^
A
A
A

Folyadék és elektrolit feltöltése a betöltés előtt

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A teljes folyadék telítettség optimális fiziológiai válaszokat és jó mutatókat biztosít. Azok a sportolók, akik csatlakoznak a versenyhez dehidratált állapotban, hátrányba kerülnek. Például az Armstrong et al. A sportolók 5000 m (kb. 19 perc) és 10 000 m (kb. 40 perc) futás közben normál hidratáció és kiszáradás mellett futtak. Amikor a testtömeg körülbelül 2% -kal dehidratált (a terhelés előtt diuretikum segítségével), a futósebesség mindkét esetben jelentősen (6-7% -kal) csökkent. Meleg éghajlaton a kiszáradás tovább rontja a teljesítményt.

A megfelelő folyadékbevitel ACSM javasolja, hogy a sportolók használják a diéta teljes tápértékű és megfelelő italok 24 órán keresztül az esemény előtt, különösen a táplálékfelvétel edzés előtt, hogy ösztönözze a szükséges hidratálást edzés előtt vagy a verseny.

Ha az emberek forró éghajlaton élnek, a szabad folyadékbevitel gyakran nem elég ahhoz, hogy kielégítse az igényt. Ezt igazolják a Puerto Rican futballistákkal végzett kutatások. A sportolóknak 2 hétig tartó edzés során. Amikor a nap folyamán olyan mennyiségű ivást igyekeztek inni, mint nap (átlagos fogyasztás napi 2,7 liter volt), az első hét végére a testük teljes vízmennyisége 1,1 liter volt, mint amikor a folyadék elfogyott 4, 6 liter naponta. Más szavakkal, a szabad folyadékbevitel nem kompenzálta a veszteséget, és a sportolók elkezdtek képzést vagy versenyeket már kiszáradni.

Körülbelül 2 órával a testmozgás előtt kb. 500 ml (körülbelül 17 uncia) folyadék fogyasztása ajánlott, ami hozzájárul a test megfelelő hidratációjához, és időt biztosít a felesleges víz elosztására.

Valójában azok a személyek, akik a terhelést megelőzően 1 órával fogyasztották a folyadékot, alacsonyabb belső testhőmérsékletet és pulzusszámot értek el, mint amikor nem fogyasztanak folyadékot.

A vizelet színének és térfogatának megfigyelései a fizikailag aktív személyek számára fontos gyakorlati eszköz a hidratálásuk értékeléséhez. A vizelet sötét színe és viszonylag kicsi térfogata jelzi a kiszáradást, jelzik, hogy több folyadékot fogyasztanak a betöltés előtt. A vizelet mennyiségének ellenőrzése gyakori ajánlás a folyamatosan magas hőmérséklet és páratartalmú munkavállalók bányászására.

Javasolt, hogy a hőben a terhelés előtt vett glicerin oldat előnyös lehet a kardiovaszkuláris és hőszabályozó rendszerekben. A glicerin fogyasztása által okozott hiperhidrációhoz a testtömeg növekedése társul, ami arányos a vízvisszatartás mennyiségével (általában 0,5-1,0 kg). Folyadék-visszatartás azért van, mert a glicerin-molekula után felszívódása és eloszlása a testfolyadékokban (kivéve a szakaszok a csarnokvíz és gerincvelői) provokál az átmeneti növekedését az ozmotikus nyomás, hozzájárulva ideiglenes csökkentését a vizelet képződés. A következő órákhoz hasonlóan a glicerin molekulái eltávolításra kerülnek a testfolyadékból, a plazma ozmotikus kapacitása csökken, a vizeletet növeli és a felesleges vizet felszabadítják.

Számos oka van annak, hogy ésszerűtlen ajánlani a sportolókat a glicerin által okozott hidratálásra.

  • A sportolók anyagcsere-költségeit a testtömeg fölé emelik.
  • Nincs bizonyíték arra, hogy a glicerin által kiváltott hiperhidráció fiziológiailag hasznos.
  • A glicerin abszorpció mellékhatásai a puffadásnak és a szédülésnek enyhe jelei és a súlyosabb tünetek között ingadozhatnak - fejfájás, szédülés és émelygés.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.