^

Terhesség terhesség

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Hogy boldog legyen, egy nőnek tetszene. Ezért állandó küzdelem a túlzott kilogrammokkal vagy azok hiányával folyamatosan változó sikerekkel folytatódik. De amint egy nő belép az időszakba, amikor elvárja a gyermeket, az orvosok kezelik a súlyát. Ez nem üres kíváncsiság. A terhesség alatt jelentkező súlygyarapodás a terhes nők és ennek következtében a jövőbeli gyermekének egészségi állapotának egyik mutatója.

A terhesség hetek közötti súlygyarapodás

Az évek során kidolgozták a jövő anya optimális testtömeg-nyereségének pontos ütemtervét. Ez nem azt jelenti, hogy ha 50 grammot szereztünk, a terhes nő a kockázati zónába esik. A heti kiegészítés kiszámítása egyedi, és az alkotmány sajátosságaira, a terhes nő egészségi állapotára kell épülnie. De vannak átlagolt adatok is. De mielőtt a terhesség heteinek súlygyarapodását tükröző számokhoz fordulna, meg kell vizsgálni egy nő testtömegindexét (BMI). A képlet egyszerű, és nem okozhat nehézségeket.

BMI = a terhes nő testtömege / (a nő magassága méterben) 2. Ez azt jelenti, hogy a kilogrammban kifejezett súlyt a méterben vett magasság négyzetével osztják el.

Például: Magasság = 1,6 m, tömeg = 64 kg. BMI = 64 / 1,62 = 64 / 2,56 = 25

Elemezzük a kapott eredményt. Ha a számított szám a <19,8 területre esik, akkor az asszony tömegének hiánya, 19,8-ról 26,0-re - a norma,> 26,0 - a felesleges testsúly.

Az esetek többségében az első trimeszterben a várandós anya a harmadik hónap kezdetén kezd visszaszerezni. Ez befolyásolja a korai toxikózist, és a test függőségét egy új státuszra. Átlagosan ez egy-két kilogramm (a kivétel a szexuális szex, amelyet korábban szigorú diéta követett).

A toborzás intenzitása a második trimeszterben növekszik, és hetente 250-300 g-ig ajánlott. Például a 23 hetes terhesség 8 kg-ig (a terhesség kezdetétől) nőhet, a gyümölcse pedig körülbelül 480 gramm.

A testtömeg normál megengedett növekedése a kezdeti értéktől a 29. Hétig nyolc-tíz kilogramm.

A súlyellenőrzést el kell indítani attól a pillanattól kezdve, amikor a nő megtudta "érdekes pozícióját" - ez lesz a mérés kiindulópontja. A terhességi szülész-nőgyógyász megfigyelése azt javasolja, hogy "osztályok" indítsanak notebookot vagy jegyzetfüzetet, ahol a terhes nő leírja az indexeit.

A csecsemő teljes ellátásának időtartama alatt a jövő anya legfeljebb 10-12 kilogrammot gyűjthet.

Súlygyarapodás 20 hetes terhesség alatt

Kilenc hónapig tartó csecsemő esetében a nő testsúlya normál áramlás mellett 8-12 kg-mal nő. De ez nem jelenti azt, hogy az első hónapokban egy nő kettőt tehet, és a születés előtt étkezni tud, és a szülészet idején a szükséges 12 kg szükséges. A tömeggyártás ütemtervének ajánlott ütemezését be kell tartani heteken át.

A terhesség alatt a jövő anyja súlya:

 • A csecsemő súlyától: maga a magzat tömege, a magzatvíz és a placenta.
 • Maga a nő tömegéből is fel kell jegyeznünk, hogy a méh és az emlőmirigyek növekednek. Növelje a keringő vér, zsíros réteg mennyiségét, a szervezet késlelteti a vizet.

A terhesség egész ideje alatt a testtömeg-növekedés egyenetlen. A terhességi kor növekedésével nő a növekedési ráta. A kifejezés első felében (legfeljebb 20 hétig) a magzat kismértékben növekszik, a második felét a növekedési ütem növekedése jelzi - a baba egyre nagyobb súlyt kap.

A 20. Hét közepén a terhesség és a csúcs pillanat a növekedés a testtömeg a gyermek és az anya. Idővel a magzat súlya nő, és a placenta esik. A periódus közepén a magzatvíz mennyisége körülbelül 300 ml (a 30. Héten ez a szám 600 ml-re, 35-ről egy literre emelkedik, majd némileg csökken a növekedési ütem). A jövő ember maga körülbelül 300 gramm súlyú és 25 cm hosszú.

A terhesség 20. Hetében jelentkező súlygyarapodás a terhesség első felében a méh súlyának növekedését jelenti, majd csak az izomszövet rostjainak nyújtásával térfogatokat gyűjt, a súly változatlan marad.

A vérkeringés térfogata tovább nő a terhesség egész ideje alatt. Az etetésre való felkészülés során az emlőmirigyek a mirigyek reproduktív tulajdonságainak és a zsíros lerakódások növekedésének köszönhetően megnövekszik.

A testsúlynövekedés normál esetben 3-6 kg között van (a nő BMI-jétől függően).

Súlygyarapodás a terhesség 23 hetében

A koncepció óta több mint 5 hónap telt el. A hasfájás markánsan lekerekített. A gyümölcs erre az időre hozzáadott és a növekedés (legfeljebb 30 cm) és a tömeg - körülbelül 0,5 kg. Az agy tízszeresére nőtt (tömege 20-25 g), ezért fontos, hogy folyamatosan biztosítsák a szükséges oxigénmennyiséget a magzat placentájában. A 23. Héten a magzat teljesen kialakul és gyakorlatilag kifejlődött.

Ebben az időszakban a várandós anya érezni fogja a súlyát, ami némi fizikai és érzelmi kényelmetlenséget okoz:

 • Van fejfájás.
 • Duzzanatokat.
 • Átalanság.
 • Fokozott stressz a gerincen és az ízületeken, ami fájdalom megjelenéséhez vezet.
 • Légszomj.

A terhesség 23 hetes súlygyarapodása normális, ha a nő a fogantatás pillanatától 4 - 7 kg-ig nyer. A nagyobb eltérés ebben az irányban vagy a másik irányban figyelmeztetnie kell a szülést és a kezelőorvosát. Sürgősen megtalálni és megszüntetni az ilyen eltérés okát.

Súlygyarapodás a 26 hetes terhesség alatt

Normál terhességi terhesség esetén a napi súlygyarapodás a 26 hetes terhességben 150 gramm. Ennek megfelelően a nõk ez idõ alatt 5-9 kg súlyúvá válhatnak. Az ilyen számok eredményei alapvetően a fetoplaciens rendszert eredményezik. Ennek köszönhetően az asszony nyugodtan kiszabadítja a súlyt a szállítás után.

A fetoplacentális rendszer tömege:

 • A jövő gyermek súlya 2,5 kg-tól 4 kg-ig terjed.
 • A gyerekek helye - 0,5 - 0,6 kg.
 • A magzatvíz folyadék 1 - 1,5 liter.
 • A méh izomszövetének és a széles vascularizációnak a proliferációját egész kilogrammra egészíti ki.
 • A szoptató anyák emlőmirigyének növekedése akár fél kilogramm is lehet.
 • A szivattyúzott vér térfogatának növekedése (szülészeti viselkedéssel, a terhes nők 0,3-0,5 literre veszítenek).

Ez a kilogramm a súlygyarapodás élettani színvonalát jelenti, amely a magzat teljes kifejlődéséhez és hordozásához szükséges, és a születés után is elmúlik.

Kórbonctani eset esetén (ha a súlyt túl gyorsan beírják, vagy éppen ellenkezőleg, hiány van), az anya teste nem képes harmonikus feltételeket teremteni a normális terhességi folyamathoz. Ettől kezdve a gyermek szenved, aztán a nő maga.

A tömeges toborzás a 26. Héten nagy magzatról (az újszülött súlya legalább 4 kg) és a felesleges folyadék (ödéma) felhalmozódásáról szól a szövetrétegekben.

Egy nagy gyerek, egy hős. A 4 kg-nál nagyobb magzatoknál a születési csatornán áthaladó sérülések kockázata nő az újszülöttnél, és a szülést szenvedő anya szenved. Ebben az esetben a császármetszés valószínűsége magas. Ezért a 26. Hét skáláján feltüntetett számot speciálisan ellenőrizni kell. Attól függ, hogy a várandós nő szült-e vagy sebészi segítségre fog fordulni.

De gyakran a puffadtság és a masszív többletek jelzik a terhesség kóros szövődményét, amelyet csak szakember határozhat meg. Az egyik komplikáció:

 • Gestosis (late toxicosis). Veszélyes patológia, amelynek legrosszabb következménye lehet a csecsemő elvesztése, sőt a szülésben lévő nő halála is.
 • Az emelkedett artériás nyomás, amely képes lökést okozni.
 • És mások.

A terhes nők számának jelentős növekedésével a napi ürítési napokat kell betartani (napi folyadékmennyiség - legfeljebb 2 liter, csökkenti a só bevitelét), de ezeket orvosi rend szerint és felügyelet alatt kell tartani. Ezzel a tünetekkel a vérnyomást naponta többször megfigyelni kell. Az ilyen kockázati csoportba tartozó nők nagyobb valószínűséggel vesznek vizeletvizsgálatokat, mint a többi várandós nő.

Súlycsökkenés esetén előfordulhat, hogy a magzati képződés késlekedik vagy teljesen megáll. Ennek oka az alacsony súly és az alacsony víz (csökkent mennyiségű magzatvíz), valamint a krónikus betegségek a belső szervek a nő. Határozza meg a hiba okát, ha lehetséges, tegye meg a megfelelő intézkedéseket.

A fentiekből következtetéseket levonva szükséges megérteni, hogy a súlyt folyamatosan, a terhesség első napjától az utolsó napig kell mérni.

Súlygyarapodás a terhesség 29. Hetében

A 29 hetes korban a csecsemő súlya már körülbelül egynegyed kilogramm. A gyermek hossza kb. 37 cm, a test arányai változóak. A csontváz rész erősödik, szubkután zsírréteg jelenik meg. A terhesség 29. Hetében a súlygyarapodás már jelentős, és 6 és 10 kg között van (normál terhességi szakaszon). Ugyanakkor anyám már érezte ezt a súlyt magára.

 • Légszomjat lát.
 • A terhes még egy kis terheléssel gyorsan elfárad.
 • Az ízületek, a kötőszövetek és a gerinc terhelése nő, a fájdalom a hát alsó részén jelentkezik.
 • Problémák a "WC-vel": székrekedés és gyakori vágy a vizelésre.
 • A horkolás az alvás során történik.

Ha a nyereség túlzott - a tünetek súlyosbodnak. Ezeknek a következményeknek a minimálisra csökkentése érdekében a terhes nőnek be kell állítania napi szokásait és táplálkozását. Több pihenés, de ne feküdjön a kanapén, hanem látogasson el a szabadba, amely a fizikai tevékenységet friss levegővel ötvözi.

A jövendő anya alvásakor ezen a fogalomon csak egy oldalon lehet. Ebben a helyzetben a terhes nő belső szervezetei a legkevesebb terhelésen mennek keresztül.

Az étrendnek el kell távolítania ezeket a termékeket:

 • Hüvelyesek.
 • Teljes tej.
 • Zsíros étel.
 • Szőlő.
 • Friss káposzta.
 • Határozza meg az éles és sós ételeket.
 • Sütemények és sütemények.

Távolítson el mindent, ami székrekedést és gyomorégést okozhat.

Az első számú termék a normális testsúlygyarapodáshoz a 29. Héten a terhesség alatt:

 • Rántott nyers sárgarépa almával.
 • Savanyú tejtermékek.
 • Szárított gyümölcsök, különösen a szilva.
 • Olíva, kukorica, lenmagolaj.
 • Megfelelő mennyiségű tiszta víz.

A terhességi súlygyarapodás mértéke

Az első tíz hétben általában nem nő a jövő anya mennyisége. Ez az az időszak, amikor a női test új státust "asszimilál". Gyakori korai toxikózisos esetek, amelyek nagyobb valószínűséggel dolgoznak egy cseppnél, mintsem egy kilogramm készlet. És csak később, a terhes nő elkezd nőni. A terhesség alatt az első trimeszterben a súlygyarapodás hozzávetőleges aránya 1-2 kilogramm. A jövőbeli anya maximális növekedése a második és a harmadik trimeszterben jelentkezik. Hosszúságú mérlegük minden héten 250-300 g-os értéket mutat, mint az előző hét nap.

Különösen figyeli a terhesség szülész-nőgyógyász érdekli az utolsó trimeszterben. Prikidochno, az orvos határozza meg a hetes növekedési sebességet a súlyos nő a nő aránya: minden 10 cm magassága - 22 gramm kiegészítés. Például egy nő magassága 160 cm, az adagolás mértéke legfeljebb 352 gramm, magassága 185 cm - 400 gramm.

Minden egyes nő egyedi, ezért "kezelni kell a pulzust", a terhes nő súlyát az orvos minden látogatása során ellenőrzik, és beírják az átváltási kártyájára. Nem lesz felesleges, ha súlyát ellenőrzik és otthon függetlenül. A mérések tisztasága érdekében reggel kell állnia a mérlegen, üres gyomorban és ugyanabban a ruhában.

Érinti ezt a paramétert és a nő születési korát: annál idősebb, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy többet nyerjen. Fontos a terhes nő kezdeti tömege, genetikai összetétele: a lehangosság vagy a kövérség iránti elszántság. Nem paradox, minél rosszabb volt a fogantatás előtt, annál jobban képes a terhességre, a test a kilogramm "hiányosságát" pótolja. Érinti a végső számot és a magzatok számát, amelyeket a terhes visel: ikrek, hármasok, adják hozzá grammjaikat az anya kilogrammjaihoz.

Terhesség alatt a teljes súlygyarapodás

Az egyes nők számaiban bekövetkező változások szigorúan egyediek. Mindazonáltal a terhesség normatív általános növekedése a 7-16 kg-os határértékek közé esik. Ha egy nő alkotmányosan kapcsolatban van az aszténikával (vékony), akkor a teljes terhesség alatt 12-16 kg-ig könnyedén hozzáadhat, miközben ő és a baba nagyszerűen érezni fogják magukat. A buja formák (hiperstenikus) iránti hajlam esetén az adagolás sebessége a 7-10 kg-os határértékek közé esik. Ha a terhes nő normostikus, súlya ideális esetben nagyobb lehet a teljes csecsemőnél 10-14 kg-mal.

A kilogrammok kb.

 • A baba kb. 3 kg 500 gr.
 • A placenta kb. 0,7 kg
 • A magzatvíz némileg kevesebb, mint kilogramm (≈0,9 kg).
 • Uterus ≈ 1 kg.
 • Az emlőmirigyek mennyiségének növelése - 400-500 gr.
 • A vérplazma mennyiségének növekedése 1,2-1,5 liter.
 • A sejtfolyadék térfogatának növekedése - 1,4 - 2,7 liter.
 • A zsírszövet növekedése 2,2-3 kg.

Természetesen ezek átlagos statisztikai értékek, és megengedhető határok között változhatnak. A növekedés szükséges értékének kiszámítása kiváló lehetőség egy terhes nő számára, hogy önállóan figyelje a testsúlyát, és szükség esetén módosítsa (táplálkozás, mérsékelt fizikai aktivitás, napi adagolás).

Nem feltétlenül tisztázni kell, hogy a szabályozások által kifejtett súlya a legkönnyebben visszaállítható a szállítás után. Elég csak a megfelelő táplálkozás és az egészségjavító gimnasztika komplexuma.

Patológiai súlygyarapodás terhesség alatt

Miért, a terhesség megfigyelésénél a szülész-nőgyógyász ilyen fontos szerepet tulajdonít a testtömeg hozzáadásának? Még most is hallhatod az anyák, a nagymamák és a barátnők tanácsát, hogy ha terhes vagy - akkor most két (vagy három - ikre) enni kell. Az orvosok kategorikusan nem értenek egyet. Ez a kilogramm és a legnehezebb elveszíteni egy nőt a szülésben a gyermek születése után. De ne menj a másik szélsőségbe, amikor az alak megmentése érdekében a nő egyszerűen alultáplált. A terhesség patológiás növekedése bármelyik megnyilvánulásában elfogadhatatlan.

Ha egy terhes nő szabályozza a mérlegek manőverező nyilát, és megsérti magát a táplálkozásban, akkor a baba is kevesebb vitamint kap, mikrotápanyagot. A jövőbeli anya erejének általános csökkenése a magzat oxigénhiányát idézi elő, ami hypoxia, placenta abortusz és vetélés (koraszülés) kialakulásához vezethet. A legjobb esetben a baba gyenge, kicsi lesz.

Abban az esetben, fokozott kóros súlygyarapodás a terhesség alatt - nő kockázatok felhalmoz egy cukorbetegség, ugyanakkor rendkívüli mértékben megnő a terhelés a gerinc és az ízületek, gyakran megfigyelhető visszerek, vannak fájdalmak az alhasi és a keresztcsont, ami szintén nem tesz hozzá az egészségre. Túlzott súlyt lehet mondani a jövőbeli anya organizmusának egészségtelen állapotáról, és egy lehetséges késői toxikózis mutatója lehet.

A terhes nők, akik ésszerű határokon belül visszakaptak, sokkal könnyebben tolerálják a csecsemő terhességi időszakát, és a szülészeti ellátás is könnyebb. A halott születésű gyermekek aránya és az ilyen anyák vetélése jelentősen alacsonyabb, mint más kategóriákban.

Nagyobb súlygyarapodás a terhesség alatt

A súly patológiája minden helyzetben meglehetősen veszélyes probléma. A csecsemő viselése esetén nemcsak az anyára, hanem a születendő gyermekeire is kiterjed. A súlyos terhességi súlycsökkenés a toxikózis jele lehet, amely idő előtti születéskor vagy vetéléssé válik, egy nő egészségét és életét is veszélyezteti.

Néhány túlsúly kapcsolódó jelenlétében nagy víz duzzanat vagy nagy túlsúlyos járhat korai szakaszában a cukorbetegség, ahol problémák vannak izomaktivitás kezd súlyosbít nehézlégzés, érzi hiány levegőt. Az ödéma nem csak az alsó végtagokat, hanem a kézfejeket, az alsó hasrészt is. További problémák vannak:

 • Fokozott kifáradás.
 • Ingerlékenység.
 • Magas vérnyomás.
 • Nemcsak ödéma, hanem fájdalom jelentkezik a borjú izmokban és hátul.
 • A lábakban stagnáló jelenségek mutatnak ki, amelyek súlyosbítják vagy megrongálják a varikózis kialakulását.

Egy különösen összetett patológiával előzetesen elkezd hámlasztani a placentát, ami a magzat vagy a vetélés elhalványulását idézi elő.

A megnövekedett súly nemcsak a zsírszövet növekedése, hanem a szövetrétegek véráramából való kiáramlása miatt is kijelölhető, ami ödéma formájában jelenik meg, ami kezdetben nem is észrevehető.

Gyakran előfordul, hogy a puffadás közelebb áll a szüléshez, amit sok anya normának érzékel, de ezt az eltérést a 23. Hét határozza meg. A patológia oka az anyai szervezet élettani átalakulása, és ha a terhesség előtti nők veseelégtelenségben és szívproblémákban szenvednek, az ödéma e szervek reakciója egy új terhelésnek.

A fent leírt jellemzők kombinációja súlyosabb betegséget - gestózist (a késői terhesség mérgezését) jelezheti. Ezt az érrendszeri betegséget a vese, a szív és az érrendszer működése, a jövő anyai agyi edének hibája jellemzi. Ezért, még a legkisebb gyanú esetén, a terhes asszonynak sürgős kórházi ellátása van. A kezelésre és rehabilitációra több mint egy hét lehet.

Ha megismerjük a legnagyobb erősítés a terhesség szülész - nőgyógyász, elsősorban, ki kell zárni a preeclampsia, majd foglalkozik a másik oka a súlygyarapodás. A testsúly növekedhet, és egy zsíros anyag rovására, amely bonyolítja a gyerek viselkedését.

 • A gerinc és így a kitett terhelésnek van kitéve, és a további súly csak súlyosbítja az ilyen pozíciót. Ugyanakkor a szokásos súlypont megváltozik, és további problémákat vet fel. Vannak fájdalmak a hátán.
 • Az osteochondrosis súlyosbodik.
 • Van fejfájás.
 • A csigolyaközi lemezek kiterjedése megfigyelhető.
 • A thrombosis fokozott kockázata.

Ezért, ha a válaszadó csak egy gyermek születését tervezi és buja formák hordozója, akkor érdemes megfontolni, hogy mit olvastak, és egy-három kilóról dobtak le. Így a jövő anyja megszabadul sok probléma ellen a baba viselése és a születés során.

Ha a túlsúly problémája a terhesség előtt fennállt, ne gondoljon arra, hogy mindent meg kell tennie, hogy többé ne nyerjen fontot. Végül is a "szerzett" zsírréteg összetétele és mutatói a terhesség alatt jelentősen különböznek a nõ megtakarításaitól, amelyek nincsenek pozícióban. Mindenesetre a terhesség nem a kísérletek ideje, és ezt a problémát egy táplálkozási szakemberrel együtt kell megoldani.

El kell távolítani a zsíros ételekből, majonézből, gyorséttermekből a diétájából. Az étellel kevesebb kalóriatartalmú, de nem lehet rosszabb a táplálkozás és a vitaminok és ásványi anyagok teljessége. Szükséges a revízió és a napi rutinod: növelni a motoros tevékenységet, hosszabb sétákat tenni a természetben.

Éppen ezért a szülész-nőgyógyász gondosan ellenőrzi a kórházak hozzáadását.

Kis súlygyarapodás a terhesség alatt

Mindenhol az "arany átlag" előnyös. Nem csak a nagy problémák merülnek fel az elhízás jeleit mutató nőknél, de a terhesség alatt a súlycsökkenés nem kecsegtet.

Egy kis növekedés azt mutatja, hogy a magzati szervezet nem kap elegendő tápanyagot a fejlődéshez, ami akadályozza az összes folyamatot. Ha nem találja meg a szükséges mennyiségű tápanyagot, a magzat elkezdi húzni őket az anya testéről. Ezért szükséges szakember (szülész és táplálkozási szakember) konzultálnia. Talán elegendő lesz csak az élelmiszerek beállításához, bevonni a magas kalóriatartalmú termékeket, növelni a zsírok fogyasztását - az energiaforrást. Az ételben szükséges az étvágyat stimuláló termékek (pl. Csírázott búza - vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek erős tárolása) bevezetését. Az ételt fel kell osztani és gyakran (öt-hat étkezés naponta).

A terhesség egész időtartamára egy ilyen nőnek legalább 11 kg-nak kell lennie, máskülönben kockázatot jelenthet a 2 kg-nál kisebb súlyú koraszülött születésére. Ezért mindent meg kell tenni a súlycsökkenés növelése érdekében a 11 és 16 kg közötti tartományban.

Nagyon fontos annak meghatározása, hogy miért nő a terhes nők súlya a norma által ajánlottnál lassabban. Nem lehet csak az alultápláltság, hanem az örökletes hajlam, a fizikai és mentális betegségek is.

Terhesség terhességének kiszámítása

A terhes nő testtömegének növekedése közvetlenül függ a kezdeti fizikai paraméterektől. Amint a fentiekben írtuk, annak érdekében, hogy kiszámítsuk a súlygyarapodást a terhesség alatt és meghatározzuk a terhesség idejétől függően a javasolt testsúlygyarapodást, először meg kell találnunk egy testtömegindexet. A képlet elég egyszerű: a test kezdeti tömegét egy méter négyzetméteres növekedési négyzetre kell osztani. Ideális esetben ez a szám 20-26 közötti tartományba esik.

 • Ha a BMI 18,5 alatt van - kimerültség - ez jelentős problémákat jelez.
 • A BMI a számítás során 18,5 és 19,8 között volt enyhe kimerültségi fokon.
 • Az ITM 19.8 - 26 a norma.
 • BMI - 26 - 30 enyhe elhízás.
 • A testtömeg-index meghaladja az elhízást.

Például vegye figyelembe a paramétereket: súly = 79,6 kg, magasság = 1,82 m.

Ezért a BMI - 79,6 / 1,822 = 23,5 - a norma. Most még mindig az ajánlás táblázatába kell fordulnia. Látható, hogy minél alacsonyabb a jövő anya testének indexe, annál több kilogramm nyerhet mind a kilenc hónap alatt.

trusted-source[1], [2], [3]

Terhességi súlygyarapodás

A modern technológiai társadalomban általában túlsúlyos a túlsúly és általában a terhesség alatt a súlygyarapodás keresése. Annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse a jövőbeli baba fejlődését és egészségét, valamint a szülés után a leggyorsabb helyreállítást, érdemes meghallgatni az orvos ajánlásait és gondosan figyelni a súlyának növekedését.

A terhesség alatt jelentkező súlygyarapodás alábbi táblázata lehetővé teszi a normatív indexek egyszerű navigálását, és ha szükséges, állítsa be étrendjét.

Terhesség, hetek

Növekedési ráta, kg

A BMI a 19,8
asthenics alatt van

IMT 19,8 - 26,0
szabvány

BMI felett 26,0, hipersztén

2

0.5

0.5

0.5

4

0.9

0.7

0.5

6

1.4

1.0

0.6

8

1.6

1.2

0.7

10

1.8

1.3

0.8

12

2.0

1.5

0.9

14

2.7

1.9

1.0

16

3.2

2.3

1.4

18

4.5

3.6

2.3

20

5.4

4.8

2.9

22

6.8

5.7

3.4

24

7.7

6.4

3.9

26

8.6

7.7

5.0

28

9.8

8.2

5.4

30

10.2

9.1

5.9

32

11.3

10.0

6.4

34

12.5

10.9

7.3

36

13.6

11.8

7.9

38

14.5

12.7

8.6

40

15.2

13.6

9.1

Határozza meg a súlygyarapodást a terhesség alatt

Minden terhesség hasonlóan hasonlít egymáshoz, éppúgy, mint egyénileg. De az évek során kidolgozták a kanonokat, amelyek lehetővé teszik, hogy terhes és önállóan irányítsa magát, meghatározva, hogy a terhessége mennyire a normáknak felel meg. Ez nem szeszély, mert minden eltérés képes a helyrehozhatatlan károsodást okozni a magzatnak. Ezért a testsúly heti ellenőrzése - az egészség és az anya komoly mutatói, valamint a jövőbeli baba.

A súlygyarapodás ütemezése a magzat terhessége alatt közvetlenül attól függ, hogy mennyire korrigált anyja. A terhes nő súlya nemcsak a meg nem született gyermek teherét, hanem a méhlepényt, a magzatvizet, a méh és az emlőmirigy növekedését is magában foglalja.

E paraméterek összesítéséből beszerezzük a hozzáadott kilogramok számát:

 • Az első hónapban a testtömeg növekedése (ha a terhes nőnek nincs mérgező hatása) - hetente 175 g.
 • A szervezet szerkezetátalakításával kapcsolatban a terhesség második hónapjában a nő növekedési üteme kissé csökken - 125 gramm egy héten belül.
 • A harmadik hónapot a legalacsonyabb növekedés jellemzi - mindössze 75 g / hét.
 • A negyedik hónap - tömeges növekedés - 200 g / hét.
 • Az ötödik hónap - a terhes nő csúcsértéke - körülbelül 600 g / hét.
 • A hatodik hónap - a növekedési ráta kissé csökkent 400 grammra a következő hetekben.
 • A hetedik és a kilencedik hónap között (a szállítás előtt) a súlygyarapodás stabilizálódik, és 450 gramm egy hétig.

Az átlagos növekedési ütemterv a terhesség és a kisebb eltérések tőle természetesek és összefüggenek az egyéniség minden nő, az ő alkotmánya és fiziológiája.

Terhességi ikrek súlygyarapodása

A magzat teljes kifejlődésének egyik fontos kritériuma az anyja kilogrammjának normális adagolása. Eddig nem volt probléma, hogy olyan grafikákat vagy táblákat találjunk, amelyek lehetővé teszik számodra a várandós nő testtömegének becslését, a normától való eltérés kiszámításához. De ez egy monoton terhesség. És mi van, ha az ultrahang ikereket mutatott? Itt az orvosok véleménye kicsit változik.

Néhányan úgy vélik, hogy nincs különbség az egy- vagy kétpárti terhesség esetében, és a nőnek be kell tartania a súlygyarapodás klasszikus ütemezését.

Mások véleménye szerint a terhességi testtömeg-növekedés nagyobb és 15-20 kg lehet. Az asztémiás alakzat jövőbeli anyja kívánatos 20 kg-os felépüléssel, hipersztén típusú - 15 kg-mal. A számítás nagyon egyszerű. Az újszülöttek teljes súlya körülbelül három kilogramm. Ezért egy két gyermeket nevelő nő összesen több kilogrammja, legalábbis ez a 3 kg-nak nagyobbnak kell lennie egyetlen terhességtől (de nem szabad megfeledkezni a további magzatvíz és még egy "babaülés" tömegéről).

Az első trimeszterben nem szabad megengedni a testsúlycsökkenést, és a terhesség második trimesztere alatt heti 650 gramm növekedést kell tartania. Ha nem tartják be a növekedés ütemét, beszélhetünk a jövőbeli nő alultápláltságáról a munkaerőpiacon, vagy túl nagy energiafogyasztásról. Ugyanakkor érdemes felülvizsgálni az étrendet azzal, hogy több kalóriás ételt vezet be, és növeli azt az időt, amelyet egy nő tölteni fog a pihenésre. Ha a hozzáadott kilogramm kissé meghaladja a normát, éppen ellenkezőleg, az élelmiszer kalóriatartalmának csökkentése (vitaminok és nyomelemek elvesztése nélkül), és aktiválni kell a napi rendszert.

Napi súlygyarapodás terhesség alatt

A szülész-nőgyógyász nem fogja megmondani, hogy mi a normális napi súlygyarapodás a terhesség alatt. Végtére is, az élet nem irányítható egyértelmű keretbe. És ha a normán belül egy hétig tartó terhesség 450 grammot kap (átlagosan körülbelül 60 gramm naponta), ez nem jelenti azt, hogy minden nap ellenállniuk kell ezeknek a grammoknak. Ha ünnepi asztalt rendeznek - miért ne kérdezd magad valami finom ízzel. A legfontosabb dolog azután, hogy (az orvos ajánlása és felügyelete alatt) a kirakodási napokat.

A tehermentesítés a terhesség alatt nem teszi lehetővé a szigorú étrendet. Ez magában foglalja az ételek kalóriatartalmának csökkentését anélkül, hogy csökkentené a táplálkozási állapotukat és a bőséges ivást. Ezért ne harcolj magadonként a terhesség alatt a napi nyereség kilogrammja alatt, elegendő a heti mérlegeléshez. Kivételt lehet tenni, ha a jövő anyja "nyugodt" és "megengedte magát".

Egy nő készen áll arra, hogy anya legyen. Sokan úgy vélik, hogy ebben az időszakban kettőt kell enni, hogy mind a lány, mind a baba elégséges legyen. Ez nem helyes. Ne menj más szélsőséges helyzetbe: szigorú étrend nem megengedett ebben az időszakban. De az étrend felülvizsgálata nemcsak lehetséges, hanem szükséges is. Végül is, a terhesség alatt jelentkező súlygyarapodás könnyebben szabályozható, mint azoknak a szövődményeknek a megállítása, amelyek "kóros" testsúlyt kelthetnek. A fogantatás pillanatától kezdve a jövő édesanyja nemcsak önmagáért felelős, hanem a meg nem született gyermek életéért és egészségéért is.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.