^
A
A
A

Az elektrolit labda szabályozása. Az elektrolitok szükségessége

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az elektrolitok koncentrációját a sejtmembránokban szigorúan ellenőrizni kell, hogy biztosítsák az egész szervezet sejtjeinek funkcióit. Elektrolit-egyensúly felborulása, mint például a szívizom, hátrányos lehet, azonban a vese jól alkalmazkodott, hogy fenntartsák elektrolit-egyensúly, fenntartásában vagy felszabadító ásványi anyagok, mint például a nátrium, klór, kálium, kalcium és magnézium. A nátrium-klorid "étvágyának" fennállása mellett nincs ok azt feltételezni, hogy más ásványi anyagok fogyasztását hasonló reakciók szabályozzák. Feltéve, hogy az élelmiszerek energiafogyasztása megfelelő, az ásványi anyagok fogyasztása általában meghaladja a keresletet, ami pozitív ásványi egyensúlyt eredményez.

Az elektrolitok szükségessége

Az elektrolitok elvesztését a vizelet és a verejtékvesztés kíséri. A sportolók és a mindennapos verejtékezők sok elektrolitot, különösen nátriumot és klórt is elveszhetnek. A kálium izzadság formájában is kiválasztódik, bár koncentrációja jóval alacsonyabb (általában <10 mmol-L-1), mint nátrium (20-100 mmol-1). Mivel a nátrium koncentrációja különböző emberekben eltérő, egyesek hajlamosak a nagy nátriumhiányra, míg mások nem. A hő- és izomgörcsök által okozott kockázat a verejtékvesztéshez kapcsolódik.

A verejtékkel elvesztett nátrium-klorid mennyisége igen jelentős. Például egy napi 5 órás edzés alatt álló futballista 8 liter verejtékezést veszít (1,6 liter / óra). Ha izzadsága átlagosan 50 mmol Na + -ot tartalmaz 1 literenként, akkor a teljes nátriumveszteség 9200 mg (23 g NaCl). Ez a veszteség, amely nem tartalmazza a 100-200 mmol nátrium normálisan nyomtatni a vizeletben jelzi, hogy sokan fizikailag aktív egyének nagy szükség van a nátrium-klorid, hogy visszaszerezze a veszteségek a verejték.

Az emberi verejték apró mennyiségű tucatnyi anyagot tartalmaz, amelyek közül sok ásványi anyag. Még erős izzadság esetén sem valószínű, hogy az ilyen ásványi anyagok, például a magnézium, a vas és a kalcium verejtékei ásványi egyensúlyhiányt okoztak a legtöbb emberben. Néhány ember esetében azonban ezek a veszteségek további táplálkozási szükségleteket eredményezhetnek, mint például a fizikailag aktív nők esetében a veszteséges kalcium elvesztése. Több kutatásra van szükség annak eldöntéséhez, hogy szükséges-e az ilyen emberek napi bevitelének növelése.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.