^
A
A
A

Mi vezethet az esszenciális zsírsavak hiányához?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az esszenciális zsírsavak (EFA) hiánya ritka, leggyakrabban olyan csecsemőknél, akiknek a táplálása hiányos az EFA-ban. A tünetek közé tartozik a pattanásos bőrgyulladás, alopecia, trombocitopénia és növekedési retardáció gyermekeknél. A diagnózis klinikailag kialakult. Az EFA élelmiszerből való feltöltése teljesen megszünteti a hiányt.

Linolsav és a linolénsav - EFA-k - szubsztrátok endogén szintéziséhez az egyéb zsírsavak, amelyek szükségesek a számos fiziológiai folyamatban, beleértve integritásának fenntartásához a bőr és a sejtmembránok, a prosztaglandinok szintézisét és leukotriének. Például, eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav savak szintetizált esszenciális zsírsav lényeges elemei az agy és a retina.

Az EFA hiányának kialakítása érdekében az élelmiszerekkel való fogyasztásuknak nagyon alacsonynak kell lennie. A kis mennyiségű EFA felhasználása megakadályozhatja a hiányosságok kialakulását. A tehéntej tartalmaz körülbelül 25% linolsav tartalma az emberi tej, tehéntej, de ha használják normális mennyiségben, a bevitt linolsav megakadályozásához elegendő EFA-hiány. Összesen zsírbevitel sok fejlődő országban igen alacsony lehet, de mivel ez gyakran zsír növényi eredetű tartalma magas linolsav és a linolénsav, a fogyasztás, a növényi olajok elegendő, hogy megakadályozza EFA-hiány.

A táplált csecsemők tej képlet, a képlet, szegényített linolsav (tejsav alapú keverék „befogott” tej), EFA-hiány alakulhat ki. Hiánya az esszenciális zsírsavak lehetnek az eredmény egy hosszú és PPT, ha nem tartoznak a lipidek. De most a PPT legtöbb megoldása magában foglalja a zsíremulziókat az EFA hiányának megelőzése érdekében. Fejt ki lipidek vagy megnövekedett metabolikus szükségletei (például műtét folyamán, többszörös trauma, égések) diagnózis lehet eredményei alapján laboratóriumi adatok EFA-hiány a klinikai tünetek hiánya. Dermatitis az EFA hiánya miatt, generalizált és pikkelyes; csecsemőknél felidézi a veleszületett ichthyosisot, növeli a bőr kiszáradását.

A diagnózis általában klinikai; Az EFA hiányát igazoló laboratóriumi tesztek azonban már elérhetőek nagy kutatóközpontokban.

A kezelés az EHF táplálékkal történő kötelező átvételéből áll, amely teljes mértékben pótolja a hiányosságokat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.