés:

 • Nyálkahártya - ureplasmosis, mycoplasmosis, chlamydia hátterében fordul elő. Kis mennyiségű leukocitát tartalmaz, átlátszó és viszkózus.
 • Gennyes - kombinált szexuális úton terjedő fertőzés (trichomoniasis és chlamydia, gonorrhoea és chlamydia, mycoplasmosis és ureaplasmosis) vagy gonorrhoea jele. A kiválasztott folyadék ragadós és sűrű, fehér-sárga vagy sárgászöld. Húgycső nyálkahártyájából, nagyszámú leukocitából és húgyhámból áll.
 • Nyálkahártya-gennyes - okozhat trichomoniasis, chlamydia exacerbáció során, ureaplasmosis. A kiválasztott folyadék fehér-tejes áttetsző színű. Húgycső nyálkából, leukocitákból és gyulladásos váladékból áll.

A szexuális úton terjedő betegségek által okozott urogenitális váladékozás nagyon gyakran súlyos fájdalmas tünetekkel jár a vizelés során: fájdalom, viszketés, fájdalom, égő érzés.

Nem nemi eredetű gyulladásos folyamatok miatti váladékozás:

 • Az urethritis nem gennyes formája a húgycső gyulladása nyálkahártya-gennyes váladékozással. A fájdalom tünetei ebben a patológiában hiányoznak vagy kis mértékben kifejeződnek. A kellemetlen érzés a vizeléstől való hosszan tartó absztinencia esetén jelentkezik.
 • A prosztata gyulladása - a prosztatagyulladást nyálkahártya-gennyes folyadék jellemzi. A beteg panaszkodik a perineumban fellépő zsémbes fájdalomra, a potencia- és vizelési zavarokra.
 • Balanoposthitis - a fityma gyulladása során a váladékozás meglehetősen bőséges, gennyes vagy gennyes-nyálkás. A pénisz fejének éles fájdalmaival, a fityma duzzanatával és hiperémiájával fordulnak elő.
 • Candidiasis - a hím rigó gyulladásos folyamat az opportunista candida gombák aktiválódása miatt. A fájdalmas állapot a pénisz bőrének erős kivörösödésében, viszketésben, égésben és bőséges aludttej folyásban nyilvánul meg.

A fertőző kórokozó saját opportunista flóráját képviseli (streptococcus, Candida gombák, staphylococcusok, E. Coli), amely az immunrendszer védő tulajdonságainak csökkenése miatt aktiválódik.

A nem gyulladásos természetű allokációk rendkívül ritkák. Megjelenésük sérülésekkel, a központi idegrendszer betegségeivel, a reproduktív rendszer szerveinek daganatos folyamataival jár.

 • Hematorrhoea - folyadék a húgycsőből vérszennyeződésekkel. Leggyakrabban a húgycső vagy a pénisz mechanikai sérülése, valamint a prosztata, a pénisz, a polipok rosszindulatú daganatai miatt jelenik meg. A kellemetlen tünet másik lehetséges oka a homok urolithiasis vagy kövek váladékozása esetén. [1]
 • A spermiumok húgycsőből történő kiürülése orgazmus nélkül, maszturbáción és szexuális kapcsolaton kívül. Ez a vas deferens izommembrán tónusának megsértése miatt fordul elő a központi idegrendszer betegségeiben és a szervezet gyulladásos folyamataiban. [2]
 • A prosztatorrhea a prosztata szekréciójának kiszivárgása a húgycsőből. Akkor fordul elő, ha a prosztata kiválasztó csatornájának simaizomrostjainak tónusa az adenoma vagy annak krónikus gyulladása hátterében neurogén hólyaggal megzavarodik. [3]

A kezelés jellege és módszerei a fehér váladék megjelenésének okaitól függenek a férfiaknál. A kóros folyamatot okozó tényezőket szinte lehetetlen csak a kiválasztott folyadék megjelenésével megállapítani. Ebből a célból laboratóriumi vizsgálatok komplexét végzik.

Kockázati tényezők

A férfiak kóros váladékozásának kockázata a következő tényezőkkel jár:

 • Az intim szervek higiéniájának megsértése.
 • Krónikus betegségek, amelyek csökkentik az immunrendszer védő tulajdonságait.
 • A pénisz sérülése és mechanikai sérülése.
 • Anatómiai jellemzők (phimosis, megnyúlt fityma).
 • Fertőző és gyulladásos folyamatok a férfi reproduktív rendszerben.
 • STD-k és STI-k.
 • Vénás okok (aranyér, visszér, varicocele).
 • A szexuális partnerek gyakori cseréje és a fogamzásgátló módszerek hiánya.

A legtöbb esetben a kockázati tényezők kezelhetők. Elég, ha megfelelő intézkedéseket tesz, és módosítja életmódját.

Pathogenezis

A fehér urogenitális váladék megjelenésének mechanizmusa férfiaknál számos okkal és tényezővel hozható összefüggésbe. A kóros szekréció patogenezise a fertőző és nem fertőző ágensek hatásán alapul.

A fertőzőt specifikus (trichomonas, chlamydia, mycoplasma, mycobacterium tuberculosis) és nem specifikus flóra (gombák, vírusok, baktériumok) képviseli. A nem fertőző ágensek közé tartoznak a sérülések, a szervezet krónikus betegségei, a fiziológiai folyamatok, a pénisz anatómiai szerkezetének jellemzői.

Tünetek Fehér váladék a húgycsőből férfiaknál

Ha egy férfi fehér folyást észlel magában, akkor ez lehet a norma változata, vagy kóros folyamatokat jelezhet a szervezetben. Ez utóbbiak közé tartozik az urogenitális rendszer gyulladása, a szexuális úton terjedő betegségek.

Tekintsük a leggyakoribb eseteket, amikor a fehér folyás férfiaknál a betegség tünete:

 • A gonorrhoeát a gonococcus baktérium okozza, amely szexuális érintkezés útján terjed. Ezzel a patológiával sárga-fehér, kellemetlen szagú folyadék jelenik meg a makk péniszén. A vizelés során fájdalom, égő érzés, görcsök lépnek fel. A beteg lázas és erős ágyéki fájdalma van. [4]
 • Chlamydia - a chlamydia (intracelluláris típusú baktériumok) parazitizmusa miatt fordul elő. A betegséget enyhe és homályos tünetek jellemzik. A rendellenesség egyik jele a pénisz fején megjelenő fehér folyás. [5]
 • A trichomoniasis szexuális úton terjedő fertőzés. Fertőzéskor súlyos rendellenességek alakulnak ki az urogenitális rendszer munkájában. Egy férfi sűrű fehérjére panaszkodik, sajátos szaggal. Ezenkívül ezzel a betegséggel a húgycső erős irritációja van, amikor megpróbálják kiüríteni a hólyagot. [6]
 • A candidiasis fájdalmas állapot, amely nem specifikus gyulladásos folyamattal jár. Leggyakrabban az immunitás éles csökkenése hátterében alakul ki. A kóros váladék túrós szerkezetű, sűrű állagú és savanyú szagú, a pénisz fején jelenik meg. A candidiasist súlyos viszketés és égő, fájdalmas érzés kíséri a vizelés során. [7]
 • Az ureaplazmózis, a mikoplazmózis nemi úton terjedő betegségek, amelyek szexuális úton terjednek. A fehér folyás mellett fájdalom jelentkezik az ágyék területén, súlyos viszketés és égő érzés a vizelés végén. [8]

A pontos diagnózis felállításához és az ok, a kellemetlen és fájdalmas tünetek meghatározásához orvosnak kell megvizsgálnia és vizsgálatokat kell végeznie.

A kóros folyamat első jelei a fehér váladék megjelenésének okától függenek. Ha a fájdalmas állapotot kellemetlen szag, lágyéki fájdalom, égés és vágás kíséri, ez gyulladásos vagy nemi úton terjedő betegségek jelenlétére utalhat.

Leggyakrabban a férfiaknál trichomoniasist, balanopositist, urethritist, prosztatagyulladást, chlamydiát, ureaplazmózist diagnosztizálnak. A fájdalmas tüneteket cystitis vagy pyelonephritis okozhatja.

A fehér folyás megjelenése mellett a patológia kialakulásának gyakori jelei a következők:

 • Vizelési nehézség.
 • Fájdalom szindróma.
 • A hólyag hiányos kiürülésének érzése.
 • Rossz szag.
 • Viszketés és égés a húgycsőben.
 • Erektilis diszfunkció.
 • Genny és vérfoltok a vizeletben vagy a pénisz fején.

Ha vizelési nehézségek, gyakori vizelés és a húgyhólyag hiányos kiürülésének érzése tapasztalható, akkor ez a prosztata gyulladása lehet. A kellemetlen szag a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását jelzi a pénisz nyálkahártyáján. A fájdalom, viszketés és égő érzés a húgyúti rendszer bármely más betegségének tünetei.

Fehér folyás férfiaknál a pénisz makkján, férfiaknál a fityma alatt

A fityma az a bőr, amely a pénisz fejét fedi. A fityma alatt fehér váladékozás balanitis és balanoposthitis esetén fordul elő. A fájdalmas állapotot viszketés, duzzanat és bőrpír egészíti ki a péniszmakk területén. Nagyon gyakran a gyerekek szembesülnek ezzel a problémával, amikor a pénisz fejét szorosan lezárja a fityma.

A rendellenesség fő okai:

 • A fityma bőre alatt kialakuló fertőzés (gombás, bakteriális).
 • Gyulladásos folyamat vizelet-visszatartás vagy smegma miatt.
 • A húgycső fertőzései (gonorrhoea, trichomoniasis, szifilisz).
 • Endokrin patológiák.
 • Allergiás reakciók.
 • A nemi szervek rossz higiéniája.

A férfiaknál a péniszmakk fehér folyása is előfordulhat, ha a Candida nemzetséghez tartozó gombákkal fertőződött meg. Tüneteiben a candidiasis hasonlít a nemi úton terjedő betegségekhez.

Az élesztőszerű gombák az alábbi tényezők jelenlétében aktiválódnak:

 • Legyengült immunrendszer.
 • Hipovitaminózis.
 • Hosszan tartó stressz, éghajlati tényezők.
 • Endokrin patológiák.
 • HIV fertőzések.
 • Hormonális zavarok.
 • A személyes higiéniai szabályok be nem tartása.

A candidalis urethritis a fityma fehér váladékozásában nyilvánul meg, kellemetlen szaggal, égéssel és viszketéssel, az érintett terület bőrpírjával, közösülés és vizelés közbeni fájdalommal. Sok betegnek nehézségei vannak a pénisz fejének be- és kihúzásával.

Az eredet okától függetlenül a betegség komplex diagnózist és kezelést igényel. A beteget bakteriológiai vizsgálatra írják fel a kórokozó kimutatására. Szükség esetén az urogenitális rendszer ultrahangját végzik.

A kezelés az azonosított okoktól függ. Balanitis, balanoposthitis és candidiasis esetén antibakteriális gyógyszereket szednek, és fertőtlenítőszeres fürdőket is végeznek. Ha a fimózis (a fityma beszűkülése) lett a rendellenesség oka, akkor sebészeti beavatkozás szükséges - körülmetélés.

Fehér váladék a húgycsőből férfiaknál

A férfiaknál a húgycső a vizelet és a spermium kiválasztásának csatornája. A húgycsőből való kibocsátás a biológiai folyadék természetes felszabadulásával jár, tehát fiziológiás természetűek. De bizonyos tényezők hatására a felszabaduló folyadék megváltoztatja színét, illatát, állagát és megjelenési gyakoriságát. Leggyakrabban a patológiás állapot gyulladásos folyamatokat jelez az urogenitális rendszerben.

Normális esetben a preputial mirigyek (a fityma alatt és a pénisz fején található) titka a húgycsőből távozik, és a húgycsőből váladékoz:

 1. Friss smegma.
 2. Lövell.
 3. A prosztata titka.
 4. Vizelet.

A húgycső fehér váladékozása férfiaknál több okból is előfordul. Először is lehet gombás fertőzés, vagyis candidiasis. Ez a következő tünetekkel nyilvánul meg:

 • A pénisz fejét fehéres bevonat borítja.
 • Fájdalom, viszketés és égő érzés a péniszben és a perineumban.
 • A váladéknak kellemetlen savanyú szaga van.
 • A fityma és a fej belső felületén vörös foltok találhatók.
 • A szexuális érintkezés során fájdalom és kellemetlen érzés jelentkezik.

A fehér váladékozás lehetséges okai közé tartozik a chlamydia, az ureplasmosis, a mycoplasmosis és a prosztata gyulladásos folyamatai. Ez utóbbiak a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

 • Nehézség, gyakori vagy időszakos vizelés.
 • Égés a húgycsőben és a perineumban.
 • Csökkent libidó, merevedési zavar.

Kellemetlen váladékozás lép fel a nemi szervek gyulladása, húgycsőgyulladás, STD-k, sérülések és a húgycső szűkülete, allergiás reakciók esetén. A húgycsőből származó nem specifikus folyadék jelezhet daganatos folyamatot, traumát, műtét és orvosi beavatkozás utáni állapotot.

A rendellenesség okainak meghatározásához komplex diagnosztikát mutatnak be. A sérülések, deformitások és gyulladásos folyamatok azonosítására a pénisz és a perineum vizuális vizsgálatát végezzük. Az urológus kitapintja a lágyéki nyirokcsomókat, és elvégzi a prosztata digitális vizsgálatát.

Kötelező a váladék mikroszkópos vizsgálata: kenetek tenyésztéshez és mikroszkópiához, PCR. A betegek általános vér- és vizeletelemzést, vércukorszint-elemzést adnak. A vesék, a prosztata és a hólyag ultrahangját, urográfiát és CT-t is végeznek. A diagnózis eredményei alapján kezelési tervet készítenek.

Fehér folyás a férfi alsónadrágban

A férfiaknak gyakran fehér folyás keletkezik a fehérneműjükön. Ezek a normák egy egészséges ember számára. De bizonyos esetekben egészségügyi problémákra utalnak, különösen az urogenitális rendszerrel.

Ha a váladékozásnak nincs kifejezett szaga, és nem okoz kényelmetlenséget, akkor ez normának tekinthető. Ez ilyen esetekben figyelhető meg:

 • Szexuális izgalommal. A nap folyamán a férfi szexuális izgatottságot tapasztalhat. Emiatt fehéres, nem viszkózus állagú folyadék szabadul fel, amely a ruhaneműn marad.
 • Az éjszakai pihenés után ezek a reggeli nedves álmok, amelyek serdülő- és felnőttkorban egyaránt előfordulnak.
 • A fehérneműn foltok jelenhetnek meg, ha a prosztata váladéka kiszivárog a húgycsőből. Ez a peritoneum izmainak erős feszültségének pillanatában történik.

Ha egyre több válás van az alsónadrágon, megváltoztatják a szagát, színét vagy textúráját, akkor ennek oka lehet az ilyen kóros folyamatok:

 • Urethritis - a gyulladásos folyamat kialakulásával a húgycső megpróbálja megvédeni magát a kórokozóktól. Ez megnövekedett mennyiségű nyálkaképződésben nyilvánul meg.
 • A szexuális úton terjedő betegségek - a leukorrhoea mellett - további kóros tünetek együttesével és az általános közérzet romlásával járnak.
 • Onkológiai neoplazmák - a tünetek a daganat helyétől, típusától és egyéb jellemzőitől függenek.

Mindenesetre a nem jellemző váladék megjelenése közvetlen jelzés az urológussal való kapcsolatfelvételhez. Átfogó vizsgálat után az orvos meghatározza a jogsértés okát, és előírja a kezelést.

Reggeli fehér folyás férfiaknak

A fő ok, amiért a férfiak fehér foltok jelennek meg a fehérneműjükön egy éjszakai alvás után, a nedves álmok. Az akaratlan magömlés fiúknál pubertáskorban, illetve felnőtt férfiaknál, akiknél elhúzódó szexuális absztinencia fordul elő. Ez normális, és nem igényel orvosi ellátást.

A péniszből való váladékozás másik lehetséges oka a reggeli erekció. A folyadék átlátszó fehér színű és nyálkás állagú. Az urogenitális mirigyek termelik, és a szervezet normális működését jelzi.

Ha a váladékozás nagy mennyiségben fordul elő, viszketéssel, égéssel, fájdalommal, szaggal, az általános közérzet romlásával és egyéb kóros tünetekkel kísérve, azonnal forduljon urológushoz. Az orvos vizsgálatot végez, diagnosztikai eljárásokat ír elő és kezelési tervet készít.

Tiszta fehér folyás férfiaknál

A férfiaknál a húgycsőből származó átlátszó fehér váladék megjelenésének számos oka van. Fontolja meg ennek a tünetnek a leggyakoribb eseteit:

 • Protatorrhoea - folyadék jelenik meg a hasfal intenzív feszültségével. Leggyakrabban ez a székletürítés során történik, túl gyakori székrekedéssel vagy prosztata adenomával. Ebben a helyzetben a kompresszió a hasfalon belül megnövekszik, és emiatt kis mennyiségű átlátszó fehér folyadék jelenik meg, néha nyálkahártya-csíkokkal.
 • Szennyezés - ebben az esetben a váladék megjelenése hormonális ingadozásokkal jár. Ez figyelhető meg fiúknál a pubertás idején, és az intimitás hosszú távú hiánya esetén a férfiaknál.
 • Urethrorhoea - a nyálka kiürülése a húgycső mirigyeiből. A nyálka szexuális izgalom során képződik, és javítja az ondófolyadék áthaladását.

Ha a váladék szerkezete megváltozik, elsötétül, kellemetlen szagot kap, vagy további tünetekkel jár, akkor forduljon urológushoz.

Fehér-sárga folyás férfiaknál

Az ilyen jellegű péniszből való váladék megjelenésének fő oka az urogenitális betegségek. A sárga szín azt jelzi, hogy a váladékban megnövekedett a leukociták száma.

A jogsértés lehetséges okai:

 • Urethritis (specifikus forma) - a sárga nyálka gyulladásos folyamatot jelez a szervezetben. A húgycső károsodása miatt alakul ki. A fő kórokozók az opportunista kórokozók (gombák, cocci baktériumok). Ezenkívül a rendellenesség okai közé tartoznak a kémiai égések és a húgycső mechanikai károsodása. Egyes esetekben a betegség gonorrhoea vagy chlamydia szövődménye.
 • Prosztata gyulladás - leggyakrabban 50 év feletti férfiak szenvednek prosztatagyulladást. Ezt a betegséget fehér-sárga és sárga-zöld árnyalat jellemzi. A gyulladásos folyamat az ágyéki területen jelentkező fájdalomban, vizelés közbeni fájdalomban, fokozott gyengeségben nyilvánul meg. Az urogenitális terület krónikus betegségei, nemi betegségek hátterében, a kismedencei szervek lágyszöveti sérüléseivel, a szabálytalan szexuális aktivitás és a hipotermia miatt alakul ki.
 • Prostatorrhea - ez a betegség akkor fordul elő, amikor a prosztata tónusa csökken. A húgycső viszketését és fehér-sárga váladékozást okoz. A prostorrhoeát gyakran kombinálják spermatorrhoeával, amikor az ondófolyadék spontán módon felszabadul a húgycsőből.
 • A gonorrhoea egy nemi úton terjedő betegség, amely fehér-sárga, sárga-zöld színű sűrű váladékozásban nyilvánul meg, kellemetlen rothadó szaggal. Fájdalmat okoz vizelés közben, viszketést és égetést okoz. A betegséggel a testhőmérséklet emelkedik, és a pénisz fejének duzzanata alakul ki.
 • A gonorrhealis epididimitisz gyulladásos folyamat a herék területén. Megemelkedett testhőmérséklet, a herezacskó duzzanata és sárgás váladék jelentkezik. A lágyéki fájdalom mozgás közben jelentősen megnő. Időben történő kezelés nélkül a herék kétoldali károsodásához és meddőséghez vezet.
 • Trichomoniasis - gennyes váladékozás, égő és vágás vizelés közben, gyakori vizelés, fájdalom az alsó hasban és a perineumban. Lehet látens.

A fenti okok mellett a húgycső és a húgyúti rendszer onkológiai folyamatai során a pénisz fehér-sárga váladéka figyelhető meg.

A kóros állapot okának kimutatására mikroszkópos vizsgálat, bakteriális tenyésztés és PCR szükséges. A kezelés a diagnózis eredményétől függ.

Fehér túrófolyás férfiaknál

A túrós konzisztenciájú váladék megjelenése a nyálkahártya Candida nemzetségbe tartozó mikroszkopikus gombák által okozott károsodását jelzi. A férfiak candidiasisának számos formája van, amelyek a kóros folyamat lokalizációjában különböznek:

 • A candidalis urethritis egy gyulladásos folyamat a húgycsőben. A gombás fertőzés más patogén tényezők hatására alakulhat ki.
 • A candidalis balanoposthitis a pénisz fejének nyálkahártyájának és fitymájának elváltozása.
 • Candidiasis postitis - a fityma nyálkahártyájának gyulladása.
 • A candidalis balanitis a péniszfej nyálkahártyájának gombás fertőzése.

A candidiasis kialakulásának kockázati csoportjába endokrin betegségekben, elhízással, hosszan tartó antibiotikum-terápia után, hormonális rendellenességekkel küzdő férfiak tartoznak. A rigó gyakran előfordul az emberi immunhiány-vírussal fertőzött embereknél, a rák kemoterápiás kezelését követően.

A fehér alvadék a betegség fő tünete. Ezenkívül a rigót fehér bevonat jellemzi a pénisz fején, fájdalom és égő érzés a vizelés során, valamint a külső nemi szervek nyálkahártyájának viszketése.

A diagnózis megerősítésére az érintett terület kenetének mikroszkópos vizsgálatát végezzük. A betegek általános és biokémiai vérvizsgálatot, immunogramot vesznek. A kezelés szisztémás és lokális gombaellenes gyógyszerekből, az immunvédelmet helyreállító gyógyszerekből és az általános egészségi állapot javítását szolgáló vitaminterápiából áll. Különös figyelmet fordítanak az intim higiénia betartására.

Felhős fehér folyás férfiaknál

A hím váladékok színükben és átlátszóságukban különböznek egymástól. Ezek a jellemzők a gyulladásos folyamat intenzitásától, stádiumától és etiológiájától függenek. A zavaros fehér váladék megjelenése azt jelzi, hogy nagy mennyiségű nyálkahártyát és különféle sejteket tartalmaz.

A zavaros váladék megjelenésének egyik oka a húgycső ragacsos szivacsai a kis mennyiségű váladék miatt. Ez folyadékhiány esetén is megfigyelhető, vagyis amikor a szervezet kiszárad.

Ha ez a tünet hosszú ideig fennáll, a váladék intenzitása fokozódik, vagy további kóros tünetek kísérik, akkor ez ok az urológushoz való azonnali fellebbezéshez. Az átfogó diagnózis után az orvos meghatározza a kellemetlen állapot okát, és előírja a megfelelő kezelést.

Fehér vastag folyás férfiaknál

A férfiaknál a fehér, sűrű váladékozás egyik lehetséges oka a gonorrhoea. A szexuális úton terjedő betegségek kórokozója a Neisseria gonorrhoeae gonococcus. A fertőzés nemcsak a húgycsövet érinti, hanem a végbélt, a szemet és a torkot is. A fertőzés szexuális úton történik. A háztartási fertőzés nem valószínű, mivel a gonococcus gyorsan elpusztul az emberi testen kívül.

A gonorrhoea jelei férfiaknál:

 • Vastag váladék a húgycsőből, fehér vagy fehér-sárga.
 • Fájdalom vizelés közben.
 • Viszketés és égés a nemi szervek területén és a húgycsőben.
 • Gyakori vizelési inger.
 • A fityma és a péniszmakk duzzanata.
 • Megnövekedett testhőmérséklet.
 • Fájdalom a székletürítés során.

A vastag váladék megjelenésének okának diagnosztizálására, valamint a gonorrhoea megerősítésére átfogó vizsgálatot végeznek. A férfinak pálcikát kell átadnia a húgycsőből, vér vizeletvizsgálatot kell végeznie. Szükség esetén az urogenitális rendszer ultrahangját végezzük. A differenciáldiagnózis is megjelenik.

Ha minden vizsgálat és vizsgálat után bebizonyosodik, hogy a kellemetlen tüneteket a Neisseria gonorrhoeae gonococcus okozza, akkor a venerológust bevonják a kezelésbe. A betegnek antibiotikum-terápiát és helyi eljárásokat írnak fel. Megelőző intézkedésként a fogamzásgátlás gátlási módszereit és az urológus által végzett rutinvizsgálatokat mutatják be.

Férfiaknál fehér folyás a mellbimbókból

Ha egy férfinak fehér váladéka van a mellbimbóiból, akkor gynecomastia gyanúja lehet. Ezt a betegséget nemcsak a váladék megjelenése, hanem az emlőmirigyek méretének növekedése is jellemzi. Ugyanakkor a patológia általában nem veszélyezteti az egészséget, de negatívan befolyásolja mentális összetevőjét.

Leggyakrabban a gynecomastia a szervezet hormonális változásainak időszakában, valamint a férfiaknál 45 év után alakul ki. Az utóbbi esetben a patológia a tesztoszteronszint csökkenésével és a női ösztrogén növekedésével jár. [9]

A kutatások szerint a gynecomastia kialakulásának számos oka lehet, de mindegyik három csoportra osztható:

 1. Hormonális zavarok. Normális esetben a férfi test kis mennyiségű ösztrogént tartalmaz. De a daganatos neoplazmák, a májcirrózis és más kóros folyamatok a női nemi hormonok fokozott termeléséhez vezetnek.
 2. Csökkent tesztoszteron szint. Ez megfigyelhető veleszületett hormonális patológiákban, vesebetegségekben, rosszindulatú folyamatokban a szervezetben.
 3. Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszercsoportok bevétele az emlőmirigyek aktív növekedéséhez vezet. Például a Veroshpiron vizelethajtó gyógyszer, valamint az antipszichotikus Haloperidol hormonális rendellenességeket és fokozott ösztrogénszintézist vált ki.

A gynecomastia valódi (mirigyszövet alkotja), hamis (zsírszövet alkotja) és vegyes. Mindegyik formának több szakasza van, amelyek a kóros tünetek fokozódásában nyilvánulnak meg.

A férfi mellbimbóiból származó fehér váladék megjelenésének okának azonosítására átfogó diagnózist kell végezni. Először is bemutatunk egy tanulmányt a hormonokról, a mammográfiáról, a biopsziáról és az emlőmirigyek ultrahangjáról (a daganatos neoplazmák kizárására). A kezelés a diagnózis eredményétől függ. Ez lehet konzervatív terápia vagy műtét.

Diagnostics Fehér váladék a húgycsőből férfiaknál

A betegség okainak meghatározásához és a kezelési terv elkészítéséhez átfogó diagnózist kell végezni. A felmérés a következőkből áll:

 • Általános ellenőrzés.
 • Anamnézis gyűjtemény.
 • A vizelet klinikai elemzése.
 • Általános vérvizsgálat.
 • Bakteriológiai tenyészet (kenet a húgycsőből).
 • A vérben lévő glükóz jelenlétének elemzése.
 • PCR diagnosztika.
 • A prosztata, a hólyag és a vesék ultrahangja.
 • CT vizsgálat.
 • Urográfia.
 • Kenet vetése az antibakteriális gyógyszerekkel szembeni rezisztencia meghatározására.

Az integrált diagnosztikai megközelítés lehetővé teszi a rendellenesség okainak és tényezőinek megállapítását, valamint módszerek kidolgozását azok megszüntetésére és megelőzésére.

Elemzések

A férfiaknál a fehér folyás megjelenésének számos nem élettani oka van. Az urológus minden egyes esetben felkutatja az okot. Ehhez a beteget megvizsgálják, panaszait felmérik és anamnézist gyűjtenek. Ezt követően az orvos útmutatást ad a vizsgálatok elvégzésére:

 1. Vérvizsgálat - a fertőző kórokozók és ellenanyagaik azonosítására szolgál. Lehetővé teszi a hepatitis, szifilisz, HIV diagnosztizálását.
 2. Vizeletvizsgálat - feltárja a gyulladásos folyamatokat a húgyúti szervekben. Candidiasis, gonorrhoea diagnosztizálására használják.
 3. A spermaelemzés - lehetővé teszi a chlamydia, ureaplasma, mycoplasma, neisseria és más kórokozók jelenlétének meghatározását.
 4. A prosztata szekréciójának elemzése - az anyaggyűjtéshez prosztata masszázst végeznek. A vizsgálat eredményei szerint élesztőgombák, gardnerella és egyéb baktériumok azonosíthatók.
 5. A hámsejtek kaparásának elemzése - diagnosztizálja az ureaplazmózist, a genitális herpeszt, a trichomoniasist és más betegségeket.
 6. Kenetelemzés - információtartalmát tekintve hasonlít a kaparáshoz, de lehetővé teszi a chlamydia azonosítását.

Ha felmerül a gyanú, hogy a patológiás váladék gyulladásos és egyéb rejtett folyamatokkal jár a szervezetben, akkor a húgycső kenetét jelezzük. Annak érdekében, hogy a vizsgálat a lehető legmegbízhatóbb legyen, megfelelően fel kell készülni rá.

Ehhez három nappal az elemzés előtt leállítják a helyi terápiát antibakteriális, gombaellenes és antiszeptikus gyógyszerekkel. A vizsgálat előtt 3 órával tartózkodnia kell a vizeléstől és a nemi szervek külső WC-től.

A húgycső tampon eredményei:

 • Emelkedett leukociták - urethritis (krónikus, akut).
 • Emelkedett vörösvértestek - neoplazmák, sérülések, kövek vagy homok felszabadulása urolithiasisban, súlyos gyulladásos folyamat.
 • Lipid szemek - prostorrhea.
 • Eozinofilek emelkedése - allergiás etiológiájú urethritis.
 • Spermatozoa - spermatorrhea.
 • Nagyszámú hámsejt - urethritis, húgycső leukoplakia.
 • Vörösvérsejtek nélküli nyálka - urethrorhoea.

Normális esetben nem lehetnek kórokozók vagy látens fertőzések. A kenetben leukociták (legfeljebb 4 látómezőnként), valamint a baktériumflóra egyes pálcikái és coccusai mutathatók ki. A laboratóriumi diagnosztika alapján az orvos ajánlásokat tesz további vizsgálatokra vagy kezelést ír elő.

Műszeres diagnosztika

A férfi test átfogó vizsgálatának másik összetevője a péniszből származó fehér folyás okának megállapítására a műszeres diagnosztika. Leggyakrabban a betegek ilyen vizsgálatokat végeznek:

 1. A kismedencei szervek ultrahang diagnosztikája

Ezt az instrumentális módszert különféle betegségek és patológiák azonosítására használják. Meghatározza a tömítéseket a szervekben és szövetekben. Az eljárás nem sok időt vesz igénybe, és nem igényel helyreállítási időszakot.

A kismedencei ultrahang fő jelzései férfiaknál:

 • Fájdalom az ágyékban és vizeléskor.
 • Patológiás váladék.
 • Gyakori vizelés vagy vizelési képtelenség.
 • Fájdalom és kellemetlen érzés az alsó hasban.
 • Genny, vér és egyéb zárványok szennyeződései a vizeletben.

Az ultrahang magában foglalja az ilyen szervek átfogó elemzését: prosztata, ondóhólyagok, hólyag, szomszédos struktúrák és nyirokcsomók. Az ondócsatornák és hólyagok állapotának tanulmányozására transzrektális és hasi vizsgálatot végeznek. Az ultrahang lehetővé teszi a hólyag és a prosztata melletti szövetek és nyirokcsomók állapotának felmérését.

Az ultrahangos vizsgálat eredményes akut/krónikus prosztatagyulladás, húgycsőgyulladás (kövek, homok), hólyaggyulladás, onkológiai folyamatok, keringési problémák, hólyaghurut, ciszták, érpatológiák diagnosztizálásában.

 1. ureteroszkópia

A nyálkahártya elváltozások jellemzőinek azonosítására és tisztázására szolgál. Az endoszkópia érzéstelenítésben történik. A húgycső láthatóságának javítása érdekében sóoldatot fecskendeznek a hólyagba, vagy az ureteroszkóp előrehaladtával a szervet gázzal töltik meg.

Az urethritis mellett ez a műszeres módszer segít azonosítani a cisztákat, az idegen testeket, a daganatos neoplazmákat, a nyálkahártya degeneratív folyamatait és még sok mást. Az ureteroszkópiának nincs ellenjavallata, de csak a gyulladásos folyamat előrehaladott formája korlátozza alkalmazását.

Megkülönböztető diagnózis

Férfiaknál a fehér váladékozás számos okkal és tényezővel hozható összefüggésbe. Annak meghatározására, hogy pontosan mi okozta a kellemetlen tünetet, differenciáldiagnózist alkalmaznak.

Először is, a differenciálást más specifikus urogenitális fertőzésekkel végezzük, amelyeket patogén és opportunista mikroorganizmusok, vírusok okoznak.

Tünetek

Gonococcus

Fertőzés

Chlamydia fertőzés

Urogenitális

Trichomoniasis

Urogenitális candidiasis

Kiválasztás a genitális traktusból

Nyálkahártyagennyes, zavaros fehér vagy szagtalan gennyes

A nyálkahártya zavarossága

Vagy nyálkahártyagennyes szagtalan

Szürkéssárga, fehér habos, kellemetlen szagú

Fehér, túrós,

Sűrű, savanyú szagú

A húgyúti nyálkahártyák hiperémiája

Pénisz feje, húgycső

Főleg a húgycső nyálkahártyája

A péniszszövet, a húgycső nyálkahártyája

A fityma és a péniszmakk

Viszketés/égés a szeméremtestben

Gyakran

Ritkán

Gyakran

Gyakran

Vizelési zavar

Gyakran

Gyakran

Gyakran

Ritkán

Szexuális zavar

Gyakran

Gyakran

Gyakran

Gyakran

Mikroszkópia

Gram-negatív diplococcusok tipikus imorfológiai, tinctoriális tulajdonságokkal.

Nem tartott

T. Vaginalis jelenléte

Gomba Candida túlsúlyban

Micélium és bimbózó

élesztősejtek

A differenciáldiagnózis felállításakor figyelembe veszik a laboratóriumi és műszeres vizsgálatok eredményeit.

Kezelés Fehér váladék a húgycsőből férfiaknál

Mielőtt hozzákezdene a fehér váladék megjelenésének okának megszüntetéséhez a férfiaknál, átfogó diagnózist kell végezni. Miután az orvos azonosította a nozológiát és meghatározta a kórokozó típusát, terápiás tervet készítenek .

Megelőzés

Számos betegség fő megelőzése, beleértve azokat is, amelyek a húgycső kóros váladékozását okozzák, az egészséges életmód.

Megelőző tanácsok:

 • Tervezett vizsgálatok az urológusnál.
 • Fogamzásgátlás alkalmazása a szexuális úton terjedő betegségekkel és más nemi úton terjedő betegségekkel való fertőzés megelőzésére.
 • Az immunrendszer védekezőképességének fenntartása.
 • A kismedencei szervek hipotermiájának megelőzése a helyi immunitás fenntartása érdekében.
 • A nemi szervek személyes higiéniájának betartása.
 • Kiegyensúlyozott étrend. A zsíros és fűszeres ételek, a rákkeltő anyagok, a mesterséges adalékanyagok és minden olyan dolog elutasítása, ami további terhet ró a vesére és a hólyagra.
 • A túlzott fizikai terhelés és a stresszes helyzetek kizárása.
 • Szintetikus fehérnemű használatának megtagadása.
 • Az alkoholfogyasztás és a dohányzás megtagadása.

A megelőző intézkedések közé tartozik a test vízháztartásának fenntartása és a betegségek időben történő kezelése.

Előrejelzés

A gyógyulás prognózisa a kóros váladékozást okozó okoktól függ. Időben történő diagnózis és megfelelő kezelés esetén a prognózis kedvező. Ha a kellemetlen tünetet figyelmen kívül hagyják, akkor ez az alapbetegség patológiás progressziójához vezet.

Például, ha a váladék megjelenését élesztőszerű Candida gomba okozza, akkor a kezelés hiánya eróziók és sebek megjelenéséhez vezet a pénisz nyálkahártyáján, problémák merülnek fel az intim életben, fájdalom. A sérült nyálkahártya növeli a nemi úton terjedő betegségek kockázatát.

A férfiaknál az urogenitális rendszer fertőző elváltozásai által okozott fehér folyás, megfelelő kezelés nélkül, fenyegeti a prosztatagyulladás, a herék gyulladása, a balanitis, a vesiculitis, a húgycső lumenének szűkülését.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.