^
A
A
A

A zsírok metabolizációja a testmozgás során

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A zsírok a szénhidrátokkal együtt oxidálódnak az izmokban, hogy energiát biztosítsanak a működő izmoknak. Az energiaköltségek kompenzálására szolgáló határérték a terhelés időtartamától és intenzitásától függ. A Hardy (> 90 perc) sportolók általában 65-75% V02max-on állnak, és a szénhidrátok tartalékai korlátozzák a szervezetben. 15-20 perc tartóssági terhelés után a zsírraktárak (lipolízis) oxidációját stimulálják, és glicerint és szabad zsírsavakat szabadítanak fel. A nyugalmi állapotban lévő izomban a zsírsavak oxidációja nagy mennyiségű energiát biztosít, de ez a hozzájárulás a könnyű aerob testmozgással csökken. Az intenzív fizikai aktivitás során az energiaforrások zsírról a szénhidrátokra való áttérése megfigyelhető, különösen 70-80% V02max intenzitással. Feltételezhető, hogy korlátozások lehetnek a zsírsavak oxidációjának, mint a munka izomzatának energiaforrásként történő felhasználására. Abernethy et al. A következő mechanizmusokat kínálja.

  • A laktáttermelés növelése csökkenti a katekolaminok által okozott lipolízist, ezáltal csökkenti a zsírsavak koncentrációját a plazmában és zsíros savakkal táplálja az izmokat. Javasolt a laktát antilipolitikus hatásának kifejeződése a zsírszövetben. A laktát növekedése a vér pH-értékének csökkenéséhez vezethet, ami csökkenti az energiatermelési folyamatban részt vevő különböző enzimek aktivitását, és izomfáradtsághoz vezet.
  • Az alacsonyabb szintű ATP termelés egységnyi idő alatt a zsír oxidációhoz képest szénhidrátok és a magasabb oxigénigény a zsírsav oxidáció során a szénhidrát oxidációhoz képest.

Például, az oxidáció egy molekula glükóz (6 szénatomos) képződését eredményezi 38 ATP molekulák, mivel az oxidációs zsírsav molekulák 18 szénatomos (sztearinsav) ad 147 molekula ATP (ATP hozam egyetlen zsírsav-molekula fenti 3, 9-szer). Továbbá, a teljes oxidációja egy molekula glükóz igényel hat molekula oxigént, valamint a teljes oxidációja palmitát - 26 molekulák oxigén, ami 77% -kal több, mint abban az esetben, glükóz, így amikor a folyamatos terhelés fokozott oxigén igény zsírsav oxidáció magyarázatot adhat növeli a szív- és érrendszer súlyos stresszét, ami korlátozza a terhelés időtartamát.

A mitokondriumok hosszú láncú zsírsavak szállítása függ a karnitin szállítási rendszer képességétől. Ez a szállítási mechanizmus gátolhatja más anyagcsere folyamatokat. Amplification gly-kogenoliza edzés közben növelheti a koncentrációt acetil, ami növekedést malonil-CoA -Fontos Működés zsírsav szintézis. Ez gátolja a szállítási mechanizmust. Hasonlóképp, a fokozott laktát koncentrációja növelheti acetilezett karnitin, és csökkenti a koncentrációt a szabad karnitin, és további - a gyengülése a közlekedési zsírsavak és oxidációs.

Bár a zsírsav-oxidáció edzés közben állóképességet ad nagyobb mennyiségű energiát, mint karbohydrátokból, zsírsav-oxidáció igényel több oxigént, mint szénhidrát (77% -os növekedés D2), ezáltal növeli a feszültséget a kardiovaszkuláris rendszer. A szénhidrát-felhalmozódás korlátozott kapacitása miatt azonban a terhelésintenzitás indikátorok romlanak a glikogén tartalék kimerülésével. Ezért az izomszénhidrátok megtakarításának számos módja és a zsírsavak oxidációjának fokozása az edzés során az állóképesség szempontjából. Ezek a következők:

  • képzés;
  • táplálják a közepesen hosszú láncú triacilglicerideket;
  • orális zsíros emulzió és zsíros infúzió;
  • magas zsírtartalmú diéta;
  • adalékanyagok L-karnitin és koffein formájában.

Edzés

Megfigyelések azt mutatták, hogy a nagy aktivitása a képzett izom lipoprotein lipáz, izom lipázok, acil-CoA szintetáz és reduktáz zsírsavak, karnitin acetiltranszferáz. Ezek az enzimek növelik a zsírsavak oxidációját a mitokondriában [11]. Ezenkívül a képzett izomok több intracelluláris zsírt gyűjti össze, amely növeli a zsírsavak bevitelét és oxidációját a testmozgás során, ezáltal megtakarítja a szénhidráttartalmakat az edzés során.

Triacilgliceridek fogyasztása közepes hosszúságú szénhidrátlánccal

A közepes szénhidrátláncú triacilgliceridek 6-10 szénatomos zsírsavakat tartalmaznak. Úgy véljük, hogy ezek a triacil-gliceridek gyorsan át a gyomorból a bélbe szállítják a vérrel a májhoz és növelheti a zsírsavak szintjének közepes láncú szénhidrát- és triacylglyceride plazma. Az izom, a zsírsavak felszívódik bystrb mitokondriumok, mivel azok nem igényelnek karnitin közlekedési rendszer, és ezek oxidált gyorsabban és nagyobb mértékben, mint triacilgliceridek hosszú láncú szénhidrát. Azonban a triacil-gliceridek közepes hosszúságú szénhidrátlánccal való fogyasztásának hatása a gyakorlatok teljesítménymutatóira meglehetősen kétséges. A glikogén megőrzésére és / vagy a megnövekedett állóképességre vonatkozó adatok ezen triacilgliceridek fogyasztása során nem megbízhatóak.

A zsírok orális bevitele és infúziójuk

Az endogén szénhidrátok oxidációjának csökkentése a fizikai megterhelés során a zsírsav koncentrációjának növelésével érhető el a plazmában zsírsav infúzióval. Azonban a zsírsavak infúziója gyakorlása során nem praktikus, és a verseny alatt lehetetlen, mivel mesterséges dopping mechanizmusnak tekinthető. Ezenkívül a zsíros emulziók orális fogyasztása gátolhatja a gyomorürülést és a rendellenességekhez vezethet.

A magas zsírtartalmú étrend

A magas zsírtartalmú étrend fokozhatja a zsírsavak oxidációját és javíthatja a sportolók állóképességét. Azonban a rendelkezésre álló adatok csak hipotetikusan lehetővé teszik annak megállapítását, hogy az ilyen táplálkozás javítja a teljesítményt a szénhidrátok metabolizmusának szabályozásában és az izom- és májban lévő glikogén tárolók fenntartásában. Megállapították, hogy a magas zsírtartalmú élelmiszer hosszú távú fogyasztása káros hatással van a szív- és érrendszerre, ezért a sportolóknak ezt az étrendet kell felhasználniuk az eredmények javítása érdekében.

L-karnitin adalékai

Az L-karnitin fő funkciója a hosszú szénhidrogén-lánchosszúságú zsírsavak szállítása a mitokondriális membránon keresztül az oxidációs folyamatba való bevonásukhoz. Úgy gondolják, hogy az L-karnitin-kiegészítők orális bevitele fokozza a zsírsavak oxidációját. Ennek ellenére nincs tudományos bizonyíték.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.