^

Mi az ovuláció a nőknél?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Mi az ovuláció a nőknél? A választ erre a kérdésre vagy azok keresik, akik tervezik a gyermek születését, vagy azok, akik még nem fogják kiegészíteni a családot egy csecsemővel. Nem véletlen számítás az ovuláció időszak, így érdekelt nő, és az ő feladata, gondoskodó partner: ez volt ebben az időben van egy szimbolikus ülésén egy a sok millió, az egyetlen aktív spermiumok és a kifejlett nőstény tojást. Minden hónapban a nő szervezete a természet által meghatározott ritmusok szerint él, minden biológiai folyamatnak az adott rendszerben kell megtörténnie, lehetőleg hibák és változások nélkül. 12-14 éves koruktól kezdve hormonális "forradalom" alakul ki a lány testében, amely teljesen normális jelenség - a reprodukálhatóságra való felkészüléssel végződik.

Természetesen a lány teste az első menstruációs ciklus biológiai szempontból készen áll elképzelni, de sok a rendszerek, beleértve a szellemi, szüksége van egy néhány évvel a jelenlegi, harmonikus készül a születés egy új élet. Mindazonáltal a ciklus elindul, és szinte minden hónapban (28-30 nap) a női testben valóban nagyszerű átalakítások, mind fiziológiai, mind hormonális. Egészséges nő minden hónapban potenciális szülés, mert a testében a peteérés során a sejt megemész, és megtermékenyítésre kész. A férfiak ebben az értelemben reaktívabbak: a spermiumok képződésének folyamata folyamatos és naponta történik, a pubertás időszakától kezdve egészen az élet végéig.

Mi az ovuláció a nőkben és hogyan történik a tojás érésének folyamata?

Mielőtt elmondaná, mi a nők peteérése, meg kell értened a lányok reproduktív rendszerét. A lány testében született, már kis petefészkek vannak, nem nagyobbak, mint egy borsó. Ezekben a miniatűr petefészkekben a születés óta körülbelül egymillió legkisebb hólyag van - a tüsző, amelyben van a tartalommal is - tojás. A tojások ugyanúgy hordozzák az örökletes információkat, mint a hím spermatozoa.

Idővel a nőstény tüszők száma csökken, egyötöde hal meg, és az első menstruáció idején már nem több, mint 800 ezer. Hogy és miért történik a szükséges buborékok kiválasztása, a tudomány még nem tisztázott, ugyanúgy, mint az egyik, a fruktóz tüsző kiválasztásának kritériumát illetően az ovulációs időszak alatt. A domináns tüsző a menstruációs ciklus kezdetén növekszik, elnyomja "testvéreit", és egy idő után teljesen elszakad, felszabadítva az érett gamétát - egy tojást. Valójában a kész fertilizációs sejt felszabadulásának idejét ovulációnak nevezik.

Mi az ovuláció a nőknél, miért szükséges ez az információ minden nő számára?

A hölgyeknek, akik csecsemőt terveznek, fontos tudni, hogy mi a peteérés a nőknél, mivel a számolás segít egyetlen kérdés megválaszolásában - amikor elképzelhető a koncepció. A válasz felhasználása nem titok, általában segít megoldani a következő két feladatot: régóta várt koncepció vagy védelem. Megjegyzendő, hogy az ovuláció időzítésének meghatározása nem mindig akadályozza meg a nem kívánt koncepciót, mivel a hím és nőstény gametek (sejtek) képesek maradni körülbelül két napig. Ezekben a napokban nem lehet egybeesni az ovuláció kezdetével vagy végével. A terhesség elleni védelem szempontjából a legmegbízhatóbb a fogamzásgátló módszer.

Milyen feltételek mellett lehet az ovuláció?

A serdülő lányok ovulációja nem azonnal alakul ki. Ez magyarázza a lányok elképzeléseinek hiányos készségét a következő menstruáció ellenére. Nyilvánvaló, hogy egy bölcs természet sok kockázatot jelentett, beleértve a korai terhességet is. Az év során, néha és hosszabb ideig, kialakul a menstruációs ciklus, normalizálódik. Ebben az időben lehet zavarok, szünetek, 15-16 évig az ilyen jelenségeket normálisnak tekintik. Amint a ciklus kiszámíthatóvá válik és ugyanabban az időszakban következik be, az ovuláció ideje megy végbe. A standard ovuláció két héttel a következő javasolt menstruáció kezdete után kezdődik. Például a menstruációs ciklus kezdete szeptember 28-án várható, ezért az ovuláció valószínűleg szeptember 14-én következik be. A nőgyógyászatban létezik ilyen számítási módszer: 

  • A ciklus 26 napig tart - az ovuláció a ciklus 12-13. 
  • A ciklus 28 napig tart - az ovuláció a ciklus 14-15 napján következik be; 
  • A ciklus 30 napig tart - az ovuláció a ciklus 16-17 napján következik be.

Természetesen nem ez az egyetlen módja, hogy számítani ezekben a napokban, különösen azért, mert lehet mozgatni hatása alatt számos tényező - stressz, ételmérgezés, gyulladás, megváltozik az időzónák mozgás közben, és így tovább.

Az ovulációs periódus meghatározásának módszerei

Nagyon fontos tudni, hogy mi a peteérés a nőknél, mert ez az információ szükséges az ovulációs időszak meghatározásához. Újabban néhány évtizeddel ezelőtt a gyönyörű szex szorgalmasan foglalkozott a "tudományos" kutatással és elemzésével a test állapotának a menstruáció során. A mindössze vették a nők egy pontosabb kiszámítása ovuláció: rajz komplex diagramok és a mérési alap testhőmérséklet, hogy Feltételezik hat óra mély alvás, és miután - egy tíz mért hőmérsékletek „pangást” helyzetbe. A mérés során fellépő bármely mozgás, vagy a reggeli vizeletürítés természetes késztetése minden erőfeszítést megtett, hogy semmilyen hatást ne okozzon. A modern módszerek egyszerű, pontos és olcsó módszereket kínálnak. A legnépszerűbb az LH - luteinizáló hormon tesztje, amely stimulálja az ovulációt és segít az ösztrogén és a progeszteron kapcsolatában. A vizsgálat meghatározza az LH koncentrációját a vizeletben, ha a hormont ott észlelik, akkor az ovuláció megkezdődött. A vizeletben a hormon tesztelésén kívül olyan tesztek is vannak, amelyek meghatározzák az LH-t a szérumban és még a nyálban is. Ugyancsak hatásosak egy olyan ultrahangos meghatározásának módszere ovuláció, amikor a berendezés bizonyítani tudja a folyamat halad a petevezetékben a női ivarsejtek - petevezetékben. Ez a módszer nem képes megjósolni az ovulációt, inkább megállapítja.

Ami a nőknél a ovuláció, az is lehet érthetetlen azoknál a nőknél, akiknek problémái vannak a menstruációs ciklusban. Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor az ovuláció kívánatos, de átmenetileg elérhetetlenné válik. Ezek komoly patológiák, amelyek kizárják a hormonális rendszer normális működését. Ezek közé tartoznak a következő betegségek: 

  • Anorexia, amely századunk problémájává válik. A propagált kanonok és a test arányainak elérése érdekében néhány fiatal hölgy szó szerint elnyomja a túlélés alapvető ösztönét - az étel telítettségét. Az első reakció az agresszív éhezésre reagál az ovulációra, csak leáll. A menstruációs ciklus ezután megszakad és elvész. A testtömeg hiánya, zsírégetés kíséretében, közvetlenül befolyásolja a nők reproduktív funkcióit. 
  • Túlsúlyos, elhízott. Az ovuláció reagál a túlzott mennyiségű zsírra. Kezdetben az ovulációs periódus leesik, majd leáll, majd a menstruációs ciklus megsértését követi. A statisztikák szerint, több mint 20% az amenorrhoea (hiánya a ciklus), több, mint 25% a menstruációs zavar (nem kívánt üzemmód ciklus) felügyeli, teljesen kikeményedett csak keresztül normalizálása testtömeg. 
  • Endokrin betegségek, patológiák - agyalapi mirigy, pajzsmirigy betegség, policisztás petefészek (PCOS - policisztás petefészek szindróma). Ezek a tényezők szintén befolyásolhatják az ovulációt és megszakíthatják annak gyakoriságát, vagy elvileg elválaszthatják az ovulációt.

Mi az ovuláció a nőknél? Ez olyan információ, amely segíti a nőt nem annyira az állapotának kezelésében - a természet gondoskodott róla, hogyan tervezheti meg jövőjét. Egyetértek, jobb, ha a terhesség megvalósul és kívánatos, de nem véletlen, előre nem látható és riasztó.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.