^
A
A
A

A sportolók zsírbevitelének szükségessége

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A zsíros étrend a sportolók számára rendkívül változatos, attól függően, hogy a sport típusa, a fitnesz és a sportolók szintje milyen szintű. Bár a sportágnak nincsenek speciális táplálkozási javaslataik, a sportoló táplálék-fogyasztása általában tükrözi az edzést és a versenyeket a sport számára. Általában, sportolók, állóképesség sportolók, kocogók és a kerékpárosok, megfigyelés szerint, válasszon egy étrend, amely összhangban van az alapvető irányelvek az élelmiszer-zsírok (<30% az energia hozam zsírok). A távolsági futók az energia 27-35% -át fogyasztják a zsír rovására, és a Tour de France versenyen részt vevő profi kerékpárosok körülbelül 27% -ot tesznek ki. A kosárlabda, a kosárlabda és a síelő-doublers olyan étrendet használ, amely 30-40% energiát tartalmaz a zsír miatt. Másrészt a tornászok és a figura-korcsolyázók számára, ahol a megjelenés nagy jelentőséggel bír a sikeres teljesítmény szempontjából, az élelmiszer-zsírok fogyasztása - mint ismeretes - 15-31% körüli.

Az alacsony zsírtartalmú étrend következményei

A sportágak többsége összhangban van az általános táplálkozási javaslatokkal, vagyis az energiának legalább 30% -át zsírok adják. Azonban, sportolók, atléták, hogy fokozzák a kompetitív képességek, valamint a tornászok és műkorcsolyázói hogy javítsa a megjelenés élvezhetik a diéta nagyon alacsony zsírtartalmú (20% -nál kisebb zsírból származó kalóriát), hogy ne növelje a testsúly és a százalékos arányt ő kövér.

Egyes sportolók, különösen azok, akik az állóképességre tanítanak, általában növelik a szénhidrátfogyasztást a zsírból, hogy növeljék a glikogén tárolókat. Mindenesetre az alacsony zsírtartalmú étrend nem feltétlenül felel meg a fiatal sportolók növekedésének és fejlesztésének, valamint az állóképességi mutatók energiaigényének. Emellett a hosszú élettartamú alacsony zsírtartalmú táplálék hozzájárulhat az esszenciális zsírsavak és zsíroldékony vitaminok sportolók hiányának kialakulásához.

Az ásványi anyagok, például a kalcium és a cink fogyasztása is fenyegethet. A női sportolóknál a nagyon alacsony zsírtartalmú étrend menstruációs zavarokat okozhat és meggátolhatja a jövőbeni reproduktív képességet. A diétával rendelkező férfi sportolóknak alacsony a tesztoszteronszintje a vérszérumban, ami viszont befolyásolhatja reproduktív funkcióját. Ezért a sportolók nem javasolnak nagyon alacsony zsírtartalmú diétát.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.