^
A
A
A

Zsírsavak

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A zsírsavak a legegyszerűbb lipidek, és hosszú szénhidrogén láncokból állnak.

A zsírsavak összetettebbek a lipidek összetevőjeként, az ehető zsírok kalóriájának nagy részét biztosítják.

A zsírsavak a molekulában található szénatomok számának (lánchosszúság) alapján vannak osztályozva. Ezek telítettek lehetnek, azaz telítettek. Kettős kötések nélkül. Ezek közé tartozik a laurinsav (C12: 0), a mirisztinsav (C14: 0), palmitinsav (C16: 0) és a sztearinsav (C18: 0) savak. A többszörösen telítetlen zsírsavak, például az olajsav (C18: 1) tartalmaznak egy kettős kötést. A többszörösen telítetlen zsírsavak, például a linolsav (C 18: 2) több kettős kötést tartalmaznak. Néhány a többszörösen telítetlen zsírsavat, nevezetesen a linolsav és linolénsav, nem lehet szintetizálni a szervezetben, így a továbbiakban a esszenciális zsírsavak. A testnek élelmiszerrel kell belépnie. Ezek a savak szintézisére egyéb többszörösen telítetlen zsírsavak hosszú szénláncú, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a szintézis az eikozanoidok. Telítetlen zsírsavak is szerint osztályozzák a kettős kötés helyzetét, vagyis. E. Az omega-9 (Q-9, vagy n-9), omega-6 (Q-6 vagy n-6), az omega-3 (Q-3, vagy n-3), a metilvégcsoport első kettős kötésének helyzetén alapulva. Továbbá, ezek a telítetlen zsírsavak is osztályozása az izomer konfigurációja a kettős kötések, azaz a cisz- és transz-, amelyek meghatározzák a tulajdonságait ezek a savak.

A zsírsav típusa befolyásolhatja a zsír fizikai tulajdonságait, felszívódását, felszívódását, anyagcseréjét, hasznosítását és végül az egészséget.

Az amerikai étrendben a teljes zsír kb. 80% -át hús, hal, saláták, zsírok biztosítják, amelyeken elkészítik az élelmiszereket, hozzáadják a tésztához és a tejtermékeket. Ezenkívül a hús, a baromfi, a hal, a tojás és a tejtermékek a telített zsírsavak fő forrása. A gabonafélékből származó termékek, például élesztő kenyér, sütemények, kekszek nagymértékben hozzájárulnak a mono- és többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásához. A hal és a rákfélék a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak fő forrása.

Trïacïlglïcerïdı

Diétás zsírok és növényi olajok triacil-glicerinek (TAG), amelyben három zsírsavval van észterezve, hogy glicerin-zsírsav-túlsúlya jellemző, hogy befolyásolja az általános táplálék összetétele és kiválasztása az étrendben. A zsírok és olajok sok zsírsavból állnak, arányosan, a megfelelő zsírra vagy olajra jellemzőek. Általában egy vagy két zsírsav túlsúlyban van a zsírban vagy az olajban. Például a linolsav a napraforgóolajban található zsírsavak 78% -át teszi ki. A kötet a növényi olajok, kivéve trópusi és kókuszpálma, fő forrásai a telítetlen zsírsavak, és az állati zsír forrásai a telített zsírsavak, azonban, módosítsa a zsírsav-profilt az étrendben, csak helyettesítésével zsír forrás. Ezen túlmenően a biotechnológia lehetővé teszi zsírok és termékek előállítását zsíros savak egyedi összetételével, úgynevezett konstruált termékeket.

 Étrendi ajánlások és zsírbevitel

Az általános táplálkozási javaslatok szerint a teljes felszívódott energia <30% a telített zsírsavak és a koleszterinbevitel <300 mg / nap teljes zsírtartalma és <10% -a miatt.

Számos országos felmérések által hivatkozott különböző szervezetek az USA-ban, azt sugallja, hogy a teljes zsírbevitel csökkent a népesség mintegy 34% -a kalória, mint a 1990-es adatok azt mutatják, hogy csak a 18, 14 és 21% -a férfi és 18, 18 és 25% -a nő 6-11 éves korban, 12-19 éves és 20 évesnél idősebbeknél <30% energiát kapott a zsíroktól.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.