^
A
A
A

Szükség van egy folyadékra

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Napi folyadék igények a lakosság nehéz kiszámítani, mert a nagy különbségek a veszteség a fizikai megterhelés. Sok tankönyvek határozzák folyadék követelmények azon vezető a mozgásszegény életmód, mennyiségben 2 liter naponta. Ez a minimális követelmény (2 L értéke 8 pohár naponta) is el lehet érni különböző forrásokból, valamint a tej, üdítők, gyümölcslevek, sportitalok, víz, gyümölcs levesek és mások. A fizikailag aktív emberek napi folyadékmennyiség követelmény sokkal 2 liter felett naponta. Egyes sportolók és munkások számára napi 10 liternél magasabb. Ezek a magas folyadék szüksége hatalmas mennyiségű okozott izzadság edzés során időnként meghaladja a 3 l óránként egy jól képzett sportolók és hozzászokik. Ezt a gyors folyadékveszteséget gyakran nem egy megfelelő mennyiségű abszorbeált folyadék kíséri, ami kiszáradást eredményez.

Időnként a folyadékot a szervezetből a vesék (vizelet), a gyomor-bélrendszer (ürülék) és a verejtékmirigyek eltávolítják, és folyamatosan - a légzőszervektől és a bőrön át. A víz összes mennyisége napi késést határozzák meg a környezeti feltételek, a mérete (és a felszíni terület) az egyes, a intenzitása annak metabolizmusát és térfogata a kiürített folyadék. Észrevétlen vízveszteség a bőrön keresztül viszonylag állandó és érzéketlen veszteségek keresztül függ a hőmérséklet a légúti környezet, a relatív páratartalom és a hangerő szellőzést. Áthaladva a légzőrendszert, a belélegzett levegő nedvesített és annak relatív páratartalom eléri a 100% (egyenlő a gőznyomása 47 Hgmm. V.). Meleg és nedves levegő belélegzése esetén az észrevehetetlen folyadékvesztés kissé csökken, mivel a belélegzett levegő már tartalmaz vizes gőzt. A sportolóknál és a dolgozóknál a folyadéknak a légzőszerveken keresztül történő jelentős mértékű vesztesége miatt a fizikai aktivitással járó légzés intenzitásának általános növekedése miatt. Levegőt lélegzik be az edzés közben a hideg, ez tartalmaz egy viszonylag kis mennyiségű vízgőz, így az áthalad a légutak a melegítés és nedvesített, van egy további nedvesség veszteség. Ezért fontos megjegyezni, hogy még hideg időben a verejtékmirigyek és a légutak által okozott folyadékveszteség meglehetősen magas lehet.

A sportolók és a dolgozók vizeletében tapasztalt veszteségek kevesebbek, mint az ülő emberek életmódja, még kevésbé meleg időben, mivel a szervezet hajlamos a folyadék fenntartására. A motoros aktivitás csökkenti a húgyúti teljesítményt, mivel a vesék megpróbálják megtartani a vizet és a nátriumot a verejtékveszteség kompenzálása érdekében.

A terhelés hiányában a napi folyadékveszteség átlagosan legalább 2-3 liter. Ha a sportolók magas hőmérsékleten edzhetnek vagy versenyeznek, napi folyadékigényük magas. Például egy sportoló, aki naponta 2 órát képez, könnyen elveszítheti a további 4 liter folyadékot, ami növeli a napi folyadékigényt 6-7 literre. Sok ember naponta több mint 2 órán át aktív állapotban van, ezáltal növeli a folyékony szükségleteket. Az ilyen veszteségek feszültséget okoznak a folyadékszabályozó rendszerben, így a szomjúság a folyadék felszívódásának és a test kiszáradásának eredményei számára nem megfelelő indikátor.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.