^

Egészség

A
A
A

Diabéteszes neuropátia: az információk áttekintése

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A diabéteszes neuropátia - patogenetikai diabetes mellitusszal kapcsolatos kombinációs szindrómák idegrendszeri elváltozások, szerint osztályozott uralkodó részvétele a gerincvelői idegek (a disztális vagy perifériás diabetikus neuropátia), és (vagy), az autonóm idegrendszer (zsigeri vagy diabéteszes vegetatív neuropátia kizárva más vereségük okát.

E meghatározás szerint, egy diabéteszes lehet tekinteni csak egy típusú kár, hogy a perifériás idegrendszer, amelyekben más etiológiai faktorok vannak zárva fejlesztési polineuropátia, például toxikus etiológiája (alkoholmentes) vagy más betegségek az endokrin rendszer (hipotireózis).

trusted-source[1], [2], [3], [4]

A diabéteszes neuropátia okai és patogenezise

A diabéteszes neuropathia patogenezise nem teljesen ismert. A cukorbetegség neuropathia legfontosabb kezdeti patogenetikai faktora krónikus hiperglikémia, ami végső soron az idegsejtek szerkezetének és működésének megváltozásához vezet. Valószínűleg a legfontosabb szerepet játszik a mikroangiopathia (a vasa nervorum változása az idegrostok zavaros vérellátásával) és az anyagcsere-rendellenességek, amelyek magukban foglalják:

 • aktiválása a poliol sönt (csökkent fruktóz metabolizmus) - alternatív útja a glükóz metabolizmus, miáltal alakítjuk szorbit hatására aldozoreduktaay majd fruktóz, a szorbit felgyülemlését és fruktóz vezet hiperozmolaritáshoz intercelluláris tér és idegszövet ödéma;
 • csökkentik szintézisét sejtmembránok ideg komponenseket, ami zavar az idegrendszer impulzus. Ebben a tekintetben, a hatékony a diabéteszes neuropátia a használata cianokobalamin részt vesz a szintézis a mielinhüvely idegi csökkenti a fájdalmat társított elváltozás a perifériás idegrendszer stimuláló nukleinsav csere aktiválása révén folsav;

A diabéteszes neuropátia okai és patogenezise

A diabéteszes neuropathia tünetei

A diabéteszes neuropathia klinikai megnyilvánulása a kezdeti szakaszokban hiányzik. A neuropathiát csak speciális kutatási módszerek segítségével lehet kimutatni. Ebben az esetben lehetséges:

 • az elektrodiagnosztikai vizsgálatok eredményeinek megváltoztatása:
  • az idegimpulzus vezetésének csökkenése a szenzoros és a motoros perifériás idegekben;
  • az indukált neuromuszkuláris potenciálok amplitúdójának csökkenése,
 • változtassa meg az érzékenység vizsgálati eredményeit;
  • rezgés;
  • taktilynuyu;
  • hőmérséklet;

A diabéteszes neuropathia tünetei

A cukorbetegség neuropátiájának diagnosztizálása

A diagnózis a diabéteszes neuropátia kerül alapján illető panaszok, anamnézis cukorbetegség 1. Vagy 2. Típusú adatok szabványosított klinikai vizsgálat és műszeres vizsgálatok (beleértve a mennyiségi érzékszervi elektrofiziológiai (elektromiográfia) és avtofunktsionalnye vizsgálatok).

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Panaszok és standardizált klinikai vizsgálat

Ahhoz, hogy mennyiségileg intenzitása fájdalom speciális skálák (TSS - összes tüneti pontszám, VAS - vizuális analóg skála, a skála McGill, HpaI - Hamburg a fájdalom tüneti kérdőív).

A cukorbetegség neuropátiájának diagnosztizálása

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Diabéteszes neuropathia kezelése

A diabéteszes neuropathia megelőzésének és kezelésének fő mércéje a glikémiás értékek célértékének elérése és fenntartása.

Ajánlások nosotropic terápia diabéteszes neuropátia (Benfotiamin, aldolazoreduktazy inhibitorok, tioktánsav, ideg növekedési faktor, amino-guanidin, egy inhibitora a protein-kináz C) átmegy a fejlesztési fázisban. Egyes esetekben ezek a gyógyszerek enyhítik a neuropátiás fájdalmat. A diffúz és fókusz neuropátiák kezelése többnyire tüneti.

Tioktánsav - intravénás infúzió (30 perc alatt) 600 mg 100-250 ml 0,9% -os nátrium-klorid-oldattal egyszer egy nap, a beadás sebessége 10-12, majd befelé 600-1800 mg / nap 1-3 fogadás, 2-3 hónap.

Diabéteszes neuropathia kezelése

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.