^

Gastritis kenyér: fekete, rozs, teljes kiőrlésű, korpa

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A gyomor nyálkahártya akut vagy krónikus gyulladásában - gastritisben - szükség van az étrend korszerűsítésére és bizonyos diéta követésére. A betegek gyakran felteszik azt a kérdést, hogy lehet-e enni a kenyeret gastritissel, és ha igen, melyik.

Lehet-e enni a kenyeret a gyomorhurut alatt?

Először is tisztázzuk, milyen előnyei vannak a kenyérnek, ami az ókorban az emberi táplálkozás legfontosabb. Csak az EU-ban gyártják ezt a terméket (2016-os adatok szerint) - évente 32 millió tonna. Az EU-ban az egy főre jutó átlagos kenyérfogyasztás körülbelül 55 kg. A fogyasztás azonban különböző országokban változik. Például a németek évente 80 kg kenyeret fogyasztanak, a francia - 59 kg / év, a britek pedig kevesebb, mint 50 kg-ot évente. [1]A búzaszemekből származó élelmiszertermékek a bolygónk népességének összes kalóriájának mintegy 20-50% -át adják.[2]

Mérsékelt mennyiségben a kenyér előnyös, mert olyan tápanyagokat biztosít, mint a szénhidrátok (keményítő formájában) és növényi fehérjék albumin, globulinok, glutén (glutén), búzaliszt [3]és szekalin formájában, amely rozslisztből készült gluténforma, aminosavat tartalmaz. Foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, vas (fitinsav sók formájában), szelén és vitaminok (béta-karotin, tiamin, tokoferol, folsav, riboflavin, niacin). Vannak tartalék fehérjék - prolaminek, amelyek magukban foglalják a glutamin és a prolin magas aminosavszintjét.

A növényi fehérjék tartalma a kenyérben 5-20% tartományban változik (attól függően, hogy milyen típusú búza van a lisztből), de csak 75-80% -ban emésztették. Ugyanakkor a búza gluténben lévő lizin és hisztidin esszenciális aminosavak egyéni emészthetősége magasabb lehet - akár 86-95%.[4]

Az egészséges táplálkozás szakemberei szerint a napi kalóriabevitel felét szénhidrátoknak kell fedezniük (az emberi izmok „dolgoznak rájuk”), és az egyik egészséges szénhidrátforrás például két vagy három standard fekete kenyér: ezek 45-60. G szénhidrát, 65-90 kcal. Emellett a fekete kenyér rostot (rostot) tartalmaz, amely hozzájárul a normális bélmozgáshoz és az ürítéshez, valamint az alacsonyabb LDL (rossz koleszterin) és a stabil vércukorszint.[5]

A gyomorhurut jelenléte azonban azt jelenti, hogy sok termék fogyasztását korlátozni kell, és sok esetben ellenjavallatok vonatkoznak a kenyérre is - a fájdalmas tünetek súlyosbodása formájában fellépő esetleges szövődmények megelőzésére. Ne felejtsd el a  glutén allergiát.[6]

Azt is szem előtt kell tartani, hogy ellentétben a kenyérrel, amelyet őseink ettek, a modern kenyér tele van adalékokkal és tartósítószerekkel... [7]

Milyen kenyeret használ a gyomorhurut?

Szóval, milyen kenyeret lehet enni a gastritis során. A  gyomorhurut étrendjének megfelelően szárított (szétzúzott) kenyeret vagy szeletelt kenyér szeletet használhat szándékosan. Édes tészta ellenjavallt.

Ugyanezt az elvet használják a magas savasságú gastrites kenyér esetében is (olvassa el a -  a magas savasságú gastritum diétáját ), valamint az eróziós gastritisz kenyeret (lásd -  Diéta az eróziós gyomorhurut ).

Így megengedett a szárított fehér kenyér használata a gyomorhurutban, mind a savas, mind a hypoacid. A gasztroenterológusok a szárított, élesztőmentes kenyeret is ajánlják a gastritisben a hipoklórhidria hátterében, mivel a gyomor alacsony savtartalma az élesztő kenyér keményítőjének elégtelen emésztését eredményezi, amely „megragad” a bélben, ami feltételeket biztosít az élesztőgomba és a baktériumok túlzott növekedéséhez.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem friss kenyér a gastritis alatt. Először a kenyér szárítása, különösen + 65-80 ° C hőmérsékleten (kenyérpirítóban vagy sütőben), csökkenti a lisztben lévő amilázok enzimaktivitását.

Másodszor, amikor a kenyeret fogyasztják, az emésztés folyamata a szájban kezdődik, ahol a nyál (lúgos Ph) hatására a keményítő először dekstrinné, majd maltózvá válik. [8]A friss kenyér rágásakor azonban a nyálkahártya nem okoz nyálat, ami hosszabb emésztéshez vezet a gyomorban. De a száraz kenyér és a belőle készült kekszek serkentik a nyálkásodást, azaz a gyomorban gyorsabban és könnyebben emésztik őket.

A gyomorüregben a keményítőt nyálral folytatjuk egy darabig, majd felszabadul a gyomornedv, amelynek hatására (a pepszinnel és sósavval) további kenyeret emésztünk - körülbelül 2-2,5 órán belül.

Milyen kenyeret lehet enni a gastritis súlyosbodása során? A kenyér azon termékek listáján szerepel, amelyeknél akut betegség esetén  a krónikus gastritisz  diéta (Pevzner 5a. Diéta) megtiltja a fogyasztást.

Kenyér gastritisz: fekete, rozs, Borodino, korpa

Nem ajánlott a magas savasságú gastrites fekete kenyeret használni: ez a kenyér növeli a gyomorban a sav termelését, és fenolos savakat és ferulinsav-dehidrodimert is tartalmaz, amelyek tovább irritálják a gyomornyálkahártyát. [9]

A kategorikus ellenjavallatok között szerepel a gyomornedv fokozott savasságának hátterében a gyomorhurutos rozskenyér, mivel az ilyen típusú kenyér savtartalma megnő, és sokkal nehezebb, mint a fehér kenyér. [10]

Hasonlóképpen, a borritin kenyeret nem szabad megemészteni a gastritis során - a sütéshez használt rozs savanyú savtartalom túlzott mennyisége miatt.

A gasztroenterológusok nem javasolják a teljes kiőrlésű és a korpa kenyeret a gastritisben: ezeknek a kenyérfajtáknak erősebb peptogén hatása van, és a búza rostos fitinsavja csökkenti a kalcium, vas és cink felszívódását. [11], [12]

És végül, a kenyér és a vaj a gyomorhurut lehet, de csak külön-külön, mert másképp emésztik, és a zsírok lelassítják a szénhidrátok és a fehérjefehérjék emésztését. És fontos, hogy a gastritisben szenvedő betegek a lehető legkisebb mértékben enni lassan emésztett ételt, hogy ne terheljék túl a beteg gyomrát.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.