^

Egészség

A csepegő szemcseppek technikája

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Önkiürítés

A cseppeket különféle módon lehet beiktatni. Módszer két kézzel. A betegnek vissza kell döntenie a fejét, hogy a tekintete felfelé irányuljon. A betegnek meg kell tartania a szem felső és alsó szemhéjait a nem domináns kéz hüvelykujjával és gyűrűs ujjaival, hogy ne zárjanak be. Az uralkodó kezével a páciens csepp cseppeket hoz a szemébe, és csepegtet.

A remegés vagy a súlyos gyengeség esetén ez a módszer nem áll rendelkezésre, ilyen esetekben alternatív módszert használnak egy kézzel. A betegnek vissza kell döntenie a fejét, hogy a tekintete felfelé irányuljon. Az uralkodó kezével az injekciós üveget cseppekkel kell tartania, hogy az az orr hátsó részén legyen. A buborék orrának a szem fölött kell lennie. Az injekciós üveget összenyomva csepegtetni kell. Ezzel a technikával a páciens orra segít megtartani a palackot.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Dot elzáródás

A felesleges cseppeket gyakran a szem könnyei választják ki, majd belépnek az orrba. Az orrnyálkahártya-készítmény felszívódása jelentősen növelheti szisztémás hatását. A fokozott szisztémás felszívódás általában nem befolyásolja a hatóanyag hatását a szemben, mivel a legtöbb gyógyszer jól behatol a szaruhártyára, és elegendő koncentrációt teremt a szem belsejében lévő receptorok telítődéséhez. Azonban a megnövekedett szisztémás felszívódás általában növeli a nem kívánt szisztémás mellékhatások valószínűségét.

Az ujjával való elzáródás minimálisra csökkenti a gyógyszer orrnyálkahártyán történő lenyelését. Ehhez a betegnek egyszerűen meg kell nyomnia a közös könnycsatornákat ujjaival (orrszög)

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.