^

Terhességi biokémiai vizsgálatok

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terhesség alatt végzett biokémiai analízis kötelező vizsgálatokra vonatkozik. A biokémiai vérvizsgálat segítségével megismerheti a szervezet gyulladásos gyulladásának jelenlétét, azonosítja az összes rendszer és szerv munkájának megsértését.

Az elemzés vénás vér üres gyomra, előestéjén jobb, ha nem eszik élelmiszer tartósítószerekkel, zsíros ételekkel, csak vizet inni jobb. Az elemzés regisztrációkor, 28 és 34 héten belül történik.

A vér részletes vizsgálata lehetővé teszi az ilyen mutatók megismerését:

  • A fehérjék (albuminok, globulinok) tartalma.
  • A lipidfrakciók (foszfolipidek, trigliceridek stb.) Tartalma.
  • A szénhidrátfrakciók tartalma, glükóz.
  • Az enzimek mennyisége (kolinészteráz, kreatin-kináz, lipáz stb.).
  • Az elektrolit egyensúlyának állapota (a vas, kálium, magnézium, nátrium, foszfor stb. Százalékos aránya).
  • A vas hiányosságainak jelölése - szérumvas, LHS, transferrin, ferritin.
  • A bilirubin tartalma a vérben.
  • A karbamid, a kreatinin, a karbamid tartalma.
  • Az antitestek tartalma.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

A ferritin terhességi elemzése

A ferritin terhességi vizsgálata nagy diagnosztikai értékkel bír. Az adatok alapján az elemzés azonosítani korai szakaszában a fejlődés a vashiányos vérszegénység, és a terhesség alatt is nagyon fontos, mert a vashiány általában szenved nemcsak az anya, hanem a magzat (provokálni fejlesztése oxigénhiányos).

Az elemzés segítségével nem csak az anémia időben történő diagnosztizálására, hanem a test vasraktárainak felmérésére, a krónikus gyulladás azonosítására, a tumorbetegségek diagnosztizálására is.

A ferritin analízise a legmegfelelőbb módszer a ferritin diagnosztizálására. Lehetővé teszi továbbá a vas-asszimiláció minőségének a vér ferritin százalékos arányának értékelését. Normál ferritin 13-150 g / l. Ha a százalékos növekedést do400 g / l vagy ennél nagyobb, akkor azt sugallja, májat patológiák az akut vagy krónikus fázisú krónikus veseelégtelenség, bizonyos neoplasztikus betegségek (pulmonális karcinóma, vastagbél-karcinóma lézió máj, prosztata, akut fázisú leukémia, Hodgkin-kór). Ha a ferritin-tartalom kisebb, mint 10-15 μg / l, a vashiányos vérszegénység kifejlődik.

Az analízisre szánt vér jobb reggelt venni, üres gyomorban, a legutóbbi étkezés nem lehet korábbi, mint 8 órája, és az étkezésnek könnyűnek és nem kalóriásnak kell lennie. Az elemzést nem lehet elvégezni, ha a kezelést párhuzamosan végzik.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Terhességi cukorelemzés

A terhesség alatt a cukorelemzést a terhesség ideje alatt ismételten adják meg. A jövő anyja nem csupán a vizeletet, hanem a cukor vérét is átadja - így figyelemmel kísérheti a test fiziológiai változásait, és időben észlelheti a cukorbetegség ilyen megsértését.

A terhesség a cukorbetegség kialakulásához hozzájáruló tényezők egyike, ezért "érdekes" helyzetben, különös figyelmet kell fordítani a vércukorszintre és a vizeletre. A kockázati csoport azokat a terhes nőket foglalja magában, akik:

  • Nekik van egy örökletes hajlam a cukorbetegségre.
  • A terhes több mint 35 éves.
  • A terhes túlsúlyos vagy az elhízás tényét rögzíti.
  • Korábban a terhesség bonyolult volt, vagy véletlenszerűen fejeződött be.
  • A terheseket hormonokkal kezelték a meddőségre.
  • A terhes nőnek már volt nagy gyermeke (ez jelzi a cukorbetegség látens formáját).

A terhességre vonatkozó cukorelemzés elvégzéséhez kétszer szükséges - 8-12 és 30 hétig. Ha az első adagolás során a vér cukortartalmának emelkedését rögzítették, további TSH-vizsgálatot hajtanak végre annak ellenőrzésére, hogy a hasnyálmirigy megbirkózik-e a feladatával. Jó, hogy reggel vérzel cukrot adjanak, üres gyomorra, hogy ne legyen hamis eredmény.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

A véralvadás elemzése a terhesség alatt

A koagulogramot a terhesség alatt minden férfinál el kell végezni. Ennek az elemzésnek köszönhetően kiderítheti, mennyire vérzik a vér a véralvadásban és a vérzést fiziológiailag kiküszöböli. A koagulálhatósági arányok elmozdulása súlyos szövődményeket okozhat a terhesség alatt. Tehát a trombózis tendenciája stroke-ot, szívrohamot, vén trombózist okozhat, és abortuszt is eredményezhet. Továbbá a vérrögök magas aránya befolyásolhatja a magzat egészségét - vezethet az agyi rendellenességek kialakulásához.

Terhesség alatt a koagulogramot legalább három alkalommal kell elemezni. A vérminta átadásához üres gyomorra van szükség, az utolsó étkezés nem lehet korábbi, mint 8 órája. Ha a koagulációs vizsgálatok eredményei eltérést mutatnak, szükség lehet a vér újrahasznosítására vagy további vizsgálat elvégzésére. Ha a terhes nőnek megvonalazása, májbetegsége vagy autoimmun betegségei vannak, az elemzést több mint háromszor kell megadni, még akkor is, ha a terhesség veszélyes szövődmények nélkül van.

A véralvadás normális elemzése a terhesség alatt:

  • Az APTTV értéke 17-20 s;
  • A fibrinogén fontossága - legfeljebb 6,5 g / l;
  • A lupus antikoaguláns jelentősége hiányzik;
  • A vérlemezkék száma 131-402 ezer / mkl;
  • A protrombin értéke 78-142%;
  • A trombin idő 18-25 s;
  • A D-dimer értéke 33-726 ng / ml;
  • Az antitrombin III értéke 70-115%.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

A lupus terhességi vizsgálata

A lupus terhességi vizsgálatát nem szabad elvégezni, mivel a betegség nem kimutatható formában fordulhat elő, de később jelentősen megnehezíti a terhességet. A terhesség alatt a Lupus okozhat:

  • A pre-eclampsia olyan súlyos állapot, amelyben a veseműködést befolyásolja, és a vérnyomás emelkedik.
  • A terhesség figyelmen kívül hagyása. A lupus terhességének negyedét spontán megszakítják vagy halvaszületést eredményeznek.
  • A születés előtti születés.
  • Intrauterin növekedési retardáció és magzati fejlődés.
  • Placenta trombózis. Mivel az immunrendszer konfliktus lupus kialakított nagyszámú gyümölcsöt és ez vezet, hogy csökken a méhlepény áteresztőképesség és hiányzó tápanyagokat és az oxigént a magzat.

Ha a lupus krónikus állapotban lévő terhes nők esetében megerősítést nyer, egyéni kezelési módot készítenek, amely nemcsak az anya testének támogatását szolgálja, hanem támogatja normális növekedését és fejlődését. Ha Ro és La antitesteket észlelnek egy nő vérében, ez azt jelenti, hogy a jövőbeli gyermeknek már van újszülött lupusa, kiütéssel és a vérlemezkék szintjének csökkenésével. De 3-6 hónap elteltével a betegség elhalad, de lehetséges, hogy a baba enyhe szívbetegséggel jár, amely további kezelést igényel.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Terhességi antitestek elemzése

A terhesség alatt az antitestek analízisét úgy végzik, hogy kizárják az anya és a magzat között kialakuló rhesus-konfliktus lehetőségét. Ha a jövő anyája negatív Rh-val rendelkezik, és a magzat pozitív, akkor gyakran a vetélés oka vagy a hemolítikus betegség kialakulása lesz a bababen. Sokkal jobb, hogy foglalkozzon a meghatározó rhesus vércsoport és annak megállapítására, hogy van alloim eritrogenikus antitestek a vérben, mielőtt a terhességet tervező vagy annak korai szakaszában, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy a várandós anyák. Ha a jövő anyja Rh pozitív, és a magzat negatív, akkor a terhesség nem fenyeget, és nincs oka a hemolitikus betegség kialakulásának.

Az antitestek specifikus fehérjék, amelyek némelyikének szintjét növelve hátrányosan befolyásolhatják a meg nem született gyermek egészségét. Ha az antitest tartalma nagyobb, mint 1: 4, akkor több ultrahangot kell végezni a magzat megfigyelésére. Ha az egész terhesség alatt az antitest titer nem növekszik, akkor ez előfeltétele a magzat sikeres hordozásának.

Annak ellenére, hogy terhességi antitest-tesztet ad, jobb reggel, és nem eszik túl sok zsír- és fehérjetartalmat az előestéjén. Az Rh-konfliktus tényének megerősítésekor és magas antitest titer mellett döntést hoz a terhesség speciális dohányzásáról.

A terhesség alatt végzett biokémiai analízis lehetővé teszi a várandós anya testének változását a terhesség és a korai szakaszban a rendellenességek diagnosztizálása és a probléma hatékony és helyes kezelésének biztosítása érdekében.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.