^

Terhesség és termékenység

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A legtöbb orvos úgy véli, hogy az utolsó menstruációs időszak első napja a terhesség kezdete. Ezt az időszakot "menstruációs korszaknak" hívják, körülbelül két héttel a műtrágyázás előtt. A megtermékenyítésre vonatkozó alapvető információk a következők:

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Peteérés

Minden hónapban, az egyik női petefészekben, egy bizonyos számú untípusú tojás fejlődik ki egy kis, folyadékkal töltött buborékban. Az egyik injekciós üveg kitölti az érlelést. Ez a "domináns tüsző" elnyomja az egyéb tüszők növekedését, amelyek megállnak és elpusztulnak. Az érett tüsző eltörik és felszabadítja a tojásokat a petefészkéből (ovuláció). Az ovuláció rendszerint két héttel a legközelebbi menstruációs időszak kezdetét megelőzően egy nőnél jelentkezik.

A sárga test fejlődése

Az ovuláció után a törött tüsző a szervezetbe, a sárga testnek nevezik, amely kétféle hormont, progeszteront és ösztrogént választ ki. A progeszteron elősegíti az endometrium (a méh nyálkahártya) előkészítését az embrió beágyazásához, megvastagodásához.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Tojás felszabadítása

A petesejt szabadul, és beleesik a petevezetékben, ahol mindaddig, amíg legalább egy sperma esik bele a megtermékenyítés során (petesejt és a sperma cm. Alább). A tojást az ovuláció után 24 órán belül megtermékenyíthetjük. Az ovuláció és a trágyázás átlagosan két héttel az utolsó menstruációs időszak után következik be.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Menstruációs ciklus

Ha a sperma nem megtermékenyíti a tojást, akkor és a sárga test degenerálódik; eltűnik, és emelkedett hormonszint. Ezután elutasítja az endometrium funkcionális réteget, ami menstruációs vérzéshez vezet. A ciklus ismétlődik.

Termékenyítés

Ha egy sperma belép egy érett tojásra, megtermékenyíti azt. Amikor a sperma belép a tojóba, a tojássejtek fehérje héjában változás következik be, amely többé nem teszi lehetővé a spermiumok bejutását. Ebben a pillanatban a gyermekre vonatkozó genetikai információkat, beleértve a nemét is, lefektetik. Anya csak X-kromoszómát ad (anya = XX); ha a spermium-U megtermeli a petesejtet, a gyermek hím lesz (XY); ha megtermékenyíti a X spermiumot, egy lány (XX) fog születni.

A trágyázás nem csupán egy tojás és egy sperma nukleáris anyagának összegzése - ez egy összetett biológiai folyamat. Az oocitát szemcsés sejtek veszik körül, amelyeket korona radiata-nak neveznek. Között a corona radiata kialakítva petesejt zona pellucida, amely specifikus receptorok sperma megakadályozzák polyspermy, és lehetővé teszi a mozgás a megtermékenyített tojások méh csőbe. A Zona pellucida a növekvő oocita által kiváltott glikoproteinekből áll.

A meiózis újraindul az ovuláció során. A meiózis újraindulását az LH preovulációs csúcsa után figyelhetjük meg. Az érett oocita meiózisa a nukleáris membrán elvesztésével, a kromatin bivalens gyűjtésével, a kromoszómák elválasztásával jár együtt. A meiózis a poláris test felszabadulásával fejeződik be a műtrágyázás során. Normális meiózisos eljárás esetén a follikuláris folyadékban nagy mennyiségű ösztradiol szükséges.

A csírasejtek a csírasejtekben a mitotikus felosztás eredményeképpen az elsőrendű spermatociták alkotják az érés különböző szakaszaiban, mint például a nőstény petesejteket. A meiotikus osztódás eredményeképpen létrejött a második rend spermatocitája, amely a kromoszómák számának felét tartalmazza (23). A másodrendű spermatociták a spermatidok felé érkeznek, és már nem válnak szétválásig spermiumokká. Az érés egymást követő szakaszainak sorát spermatogén ciklusnak nevezik. Ezt a ciklust 74 nap alatt végezzük, és a differenciálatlan spermatogónia egy nagyon speciális spermiumgá alakul, amely önállóan mozoghat, és olyan enzimeket tartalmaz, amelyek szükségesek a tojás bejutásához. A mozgás energiáját számos tényező biztosítja, beleértve a cAMP, a Ca 2+, a katecholaminok, a protein mobilitási faktor, a protein karboxi-metiláz. A friss spermában jelen lévő spermák nem képesek megtermékenyítésre. Ez a képesség, amit megszereznek, bejutnak a női nemi szervekbe, ahol elveszítik a borítékantigént - van egy felsőbbrendűség. A tojás viszont felszabadít egy olyan terméket, amely feloldja a spermiumot lefedő akrosómás hólyagokat, ahol az apai eredetű genetikai alap található. Úgy gondolják, hogy a megtermékenyítési folyamat a cső ampullar szakaszában történik. A csőtölcsér aktívan részt vesz ebben a folyamatban, sűrűn szomszédos egy petefészek helyén, amelynek felületén kiemelkedő a tüsző, és mintha szopni egy ootidot. A petevezetékek epitéliumai által izolált enzimek hatására a tojássejtet felszabadítják a sugárzó korona sejtjeiből. A lényege a megtermékenyítés folyamata, hogy egyesíti, egyesíteni a női és a férfi nemi sejtek, félreeső a szülői generáció organizmusok egy új cella - egy zigóta, amely nem csak a sejt, hanem egy új generációs test.

A sperma elsősorban a nukleáris anyagot hozza be a tojóba, amely a tojás nukleáris anyagával egyesítve a zigótának egy magjába.

A tojás érlelésének folyamatát és a megtermékenyítési folyamatot összetett endokrin és immunológiai folyamatok biztosítják. Etikai problémák miatt ezek az emberi folyamatok még nem tanulmányozták eléggé. Tudásunk elsősorban az állatkísérletekből származik, amelyeknek sok a közös folyamata az emberekben. Az in vitro megtermékenyítési programok új reprodukciós technológiáinak kifejlesztése révén az emberi embrió fejlődési stádiumát vizsgálták az in vitro blasztociszta állapotban. Ezeknek a vizsgálatoknak köszönhetően nagy mennyiségű anyag halmozódott fel az embrió korai fejlődésének mechanizmusaiban, a csőben történő előrehaladás mechanizmusán és az implantáción.

A megtermékenyítés után a zigóta továbbhalad a csőben, és összetett fejlődési folyamatban van. Az első osztály (a két blasztomer szakasz) csak a műtrágyázást követő 2. Napon jelentkezik. Ahogy a csövön a zigóban haladsz, teljes aszinkron zúzódás zajlik le, ami morula kialakulásához vezet. Ekkorra az embrió felszabadul a tojássárgáját és átlátható membrán és egy morula állapotú embrió belép a méh, bevezetésével egy laza komplex blasztomerek. A csövön keresztül történő átjutás a terhesség egyik kritikus pillanatai közé tartozik. Megállapítást nyert, hogy a kapcsolat a gometa / korai embrió és petevezeték hám szabályozza autokrin és parakrin módon nyújtó embrió közegben, erősítő folyamatok megtermékenyítés és a korai embrió fejlődését. Hidd el. Hogy ezeknek a folyamatoknak a szabályozója a gonadotropikus felszabadító hormon, amelyet előzetesen beültetett embrió és a petevezeték epitéliuma termel.

Tubal epitélium fejezi GnRH és GnRH-szerű receptorok RNS hírvivők (mRNS), és a fehérjék. Kiderült, hogy ez a kifejezés ciklikus függő és főleg a ciklus luteális fázisában jelenik meg. Ezen adatok alapján a kutatócsoport úgy véli, hogy a GnRH csövek jelentős szerepet játszik a szabályozás autokrin-parakrin módon megtermékenyítés, a fejlődés korai szakaszában az embrió, és vimplantatsii mint az anya hám időszak legnagyobb fejlesztése a „beültetés ablak” jelentős számú GnRH receptorokhoz.

Kimutatták, hogy a GnRH, az mRNS és a fehérje expressziója az embrióban megfigyelhető, és nő, amikor a morula blasztocisztává válik. Úgy véljük, hogy az embrió kölcsönhatása a cső hámjához és az endometriumhoz a GnRH rendszeren keresztül történik, amely biztosítja az embrió kialakulását és az endometrium receptivitását. Ismét sok kutató hangsúlyozza az embrió szinkron fejlődésének szükségességét és az interakció mechanizmusát. Ha az embrionális szállítás valamilyen okból késleltethető, akkor a trofoblaszt a méhbe való belépés előtt is invazív tulajdonságokat mutathat. Ebben az esetben tubális terhesség léphet fel. Gyors előrehaladással az embrió belép a méhbe, ahol még mindig nincs az endometrium receptivitása, és az implantáció nem fordulhat elő, vagy az embrió a méh alsó részében, azaz a méh alján marad. Olyan helyen, amely kevésbé alkalmas a magzati tojás továbbfejlesztésére.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26],

A petesejt beültetése

A megtermékenyítés utáni 24 órán belül a tojás aktívan megoszlik a sejtekbe. Három napig a petevezetékben van. A zigót (a megtermékenyített tojás) továbbra is eloszlik, lassan mozgatja a méhcsaládot a méhbe, ahol csatlakozik az endometriumhoz (implantáció). Először is, a zigóta egy sejtcsomóvá válik, majd cellák üreges golyóvá válik, vagy egy blastocisztának (embrionális hólyagnak). A beültetés előtt a blastociszta a védőbevonatból származik. Amikor a blasztociszt az endometriumhoz közeledik, a hormonok cseréje hozzájárul a kötődéshez. Egyes nők foltok vagy enyhe vérzés néhány napig az implantációs időszak alatt. Az endometrium vastagabbá válik, és a méhnyakot nyálkával izolálják.

Három hétig a blastociszta sejtek sejtcsoportká fejlődnek, a gyermek első idegsejtjei alakulnak ki. A gyermeket embriónak nevezik a trágyázás pillanatától a terhesség nyolcadik hetéig, majd születés előtt a magzatnak nevezik.

Az implantációs folyamat csak akkor lehet, ha a méhbe belépő embrió elérte a blastociszták színpadát. A blasztociszta áll egy belső része a sejtek - endoderma, amelyből képződik az embrió megfelelő és a külső réteg a sejtek - trophectogerm - placentában prekurzor. Úgy tartják, hogy a lépésben Preimplantációs blasztociszta expresszál Preimplantációs faktor (PIF), a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor (VEGF), valamint a mRNS és fehérje a VEGF, amely lehetővé teszi az embrió nagyon gyorsan végezze angiogenezis sikeres placentatio és létrehozza a szükséges feltételeket annak továbbfejlesztése .

A sikeres implantáció az szükséges, hogy a méhnyálkahártya mind a szükséges változtatásokat differenciálódását endometriumsejtek a kialakult egy „ablak beágyazódás”, amely normális esetben 6-7 nappal ovuláció után a blasztociszta elért egy bizonyos fokú érettséget, és már aktivált proteáz, amely hozzájárulna a blasztociszta az endometriumban. „Fogékonyság az endometrium - a csúcspontja a komplex térbeli és időbeli változásokat az endometrium, szteroidhormonok szabályozzák.” Az "implantációs ablak" megjelenésének és a blasztociszta érésének folyamatai szinkronak. Ha ez nem következik be, az implantáció nem fog megtörténni, vagy a terhességet korai szakaszában megszakítják.

A beültetés előtt a méhnyálkahártya felületi epithelium mucin bevont, amely megakadályozza, hogy az idő előtti blasztocita implantáció és véd a fertőzésekkel szemben, különösen Mis1 - episialin, játszik, mint barrier szerepet különböző aspektusait a fiziológia a női ivarszervek. A megnyitása „implantáció ablak” mennyiségű mucin elpusztult a proteázok által termelt az embrió.

A blastociszták beültetése az endometriumba két szakaszból áll: 1. Stádium - két sejtszerkezet tapadása és az endometrium stroma fokozatos dekódolása. Egy rendkívül érdekes kérdés, hogy egy embrió hogyan azonosítja a beültetés helyét, még mindig nyitott. Attól a pillanattól kezdve, hogy a blastocyst belép a méhbe, 2-3 nappal az implantáció megkezdése előtt. Hipotetikusan feltételezzük, hogy az embrió olyan oldható tényezőket / molekulákat szekretál, amelyek az endometriumra hatva felkészítik az implantációra. A beültetés során a kulcs szerepe az adhéziónak, de ez a folyamat, amely lehetővé teszi két különböző sejttömeg megtartását, rendkívül bonyolult. Sok tényező vesz részt benne. Úgy gondolják, hogy az integrinok a beültetés idején az adhézióban vezető szerepet játszanak. Különösen szignifikáns a 01 integrin, kifejeződése a beültetés időpontjában nő. Az integrinok azonban maguk nem tartalmazzák az enzimatikus aktivitást, ezért a fehérjékhez citoplazmatikus jel előállítását célozzák. Japán kutatócsoport által végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a kis guanozin-trifoszfátkötő fehérjék RhoA az integrineket aktív integrinné alakítja, amely képes a sejt adhézióban részt venni.

Az integrineken kívül az adhéziós molekulák olyan fehérjék, mint a trifinin, butin és tastin (trofin, bustin, tastin).

A trofinin egy membránfehérje, amelyet az endometrium hám felszínén expresszálnak az implantáció helyén és a trophetoid blasztociszta apikális felszínén. A bustin és a gombás citoplazmás fehérjék a trofininnel együtt aktív ragasztókomplexet képeznek. Ezek a molekulák nemcsak a beültetés, hanem a placenta továbbfejlesztésében is részt vesznek. Az extracelluláris mátrix, az oszteokantin és a laminin molekulái a tapadásban vesznek részt.

Különösen nagy szerepet kapnak a különböző növekedési faktorok. Különös figyelmet kell fordítani az érték a kutatók a beültetés inzulinszerű növekedési faktorok és azok kötő fehérjék, különösen IGFBP. Ezek a fehérjék szerepet játszanak nemcsak a beágyazódás folyamatához, hanem a modellezése vascularis reakciók, növekedés szabályozása a myometrium. Paria et al. (2001), jelentős teret a implantációs a heparinkötő epidermális növekedési faktor (HB-EGF), amely kifejezett az endometrium és az embrió, és a fibroblaszt növekedési faktor (FGF), a csont morfogenetikus protein (BMP), stb Két sejtes endometrium és trofoblaszt rendszer tapadása után kezdődik a trofoblaszt inváziós fázis. Trofoblasztokkal szekretálnak proteáz enzimek, amelyek lehetővé teszik trofoblaszt „présel” magát a sejtek közötti a stroma, extracelluláris mátrix lizáló enzim metalloproteáz (MMP). A trofoblaszt II inzulinszerű növekedési faktora a trofoblaszt legfontosabb növekedési faktora.

Abban az időben a beültetés endometrium átjárta az összes immunkompetens sejtek - alapvető eleme a trofoblasztok kölcsönhatás az endometriumban. Az embrió és az anya közötti terhesség alatt fennálló immunológiai kapcsolat hasonló a transzplantátum-recipiens reakciókban megfigyelt viszonyhoz. Azt gondoljuk, hogy a beültetés a méhbe vezérli hasonló módon, a T-sejtek, amelyek felismerik a magzati alloantigének kifejezve a méhlepény. Azonban a legújabb kutatások kimutatták, hogy a beültetés járhat egy új módja az allogén felismerés alapján a NK-kletkahskoree, mint a T-sejtek. On trofoblasztok nem expresszálják az antigént HLAI rendszer és a II osztályba, de kifejezett polimorf antigén HLA-G. Ez az antigén apai eredetű szolgál, mint egy adhéziós molekula antigén CD8 nagy granuláris leukociták mennyisége az endometriumban kotoryhuvelichivaetsya lyuteynovoy a középső fázisban. Ezek NK-sejt-markerek CD3- CD8 + CD56 + funkcionálisan több inert termékek Th1-gyel összefüggő citokinek, mint például TNFcc, IFN-y képest CD8 CD56 + deciduális szemcsés leukociták. Továbbá, trofoblaszt fejezi kis kötési képessége (affinitás) citokinek receptorai TNFa, az IFN-y és GM-CSF. Ennek eredményeképpen túlnyomórészt a gyümölcs antigénekre adott reakció válik a Th2, azaz E. Termékeket előnyösen nem gyulladáskeltő citokinek, hanem, a szabályozók (IL-4, IL-10, IL-13, stb). A Th1 és Th2 közötti normál egyensúly a trofoblaszt sikeresebb behatolásához járul hozzá. A túlzott termelését gyulladáskeltő citokinek határértékek trophoblast invázió és késlelteti a normális fejlődését a placenta, amellyel kapcsolatban a csökkentett termeléssel a hormonok és proteinek. Különben is, akkor protrombinkinaznuyu citokinek aktivitásának növelése, és aktiválja a mechanizmusok a véralvadás, trombózis és okát leválása a trofoblaszt.

Emellett az immunoszuppresszív feltételek befolyásolják a molekulák által termelt a magzat és az amnion - fetuin ( fetuin) és spermin ( spermin). Ezek a molekulák elnyomják a TNF termelődését. A HU-G trofoblaszt sejteken történő expresszió gátolja az NK-sejt receptorokat, így csökkenti az intruzív trofoblasztokkal szembeni immunológiai agressziót.

Deciduális stromális sejtek és NK-sejtek termelnek a citokinek GM-CSF, CSF-1, aINF, TGF-béta, amelyek szükségesek a növekedés és fejlődés a trofoblaszt proliferáció és differenciálódás.

A trofoblaszt növekedése és fejlődése következtében a hormonok termelése nő. Az immunmolekulák szempontjából különösen fontos a progeszteron. A progeszteron helyi módon stimulálja a placenta fehérjéinek termelését, különösen a fehérje-TJ6-at, kötődik a decilis CD56 + 16 + leukocitákhoz, ami apoptózist (természetes sejtes halál) okoz.

A trofoblaszt növekedésére és a méhtől a spirál arteriolákba való invázióra az anya antitesteket (blokkolást) termel, amelyek immunotróf funkcióval rendelkeznek, és blokkolják a helyi immunválaszt. A placenta immunológiai kiváltságú szervré válik. Egy általánosan fejlődő terhességgel ez az immunrendszer egyensúlyt 10-12 hetes terhességgel állapít meg.

Terhesség és hormonok

Az emberi korionos gonadotropin olyan hormon, amely az anya vérében a megtermékenyítés pillanatától függ. Ezt a placenta sejtjei termelik. Ez egy hormon, amelyet egy terhességi teszt határoz meg, azonban szintje elég magas ahhoz, hogy csak az utolsó menstruációs ciklus első napjától számított 3-4 héttel határozható meg.

A terhesség fejlődésének szakaszai a trimeszterben vagy a 3 hónapos periódusokban jelennek meg, az egyes szakaszokban bekövetkező jelentős változások miatt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.