^
A
A
A

Miért van szüksége a folyadék egyensúlyának szabályozására?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az optimális hőmérsékleti körülmények között nyugalmi állapotban a test folyadék egyensúlya az összes testtömeg ± 0,2% -ánál marad. A napi folyadékbevitel szorosan kiegyensúlyozott a vizeletben, a székletben és a verejtékben kiválasztódó folyadékmennyiségnek, a légzésnek köszönhetően, valamint a bőrön keresztül történő érzéketlen vízvesztés révén. Az ilyen szoros egyensúly megköveteli a hipotalamusz és a vascularis baroceptorok osztmorektoreitől származó bemeneti jelek állandó integrálását, így a folyadékbevitel pontosan megfelel a veszteségének.

A folyadék egyensúlyt olyan mechanizmusok szabályozzák, amelyek befolyásolják a víz és a nátrium felszabadulását, valamint a szomjúságot. Sweat elvesztése kíséri csökkenése és a plazma térfogat és növeli az ozmotikus nyomás (növekedése miatt a nátrium és a klór koncentrációk). Ezek a változások által érzékelt vaszkuláris receptorok és a hipotalamusz ozmoreceptorok, amely növeli a elosztását a vazopresszin (antidiuretikus hormon) az agyalapi mirigy és a renin a vesék. Ezek a hormonok (beleértve az angiotenzin II és az aldoszteron, amelyek eredményeként kialakult megnövekedett plazma renin aktivitás) serkentik a nátrium- és vízvisszatartás által a vese és provokál fokozott szomjúság. Amikor folyadékbevitel meghaladja a veszteség, és a térfogata a plazma ozmotikus képessége visszatért a normális szintre, és a víz egyensúly helyreállította a vese (m. E. A felesleges folyadék kiszabadul).

Azonban a fizikailag aktív egyéneknél a test folyadékegyensúlya gyakran megszakad, hiszen a szomjúság-kontroll mechanizmus nem képes pontosan meghatározni a szervezet folyadékigényét ahhoz, hogy elegendő bevitelt biztosítson a testmozgás során.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.