^

Gyakorlatok a gyermekek hátsó izmainak megerősítésére

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A gyermek rendes fizikai fejlődéséhez speciális gyakorlatokra van szükség a hátat erősítéséhez. Tekintsük a megvalósításuk népszerű összetevői és jellemzői.

A fizikai aktivitás a normális növekedés és a szervezet fejlődésének záloga. A fizikai kultúra nem csak terápiás és megelőző funkciókat hordoz magában, hanem oktatói is. A gyermek megtanulja a körülötte lévő világot, bizonyos higiéniai készségeket szerez. A gyermekek háttámlájának megerősítésére irányuló gyakorlatok szükségesek a vázizomrendszer pontos kialakításához, a gerinc és az izmok erősítéséhez, a testtartás aszimmetriájának és a scoliosis megelőzésének.

A gyermek csontvázának szerkezete specifikus, ezért a testmozgás segítségével normális testtartás alakul ki a csecsemő növekedése során. Végezzen el gyakorlatokat, amelyek megerősítik a hátát 6 hónapos kortól.

A mozgás során az ilyen izmok részt vesznek:

 • A trapéz - a nyak hátsó részéből indul ki, a felső hátsó részen helyezkedik el, amely felelős a fej dőléséért és a kések elmozdulásától.
 • A legszélesebb - az alsó hátsó részén található, megragadja a mellkas oldalát. Felelős a felemelt karok leengedéséért és a csomagtartó végéhez közeledve.
 • Az izom felelős a gerinc egyenesítéséért. A gerincoszlop mentén helyezkedik el.

Mivel az egyes gyermekek fejlődésük különböző, a képzés előtt érdemes egy gyermekorvoshoz vagy egy gyermek fizioterapeutahoz fordulni, amely segít meghatározni a fizikai erőfeszítések készségének mértékét. Az izomzat fejlődésének meghatározásához szükség van egy ilyen teszt elvégzésére: tegye be a csecsemőt a hasra, kezét a derekán tartja, és enyhén felemelkedik. Ha a hátsó izomzat normálisan alakul ki, akkor a gyermek megtartja a lombkoronát, figyelembe veszi a "fecske" jelentését. Ha a kölyök nem tartja testét testsúlyának és nem feszíti meg a háti izmokat, akkor speciális gyakorlatokat kell végezni. Ezt a vizsgálatot rendszeresen meg kell ismételni a torna hatékonyságának figyelemmel kísérése érdekében.

Az idősebb gyermekeknél az izmok fejlettségi szintjének meghatározásához olyan gyakorlatot kell elvégezni: hagyja, hogy a gyermek egyenesen álljon és nyújtsa ki a karját. Figyeld meg, hogy a baba mennyire állhat ebben a helyzetben. Ha 30 másodpercnél hosszabb költségekkel jár, akkor a testtartás helyes, és az izmos fűző normál módon fejlődik ki. Ha kevesebb, mint 30 másodperc, a testtartás gyengül és javítást igényel.

A rendszeres gyakorlatok nem csak a hátsó izmok erősítését teszik lehetővé, hanem az egész test egészére is kedvező hatást gyakorolnak. A fizikai terhelés hozzájárul a szív- és érrendszer erősítéséhez, javítja a vérkeringést, a légzést. A csecsemőkben motoros készségeket fejlesztenek, szabályozzák az idegi gerjesztés és gátlás folyamatát.

Gyakorlatok egy gyermek 6-9 hónapig.

 • Először készítsd el a gyermeket, vigye magának a karjait, fordítsa hátra magával, kezével a lábak és a medence területén. A babával együtt lassan előre hajoljon, és visszatérjen a kiindulási helyzetbe. Ez megtanítja a gyermeket, hogy megtartsa a lombkorona hátulját. Ismételje meg a gyakorlatot 5-7 alkalommal.
 • Vegye ki a tornaterem labdáját, és tegye fel a gyerekre. Tartsa a baba a hónaljban, és rázza fel a labdát oda-vissza. A gyermeknek hajó formájával hajlítsa hátát, 3-5 másodpercig ebben a helyzetben. Csináld ezt 5-8 alkalommal.
 • Ha a gyermek jól teljesít az előző gyakorlattal, akkor bonyolult lehet. Tartsa meg a csípőjét, és tekerje el a labdát magától - magától. Tartson pár másodpercig minden helyzetben, hogy a baba hátat fordítson.

A testmozgás mellett a csecsemőknek masszázs is látható. Rendszerint akkor ajánlott tartani, amikor a gyerek elkezdi megtanulni, hogyan üljön le. Segít előkészíteni a gerincet a jövőbeli terhelésekhez. A masszázs simogatásokat, dörzsölést és dagasztást tartalmaz.

 • Helyezze a babát a hasára, és lassan simogassa a kezét a gerinc mentén felfelé és lefelé. Ismételje meg 5-7 alkalommal.
 • Dörzsölés mozdulatokkal az ujjakkal, lépjen fel a gerincre és lefelé. 3-5 ismétléssel.
 • Gyengéd dagasztó ujjakkal járva járjon végig a gerinc mentén és az oldalán az intercostális csigolyák mentén. A masszázs csak a hátsó oldalsó izmokat igényli alulról felfelé. 3-5 alkalommal ismételje meg és töltse ki a gyakorlatokat ütésekkel.

Körülbelül három éves kora óta a gyerek aktívan ül az asztalhoz, így a szülőknek komolyan gondolniuk kell a spinális izmok megerősítésére és a helyes testtartás kialakítására. Jobb, ha az orvosi tanácsadást követően az egészségtorna áll. Ajánlott a terhelés fokozatos növelése és a gyakorlatok rendszeres végrehajtása. A képzést a fizikai és élettani fejlődés minden szakaszában le kell folytatni, a fiatal szervezetet új terhelésekre készítve.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Jelzések

Bizonyos jelek vannak a gyermekek háttámlájának megerősítésére irányuló gyakorlatokról. Meg kell vizsgálni és konzultálni kell egy ortopédiai, neurológiai és gyermekgyógyászati neurológussal.

Gyakorlatok és masszázs kijelöli az ilyen esetekben:

 • Fejlődési késleltetés.
 • Gerincferdülés.
 • Angolkór.
 • Hip diszplázia.
 • Inguinális vagy köldökvérzés.
 • A csigolyatömegek elmozdulása.
 • A dongaláb.
 • Sima lábak.
 • Torticollis.

A gyakorlatok közé tartozik: simogatás, dörzsölés, dagasztás, rezgés. Különös figyelmet fordítanak az eljárás előkészítésére:

 1. A gyermeknek jól kell éreznie magát, és normális hangulatban kell lennie, nyugodtan és vidáman.
 2. Mielőtt elkezdi a gyakorlatokat, szellőztesse a szobát. Az optimális hőmérséklet-szabályozás 18-22 ° C.
 3. Egyidejűleg 40-60 perccel étkezést kell tartani.
 4. A torna során csendes zenét is tartalmazhat, amely lazítja a gyermeket, és alkalmazkodik a munkához.
 5. Töltse ki a komplexet, amelyet vízkezelés követ.

A gyakorlatok komplexét úgy választják ki, hogy figyelembe veszik a gyermek egészségi állapotát és az izmok fejlettségi szintjét. Az osztályoknak enyhe fáradtságot kell okozniuk, de győződjön meg róla, hogy a baba mindent örömmel csinál és megértette jelentőségét. A tréningek naponta háromszor 15-20 percet kell kezdeni, és naponta fokozatosan 40 percre kell emelkedniük.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Ellenjavallatok

A gyermekek minden korosztályának sajátosságai vannak, ezért egyéni megközelítésre van szükség egy sor gyakorlatok kidolgozása során. A fizikai terhelés nem ajánlott rossz egészségi állapot, láz vagy akut betegség esetén.

A kontraindikációk a szívritmus és a légzési elégtelenség megsértését jelentik. Gyakorlatokat nem végeznek malignus betegségek, akut rákbetegség vagy tuberkulózis, a hepatitisz aktív formája, az ízületek, csontok és lágyrészek gyulladásos elváltozásai. A képzést addig kell törölni, amíg a gyermek teljesen visszanyerik.

Nem szabad elfelejteni, hogy az óvodások nagyon aktívak és gyorsan fáradtak. A 6-7 éves gyermekek magas véráramlást mutatnak, mint a felnőtteknél, ezért a szívritmusok megsértése jellemzi őket. A 10 éven felüli gyermekeknek intenzívebbnek kell lenniük. Tehát orvosi tanulmányok szerint egy 8-12 éves diák 3-4 órán belül fizikai aktivitást igényel. A serdülők számára rövid távú, de összetettebb foglalkozásokra van szükség. Ugyanakkor a hát és a gyönyörű testtartás megerősítésére irányuló gyakorlatok minden korban szükségessé válnak, különösen akkor, ha már vannak bizonyos hibák.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Tartam

A gyermek korától, érzelmi állapotától és orvosi indikációitól függ, hogy a tréning időtartama erősíti-e a hátat.

 • A 6 hónapig tartó csecsemők ajánlottak a napi 10-20 perc gyakorlására.
 • A 6 és 12 hónapos gyermekeknek 30 percet kell adni a torna számára.
 • Az 1-3 éves gyermekeknél a testmozgás 30-40 percig tarthat.

Ebben az esetben az első ülést kívánatos egy profi masszőr végzi, aki megmutatja és segíti a szülőket a gyermekkel való kapcsolat létrehozásában. Rendszerint a gimnasztikát hosszú időre nevezik ki. Ha a gyakorlatokat masszázzsal összefüggésben írják fel, az ilyen eljárások lefolyása 10-15.

Frekvencia

A hátsó terápiás és erősítő gimnasztikát bizonyos gyakorisággal kell elvégezni. Az osztályok gyakoriságának először heti háromszor kell lennie, és fokozatosan növelni kell a napi képzést.

Fokozatosan a terhelésnek is növekednie kell. Kezdje a képzést egy bemelegítéssel, amely után alapvető összetett és könnyű nyújtás van. Az osztályok során elkerülni kell a monoton feladatokat és a fájdalmas érzéseket. A lecke jobb, ha 40-60 percet tölt el étkezés előtt vagy után.

A gyakorlat leírása

Minden korú gyermeknek rendszeres képzésre van szüksége az izmos keret kialakításához. A gyermekek visszaszerzésére irányuló gyakorlatok komplexét orvosi rendelvény szerint vagy ortopéd, sebész, gyermekorvos konzultáció után végzik el.

A kezelés és a profilaktikus gimnasztika különösen fontos az iskoláskorú gyermekek számára, mivel sokáig az asztalnál kell ülniük. Ha ugyanabban a helyzetben van, kellemetlenséget okoz, és számos rendellenességet okozhat a helyes testtartás kialakulásában.

Tekintsük a leghatékonyabb gyakorlatokat a gyermekek hátán történő megerősítésére, amit otthon végezhetünk el:

 • A test egyenes, a kezek fel vannak állva. Húzzon fel és lassan hajlítsa előre, érintse ujjaival a lábujjakat és jól hátra hajlítva.
 • Feküdj a háta mögött, térd hajlítva. Hajlítsa meg a testet anélkül, hogy felemelte a lábát a padlóról. A sajtó gyakorlása mind az alsó, mind a hasizmok számára hasznos.
 • A keze a derékon, a lábak váll szélessége mellett, a testet ferde és jobbra csúsztatja előre és hátra.
 • A lábak vállszélessége egymástól, csípővel kezek. Készíts körkörös mozgást a medencében, először egy irányban, majd az ellenkező irányba.
 • Feküdj a gyomrára, és emelje mind a lábaidat, mind a kinyújtott karjaidat egy időben. Tartson néhány másodpercet ebben a helyzetben.
 • Álljon a négyen, tegye a kezét a padlóra, és fokozatosan hajlítsa le a hátát felfelé és lefelé, mint egy macska.
 • Feküdj le a padlóra, és térdre tekerjetek az állára, kerekítve a hátát. Óvatosan cserélje az ülő helyzetről hátra és hátra.
 • Feküdj a hátadon, tegye a kezét a fej vagy a fej alá. Emelje fel a lábad és mozogjon olyan mozdulatokkal, mint amikor biciklizik, vagyis a pedálokat a levegőben csavarják.
 • A hátán fekszik, egy egyenletes felületen, emelje fel a lábad, és tartsa őket függőleges helyzetben, keresztező mozdulatokkal.
 • Feküdj a hátadon, a lábad térdre hajolva, a vászon lábai a padlóra nyomódnak, kezek a csomagtartón. Húzza ki a medencét a padlóról és hajlítsa meg. Próbáld megemelni a medencét a lehető legmagasabban, 3-5 másodpercig ebben a helyzetben.
 • A gyermek a padlón térdelt, kezét a padlóra emelte. Vigye őt a lábának bokájához, hogy a kezével a padlón járjon. Csinálj három 10-15 lépést.
 • Feküdj le a gyomrára, könyöljenek hátra, kezeivel tartsd a bokádat és nyúlj a lehető legmagasabbra.
 • A gyomrában fekszik, a levegőben kezeivel és lábával söpör, szimulálva a mozgásokat úszás közben.
 • Alternatívaként az álló helyzetből húzza meg a bal és a jobb térdet a mellkasra, 3-5 másodpercig ebben a helyzetben.
 • A lábvégek a váll szélességében, hátul jól hajolnak, kezük a zárban. A bal lábszárra húzva, a lábujjakkal érintve, jobbra és középen.

Minden gyakorlatot 2-3 3-5 ismétlésben kell elvégezni. Minden nap javasoljuk, hogy 3-4 fent leírt gyakorlatot készítsenek, fokozatosan növelve a számukat, és a képzést változatosabbá tegyék. A gimnasztikát a gyereknek kell elvégeznie, hogy láthassa a helyes gyakorlást és érezze támogatását.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

A testben bekövetkező változások

Rendszeres testmozgás a hátat megerõsítésére a gyermekek számára visszaállíthatja az izomrendszer normális állapotát. A szervezetben a terápiás és profilaktikus gimnasztika során bekövetkező változások kedvezően hatnak az összes rendszer növekedésére és fejlődésére. A képzés hiánya zavart okozhat a funkcionális tevékenységben és az izmos fűző egyenetlen fejlődésében.

A helyesen kiválasztott gyakorlatok lehetővé teszik a gyermekek leggyakoribb izomtónusainak kijavítását:

 • Hypertonus - a megnövekedett hang erőteljes feszültséggel és szorítással jár. Még egy álomban sem képes teljesen lecsillapítani a gyermeket: a lábak térdre hajolva, a gyomorra húzódnak, a mellkason áthúzott karok. Ugyanakkor a nyakszirt erős ereje miatt a baba jól fogva tartja a fejét.
 • Hypotonus - csökkentett hangon a gyerek lassú és ritkán mozgatja a végtagokat, nem tarthatja hosszú ideig a fejét. Néha a karok és a lábak erősen meghajlottak a térd és a könyökcsuklók között. A kölyök gyengéden néz ki.
 • Az izomtónus aszimmetriája - a test egyik felének izmai fejlettebbek, mint a másik. A medencét és a fejét a feszült izmok irányába fordítják, a másik pedig a törzsön.
 • Dystonia - az egyenetlen hang a hiper- és hypotensio kombinációja. Vagyis egyes izmok túl feszültek, míg mások nyugodtak.

A tréning kedvezően befolyásolja a gyermekek fizikai, de érzelmi állapotát is.

Komplikációk az eljárás után

A hátfájás fájdalmas érzései és a gerinc izomzatának feszültsége jelezheti a szervezet különböző kóros folyamatait. A fájdalom és diszkomfort formájában jelentkező szövődmények gyakran az izomrendszer helytelen fejlődésének jelei. A speciális gyakorlatok hiánya és a megnövekedett stressz nemcsak az izomzat, hanem a csontváz súlyos megsértéséhez vezet.

Az izomfejlesztés helytelen gyakorlása szintén veszélyes. Először is, különböző sérülések. A szövődmények gyakran fájdalmat okoznak a hát alsó részén. Az overexis miatt a nyújtás megtörténik. A kényelmetlenség a váll és a nyak területére terjed ki. Az izmok megnövekedett érzékenysége mellett a gyermek stresszre is késztet. A probléma megelőzése érdekében a terápia előtt konzultáljon orvosával és megtanulja a helyes technikát az előírt gyakorlatok elvégzéséhez.

Gyakran előfordul, hogy a szülők a gyermek rosszul viselkednek. Ez a rendellenesség a gerinc és lábak ortopédiai patológiájának kialakulásához szükséges kockázati csoporthoz tartozik. Az ilyen problémás gyermekek hajlamosabbak a légzőszervi betegségekre, az emésztésre, az aszteno-neurotikus állapotokra. A helytelen testtartás a tüdő létfontosságú kapacitásának csökkenéséhez vezet, és megnehezíti a szív- és érrendszer működését. Emiatt gyakoriak a fejfájás, a gyors overwork.

A posturalis hibák kijavítása és a gyermekek visszaszerzése érdekében szükséges az ilyen ajánlások betartása:

 • Nappali és higiéniai körülmények.
 • A megfelelő étrend, amely magában foglalja a hús, zöldség és gabona ételeket. Különösen hasznos termékek közé tartozik a magnézium, a vas, a B- és a C-vitamin, a glükóz, a lecitin.
 • Terápiás és fizikai komplex a hátfájás erősítéséhez, a scoliosis és egyéb kórképek megelőzéséhez.
 • A megfelelő választás a cipő, amely megakadályozza a funkcionális rövidülés a végtag és a lapos láb.
 • Aludjon egy kemény matracra a fekvő vagy a hátsó fekvésnél.
 • Az egyenletes és rendszeres terhelés ellenőrzése a gerincen. Ez különösen igaz azoknak a gyermekeknek, akik hátizsákot viselnek, sokáig ülő helyzetben vannak.
 • Rendszeres testmozgás: séta a friss levegőn, úszás, különböző fizikai gyakorlatok.

Gyakorlatokat kell tenni a gyermekek hátán történő megerősítésére minden életkorban, a baba életének első hónapjaitól kezdve. Ez lehetővé teszi a különböző rendellenességek megelőzését az izom- és a csontrendszer kialakulásában. Erősíti a gerincet és a testet mint egészet. Ezenkívül a rendszeres testmozgás a vivősség és az érzelmi állapot javítását szolgálja.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.