^
A
A
A

Természetes összetevők a haj erősítésére

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az 5A-reduktáz gátlásának képessége számos természetes anyagban megtalálható. Nem várt eredmény volt egyes többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen Gamma-linolénsav antiandrogén hatása. A többszörösen telítetlen zsírsavak kapcsolódását az androgének anyagcseréjéhez 1992-ben mutatták be. Később 1994-ben bebizonyosodott, hogy a gamma-linolénsav és néhány más zsírsav hatékonyan gátolja az 5A-reduktázt.

Ebben az esetben, a legmagasabb gátlási aktivitást láttunk gamma-linolénsav, majd követte dokozahexaénsav és arachidonsav, alfa-linolénsav, a linolsav és palmitoleinsav csökkenő sorrendben. Más telítetlen zsírsavak, és a metil-észterek és alkoholok zsírsav, karotenoidok, D karotinoid és a telített zsírsavak nem mutatott gátló hatást 5areduktáz még nagy koncentrációban.

Gamma linolénsav mennyisége olajban található a feketeribizli (16% gamma-linolénsavat, 17% alfa-linolénsav, a linolsav 48%), borrágófü (20-25% gamma-linolénsavat, 40% linolsav), ligetszépe (14% Gamma linolén, 65-80% linolén). Jó struktúra avokádóolaj (30% linolsav, 5% alfa-linolénsavat, 13% palmitolei-új). Annak ellenére, hogy a hiányzó gamma-linolénsav, avokádóolaj - az egyik legjobb jogorvoslatok kezelésére a haj, mint miatt a tartalmának növekedése olajsav (80%), ez jól penetrál a bőrön, és könnyen oszlanak el a felület a haj és a bőr. Avokádóolajat komplex olajkészítményekhez adhatunk abszorbanciauk és kenhetőségük javítása érdekében. Dokozahexaénsav, amely szintén rendelkezik azzal a képességgel, hogy gátolja 5areduktáz foglalt jojobaolaj (20%). A jojobaolaj a doco-zhexaénsav leggazdagabb forrása a természetes olajok között.

Az antiandrogén hatású olajkészítményeknek az az előnye, hogy jól átjutnak a bőr lipid gátján és a haj kutikáján. Használhatók további eszközként minden típusú hajkezeléshez. Alkalmazásukkal helyreállítják a sérült haj normál szerkezetét, és normalizálódik a faggyúmirigyek. Az antiandrogén hatású olajok alapján emulziós és mikroemulziós rendszereket állíthatunk elő, amelyek segítségével más biológiailag aktív anyagok kerülnek be a fejbőr fejbőrébe.

Erős antiandrogén hatásának van Palmetto gyümölcs kivonat Saw Palmetto (repens). Piros bogyók a törpe pálma, amely növekszik az Atlanti-óceán partján, az Egyesült Államokban, már régóta használják a helyiek a prosztatagyulladás, ágybavizelés, herezsugorodás, impotencia. A gyümölcsök Saw Palmetto tartalmaz számos zsírsavak (kaprilsav, laurinsav, palmitinsav és olajsav) és egy nagy mennyiségű fitoszterol (beta-szitoszterin, tsikloartenon, sztigmaszterin, Lupeol, lyupenon et al.), És a gyantákat és a tanninok.

A törpe pálma gyümölcsök kivonatát cinkkel és B6-vitaminnal kombinálva táplálékkiegészítőként használják, és profiaktikusnak ajánlják a kezdő emberek számára a kopaszokat. Európában a kivonat "Permixon" néven ismert, és jóindulatú prosztata hipertrófia kezelésére ajánlott. Az USA-ban nagyon sok "Crinagen" krémet állítanak elő, amely a törpe pálma gyümölcsök kivonatán alapul. A bőrápoló dörzsölte az alopecia helyét.

Csalán (Uritca dioica) használtunk alternatív gyógyászat a hosszú ideig, hogy erősítse a haj és prosztata hiperplázia. A kapott kivonatot a gyökér csalán, amely képes blokkolni a DHT képződését és ösztrogének gátlása révén két kulcsenzime - 5a-reduktáz és aromatáz. A kombináció a két növényi kivonatok - csalán (Urtica dioica) és afrikai szilvafa (Pygeum africanum), van egy markáns anti-androgén aktivitás, ismert Európában az «Prostatin» védjegye. A gyógyszer javasolt a prosztata hiperplázia kezelésére és a hajhullás megelőzésére.

Ha az androgének kopaszodást okoznak, az ösztrogének ezzel ellentétben a fejükön szaporodnak. Azonban nem érdemes szintetikus ösztrogént ajánlani a betegeknek, mivel mellékhatásuk van (phlebitis és tumorok indukálása, beleértve az emlőrákot is). Mindazonáltal léteznek olyan anyagok, amelyek ösztrogénszerű hatást mutatnak anélkül, hogy kifejezett mellékhatásokat alkalmaznának az alkalmazott dózisokban. Kémiai szerkezetükben csak távolról hasonlítanak az ösztrogénekre, bár ezek kötődhetnek az ösztrogén receptorokhoz (természetesen ezeknek a receptoroknak az affinitása sokkal alacsonyabb, mint maguk az ösztrogének esetében). Ezek a vegyületek találhatók egyes növények, így a nevüket - phytoestrogens.

További két anyag, amelynek gátló hatását az 5Alfa reduktázra a közelmúltban fedezték fel, a B6-vitamin és a cink. A B6-vitamin megváltoztatja a szövetek válaszát szteroid hormonokra, ideértve az androgének hatását. A helyi alkalmazású cink csökkenti a faggyúmirigyek aktivitását, csökkenti a pattanások megnyilvánulását, ami kétségtelen antiandrogén hatását jelzi. Állatkísérletek kimutatták, hogy a cink képes a haj növekedésére. A B6-vitamin gazdag sörélesztőben, ezért az androgén alopecia jótékony hatása táplálkozási összetételeket és sörtélesztőket tartalmaz. A cink az orálisan felvett élelmiszer-adalékanyagok és a bőrön alkalmazott kenőcsök része.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.