^

Egészség

A
A
A

Akut prosztatagyulladás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Általában az akut prosztatitisz könnyen felismerhető és sikeresen kezelhető, ezért nem okoz különösebb nehézséget az urológusoknak.

Mi okozza az akut prostatitist?

Az akut prosztatitisz [1]mindig fertőző, gyakran Gram-negatív baktériumok (E coli, Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Pseudomonas stb.) Okozzák, amelyek a fertőzött vizelet refluxja vagy emelkedő húgycső-fertőzése következtében lépnek be a prosztatába, valamint hematogén vagy limfogén (a végbélből és a húgyutakból). Csatorna). Gram-pozitív baktériumok (Enterococcus, Staphylococcus, Streptococcus stb.) Ritkák.[2], [3], [4]

Az akut prostatitis tünetei

Az akut prosztatitisz tünetei a testhőmérséklet hirtelen növekedése mérsékelten magas vagy nagy számban, hidegrázás és általános rossz közérzet (beleértve az ízületek és izmok fájdalmát), az alsó és a perineum régió fájdalma, gyakori vizelés és ellenállhatatlan vizelés, nocturia. [5]

Hogyan lehet felismerni az akut prostatitist?

A végbélen keresztüli tapintás lehetővé teszi, hogy észlelje a duzzadt, fájdalmas, csípős, meleg érintésű prosztatát. A prosztata titokban sok leukocitát és makrofágot észlelnek, és a titok szekréciója bőséges növekedést okoz a patogén baktériumokban. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy az akut időszakban nem ajánlott a prosztata masszázs (a titok megszerzése), mivel nemcsak nagyon fájdalmas, hanem baktériumhoz is vezethet. Az akut prostatitisz kíséretében megjelenő patogén mikroflóra rendszerint vizeletkultúrát tesz lehetővé.[6], [7]

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Ki kapcsolódni?

További információ a kezelésről

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.