^
A
A
A

A bőrápolás alapvető szabályai

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Minden típusú bőrre szükség van. A kozmetikai bőrápolás normál működésének fenntartása, a kedvezőtlen tényezők elleni védelem és a ráncok korai megjelenése. Ne várjon, amíg a bőr problémává válik, vagy érezni fogja a korát.

Könnyebb megakadályozni a problémát, mint keresni a módját, hogy megszüntesse. Néha ezek a keresések nem adnak pozitív eredményt.

A kozmetikai gondozást bizonyos szabályok szerint kell elvégezni, amelyek betartása nélkül nem javíthatja a bőr állapotát. Biztosan hallott már a bőrvonalakról. Ezek olyan területek, ahol meg kell dörzsölni a krémet vagy maszkot alkalmazni, és az ujjmozgásoknak simának és világosnak kell lenniük. Ezzel megvédi a bőrét a nyújtástól. A bőrvonalak iránya az alsó állkapocs területén az ajkak közepétől a szemfogig. A felső ajak közepétől a fül felső részéig. Ugyanebben az irányban, vagyis a fül felső részéhez, az orrhíd oldalirányú része mentén mozog. A szem környékén dolgozzon, nagyon óvatos. Irányítsa a felső szemhéj mozgását a belső szögtől a külső részig. Az alsó szemhéjban, épp ellenkezőleg - a külső saroktól az orráig. Az elülső részen minden nagyon egyszerű. Kövesse az irányt a homlok közepétől a templomokig. Ugyanígy a szőr a szemöldökben nő, és a bőrvonalak ezen a területen ismét megismétlik ezt az irányt. Az orrán simán mozog a hátán a hegy felé. Masszírozza le az orr oldalát a háttámla alól. Ne feledje ezt az alapvető szabályt.

Bármelyik kozmetikai terméket is használja, ne feledje, hogy az arc és a nyak bőrének intenzív dörzsölése okozza, és ennek megfelelően helyrehozhatatlan károkat okozhat. A területek tisztításához soha ne használjon túl kemény ecsetet és gyapjú ruhát, valamint durva ruhadarabokból készült törölközőket. Véleményünk szerint a bőr ilyen kezeléssel megkeményedhet. Ez azonban nem így van. Azok a nők, akik így gondolkodnak, nagyon tévednek. Ha nem kap megfelelő ellátást, a bőrünk elkezdődik, elhalványul. Repedések és ráncok jelennek meg rajta. Mentse a fiatalokat és a bőr szépségét a szükséges kozmetikai eljárásokkal, megfelelően táplálva és meteorológiai tényezőkkel szemben.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a szabályokat, melyeket minden nap be kell tartania, ha finom bőrre vágyik.

  • Először próbáljon meg naponta 2 liter folyadékot fogyasztani, ami szükséges ahhoz, hogy a bőr rugalmas és rugalmas legyen.
  • Másodszor, miután hazatért a munkából este, ne felejtse el levenni a sminket.
  • Harmadszor, a bőr napi hidratálást igényel. Ez a legjobb, ha egy ásványvízzel ömlött pamut tampont használ.
  • Negyedszer, az arcod és a tested legalább hetente egyszer táplálkozási tisztítást igényel.
  • Ötödször, gondoskodnia kell a tenyér és a talp bőréről, naponta minden nap tápláló vagy hidratáló krémet alkalmazva lefekvés előtt.
  • Hatodszor, nézd meg az ételedet. Meg kell enni sok gyümölcsöt és zöldséget, de édes, valamint a zsírokat tartalmazó termékeket is csökkentenie kell.
  • Hetedik, legyen óvatos a smink alkalmazása során. Ha téved, akkor sok problémával szembesülhetsz.

Az arc tisztítása

Az arc tisztítása különböző módon hajtható végre. Például szappannal vagy tejjel mosni.

A bőrt növényi olajokkal, tojássárgájával, savanyú teával és hasonlókkal tisztíthatja. Van ilyen bőrprobléma, mint a comedones. Ez a pattanás, amely a serdülőkre jellemző a pubertás folyamán. Az ilyen hiba azonban későbbi korban is megjelenhet. A bőr mélytisztításával kapcsolatos állandó eljárásokkal kell kezelni. És most beszéljünk részletesebben azokról a jogorvoslatokról, amelyeket fel lehet használni az arc bőrének megtisztítására.

 • Vízkezelés szappannal

A hűvös víz 20-28 ° C; valaki szeretne meleg vizet - 28-37 ° C, és valaki forró - 37-45 ° C.

A legjobb eredmény érdekében használjon forró vizet. Ez elősegíti a véráramlást, ez pedig a bőr szilárdságát és frissességét biztosítja. De az idős emberek nem ajánlott meleg vízzel mosni, mivel elősegíti a véredények terjeszkedését, így kellemetlen megjelenést kölcsönöz a bőrnek. A bőr hangja gyengül, a pórusok tágulnak. Ennek elkerülése érdekében ne használja fel a forró víz mosását - használja ezt az eljárást legfeljebb hetente kétszer. Míg egy fiatal vagy olajos bőr, ez a mosás nagyon hasznos. Ez rugalmas és vonzó.

A normál bőrtípusú emberek számára, optimális mosás meleg vízzel. Azonban nem javasoljuk, hogy véglegesen használhassa, mivel ez a bőr flabbságához vezet. Az arcbőr tónusának és keményedésének javítása érdekében jó hideg és hideg vízzel mossuk le. Ez először szűkülést, majd a pórusok kiterjedését eredményezi, ezáltal lelassítja az áramlást és a sótartalmat. Ha állandóan hideg vizet használ, akkor a bőr durvább lesz, és elkezd hámozni. Száraz és kékes bőrszínt is okozhat. Lehetőség van kontrasztmosásra, azaz váltakozó forró vízre és hidegre. Ebben az esetben a vízhőmérséklet felső határa nem haladhatja meg a 45 ° C-ot, az alsó határ pedig 12 ° C. Ez az eljárás nagyon hasznos a kibővített pórusokban.

A szappan használata hatékonyabbá teszi a víz tisztítását, de nem minden szappan használható. Az ilyen termékek kiválasztásakor figyeljen a minőségre, jobb szappan használata a lanolin és a tápláló krém tartalmával. De még a jó szappan is szárítja a bőrt, különösen lesújtó, ezért ne vigyük túlzásba szappannal mosás, különben miután az ilyen eljárások lesz szorító érzés a bőrön, ami történik csak akkor, ha talpra természetes védő kenőanyag.

Ha rugalmas, rugalmas bőrre van szüksége, azt javasoljuk, hogy süteményt készítsen sós vízzel (1 teáskanál pohár pohár vízzel) felváltva forró és hideg. Az eljárás befejezéséhez hűvös tömörítésre van szükség. Ha nincs időnk, akkor mossa meg arcodat sós vízzel.

Reggel kontrasztmosást alkalmazhat, hideg vízzel. Ez segít a hajók falainak megerősítésében. A rendkívül száraz és vékony bőr számára ajánlatos ásványvízzel mosni. Ön is hozzá tea szódát a vízhez, ezáltal lágyítja azt. Jó használni a fűszernövényeket a mosás utáni öblítéséhez. A száraz bőrre a következő gyógynövények alkalmasak: petrezselyem, zsálya, gyomirtó, menta. A zsíros bőrre - pitypangra és zsinórra.

Fehér száraz bor és száraz pezsgő hűtött formában nem rossz eszköz a bőr dörzsölésére. Amikor a mosás befejeződött, sűrű krémmel kenje meg a nedves bőrt. Az áztatás után a krémet átszúrja a bőrt egy szövetgel, hogy eltávolítsa a törmeléket.

 • Mosás tej használatával

Még a régi időkben is, a nők kozmetikai célokra használták a tejet. Ez egy természetes értékes termék, amely sok hasznos összetevőt tartalmaz, amelyek a bőrünkhöz szükségesek. Például a tejcukor segít hidratálni a bőrt és a tejsavat - hogy megőrizze a folyadékot a bőrön. Egyéb összetevők - tejfehérje, fehérjék és zsírok - rugalmasabbá, rugalmasabbá teszik a bőrt, megőrzik a víz egyensúlyát. A tejipari enzimek és az E-vitamin kiválóan támogatják a bőr regeneratív folyamatait, és segítenek a sejtmegújulás folyamatának javításában. Ezért azt a következtetést lehet levonni, hogy a tej tökéletesen küzd az öregedés jeleivel.

Ha a bõr nagyon érzékeny és száraz, akkor ideális tejjel való mosásra. Azonban ez a fajta bőrtípus esetében a tejet fel kell hígítani a víz felével. A kapott folyadéknak kényelmes bőrhőmérsékletnek kell lennie. Megnyújtja a bőrt és enyhíti az irritációt. Mosás végezhetjük a teljes tej, de utána meg kell öblítse le arcát meleg vízzel szappan nélkül, száraz arcát egy törülközővel vagy fültisztító pálcikát, alkalmazni tápláló krémet. Az eljárás a mosás a tej csak akkor használható, az egészséges bőr, hogy nincs területek peeling és gyulladás, és ha az ilyen hibák vannak jelen, akkor jobb, hogy hígítsa a víz helyett tejet gazdag húsleves málna, hárs és a kamilla.

 • Olajjal végzett tisztítás

Növényi olajok nagy mennyiségben vannak: olíva, kukorica, pamut, napraforgó és mások. Mindegyiket tisztítási eljárásokhoz használják. A növényi olaj tökéletesen eltávolítja a nappali sminket. Ha a bőr száraz, akkor a növényi olajok különösen kedvezőek, különösen az őszi-téli időszakban. Kőolaj, például őszibarack vagy dióolaj, szintén kiválóan alkalmas erre a célra. A tisztítási eljáráshoz egy vagy két teáskanál olaj elegendő. Az olajat kissé fel kell melegíteni egy vízfürdőben, nedvesíteni kell egy pamut golyóval és áztassa át az arcot és a nyakat nyugtató mozdulatokkal, ezáltal megtisztítva a bőrt. Egyidejűleg könnyű masszázst is tehet az ujjhegyeivel. Nagyon hasznos az ajkak olajjal történő masszírozása - lágy lesz, színük fényes lesz. Ha a bőrét hosszú ideig érintette a nap és a szél, és száraznak és kényelmetlennek érezte magát, az őszibarackolaj nélkülözhetetlen eszköz. Az olajos palackot 37 ° C-os vízfürdőben fel kell melegíteni, nedvesíteni kell vékony gyapot-réteget és fel kell ráhelyezni az arcra, így szabad zónát kell hagynia a szem és az orr körül. Fedjük le a pergamentpapírt és egy törülközőt, hogy hosszabb ideig tartsuk a hőt. 15-20 perc elteltével eltávolíthatja a maszkot és törölheti száraz szalvétával. Ezt a maszkot ajánlott alkalmazni a nyak bőrére. Az eljárás végén törölje le a bőrt nedves állapotban sózott vízben vagy tea alatt, alulról felfelé mozdulva. Sót adunk hozzá 1 teáskanál 0,5 liter vízhez. Használhat felforralt vizet gyümölcslé hozzáadásával is. A komponenseket félbe kell keverni.

A vaj előnyei sokat mondhatnak, de csak egy dolgot említünk: kiváló eszköz a bőr lágyítására és tisztítására. Azonban nem szabad olyan embereket használni, akiknek olyan hibái vannak, mint a pattanások és a pustules. Ha vajat használ a bőr tisztítására, ne feledje, hogy a használatát nem szabad 10 napnál tovább késleltetni.

 • A savanyú tej tisztító hatása

Ez a savanyú tejtermék elengedhetetlen az arc, a fej, a haj ápolásához. Minden évszakra és minden bőrtípusra alkalmazható. Célszerű egy nem romlandó terméket használni, mivel nagyon érzékeny bőrön pirosodást és hámlasztást okozhat. Ennek ellenére a zsíros bőr könnyen elviseli a termék savasságát, és az ilyen típusú bőrtípusok sok tulajdonosai inkább a tejsavót preferálják a mosáshoz. Segít a zsír és a verejtékezés csökkentésében. E célból kefir vagy tejföl is alkalmas.

Önt bármilyen módon tudják mosni - egy pamut törlővel vagy egyszerűen a tejes tejet kenve a kezével. A savanyú tej alkalmazása után egy ideig elhagyhatja az arcot és a nyakát, majd meleg vízzel öblítse ki a tejterméket. Ha a bőr feszességét érzi, tegye fel az arcot egy tápláló krémmel, amely megnyugtatja a bőrt, és enyhíti a sav hatásától származó égő hatását. A száraz bőr tulajdonosainak meleg vízzel kell mosniuk a krém alkalmazása előtt. Ha a bőröd olajos, hagyja a savanyú tejterméket a bőrön, amíg teljesen megszárad. Ez eltávolítja a pórusokat. A krém ebben az esetben a homlokra, a nyakra és a szemre vonatkozik. Ha ez a tisztítási módszer bőrirritációt okozott, nedvesítse meg tea vagy kis mennyiségű friss tejjel, majd ismét zsírtartalmú krémet használjon.

 • Tojássárgája tisztító

Ez azt jelenti, hogy elengedhetetlen a zsíros bőr számára. A tisztító formula elkészítéséhez vegyen 1 db sárgáját, alaposan keverje hozzá a növényi olajjal és adj hozzá néhány csepp citromlevet. A kapott térfogatot két részre kell osztani. Vegyünk egyet a hűtőszekrénybe. A fennmaradó rész tisztítja a bőrt. Ehhez szüksége van egy vattapálcára, amelyet vízben meg kell nedvesíteni, szorítva és a tojássárgába kell mártani, majd gyorsan fel kell használni az arcra és a nyakra. Az elegyet egy ideig az arcra hagyjuk, majd eltávolítjuk és hűvös vízzel mossuk. Ne hagyja, hogy a tojássárgája keverék áztassa a bőrt. Amikor az eljárás befejeződött, alkalmazzon krémet az arcára. Ehelyett felveheti a növényi olajat. A második részt a hűtőszekrényből a következő alkalommal használja.

A tojássárgája alapján számos különböző keverék elkészíthető. A bőrtisztításhoz egy ilyen receptre van szükség: 1 sárgáját fel kell venni, adjunk hozzá egy kis tejfölt és 1 teáskanál növényi olajat, és gondosan őrölni.

Alkalmazz bármilyen bőrre, fél hónapra szünetet tartva. Természetesen a keveréket a hűtőszekrényben kell tárolni.

 • A bőrt a korpa és a fekete kenyér tisztítja

Az eljárást bármilyen kéthéjú korpával végezzük. Ha nem, akkor használhatja a morzsát a fekete kenyér, amely tartalmaz egy csomó korpa. Vagy használja a "Hercules" zabpehelyet. Grillezni őket egy húsdarálóval vagy darálóval.

Ha akne a bőrön, adjunk hozzá egy kis szódabikarbót vagy bóraxot a keverékhez. Ezután keverjük össze a zablisztet meleg vízzel és ezt a zagyot egy nedves felületen alkalmazzuk, enyhén dörzsölve a bőrt, különösen a zsúfolt helyeken. Általában ez a homlok, az orr szárnya, az áll. Ha úgy érzed, hogy az ujjaid könnyedén mozognak, és ahogy csúszik, akkor itt az ideje, hogy mossa a habot. Hűvös vízzel tegye meg. Az ilyen tisztítás után a bőr puha, sima és bársonyos lesz. Az eljárásokat napi egy hónapra kell elvégezni. Ha zsíros bőrtípusa van, tisztítsa meg arcát korhadaggal egy-két hét múlva, és máskor használja a sárgáját, a tejfölt és a krém szappant.

 • Tisztítás szappannal és kámfor krémmel

A szappanos és sós krémmel történő tisztítást elsősorban zsíros bőrre használják károsodás és kopás nélkül. Ha a bőr csípős, akkor az eljárást tartózkodni kell. Ez a módszer jó az akne comedonok jelenlétében. Szappanos krém előállításához szükség van bármilyen hazai gyártású borotvakrémre. Adjon hozzá egy csipet extra sót, valamint néhány szódabikarbónát, és óvatosan keverje fel. Tegyen egy kicsit ezt a keveréket egy pamut törlőruhával, és körkörös mozdulatokkal felhordja az arcot, a területeket aknával masszírozza. 3-5 perc múlva meleg vízzel mossuk. Az eljárást hűvös vízzel öblítsük le.

A kámfor krém szintén a bőr tisztításának egyik hatékony eszköze. Saját magad készíthetsz. Meg kell egy baba szappan, nem teljes pohár vízzel, 2 teáskanál glicerin, 1 evőkanál folyékony ammóniát, 1 teáskanál bórsav, 1 evőkanál kámfor alkohol és 0,5 csésze 3% hidrogén-peroxidot. Szappant kell reszelni, és hozzáadott víz és glicerin. Mindent keverjen, és hagyja állni egy éjszakát. Ezután keverjük össze ezt a keveréket homogénen gőzzel és keverjük össze ammóniával és kámfor-alkohollal. Bórsav, hígítsunk 2 csésze forrásban lévő vizet, és öntsük a kapott masszába, keverjük össze egy kanállal. Hagyja a keveréket lehűlni, és addig, amíg túl vastag, add hozzá hidrogén-peroxidot. A masszát meg kell verni, amíg meg nem találja a krémek konzisztenciáját.

Ha a bőrt gyakran irritálja, a kámfor-krémet a következő módon készítik el. Vegyünk egy kis szappant, fél kanál bórsavat, 1 evőkanál 3% hidrogén-peroxidot, 1 evőkanál kámforolajat és fél csésze vizet. A tejszínt pontosan a fentiekben ismertetett módon állítjuk elő. Kámforolajat kell hozzáadni a már lehűtött tömeghez.

Ha az arcbőr nem zsírszerű, akkor készítünk egy másik készítményt: a szappan krém helyett 0,5 csésze zablalt, adjunk hozzá 1 teáskanál szódabikarbónát és a vizet, hogy kiderüljön a nedv. Ezután fel kell használni az arcra, és néhány perc múlva öblítse le vízzel.

 • Kukoricaalapú lisztkészítményekkel végzett tisztítás

Annak érdekében, hogy megszabaduljon az elhalt sejtek bőrétől, megtisztítsa a kukoricaliszttel. Ezt a módszert két-három héten át kell alkalmaznia. Mit kell tenni ehhez? Öntsünk egy kis kukorica lisztet egy mély lemezbe, hígítsuk meleg vízzel, jól keverjük fel, hogy feloldjuk az összes csomót. Olyan legyen, mint egy faggyú, amelyet fel kell használni az arcra, és egy idő után (kb. 10 perc), mossa le. Kívánatos az eljárás befejezése után a bőr krémmel való kenésére.

Ha akne-comedon van a bőrön, akkor használjon másik keveréket a cornmeal alapján. A kukoricalisztben adjunk hozzá tojásfehérjét. Alaposan keverje össze mindent, és alkalmazza az arcon. Amikor a keverék megszárad, kétszárú karmantyúval távolítsa el az arcodról. Óvatosan, hogy ne nyúljon a bőrön, akkor jobb, ha hűvös vízzel mossuk.

Ha akne-comedon található, törölje le citromlevet vagy gyenge ecetsavoldatot (alma, asztal stb. Használhat) pamut törlővel. A tisztítási folyamat befejeztével a száraz bőrt bármilyen növényi olajjal vagy vadmályva tenyészettel lepörgesse, és a zsírokat bármilyen alkoholtartalmú krémmel törölheti.

 • Hámozás és bozót

Vannak olyan eszközök a bőr tisztítására, amelyeket bozót vagy hámozásnak neveznek. Ezek a csiszolóanyagokat tartalmazó krémek. Ez utóbbit aprósav, őszibarack és más hasonló növények zúzott kőzetével lehet ábrázolni. Csiszolásuk nagyon sekély. A peeling könnyebb eszköz, de lényegében ugyanaz. A krém-hámozás összetétele olyan összetevőket tartalmaz, mint a málna, a szamóca vagy a homok vagy agyag legkisebb frakciói. A peelingnek száraz hatása van a száraz, irritált bőrre.

A súroló hámlik a halott bőrrészecskékre. Ez az eljárás vérkeringést okoz a bőrön.

A peeling az alábbiak szerint történhet: vegyen fél pohár bogyókat - málna, eper, eper. Palacsintát egy tálba villával, adjunk hozzá egy kis tejfölöt, és alaposan keverjük össze. Ezt a kompozíciót az arc és a nyak területére egy vattapálcán kell alkalmazni, körkörös mozdulatokkal körültekintően.

A bőrt masszírozva hagyja el a területet a szem körül és az ajkak a keveréktől mentesen. Egy idő után, körülbelül 10-15 perc elteltével, öblítse le a bogyó összetételét az arcodról, és törölközhessen. Tegyen tápláló krémet.

 • Gyógyászati kivágások a bőr tisztítására

Ez a termék alkalmas olajos bőr tisztítására. A gyógynövények csalánjai rendkívül szorítanak a kibővített pórusokat, tisztítják és táplálják a bőrt. Készülnek egyszerűen: készítsenek 2 evőkanál aprított kollekciót, amely magába foglalja a mentát, a kamillát, a zsálya, a gyeplő, a megfelelő ételeket, és öntsön 1,5 csésze forró vizet. A húsleveset 30 percig be kell adni.

P osle hozzá egy kis burgonya keményítő, hogy egy habzó. Az arcra és a nyakra fényes masszírozó mozgásokat alkalmazzon. 15-20 perc után a maszkot meg kell mosni.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.