^

Egészség

A glaucomatous optikus neuropathia tünetei

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A látóideg több mint egymillió axonnyi retinális ganglionsejtet tartalmaz, amelyek teste a retina felületes rétegeiben található. Annak ellenére, hogy az optikai lemez mérete és alakja változik, leggyakrabban a lemez függőlegesen orientált ovális. A lemez közepén van egy kitermelési terület, amely általában vízszintesen elhelyezkedő ovális alakú. A lemez központi része, mint általában, tompább, mert nincsenek axonok, a mélyebb mélységű lamina cribrosa ( rácslap ). Az élettani feltárás és a lemez élei közötti szövet a neurológiai sáv (NRP), amelyen a retinális ganglionsejtek axonjainak nagy része kivetül. Ez a szövet általában narancsvörös színű, mivel a kapillárisok bőségesek, s betegek esetén halványsá válik.

Az optikai lemez méretének meghatározása rendkívül fontos a glaukómás optikai neuropátia felmérésében. Mérete összefügg a fiziológiai ásatás méretével és a neuro-retinal övvel: minél nagyobb a lemez, annál nagyobb az ásatás és a gyűrű. Egy nagy lemezen történő nagy feltárás lehet normális lehetőség, míg egy kisebb lemezen végzett kisebb feltárás patológiát jelezhet. Ezenkívül az ásatás mélysége a térségéhez kapcsolódik, közvetve a normál ásatás méretével.

A neuroretin sáv területe pozitívan korrelál a látóideg lemezének területével: a nagyobb lemezek nagyobb idegsoros sávokkal rendelkeznek, és fordítva. Szélességének meghatározásakor az övet egészének feltétele, hogy a szabály ISNT: legszélesebb - az alsó része a gyűrű (inferior), majd a felső (superior), nazális (nasalis), és a legkeskenyebb része - időbeli (temporalis). A neuroretikus öv szélességének domináns csökkenése, különösen a lemez alsó és felső részén, a glaukóma korai vagy közbenső szakaszaiban fordul elő. A látóideglemez nem glaucomatous elváltozása ritkán kapcsolódik a neuroretin öv veszteségéhez.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

A glaukómás optikai ideg értékelése

A neuroretin öv vesztése

A retina glaukóma ganglionsejtjeinek axonjainak degenerációja a feltárás méretének növekedéséhez és a neuroretikus öv szövetének elvesztéséhez vezet. Átlagos nagysága általában csökken a glaukómás Liski, mint a normál tárcsák - jobb arány, mint az arány a feltárás / meghajtót a differenciálódás korai szakaszában glaukóma a változatnak szabályokat. A neuroretinalis öv elvesztése fókusz vagy koncentrikus lehet.

A neuroretikus öv fókusz elvesztése gyakran kicsi lokalizált hibával kezdődik a kivágás belső peremének kontúrjában, ami a neuroretikus öv szűkületéhez vezet.

Ezt az állapotot fokális üregnek vagy pit-változásoknak nevezik.

Ez a hiba fokozódhat, és az áttöréses kitermelés kialakulásához vezethet. Ha az optikai ideglemez szélére szűkül, és a neuroretikus öv szövetének hiánya, megjelenik a marginalis feltárás. A hígított gyűrű keresztező hajói élesen hajlottak. Ezt a jelenséget kényszerített hajlításnak nevezik, fontos az öv szélességének becslése.

A koncentrikus glaucomatous atrófia növekvő koncentrikus kövek formájában történő feltárása néha nehezebb megkülönböztetni a fiziológiai ásatásoktól. Ebben a helyzetben ne feledkezzen meg az ISNT-szabályról és arról a tényről, hogy az ásatás általában vízszintes, nem pedig függőlegesen orientált ovális formában van.

A rácspontok tünetei

A látóideg mellbimbójának felszínén az axonok erősen íveltek, hagyják a szemet a fenestrált kötőszöveti lapokon vagy a trellislemezen keresztül.

A látási ideglemez mélyebb feltárása a glaukómában a lyukak átviteléhez vezethet a trellis lemezen - rácsos pontok jele. Nem egyértelmű, hogy a feltárási mélység önmagában bármilyen klinikai jelentőséggel bír.

Hemorrhagiás lemez

A látási ideglemez határainál szétszórt vagy lángszerű vérzések - Drans vérzés. Ezeket a vérzést kedvezőtlen prognosztikai jelnek tekintik glaukómás optikai neuropathia kialakulásához. Dranz vérzések gyakran megfigyelhetőek a glaukóma esetében, alacsony intraokuláris nyomással. Ezek az idegrostok rétegében, a psze retinális sávban és a látómező gyűrűs scotoma-jában lévő hibákkal kapcsolatosak.

Az idegrostok rétegének sérülései

Normális esetben az idegrostok retinális rétegének rétegződése szemészeti szálak alatt láthatóvá válik, mint az idegrostok kötegeinek fényvisszaverése. Az axonok elvesztése a retinális retinális ganglionsejtek glaukómában elvesztik a szövet neyoretinalnoy övét és a látható réteg idegrostjainak (SNV) hibáit. Az idegrostok retinális rétegének kimerülési helyei ophthalmoscopiában látszanak, mivel a látóideg lemezének szélére vagy a határait érintő sötét ék alakú hibák. Az idegrostok rétegének sérülései leginkább zöld fényben vagy vörös fény nélkül láthatók. Felismerésüket a glaukómás elváltozások korai felismerésére használják. Mindazonáltal ez nem patognomonikus jele a glaukómás károsodásnak, mivel a szemek más eredetű optikai neuropathiával is előfordulnak.

Paraapilláris kórélettani atrófia

A paraapilláris atrófia, különösen a béta-zónában, gyakran nagyobb szemmel, glaukómás elváltozásokkal. Ez korrelál a neuroretikus öv elvesztésével. Legnagyobb veszteségének szektorában az atrófia legnagyobb területe. Mivel parapapil poláris sorvadás kevésbé gyakori szemet neglaukomatoznym kárt a látóideg, segít megkülönböztetni az azonosító Glau kómás optikus neuropátia származó neglaukomatoznoy.

A hajók típusa

Az optikai lemezen lévő hajók típusa segíthet a glaukómás idegkárosodás felmérésében. A kényszerített hajlítás mellett néhány kutató úgy véli, hogy a mellkas jelensége a glaukómás elváltozás jele. A túlfutás jele a mélyebb ásatások alatt hidat képező hajók felborulásában rejlik. A mögöttes szövetek progresszív elvesztésével az edények elveszítik a támaszt, és az üres ásatási tér felett lógnak.

Sok más változás nem specifikus. Focal szűkülése retinális arteriolák és diffúz szűkülete edényét, kifejezettebb területén legnagyobb veszteség neuroretinal öv, lehet megfigyelni a látóideg-neuropátia különböző eredetű.

Nem glaucomatous látóideg neuropátia

Nehéz különbséget tenni a glaucomatous nem glaucomatous optikai non-iropathiától. Pallor, amely aránytalan az ásatáshoz vagy a sápadtsághoz az ép neuroretinalis övben - nem glaucomatous optikai nem iropátiás jelei. A nem-glaucomatous optikai neuropátia lehet óriás sejt arteritis és a látóideg kompressziós sérülése. Az optikai lemez nem glaucomás károsodása nem mindig társul a neuroretin öv veszteségével. így alakja alig változott. Ezzel ellentétben a látóideg glaucomatous non-proliferációjával a neuroretinális gyűrű szövetének elvesztésével az ásatás méretének növekedése miatt az elhomályosodás nő.

Sztereofoto

Idővel színes sztereófotózisokat alkalmazhatunk a látóidegben bekövetkező változások felmérésére. A sztereó fényképeket két fénykép egymás után történő felvételével érheti el, a kamerát kézzel vagy csúszó adapterrel (Allen szeparátor) mozgathatja. A sztereofotográfiák megszerzésének másik módja, hogy két képet szinkronban készítsen két kamerával, az indirekt szemészeti vizsgálat (Donaldson sztereoszkópikus fundus kamera) vagy egy két-prizmatikus elválasztó elv alapján. Általában az egyidejű lemezképek reprodukálhatók.

Más módszerek, amelyek lehetővé teszik a képek kinyerését és az optikai ideglemez mérését időbeli összehasonlításra, magukban foglalják a HRT-t, a GDx lézerpolarimetriát és az optikai koherencia tomográfiát (OCT).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.