^

A terhesség harmadik szűrése

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terhesség harmadik vizsgálatát (a magzat ultrahangvizsgálatát) - valamint az első kettőt - a magzati fejlődés fiziológiás elvárásoknak való megfelelésének meghatározására végzik.

Sajnos senki sem mentes a normák megsértéséig, de a mai napig az orvostudomány képes meghatározni a magzat veleszületett rendellenességek jelenlétét, valamint azonosítani a születés előtti gyermek fejlődésében a terhesség alatt felmerülő különböző eltéréseket. Ezt a feladatot a szülés előtti (szülés előtti) diagnosztikával - biokémiai és ultrahangos szűrésekkel oldják meg, amelyeket különböző terhességi időszakokban végzik.

A biokémiai szűrést az első és második trimeszterben végezzük - a terhesség 11-13. És 16-18. Szülési hetekén. Célja, hogy azonosítsa az egyes genetikailag meghatározott hibák magzati fejlődését. A terhes nők ultrahangvizsgálatának háromszor kell megtörténnie. Az első alkalommal - a 10. és 14. Héten, a második - a 20. és 24. Hét között.

A terhesség harmadik vizsgálata (a magzat ultrahangvizsgálata) 30-32 héten keresztül történik.

Ki kapcsolódni?

A harmadik terhességi szűrés feltételei

A biokémiai és ultrahangos szűrések specifikus kifejezéseit nem véletlenül választották meg, hanem azt a tényt keltik, hogy ezek a körülmények azt hordozzák a gyermeket, hogy a méhen belüli fejlődés legfontosabb változásai folynak. Így befejeződik a magzati szervrendszerek alapképzete a 10-11. Héten, és az embrionális időszak terhessége belép a magzatba, ami a gyermek születéséig tart.

Biokémiai szűrés (vérvizsgálat), egy terhes nő tartanak, ha fennáll a kockázata, amelynek a gyermek Down-szindróma, Edwards szindróma, vagy a velőcső (spina bifida, anencephalia, hydrocephalus). Ez a csoport az orvosok nő, terhes lett először 35 évesen vagy annál idősebb, jelenléte genetikai betegség közeli rokonok közötti, korábbi szülések a beteg gyermekek, valamint ismételt spontán vetélés (abortusz szokásos) a nők. A biokémiai szűrést az emberi korion gonadotropin, alfa-fetoprotein és szabad ösztriol vérszintjének vizsgálatával végezzük. Ezeknek az elemzéseknek a adatai elég nagyfokú megbízhatósággal lehetővé teszik annak megállapítását, hogy fennáll-e a gyermek patológiáinak megjelenése.

A magzat szerkezeti rendellenességeinek ultrahangos vizsgálata elsősorban az ultrahang használatáról szól a terhesség második trimeszterében. Például a Down-szindróma veszélyét a magzat nyakörvének vastagsága tárja fel.

A veszélyeztetett nők ultrahangos szűrések, amelyeket a terhesség alatt háromszor végeznek el. Konkrétan a harmadik szűrés a terhesség annak a ténynek köszönhető, hogy ezen időszak alatt - a 30-32 hetes - jelentősen növeli a méretét és súlyát a magzat, aktívan növekvő a fejét és a megnövekedett agy tömege, a tüdőt sűrített bőrt fejlesztettek intenzíven, és képződött szubkután zsírszövet. A magzatvíz mennyisége nő a méhben, és 31-32 héten át a gyermek fejjel lefelé fordítja a helyzetet - fiziológiailag normális megjelenést.

A harmadik terhességi szűrés normája

A jövőbeli gyermek biometrikus adatainak ultrahangos felmérése céljából a magzat átlagos fizikai és fiziológiai paramétereinek speciális táblázatait alakították ki minden terhességi időszakra.

A harmadik terhességi szűrés normája a következő:

  • a magzat hossza (növekedés): 39,9 cm (30 hetes terhesség), 41,1 cm (31 hét), 42,3 cm (32 hét);
  • súly: 1636 g (30 hetes terhesség), 1779 (31 hét), 1930 (32 hét);
  • a magzatfej biparietális mérete (a fejléc a parietális tubercles közötti távolság alapján): 78 mm (30 hetes terhesség), 80 mm (31 hét), 82 mm (32 hét);
  • a koponya kerületén: 234 mm (30 hetes terhesség), 240 mm (31 hét), 246 mm (32 hét);
  • Mellkasi átmérő: 79 mm (30 hetes terhesség), 81 mm (31 hét), 83 mm (32 hét);
  • Hasengés: 89 mm (30 hetes terhesség), 93 mm (31 hét), 97 mm (32 hét);
  • comb hosszúsága: 59 mm (30 hét), 61 mm (31 hét), 63 mm (32 hét).

A magzat hasabbrendűségének növekedése fejéhez és mellkasához képest a placenta megvastagodásának hátterében az újszülött hemolitikus betegségének egyértelmű jeleire utal. Ez a kórtörténet az anya és a magzat vérének Rh-réz-inkompatibilitása, és a vörösvérsejtek elpusztításában fejeződik ki a gyermek vérében mind a születés előtt, mind a születés után.

Ezenkívül a szakértők arra utalnak, hogy az átlagos index a gyomorszélen vagy a magzati májelégtelenség jeleire utal, vagy az aszciták jeleire - a folyadék felhalmozódására a hasüregben.

A combcsont hosszúsága szintén a terhesség harmadik ultrahangos szűrésének fontos paramétere. Ezzel meg lehet ítélni a végtagok hosszát, és ennek a mutatónak az alacsonyabb értékével (a normához és más biometrikus adatokhoz képest) megalapozottan feltételezhető, hogy a gyermek nanizmussal rendelkezik, vagyis a törpök növekedése. Ez a rendellenesség összefügg a magzati hipofízis zavarával és a növekedési hormon hiányosságával (szomatotropin).

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a világ minden tájáról származó nők évente született gyermekek legfeljebb 6% -ának van bizonyos veleszületett rendellenesség. A veleszületett patológiás gyermek születésének kockázatát meghatározó meglévő megelőző módszerek a terhesség alatt végzett szűrések, beleértve a harmadik terhességi szűrést is.

A terhesség harmadik szűrőjének mutatói

Mutatók a harmadik szűrés a terhesség alatt - a vizsgálat során ultrahang - alapot nyújt státusának értékelésekor és mértéke a magzat fejlődése, a motoros aktivitás és helyzetét a méh (previa), valamint következtetéseket levonni az állam a méhlepényen.

A harmadik ultrahang szűrés a terhesség alatt képes kimutatni megsértése placenta funkciók - méhlepény-elégtelenség, amely olyan tényező fenyegeti a normális fejlődését a magzat. A vizsgáló terhes a késő második vagy korai harmadik trimeszterében felfedheti aránytalan magzati növekedés: lag hosszának testtömeg, méreteltérési a has és a középső mellkasi normák (jelezve a késedelem máj fejlesztési) stb

A harmadik ultrahang szűrés során egy különleges képlet határozza meg a magzatvíz mennyiségét. A patológiásan megnövekedett térfogatuk lehet a magzat méhen belüli fertőzésének vagy a gyermek cukorbetegségének jelenlétének indikátora.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.