^
A
A
A

Aerob testmozgás és szubsztrátok oxidációja

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az étkezési zsírok az aerob testmozgás során megőrzik a szénhidrátokat, fokozzák a zsírok oxidációját és csökkentik a szénhidrátok oxidációját. A szénhidrátok oxidációjának csökkenése növelheti az állóképességet az energia előállításához használt zsírok miatt. Feltételezték, hogy az étkezési zsírok fogyasztásának növekedése növelheti a zsírsavak oxidációját, csökkentve a szénhidrátokat és javíthatja a többi mutatót. De a rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá ezt a hipotézist.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a triacilglicerid emulzió vagy a telített zsírsavak bevitele nem befolyásolja az izomglicogén szintjét a testmozgás, a teljesítmény és egyéb mutatók között. Ezenkívül egyes kutatók használtak böjtöt, és megpróbálták megnövelni a zsírsavak oxidációját a stresszhiányos szénhidrátokhoz képest. Bár az éhezés a zsírsav oxidációjához hozzájárult a testmozgás során, egyéb mutatók azonban nem javultak. Az alacsony szénhidráttartalmú és nagy zsírtartalmú étrendek hatását a fizikai gyakorlatokra és a glikogénraktárakra vizsgálták. Ezek a diétás manipulációk nem fedezték fel az izom glikogén tárolására, teljesítményére és mutatóira gyakorolt megfelelő hatásokat.

Ebben a szakaszban, a hatékonyság rövid étrendi manipulációk beleértve zsírterhelésre teljesítmény javítása azáltal, hogy fokozzák a zsírok oxidációját, és csökkenti a szénhidrátok oxidációját sportolók teljesítő terhelés állóképesség még mindig szükség van bizonyíték. Másrészt a zsírokban gazdag diétához való hosszú távú alkalmazkodás anyagcsere-adaptációt és / vagy morfológiai változásokat okozhat, ami viszont befolyásolhatja a teljesítményt.

Megfigyelések szerint Lambert et al., A használata a diéta 76% zsírt, összehasonlítva egy tartalmazó étrend 74% szénhidrát, kerékpárosok 14 napon nem csökkentette a maximális kimeneti teljesítmény és a teljesítmény az idő, hogy a kimerültség. Azonban az izom-glikogén készleteket kétszer alacsonyabb a nagy zsírtartalmú diéta, mint a magas szénhidráttartalmú étrend, ami megnehezíti az értelmezést a hatást ezek étrendi manipulációk a állóképességet. Helge et al. Kimutattuk, hogy a képzetlen emberek, akik a nagy zsírtartalmú diéta (62% energia) vagy magas szénhidráttartalmú étrendet (65% energia) és a 40-hetes képzés volt megfigyelhető 9% -os növekedés V02max, egy ideig egészen a végkimerülésig növekedett mindkét diéta . Így az alkalmazkodás a diéta, magas zsírtartalmú étrend kombinálva edzések tartó akár 4 héten át Szubmaximális terhelés nem rontja az állóképességet, és a diéta magas zsírtartalmú étrend 7 héten járt egy idő csökkenése a kimerültség képest a csoport ismertesse magas szénhidráttartalmú étrend. Ezért feltételezhető, hogy a zsíros étrendben való tartózkodás időtartama befolyásolja a mutatókat.

Az ehető zsírokhoz való alkalmazkodás a zsírsavak oxidációjához kapcsolódó enzimekkel társítható. Egy erős találtak összefüggést az aktivitás (3-oksiatsil-CoA-dehidrogenáz és a fogyasztás, valamint a zsírsavak oxidációját. Bár ez az adaptáció testmozgás okoz növekedést állóképességet megnövelt zsírtartalmú étrend nem hasonlítható össze, hogy a megfigyelt magas szénhidráttartalmú étrend.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.