^

A koagulogram a terhesség alatt

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A koagulogram a terhességben szükséges elemzés a női test egészségi állapotának ellenőrzésére. A magzat viselkedésének folyamata különleges időszak, amely alatt a terhes nők pszichoemotikus és fizikai síkjában különböző változások következnek be.

Az egész időszak alatt egy nőnek folyamatosan különböző teszteket kell tennie, hogy tisztában legyen mindkét szervezet állapotával. Köszönjük nekik, hogy kiderülne-e, hogy van-e valami, ami fenyegeti a magzatot és a terhességet általában, és hogy minden jó a magzattal?

Az elemzések listája elég hosszú, magában foglalja a fertőző kórokozók ellenőrzését, a különböző betegségek elleni antitestek jelenlétét, valamint a szervezet gyulladásos folyamatát. Ezenkívül ismerni kell a vérrendszer állapotát. Ebből a célból több vér- és vizeletvizsgálatot (általános klinikai, biokémiai elemzés) rendelnek, amelyek közül az egyik a koagulogram a véralvadási rendszer vizsgálatához.

trusted-source[1], [2]

A terhesség alatti koagulogram megjelenítésének jelzései

Fiziológiailag azt állapítják meg, hogy a női szervezet a terhesség alatt globális változásokon esik át egy további vércsatorna kialakulása révén, amely stresszre tesz szert a szív-, érrendszeri, légzőszervi és más fontos rendszerekben.

Szintén növekvő magzati súly megfigyelt méh méretének növekedése, ami csökkenéséhez vezet árapály tüdőtérfogat jelenti „dúcoláshoz” méh nyílás, valamint a megnövelt a vese és a vénás erekben a láb véráramlása amelyek megsértik a jelenléte akadályok az útjukba formájában a méh.

A koagulogramnak a terhesség idején történő kijelölésére vonatkozó indikációk a terhes nők egyidejű jelenlétének következményei. Ez vonatkozik a varikózus betegségre, májbetegségre, vérerekre és autoimmun betegségekre. Szintén figyelembe kell venni az elvégzett sebészeti beavatkozások jelenlétét és a véralvadási rendszert befolyásoló gyógyszerek bevitelét.

Ki kapcsolódni?

Coagulogram a terhesség tervezésében

Mielőtt a pár úgy dönt, hogy egy kis emberrel tölti fel a családját, fel kell készülniük erre. Tehát a partnereknek teszteket kell benyújtaniuk a vércsoportok és az Rh faktorok kompatibilitására, a fertőzések jelenlétére, a szisztémás patológiákra és a gyulladásos megbetegedésekre.

A nő szervezetét különösen óvatosan ellenőrzik, mivel megfelelő táplálékot és magzati növekedést kell biztosítania 9 hónapig. Ehhez egy nőnek készen kell állnia, megerősítve az egészségét.

Ezenkívül a szülés után a fiatal anyának nyomon kell követnie táplálkozását és egészségét is, ha a baba szoptat. Általánosságban elemzéseket fognak folytatni sokáig.

A véralvadási rendszer tulajdonságainak meghatározásához koagulogram szükséges a terhesség tervezésében. Ez azért szükséges, mivel ez összekapcsolódik a vérrögképződés kockázatát, ami az esetleges trombózis a koszorúér artériák a szív a fejlesztési szívroham, pulmonalis ágak, valamint a hajók az agy és más erekben.

A megnövekedett trombusképződés spontán abortuszhoz és koraszüléshez vezethet. A magzat számára veszélyezteti az agy veleszületett patológiájának kialakulásának kockázatát.

A véralvadási rendszer vizsgálata nagyon fontos a terhességi tervezés szakaszában, mert ha bármilyen jogsértés történt, az orvos képes lesz a megelőzés vagy terápia megtervezésére, hogy segítse a fogantatást. Emellett a normál alvadással járó terhesség stabilabbá és szövődmények nélkül folytatódni fog.

Erősen ajánlott, hogy ezt a vizsgálatot olyan nők esetében végezzük, akik:

 • örökletes hajlamú a véralvadási rendszer rendellenességeire;
 • volt a fagyott terhesség, a spontán vetélés vagy az abortusz;
 • szenvednek szokásos vetéléstől (több terhességi vagy spontán abortusz esetén);
 • örökletes kockázatot jelent a stroke, a szívroham, a thromboembolia, a varikózis;
 • súlyos fizikai munkaerővel foglalkoznak.

Mint tudja, bármely betegség könnyebb megakadályozni, mint kezelni. Ezért a véralvadással és az eliminációval kapcsolatos problémák időben történő felderítése később biztonságosan el fog születni, szenvedni és szülni fog egy egészséges gyermek számára.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Hogyan készítsünk koagulogramot a terhesség alatt?

Minden egyes jövőbeli anyának kötelessége átadni a koagulogram analízisét, hiszen a tanulmány értékei és eredményei nagyon fontosak a sikeres terhesség és munkaerő szempontjából.

Normális terhesség esetén és a testben fellépő rendellenességek hiányában a nők azt javasolják, hogy ezt a vizsgálatot legalább a terhesség minden negyedévében végezzék el. Bizonyos esetekben az elemzés gyakrabban zajlik le - például akkor fordulhat elő, ha egy nő kardiovaszkuláris betegségben szenved.

Mielőtt folytatná az elemzést, javasoljuk, hogy a vizsgálat kezdete előtt körülbelül 10-12 órával étkezzen fel. Az élelmiszerek, gyümölcslevek, komposztok, alkohol, kávé és tea mellett tilos. Csak tiszta, nem szénsavas vizet szabad használni adalékanyagok nélkül.

Ha bármilyen gyógyszert szed, vagy egy vagy két nappal a vizsgálat előtt, akkor mindenképpen értesítse a labortechnikust és írja le a gyógyszerek összes nevét a kutatási űrlapon.

A vizsgálat megkezdése előtt ajánlott ülni egy székre, nyugodjon le, ne essen pánikba, mivel a stressz és az izomfeszültség befolyásolhatja a vizsgálat végeredményét.

Sokan a mutatók pontosságáért azonnal javasolják, mielőtt vért adnak, 150-200 ml tiszta vizet szobahőmérsékleten.

Rendszerint a koagulogram eredményeit tartalmazó formát másnap fel lehet venni.

A véralvadás jelzői a terhesség alatt

A hemostasis rendszer állapotának elemzése szükséges a koagulációs faktorok, a fibrinolízis és a vérlemezkék kölcsönhatásának értékeléséhez, amelyek komplex kontrollként a koaguláció és az antikoaguláns rendszerek egyensúlyát vizsgálják.

Még egy kis változás egy ilyen rendszerben súlyos következményekhez is vezethet, például a DIC-szindrómát. Ennek a kóros állapotnak a fejlődése alapján megszűnik a fibrin véralvadásának és feloldódásának folyamata.

A koagulogram mutatói a terhesség alatt azt is jelezhetik, hogy az antiphospholipid szindróma fejlődik, ami bármikor vezethet a terhesség megszüntetéséhez. Ennek a kórtanának egy jellegzetes megnyilvánulása a trombózis fokozott veszélye az erekben és az artériákban.

Közül az összes paramétert kell kiosztani APTT, fibrinogén szint, a jelenléte vagy hiánya a lupus antikoaguláns, vérlemezke szám, a protrombin szint, trombin idő, D-dimer, felelős a trombusképződés folyamatához a szervezetben, valamint a antitrombin III.

Lássuk, mi legyen a véralvadás mutatója a terhesség alatt.

 • A fibrinogén a globulin csoport fehérje, általában gyulladás vagy szöveti nekrózis jele. Részt vesz a véralvadás folyamatában. A fibrinogén normál indexe 2,0-4,0 g / l, és közvetlenül a munka kezdete előtt 6 g / l-re emelkedik. Közvetettül mutatja az ESR emelkedett értékeit.
 • APTTV - vérrög képződésének ideje a plazma és egyéb reagensek összekapcsolása után. Normál indikátorok - 24 és 35 másodperc között. Terhesség alatt ezek az értékek 17 másodpercre csökkenhetnek, ami nem okoz aggodalomra okot - ez csak a fibrinogén indexeinek élettani növekedésének eredménye.
 • A Lupus antikoaguláns az IgG immunglobulinok, a vérenzimek ellenanyaga. A terhesség hiányában. Ha a BA pozitív, ez jelezheti a gestosis kialakulását, ami viszont spontán abortuszhoz, placentális infarktushoz vagy a gyermek intrauterin halálához vezethet.
 • A trombin idő - mutatói a koaguláció végső stádiumának állapotát tükrözik. A TV normál értékei - 11 és 18 másodperc között.
 • A protrombin a trombin, a trombogén prekurzora. A normálérték 78 és 142% között van, ami azt jelenti, hogy a protrombin komplex aránya a plazma protrombin idejéhez viszonyítva. A prothrombin szint emelkedésével számíthat arra, hogy a placenta idő előtti elváltozása bekövetkezik.
 • Az antitrombin III olyan fehérje, amely megakadályozza a véralvadást. A normál értékek 71 és 115% közötti tartományba esnek. Ha a mutatók le vannak csökkentve, a thrombus kialakulásának kockázata növekszik. Ha nem követi az antitrombin mennyiségét, akkor hiányolhatja a spontán abortusz kockázatát vagy a placenta elégtelenség kialakulását.
 • A D-dimer egy fibrinbontó termék, amely a fibrinolitikus folyamat után marad. Ez a mutató folyamatosan növekszik a terhesség kezdetétől, ezért a munkaerő kezdetekor az értékek három vagy akár négyszer magasabbak lehetnek a kezdeti értékeknél. Ez nem tekinthető patológiának. A D-dimer normál értékei nem haladhatják meg a magas értéket, egyébként a késői gestosis, nephropathia vagy diabetes mellitus gyanúja merülhet fel.
 • A vérlemezkék olyan vérsejtek, amelyeket úgy terveztek, hogy a koaguláció folyamatát biztosítsák, és jelzik a hematopoietikus rendszer állapotát. A megakaryocyták csontvelőjében vérlemezkék képződnek. Ez a vérlemezkék alkotják a vérrög nagy részét, amely a sebben vérzéssel jön létre. A vérlemezkék normál értékei terhes nőkön - 150-380 * 10 ^ 9 / l. Az indexek enyhe csökkenése lehetséges, ami a keringő vér mennyiségének vagy a táplálkozási hiány hirtelen növekedésének tudható be. Ha a vérlemezkék szintje jelentősen és élesen csökken, akkor trombocitopéniáról beszél - túlzottan folyékony vér, amikor fennáll a vérzés és a belső vérzés veszélye.

Megfejtése véralvadási terhesség alatt kell elvégezni, orvos, mint bármely eredménye lehet a hiba, mint például a kapcsolódó vitaminhiány, hibákat diéta, krónikus betegségek, a kábítószer-használat, és így tovább. Mindez orvos biztos, hogy figyelembe vegyék az eredmények értelmezésénél a tanulmány.

A koagulogram terhességi dekódolása

Ezek a koagulogramok ötletet adnak az orvosnak a női vér állapotáról. Tehát ezen elemzés segítségével megismerheti a fibrinogén tartalom szintjét, amely terhesség idején folyamatosan emelkedik születéséig. 6 g / l normál értéket érhet el.

Az aktivált parciális tromboplasztin időtartamai a terhesség alatt kissé eltérnek, és 20 másodpercet tesznek ki, ami 10-15 másodperccel kevesebb, mint a terhesség előtt.

A koagulogramnak a terhesség alatt történő dekódolása szintén tartalmaz lupus antikoaguláns mutatóit, ami az antitestek csoportját jelzi, amelyek hozzájárulnak az APTT szintjének növekedéséhez. Normális terhesség alatt nem szabad a vérben. Megjelenésük esetén feltételezhető az autoimmun természetű szisztémás betegség, beleértve a gestózist is.

A trombin idő gyakran enyhén emelkedett a terhes nőknél, de a normálértékeknél nem lehet magasabb, mint 18 másodperc.

A hemostatikus rendszer értékelésének elemzése igen fontos indikátor - a protrombin, ami az idő előtti placenta elváltozásának veszélyét jelzi. Általában 80-140% -on belül ingadozik.

Terhesség alatt kiterjesztett koagulogram

A vérösszehúzhatóság tanulmányozása rendes és részletes lehet. A legtöbb esetben, orvosok vették igénybe a hagyományos coagulogram, amely négy paraméter: prothrombin index, APTT (aktivált parciális tromboplasztin-érték idő), a vérlemezkék számának és a fibrinogén. Ha az orvos megkérdőjelezi a koagulációs rendszer zavarását, akkor fejti ki a fejlett koagulogramot, amely a test véralvadásának teljes képét bizonyítja. Ebben az esetben nemcsak a koagulációs rendszer állapotát lehet felbecsülni, hanem a jövőben is megjósolni a funkcionalitását.

Részletes elemzést ajánlott azok számára, akik egy családi terhelt öröklődés (például, vannak olyan betegek tromboembólia, agyvérzés, szívinfarktus), valamint a nők, visszeres vagy a thrombophlebitis vagy után hosszú távú használata a hormonális fogamzásgátló készítmények.

trusted-source[7], [8], [9]

RFMC terhesség alatt

Hemosztatikus paraméterekre (oldható fibrinmonomer-komplexek - SfmC) - lehetővé teszi, hogy értékelje a szintje és aránya trombus elemek száma, amely képes növelni a tömeges trombogenezis a keringési rendszerben. Például, ez a betegség a nagy főerek trombózisával, a tüdőartéria tromboembóliájával figyelhető meg.

Az RFMC emelkedett szintje megfigyelhető a terjesztett intravaszkuláris koagulációs szindrómában szenvedő betegek vérében, ahol a véralvadás minden szakaszának hirtelen és növekvő zavarai lépnek fel. Ez például sokk állapotú, súlyos sérülésekkel, kiterjedt égési sérülésekkel, szisztémás trombózissal stb. Történik.

Coagulogram Az RMPC fokozott érzékenységgel jellemezhető, ellentétben például az etanol teszttel.

Az RFMC indexek növekedése az intravaszkuláris trombus kialakulásának fokozódó kockázatát jelzi.

Coagulogram a terhességi dekódolásban Az RFMC így néz ki:

 • egy egészséges ember esetében a normál RFMC pontszám 3,38-4,0 mg / 100 ml;
 • a terhesség alatt ennek az értéknek a növekedése kb. 3-szor.

D dimer

Mint említettük, a D-dimer a fibrinolízis terméke - egy trombus bomlása. E mutató értékelését mind a terhesség előtt, mind a terhességi folyamatban kell elvégezni.

Terhesség előtt a fibrinolízis szintjének 248 ng / ml-nek kell lennie, és nem haladhatja meg az 500 ng / ml-t.

A terhességi időszak alatt a normális indikátorok a fogalomtól függően ingadoznak.

 • I trimeszter - a szint 1,5-szeresére növekedhet (legfeljebb 750 ng / ml);
 • II trimeszter - legfeljebb 1000 ng / ml;
 • III trimeszter - legfeljebb 1500 ng / ml.

Így élettani okok miatt nő a D-dimer szint a terhes nőknél. Azonban a megengedett határértéket meghaladó érték meghaladhatja a fejlődést:

 • diabetes mellitus;
 • vese patológia;
 • késői toxikózis;
 • a máj patológiája;
 • a placenta idő előtti leválása.

A D-dimer szintjének csökkenését sokkal ritkábban tapasztalják. Az ilyen csökkenés nem jelzi semmilyen patológiát, de a legtöbb esetben a vér funkcionális koagulációs képességének alaposabb tanulmányozásának oka. Ilyen esetekben kötelező a hematológus konzultációja.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

INR

INR - a nemzetközi normalizált arány normái szerinti indikátorok - a koagulogram kiszámított értéke, amely egy adott személy protrombin idő arányát mutatja, és a normál átlagolt protrombin idő. Selejtező INR szükséges figyelemmel kísérni az állami a koagulációs rendszer kezelés alatt véralvadásgátló szerek - közvetett véralvadásgátlók (pl, Fenilin, Valfarin). Ha ilyen kezelést végeznek, az INR-t legalább háromhavonta kell ellenőrizni.

Az INR túlzott mértékű felszívódása jelezheti a vérzés kockázatát, beleértve a belső vérzést is.

Az indexek csökkenése bizonyítja az antikoaguláns kezelés elégtelen hatékonyságát, ami megerősíti a trombus kialakulásának folyamatos veszélyét.

Az INR normál indexei 0,8-1,2. Az antikoagulánsok kezelésének időszaka alatt a megengedett normálérték 2,5.

A koagulogram terhességi költsége

Napjainkig a véralvadás gyakorlatilag bármely laboratóriumban elvégezhető. Hazánkban a legnépszerűbb a laboratórium Dila, Synevo és Invitro. Meg kell határozni a homeosztázis értékelésének elemzésére vonatkozó árakat:

 • D-dimer - 120-140 g;
 • APTTV, ARTT - aktivált parciális tromboplasztin idő - 60-80 UAH;
 • Antitrombin - 45-145 g;
 • Lupus antikoaguláns - 160-400 UAH;
 • Fibrinogén - 50-110 g;
 • Trombin idő - 30-70 UAH;
 • Prothrombin teszt - 50-80 UAH;
 • telepített koagulogram - 220-840 UAH.

Ne feledje, hogy a koagulogram a terhesség alatt kötelező elemzés, és a női konzultációnak ingyenesnek kell lennie. Pontosítsa ezt a kérdést a nőgyógyászának.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.