^
A
A
A

Mi a teendő, ha hátfájdalmad van?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ha hátfájásban szenved, az orvosi rendelvény a nyújtás, a súlyemelés, a szimulátorok gyakorlása, súlyos aerob gyakorlatok és még futás. Vigye vissza a munkáját - még akkor is, ha először fáj. A legalsó dolog, amit a hát alsó részén lévő fájdalmakkal lehet megtenni, hogy leszálljon a kanapéról, és elkezdjen mozogni. És minél előbb, annál jobb.

Csak néhány könnyű nyújtó gyakorlatot értünk. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a hatalom és még az aerob testmozgás hatékonyabb, mint a szinte minden más gyógyszer a hátfájás kezelésében és megelőzésében. Így a bostoni Simmons College 2003-as tanulmányában 26, krónikus alacsony hátfájással rendelkező önkéntes kezdett gyakorolni a hétköznap 3 alkalommal. 12 hét elteltével fizikai állapotuk 11% -kal javult, a pszichológiai állapot mutatói 14% -kal javultak, a fájdalom 8% -kal csökkent.

És ezek az eredmények hosszúak voltak. Egy évvel a program kezdete után, hogy megerősítsék a hát alsó részét, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet által végzett tanulmány önkéntesei sokkal jobbnak érezték magukat, mint a kontrollcsoport tagjai. A tudósok szerint a vizsgálat kezdete után még 10 évvel az egészségi állapota sem romlott.

A tudat vezérlése

Az új megközelítés tükrözi a hátfájás teljesen új gondolkodási módját. Hosszú ideig a kutatók hiába próbálták megtalálni az agonista okát. A csigolyatömegeket, a spinális izmokat és az ínszalagokat tanulmányozták, de nem tudtak világos képet kapni. Még akkor is, ha nagyon súlyos hátfájdalmat érez, az x-sugarak és más vizsgálatok általában nem érzékelik a fájdalomforrást.

Hogyan lehetséges ez? A szakértők azt gyanítják, hogy a hátfájás kisebb sérülésekkel kezdődik, például az ín vagy az izom nyújására. De a hosszan tartó fájdalmak a fejében előforduló folyamatok eredménye.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az érzelmi stressz növeli a hátfájás kockázatát. Egy brit tanulmány 2001-ben a London College, azt mutatja, hogy az emberek, akik szembesülnek a magas szintű pszichés stressz, 20-25 éves, több mint két és félszer nagyobb valószínűséggel voltak problémák a hátam, mint az emberek, akik nincsenek kitéve a stressz.

A szorongás növelheti a fájdalom észlelését is. Képzeld el, hogy átmegy a nap alatt egy kisvároson keresztül, és valaki megragadja a vállát. Valószínűleg viszont megfordulsz, hogy kiderítsétek, ki és mit akar. Képzeld el ugyanazt a helyzetet egy zavaros területen éjjel. Ugyanez történik az embereknél is, ha túlságosan aggódnak a hátuk miatt. A félelem fokozza a fájdalmat.

A legrosszabb esetben az emberek, akik folyamatosan szorongásban vannak, a fájdalmat katasztrófává teszik. Rögtön a legrosszabbra gondolnak, és arra a következtetésre jutnak, hogy súlyos traumát okoztak. A félelem miatt, hogy rosszabbul tudnak lenni, öntudatlanul terhelik a fájó izmokat és csökkentik a mobilitást. Szélsőséges esetekben a fájdalomtól és a későbbi traumától való félelem kineziophobia vagy a mozgás félelme lehet.

Ha egy testrészed sérül, akkor természetesen kevesebbet próbálsz használni. Ez jó bokaruhanás vagy törött láb esetén. De nem háttal rendelkező beteg esetében. Néhány izomtörzs és a mások figyelmen kívül hagyása akadályozza a megfelelő testtartást és mozgást, növelve a további izomgörcsök és a fájdalomérzékenység kockázatát. Idővel a fájdalom jelzései folyamatosan zavarják Önt.

"Azok, akik félnek, hogy bármilyen mozgás károkat okozhat, valójában elveszítik a gerincük ellenőrzését és normális mozgását. Az Országos Egészségügyi Intézet által finanszírozott tanulmányban a tudósok megpróbálták meghatározni, hogy egy szondát, amelynek során az érzékelőket a szervezet testére helyezik a mozgás amplitúdójának mérésére, meghatározzák a kineziofóbia korai jeleit. Ez segítene az orvosoknak abban, hogy meghatározzák a krónikus hátproblémák kialakulásának magas kockázatát.

Néhány orvos a pszichológiai, nem fiziológiai problémát a hátfájásnak tekinti. A hátfájásban szenvedőknek szenvedést és haragot kell találniuk az életükben, és stresszcsökkentő technikákat kell alkalmazniuk, mint például a meditáció.

Más orvosok fontolóra veszik az antidepresszánsok használatának lehetőségét a hátfájás enyhítésére. A washingtoni egyetem tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy kétféle antidepresszáns - triciklikus és tetraciklikus - segít egyes betegekben fájdalomcsillapítani.

De van egy másik módja a pszichológiai és fiziológiai problémák egyidejű kezelésének, amely nem jelent pillanatképet vagy pszichoterápiát - ez normális fizikai aktivitás. A gyaloglás, a lépcsőfokozás, a gyakorlott kerékpár használata, az úszás - szinte bármilyen fizikai aktivitás - az izmok és a hátsó ínszalagok természetes módon együttmőködnek. Gyengék az izmok. Az is fontos, hogy amikor visszatérsz a normális aktivitásba, erőteljes jelet küldesz az agyadnak, hogy a sérülés nem olyan súlyos.

Tudatosság a testről

Ügyeljen arra, hogy mit mond a hátád; Ha a testmozgás során kellemesnek érzi magát, ez gyorsíthatja a helyreállítást. A 2004-es kanadai tanulmány során a tudósok a hátfájással járó betegcsoportot kérték fel, mely gyakorlatok hatékonyabban enyhítik a fájdalmat. Vannak, akik az izmok rugalmassági gyakorlatait preferálták - erősségi gyakorlatokat - míg mások inkább a beteg izomzatát. Aztán a résztvevőket arra kérték, hogy tegyék meg kedvenc gyakorlásukat, vagy valami másikat. Azok, akik kedvenc gyakorlataikat elvégezték, jelentősen jobb eredményeket értek el. Erõs gyakorlatokat és rugalmassági gyakorlatokat kínálunk Önnek. Próbáld ki mindkét típust - ezek nemcsak segítenek legyőzni a hát alatti fájdalmat, hanem megelőzni a jövőben való előfordulását.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.