^
A
A
A

Miért esik ki a haj?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hajhullás okai - alopecia - nagyon változatosak. Közülük az endokrin patológia, a pszicho-vegetatív és immunbetegségek által okozott rendellenességek, a gyomor-bél traktus betegségei, az agresszív külső tényezők (sugárzás, vegyszerek stb.) Káros hatásai.

Vannak hajhullásos és nem hegesedő formák az alopecia. Heges alopecia történik másodlagos megsemmisítése szőrtüszők a gyulladás miatt, atrófia vagy hegesedés a bőrön (a fókuszok kopaszság és melléjük általában lehetséges bizonyítékot találni a betegség volt az oka a hajhullás). Nerubtsovaya alopecia nélkül fordul elő előzetes bőrelváltozások, és amelyet viszont osztható androgén (androgén), fokális (alopecia), és ideiglenes - telogén (diffúz) és anagén (toxikus). Az alopecia leggyakoribb formája az alopecia androgén és fókuszos formái. Az összes kopasz embernek körülbelül 95% -a rendelkezik ezzel a diagnózissal.

A kopaszság inkább orvosi probléma, amelynek döntését egy olyan szakképzett orvosnak kell kezelnie, aki a trichológiát specializálta. Ma már vannak szakosodott egészségügyi intézmények - trichológikus klinikák, ahol a haját hajlamos emberek segítenek. A klinikák előnye, hogy képesek komplex kezelésre, ami otthon nem reális, és speciális felszereléssel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a gyógyászati hatások és a fizioterápia kombinációját.

A kezelés megkezdése előtt feltétlenül diagnózist kell végezni annak meghatározása érdekében, hogy miért kezdett elveszíteni a haját. A terápiás kezelés mellett a klinikák sebészi korrekciót is végeznek, amit általában hajátültetésnek neveznek. A férfiak rendszerint olyan radikális megoldást keresnek a probléma megoldására.

Egyes szépségszalonok segítenek a túlzott hajhullásnak is. A legtöbb esetben ez a nők - az ügyfél belső, amely amellett, hogy bőrápoló akar „kezelni” haj. Nő panaszkodik a progresszív elvékonyodása és meggyengülése haj, beszélni, hogy hajmosás után a haját kirakott fürdő, egy csomó haj marad a fésű, és illusztrációként az húzza a haját, amely megmutatja, hogyan sokan maradnak a kezét. Nagyon gyakran a haj nem csak az ilyen ügyfelek problémája.

Sokan pattanásoktól, zsíros seborrhoeától és hirsutizmustól szenvednek. Ha ezek a tünetek egyszerre van jelen, a diagnózis nem nehéz - van dolgunk hyperandrogenic szindróma, amely androgén alopecia, pattanások, zsíros seborrhea és fokozott szőrnövekedés. Azonban még ezen tünetek hiányában is az androgén alopecia az első dolog, amikor elgondolkodnunk kell a látogatóknak a hajhullással kapcsolatos panaszairól (lásd Androgén alopecia).

Tehát a nőstény androgén alopecia gyanúja lehet, ha:

 • lassan halad a haj elvékonyodása;
 • hajlamos a hajhullás. Különösen észrevehető hajhullás a fésülés során a fej mosása után. Így a proszionin nem keletkezik;
 • valamint a hajhullás a fején, megfigyelhető a hajszálak túlzott szaporodása az arcon és a test más részein;
 • az érett korosztály ellenére a páciensek pattanásoktól és olajos seborrheától szenvednek. A haj, bár úgy néz ki, száraz és törékeny, mindazonáltal gyorsan leül, és gyakran meg kell mosni.

A férfiaknál az androgén alopecia nagyon gyakori és fokozatos alopéciát okoz. Igaz, a férfiak inkább gyógyulnak, és titokban mindenféle kopaszságos jogorvoslatot vásárolnak. A szépségszalonban ritkán látszanak, de egyre több ember válik trichológus klinikáinak ügyfeleiként, ahol a kopaszodás problémája orvosolódik.

Mielőtt elkezdené a tanulmányt az androgenetikus alopecia diagnózisának tisztázására, meg kell vizsgálnia, hogy átmeneti hajhullásról van-e szó, ami gyakran a modern nőknél fordul elő. A L'Oréal szerint a nők jelentős hányada, akik egy kezdeti baldaságot észlelő orvosokat látnak, átmeneti hajhullást szenvednek, amelynek leggyakoribb oka a stressz. Amikor stressz következik be, hirtelen megáll a haj növekedése. Ennek eredményeképpen először a haj nagy része egyszerre lép be a pihenő fázisba, majd egyszerre eldobja a hajszálakat.

Ennek az egyhangúságnak a következménye a hajhullás. Általában ez nem okoz objektív elvékonyodást vagy hajhosszúságot, azonban a nők, akik eltávolítják a hajból a hajat, biztosak abban, hogy kopaszodnak. A stressz által okozott ideiglenes hajhullás esetén arra a következtetésre juthatunk, hogy:

 • a beteg nem emlékszik "régen kezdte." Azt mondja, hogy "az utóbbi időben kezdte észrevenni, hogy a hajja esik";
 • nincs ok azt állítani, hogy a haj egyre vékonyabb és gyengébb, mint az elmúlt években;
 • a bőrön nincsenek megnyilvánulások az aknában vagy a hirsutizmusban;
 • a beteggel folytatott beszélgetés során kiderül, hogy sok problémája van, vagy hogy a közelmúltban nagy sokkot szenvedett.

Az ideiglenes hajhullás okozhatja a gyógyszerek (kemoterápia) hatását, és a belső betegség tünete lehet.

A hajhullás másik oka, bár meglehetősen ritka, fókusz, vagy fészek, alopecia. Az alopecia areata betegségnek számít és orvosi intézményekben kezelendő. Ebben a helyzetben nagyon hasznos lehet minden olyan módszer, amely ideiglenesen helyreállítja a haj növekedését, vagy elfedi veszteségét. Mivel sem a veszteség okait, sem a gyulladásos alopecia spontán hajváladék-helyreállításának okait még nem teljesen értjük, minden tényezőt figyelembe kell venni, beleértve a pszichogéneket is. Váratlanul ezek az állapot javulásához vezethetnek, és még a pácienst is gyógyíthatják.

Fókusz alopecia gyanúja lehet, ha:

 • a teljes egészség háttérén a páciens kezd elveszíteni a haját;
 • Prolyzinok jelennek meg a fején, általában jól körülhatárolt körök formájában;
 • rövid idő alatt súlyos hajhullás következik be, néha egészen alopecia erejéig;
 • kivéve, ha a fejszőr esik ki és a test más részein;
 • a páciens azt mondja, hogy "ha egyszer már megvan, de önmagában haladt".

Minden egyéb tényező, amely hajhullást okoz, meglehetősen kisegítő szerepet játszik. Ez és az avitaminózis, a hajvesztés, ami egy törött hajszálat eredményezett, és szigorúbb frizurákat, sőt a szőrtüszők reakcióját a fagyra. Általában a fenti okok valamelyikén helyezkednek el és növelik a hajhullást.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.