^

Egészség

Az influenza differenciáldiagnosztikája

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az influenza helyes diagnózisától függ attól, hogy mennyit fog gyorsan felépülni, és nem lesz komplikáció az összes létfontosságú szervre. Ehhez az influenza differenciáldiagnózisát végezzük. Az orvos feladata, hogy megkülönböztesse az influenza egyéb olyan betegségektől, amelyek befolyásolhatják a felső légúti traktusokat. Például influenza szatellit adenovírus-fertőzés, parainfluenza, légúti betegség sentsitialnoe, mycoplasma és egyéb kórokozók, amelyek könnyen megfosztják az emberi teljesítmény és a hangulat.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Az influenza korai felismerése és kezelése sikere

Ez a két elem közvetlenül függ egymástól. Az influenza megfelelő diagnosztizálása, amelyet a lehető leghamarabb el kell végezni, lehetővé teszi az orvos számára, hogy járványellenes rendszert írjon elő a beteg számára, és meghatározza a helyes stratégiát az elhanyagolt betegség kezelésére.

A legfontosabb tulajdonság, amely megkülönbözteti az influenzát a többi légzőszervi megbetegedéstől, a test súlyos intoxikációjának jele. Vagyis fejfájás és izomfájdalom, zavartság, magas láz (bár az influenza áthaladhat nélküle) és a késztetés a hányásra (néha). Egyéb megfázás vagy fertőző betegségek esetén a toxikózis eléggé nyilvánvalóvá válik, még akkor is, ha az embernek magas a hőmérséklete. És ha ez az orrüreg-váladék (rhinovírus) fertőzése, akkor a toxikózis egyáltalán nem nyilvánulhat meg.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Hogyan lehet diagnosztizálni az influenza megjelenését?

Tudta-e, hogy egy orvos az influenza más, egyidejűleg előforduló betegsége alapján diagnosztizálhat? Például tonsillitis és pharyngitis fordul elő, amikor a test ütött adenovírus, gégegyulladás orvosok diagnosztizálni főleg a parainfluenza, és ha gégegyulladás ölt testet hurutok, ez azt jelenti, súlyos vereséget hagyományos influenza.

Ha a páciens rhinitises megbetegedéssel diagnosztizálódott, azt jelenti, hogy ARVI is van. De az ARI természete - intenzívebb vagy gyengébb - más hasonló betegségeket jelezhet. Például, az orvosok diagnosztizálni enyhe rhinitis elváltozások organizmus szokásos influenza, nátha és a duzzanat a szinuszok és nehéz légzés jelzi parainfluenza, különösen, ha ezek a tünetek csatlakozik egy másik savós és a nyálka kiválasztás.

Grip és adenovírus

Ha egy személy adenovirusos betegségben szenved, akkor az orrkagyló nagyon nagy duzzanata van a rhinitisnek. Az orr nyálkahártyája nagyon duzzadt, az orr be van ágyazva, de a kiömlés még mindig bőséges. Emellett az adenovírus-fertőzés külső jelei között megfigyelhető a kötőhártya-gyulladás (leggyakrabban az arc egyik oldalán), valamint a nyirokcsomók növekedése.

További vizsgálatok is mutatják a máj és a lép (bár nem minden esetben) megsértését. A szív nem is működik nagyon jól - a szívelégtelenség nyilvánvalóvá válhat. Nem mindig látható külsõ szinten, bármilyen jelzéssel, de az EKG rendszerint egyértelmûen megmutatja a pulzusszám változását. Ezért, ha az orvos megkérdőjelezi a betegség természetét, egy elektrokardiogramot jelöl.

Továbbá orvos rendelhető vér- és vizeletvizsgálatokhoz. De az influenza differenciáldiagnózisának fő módja természetesen külső vizsgálat, a beteg szoros vizsgálata, a hőmérséklet és a vérnyomás mérése, valamint a mellkas hallgatása.

Hogyan lehet az influenza szövődményeit diagnosztizálni?

Általában az influenza hőmérséklete legfeljebb 4-5 napig tart. De ha nem adja át az ötödik napot, akkor azt jelenti, hogy egy személynek valószínűleg szövődményei vannak, és alaposabb diagnózisra van szüksége. Ezután az orvos ellenőrzi továbbá a vesék, a máj, a légzőrendszer működését, valamint a májat és az agyat.

A száraz vagy nedves köhögés és a légszomj rossz működést jelez a légzőrendszer működésében és a hörghurut kötődésében. Ilyen esetekben az orvos egy további röntgenfelvételt is kijelöl. A hörgőkön a röntgensugáron bekövetkezett változások, a hólyagok és a sejtszerkezetek jól láthatóak. Ez utalhat a bronchiális exacerbációra.

Ha a röntgenfelvétel világosan mutatja az edényben bekövetkező változásokat, a tünetek nagyon világos és ritka vagy gyakori interstitiális változások, ez azt jelezheti, hogy a fertőzés mycoplasma. Annak érdekében, hogy ez a mycoplasma legyen, meg kell követnie a jellegzetes tüneteit. Tudnia kell, hogy az influenza okozta mycoplasma fertőzés nem jelent meg drasztikusan, de fokozatosan, miközben a hőmérséklet magas lehet, de az izomfájdalom és a fejfájás formájában nem lehet mérgezés jele.

Tehát, ha egy személy influenzával szenved, nagyon fontos, hogy az influenza diagnózisát időben elvégezzük. Ez lehetővé teszi, hogy a betegség nem olyan nehéz és hosszú ideig fejlődjön, valamint csökkenti az oldallégtelenség valószínűségét.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.